< 1 2
2 of 2
Gates ili Jobs - ko vam se čni kao bolja osoba
Posted: 05 January 2011 10:24 AM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

Mario wrote:

Ova Nemesisova rečenica me je ponukala da otvorim ovu temu, da ne trolujem tamo temu od 27’ iMacu.

Da li smo Nemesis i ja ovde jedini kojima se Gates čni kao bolja osoba, karmički gledano, onako objektivno, koliko se to može, ali spram onoga što smo videli po kojekakvim konferencijama i prezentacijama.

Gates mi se čni kao znatno pozitivnija ličnost. Na stranu to što je odlučo da svoje bogatsvo okrene delom u humanitarni fond (neko će sada reći da je u pitanju pranje para i sl.); ali kad gledam Jobsa, kao da gledam prepredenu ufitiljenu lasicu koja se trudi da mi proda nešto ili da predstavi nešto lepšim nego što jeste. Možda sam ga samo češće gledao :whistle:

Ta fondacija upravo služi tome da bi ga ti pamtio kao pozitivnu ličnost, a ne kao nekog koji je na desetine hijada ljudi tokom svoje karijere ostavio bez posla nelojalnom konkurencijom i zloupotrebom monopola jer su njihove firme morale da se ugase zato što je Bil, recimo kod Netscapea, zakasnio da ukapira šta je to Internet (posebno iritira to što da pitaš običnog čoveka svi će reći da je Bil izmislio internet) pa se onda na silu ugurao u taj posao i u tom procesu ubio Netscape.

Pre par meseci sam linkovao jednu vest i postavio status na Facebooku: ‘Melinda i Bil Rebrača’. Ne znam tačno šta rade osim onoga što se može pročtati po netu i na njihovom sajtu, ali verujem u to da Bil ‘kupuje svoje mesto u raju’ ovom fondacijom i da mu filantropski nagoni nisu bili jedini motiv kada ju je osnivao. Na primer, iz ovih par linkova, između ostalog, možete saznati da ta fondacija više funkcioniše kao firma ili investiocioni fond, jer se bavi trgovinom akcijama i to čak onih firmi čje štetno delovanje u oblastima kojima se one bave upravo želi da eliminiše, da dnevno izdvaja milion dolara na marketing koji više predstavlja Bila i Melindu kao dobrotvore nego čme se bavi njihova fondacija:

http://techrights.org/2010/11/28/bill-melinda-evangelization/
http://www.philanthrocapitalism.net/tag/bill-and-melinda-gates-foundation/
http://www.economist.com/node/8550607
http://blog.buzzflash.com/node/11834
http://hiltont.blogspot.com/2010/09/bill-and-melinda-gates-foundation-and.html

S druge strane, Džobs ume da slaže (kamera na iPodu je bez veze, eno ti kamare u sledećoj inkarnaciji iPoda i slične stvari); to je biznis, ko u biznisu očekuje dobrotu, debelo greši.  Odmah će mi neko citirati ono prvo što sam rekao za Gejsta, ne zaboravite da je to što je Microsoft uradio protivzakonito, zavaravanje konkurencije nije. Ume da bude prek i otpusti čoveka u liftu, ali ljudi vole da rade za njega. Usotalom, imam kod sebe knjigu ‘The second coming of Steve Jobs’ tu je prilično dobro opisan, pa ko hoće da čta neka se javi. Međutim, samo ovo što je uradio prvo na inicijativi, a potom zalaganju za ovaj propis u Kaliforniji, je dovoljno da ostane okarakterisan kao dobar čovek:

http://www.appleinsider.com/articles/10/03/19/steve_jobs_teams_with_calif_governor_to_push_organ_donor_registry.html
http://erictric.com/2010/03/20/video-steve-jobs-opens-up-on-liver-transplant/
http://abclocal.go.com/kgo/story?section=news/health&id=7339994
http://www.newser.com/story/83788/steve-jobs-i-almost-died-waiting-for-new-liver.html
http://www.neowin.net/news/steve-jobs-quoti-could-have-diedquot-without-the-liver-transplant

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 05 January 2011 10:27 AM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Mario wrote:

Ne razumeš Darko. Ne govorim o new age crap filozofiji, citatima jednog ili drugog i sličnim stvarima. Ne odlučuješ ti valjda na osnovu citata koliko je neko dobra osoba ili ne?

A kako ćeš da sudiš osim na osnovu vesti i citata kada ne poznaješ ljude lično? S tim da treba umeti čtati vesti, a ne nalezati na servirane iliti kako je to danas moderno reći ‘spinovane’ stvari.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 05 January 2011 10:39 AM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Mario wrote:

A da, ko je normalan da bude ljubomoran na čoveka koji je imao rak pankreasa. Čak i da nije, čak i ako je bila neka autoimuna bolest, svejedno…na karmičkom planu šta si morao da uradiš da te tako nešto snađe?

Uh, ovo je heavy za reći: moj tast je bio duša od čoveka, kratko sam ga poznavao, jedno godinu dana, ali sam ga dobro upoznao, odneo ga rak pluća za šest meseci. Šta li je tek on skrivio na tom istom karmičkom nivou? Ništa, takva poređenja su potpuno bez veze.

Signature 

Profile

Posted: 05 January 2011 11:00 AM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Poenta je (Mario će me ispraviti ako grešim) je u tome da ne možeš da uzmeš nečji citat i da automatski zaključš da čovek tako zaista misli i oseća samo zato što je to tako rekao. Možda jednostavno laže. Znaš ono — glasajte za mene, daću vam hiljadu evra u besplatnim akcijama => aha, ovaj će mi učniti dobro, glasaću za njega.

Ne znam ko mi je gori od te dvojice. Ovaj Gejts je mislim jedan teški retard-geek kojeg je neverovatno usra*o i koji je bez skrupula odradio ovo što je madamov napisao i dospeo na vrh. Deluje mi kao čovek koji ne ume da veže sopstvene pertle, a kamoli da napravi nešto zato što je sposoban. Ne verujem da se on mnogo pitao dok je „vodio” kompaniju.

Ipak, u prednosti je nad Džobsom iz razloga što je ipak čovek prošlih vremena. Ljudi su na žalost zaboravna stoka tako da sve pada u zaborav, malo vreme, malo fondacija i eto ti slike plemenitog kompjuteraša.

Sada je S.J. u žiži. Čovek radi jednu jako, jako lošu stvar, a to je da maksimalno ohrabruje, navodi, mami ljude u to da zatiru sopstvenu kreativnost, da odbace učenje, napor i istraživački duh radi konzumerizma. Ja kapiram da bi neko drugi na njegovom mestu možda radio istu stvar ali u naslovi teme nije taj neko drugi nego Džobs. Čovek je rešio da do kraja profitira na ljudskom strahu od novog, drugačjeg, sve je karte bacio na to da pravi stvari za puku konzumaciju filmova, muzike, igara. Konzumacija je naravno kupovina pre svega, tako da u tom svetlu treba posmatrati još jedan njegov instant-guru citat: ‘Being the richest man in the cemetery doesn’t matter to me… Going to bed at night saying we’ve done something wonderful…’ Šta je on uradio wonderful izuzev za samoga sebe to niko ne zna (to ni madamov nije razumeo u člancima koje je linkovao — čovek je uradio ispravnu stvar tek kada se njegova bulja našla u procepu). Takođe, rekao bi čovek da je nakon svog tog nagomilanog novca možda mogao da odvoji koji dinar za nešto što bi bar malo anuliralo efekte zaglupljivanja koju plasira kupcima ali ne… možda čeka da totalno satre svu konkurenciju pa da onda osnuje fondaciju Steven & Laurene Jobs…

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 05 January 2011 11:45 AM   [ # 20 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1362
Joined  2008-06-03

😉 na kraju ce Ovako zavrsiti obojica;)

Signature 

&#63743;MacBook Unibody 7.1
&#63743;MacPro 2x2.66 Ghz Dual Core Intel Xeon..
i par Android igracki…...

Profile

Posted: 05 January 2011 11:58 AM   [ # 21 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

I jedan i drugi su mi, onako, bljak, koliko su različti, toliko su i slični.
Jobs je definitivno marketinški bolji, zna bolje da upakuje, harizmatičniji je, ne znam, nekako ‘deluje’ progresivnije
Gates deluje kao ‘dobroćudnije’, pa sad i ovi filantropski izleti, ali generalno obojca su tipični proizvodi liberalnog kapitalizma u kome se jedino broje nule.
Tako da… ne znam, Gates simpatičniji, ali proizvod mu je…. onako, dok je Jobs antipatičan (bar meni - još jedan glas za mantričko ponavljanje amazing, ide mi na nerve); ali čovek uspeva bolje da proda ono što pravi.
A pošto sam i ja u prodajnom biznisu njega i više poštujem i glasam za Apple.

Post edited by: RingeRaja, at: 2011/01/05 12:02

Profile

Posted: 05 January 2011 12:03 PM   [ # 22 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

@Madamov I za mog starog su govorili da boljeg čoveka nisu poznavali, a isto ga odneo rak pluća. Ima tu nešto 😊 Znaš kako kažu da čovek pazi šta radi, jer se stvari vraćaju, ako ne na prvoj generaciji, onda svakako na narednim.

A nisam želeo na to da ova tema skrene na to šta je neko rekao o njima ili napisao. Tiče se ličnog utiska o nekome. Kao što ti neki političar može biti simpatičan ma šta o njemu pisali.

@DS_Store Da, na to sam mislio kada kažem da nije poenta porediti šta je ko rekao. A u pravu si delom i za ovo da je Gates u prednosti, ako ništa drugo vremenskoj.

@Ljubiša Odakle ti da je Gates sirovina? Balmer, da, ali za Gatesa, recimo, nikad ne bih to pomislio ni u jednom kontekstu.

Lojalna ili nelojalna konkurencija, svede se na isto, svi trče za profitom i svi će se potući oko njega. Džobs ima tendenciju da ne razmišlja konvencionalno, pa ni kad je profit u pitanju, ali posledice koje njegovo kontempliranje na temu profita neće imati ništa manje dalekosežne posledice od Gatesovim. Ali sve to na stranu…čm počnete da citirate i dajete linkove, već mašite poentu teme 😊 Ne čtam ni o Billu, ni o Jobsu. Zato sam naveo onaj primer prvog utiska da ih vidite prvi put 😊

@Amsterdamxxx LOL, vrlo moguće :D

Profile

Posted: 05 January 2011 12:06 PM   [ # 23 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

RingeRaja wrote:

ne znam, Gates simpatičniji, ali proizvod mu je…. onako, dok je Jobs antipatičan (bar meni - još jedan glas za mantričko ponavljanje amazing, ide mi na nerve); ali čovek uspeva bolje da proda ono što pravi.
A pošto sam i ja u prodajnom biznisu njega i više poštujem i glasam za Apple.<br><br>Post edited by: RingeRaja, at: 2011/01/05 12:02

Pa, ustvari si dao glas za Gatesa, jer je to poenta teme i to si rekao :D

Nije bitno iza koje firme stoje i šta firma proizvodi 😊

Profile

Posted: 05 January 2011 12:32 PM   [ # 24 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

Rekao sam da ‘Gates deluje, kao ‘dobroćudnije’‘, obratiti pažnju na kao i dobroćudnije pod navodnicima.
Tako da pravi odgovor je, ne, nijedan od njih dvojce mi ne deluje kao bolja osoba, jednostavno zato što ih ne poznajem dovoljno dobro da bih mogao da sudim o tome.

Profile

Posted: 05 January 2011 12:49 PM   [ # 25 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Nisam video na mailu navodnike 😊

Profile

Posted: 05 January 2011 12:52 PM   [ # 26 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Mada, tema gubi smisao (ako ga je u startu i imala) 😊 jer jedni govore da ga ne znaju, drugi ih citiraju, treći navode poslovne uspehe i neuspehe, a ništa od toga nije bilo u inicijalnoj ideji, gde ste ih trebali pogledati kao dve nepoznate osobe 😊

Zatvoriću je malo kasnije, ako ima još nekoga ko bi nešto dodao da stigne.

Profile

Posted: 05 January 2011 05:39 PM   [ # 27 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  189
Joined  2009-12-15

Pravo pitanje je ko je od njih gori.

Post edited by: ivan90bg, at: 2011/01/05 17:40

Profile

Posted: 05 January 2011 07:51 PM   [ # 28 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Mario wrote:

Ne razumeš Darko. Ne govorim o new age crap filozofiji, citatima jednog ili drugog i sličnim stvarima. Ne odlučuješ ti valjda na osnovu citata koliko je neko dobra osoba ili ne?

Naravno da ne odlučujem na osnovu citata, ali na osnovu svega drugog Bill Gates mi je negativan.

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 05 January 2011 08:12 PM   [ # 29 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Mario wrote:

...koji je imao rak pankreasa. Čak i da nije, čak i ako je bila neka autoimuna bolest, svejedno…na karmičkom planu šta si morao da uradiš da te tako nešto snađe?...

Karmički gledano bolest nije strašna.

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 06 January 2011 06:21 PM   [ # 30 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Mario wrote:

Mada, tema gubi smisao (ako ga je u startu i imala) 😊...Zatvoriću je malo kasnije…

Što je zaključa?

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

< 1 2
2 of 2
‹‹ 2 godine garancije      Srećan Božić! ››