Vise jezicni recnik za iOS.
Posted: 10 May 2011 07:57 PM
Member
RankRankRank
Total Posts:  61
Joined  2006-12-06

Ovonedeljni projekat 😊 PocketDict za iOS.
Video govori vise od reci, http://www.youtube.com/watch?v=E8yrfvNyOQQ

Video je baziran na StarDict Babylon recnicima koje sam nasao na netu i na nasem domacem recniku MB. firme Procon koji sam kupio pre vise od 10 god. za win. (koristi se samo u svrhu demonstracije, licnu upotrebu na mom tel., nemam nameru da objavljujem recnik.)

Ono sto me oduvek nerviralo kad trazim neku rec, listam, nadjem i onda ispod nje pise - vidi drugu rec za isto znacenje. Takodje, nekad mi treba sinonim ili objasnjenje na engleskom (Oxford Adv. Learner’s to radi savrseno) da bi video kontekst u kom se rec upotrebljava.

PocketDict sve to povezuje pa se kroz 5 recnika sa 300 000 unosa rec nadje za sekund. App. automatski detektuje da se rec nalazi i u nekom drugom recniku pa je veoma lako prebacivanje iz jednog u drugi. Napred i nazad. Ima istoriju pregleda, trenutnu pretragu za svaki posebno i index za lako snalazenje. Plus izgovor.

Omogucava ubacivanje proizvoljnog broja recnika i pretragu, slicnu stvar radi mislim da se zove WeDict za iPhone, ali nisam siguram da su recnici povezani.
Svi recnici su povezani i klikom na bilo koju rec u tabeli ili prevodu dobije se prevod za taj unos iz svih recnika.
Podrzan je izgovor, doduse koriscenjem VSSpeechSynthesizer (private API); ali posto je za licnu upotrebu sasvim zadovoljava.
Testirao sa i OCR pomocu tesseract-ocr - slikas rec kamerom i app. da prevod, radi ali to je za Srpski jezik neprilagodjeno, jer se tesko detektuju srpska slova pa je tome mala upotrebljivost.
Shake phone for random word - sam ostavio ali to je vise za zabavu.

Za konverziju StarDict recnika, odnosno bilo kojeg tekstualnog ‘tab delimited’ ili CSV fajla u format za iOS app. koristi se mac app. koja je ukljucena kao xcode subproject. PocketDict koristi taj zapis.

Problem:

Ja bi da objavim ‘source code’ za PocketDict i za konverter, ali ne znam da li time krsim prava ?

Ja ne zelim da objavim recnike, jer za njih nemam prava, mislim da postoji npr. wordnet 2.0 koji moze da se koristi slobodno a za Eng-Srb, Srb-Eng. nisam upoznat.
Na sajtu StarDict-a su linkovi ka gomili recnika ali ne znam kako su oni to objavili bez prava ? Neverovatno mi je da Oxford Adv. Learner’s i Webster mogu da se koriste bez naknade ?

Ako neko zna vise o tome bilo bi dobro da napise, jel mislim da bi kod bi bio koristan vecini iOS korisnika.
Ukratko, objaviti ‘source code’ samo za aplikaciju i konverter bez recnika, odnosno samo sa recnicima koji su 100% besplatni. Jel to ulazi u ‘sivu zonu’ ?

Post edited by: malimravbg, at: 2011/05/10 19:58

Post edited by: malimravbg, at: 2011/05/10 19:59

 Signature 

http://www.tagtaxa.com

Profile
 
Posted: 11 May 2011 11:34 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Pre svega svaka ti čast na ovome što si napravio!

Što se tiče prava na objavljivanje tih rečnika, naravno da ih neko ima i mislim da bi ih prekršio ukoliko bi tek tako inkorporirao tuđu bazu u svoj program. Bila je neka priča kada je član foruma milke pravio program sličan tom tvom, samo za desktop (RečniX). Prava za distribuciju i objavljivanje MB rečnika ima neka firma ali su oni izbacili samo PC/win varijantu. I sad, milke je napravio samo loader za Mac platformu, tipa, imaš originalni MB disk i uzmeš i učtaš bazu i koristiš rečnik najnormalnije. I on je to njima ponudio za dž, da se MB izbaci da bude za dve platforme win/Mac, međutim jedan milke je morao da bude odbiven. Da li su se ukenjali da im možda posle ne traži pare ili je bilo nešto deseto to samo Višnu zna. Tako da je on loader velikodušno podelio s nama, a mi smo se snalazili svaki kako je znao 😉

Nemam pojma kako bi ovo radilo na iOS platformi, verovatno bi moralo da se budži svašta, a i ti bi degradirao već odrađeni posao ukoliko bi funkciju programa svodio na loader (pošto koliko vidim već imaš full rečnik).

Znaš šta još, ima na iTunes storu jedan mali rečnik, zove se Serbian, probaj da kontaktiraš autore i s njima vidiš šta tu i kako po pitanju baze reč…

Još jednom, svaka mast!

 Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile
 
Posted: 13 May 2011 07:52 PM   [ # 2 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  61
Joined  2006-12-06

Izbacicu recnike, ubacicu samo Wordnet 2.0, i postaviti kod za download, koga bude zanimalo snaci ce se vec za recnike. U sustini veoma je prosto, napravi se tab delimited ili comma separated txt file sa unosima i startuje konverter koji napravi format pogodan za iphone app.
Ima gomila gotovih recnika na StarDict sajtu, a StarDict editor moze da exportuje recnike u csv ili tab delimited format. Koga bude interesovalo dalje moze da se igra sa kodom.

Post edited by: malimravbg, at: 2011/05/13 19:53

 Signature 

http://www.tagtaxa.com

Profile