Postovao sam već jednom u vezi problema sa random linijicama po ekranu, i definitivno je bilo do prašine u kućištu. Međutim, postoji još jedan permanentni problem, a to je čnjenica da se dotične nuspojave pojačavaju što je toplije u sobi. Dolazi i do potpunog blokiranja kompa pa mora forced gašenje na dugme, itd itd. Dodatno je nezgodno to što se komp nalazi u potkrovlju, u jedinoj prostoriji koja ima tepih B) a malo mi je rano već sad da garim klimu, nije ljudski došlo ni do 30 stepeni napolju.
Elem, moje pitanje je sledeće - postoji li u Bg neka pristojna varijanta sa dodatnim i jačm sistemom hlađenja, gde i kako, kao i kome bih mogao da odnesem konp da se to pregleda i utvrdi (grafička i hlađenje); te eventualno reši, a sve u razumnom vremenskom roku? Neki od postojećih i poznatih servisa?
Može i na PM ako je bed da se reklamira. Fala unapred.
edit: ne verujem da je previše bitno, ali u pitanju je MacPro 1,1, Radeon x1900.
Možda ti hladnjak-ci ne leži-e u potpunosti poravnati sa procesorom-ima, pa nemaju projektovanu moć hlađenja…
Što se servisa tiče, mislim da ti je najbolje da svratiš do iStyle-ta. Miloš je sasvim ok momak, ima znanje i trudi se stvarno dosta oko svake mašine… Možda bi bilo najbolje da se prvo čuješ sa njime, pa da vidiš šta će on da ti kaže.
0112854412 ili 0112690983 (ovaj drugi imam utefteren u telefonu, ali nisam siguran da je iStyle, prvi jeste svakako)
Jok. Zapravo tek sad vidim da nisam bio najprecizniji. Grafika se blokira, ne ceo komp. Kursor može da šeta i čuje se muzika ako je išla, al slika je smrz. Moguće je (čni mi se) i da brži skrol na tabli/mišu ima udela, ali, ko što rekoh, to su uvek slučajevi kad je toplo/prašnjavo. Opet, nije baš toliko prašnjavo, iza mene je pece koji nikad u životu nije izduvavan, pa mu se to ne dešava. Ovde je def nešto do kljakavog hlađenja, samo bih voleo nekom pouzdanom to da poverim, imajući u vidu kako kod nas tradicionalno ide to servisiranje, i -još bitnije- koliko traje.
Ja bi da pametujem :whistle:
Generalno imati cistu masinu nije losa navika posto prasina zna napraviti cuda u masini. Vidjao sam stravicne scene oko procesorskih i raznoraznih hladnjaka i ventilatora. Samo tanak sivi sloj prasine koji se jedva vidljiv nahvata na hladnjake moze povecati temperaturu za nekoliko stepeni bez problema.
Ovo sa grafickom mi je poznato i vec sam imao slicne situacije ali je to uglavnom bilo propraceno zestokim duvanjem svih ventilatora kojih se povisena temperatura ticala.
Dakle recimo da su vent-ovi ok, da sve radi kako treba i da se samo graficka pregreva: resenje u tom slucaju je vadjenje iste, skidanje hladnjaka, pazljivo ciscenje ostataka stare termalne paste, ciscenje rebarca hladnjaka, elisa na ventilatoru, kanala za protok vazduha, stavljanje nove termalne paste (tu ne bi trebalo zaliti sredstva ali ne preterivati u kolicini); sastaviti i iz mog iskustva u velikoj vecini slucajeva ovo resava problem. Nije na odmet proveriti i samu osovinu ventilatora dok je kartica u ruci: da li se slobodno vrti, nema zapinjanja ili cudnih zvukova - zuljanja.
Naravno sve ovo raditi ukoliko imate nesto iskustva sa rasturanjem hardware-a.
Da, iStyle je pouzdan plus je trenutno jedini ovlascenji servis. Trazi Milosa tamo. Milos je bas jedan predusretljiv tip i neces imati problema sa njima.
Jedno glupo pitanje pre nego što zapalim tamo - da li onaj smcfancontrol rešava nešto? Instalirao sam TemperatureMonitor, koji kaže da su CPU temp otprilike na 40tak C, memorijski moduli oko 70, prazni slotovi oko 40, Northbridge HeatSink oko 80 (za šta sam na guglu video da nije ok).
Instalirao pomenuti fan control, podigao komplet ventilaciju sa izvornih cca 500 rpm na 700-800 i vidim da se temperature lagano smanjuju. Ima li to smisla ili ipak da trčm u servis?
U ovom spisku sve imash osim GPU, odnosno graficke 😊
Ochigledno je neki problem sa hladjenjem iste ako je dodatna struja ubodena kako treba i do sada je radila. Na onaj mali ventilator se vrlo lako nahvata prasina koja drasticno smanjuje protok vazduha pa je vrlo moguce da se ona dovoljno ne hladi…
Inace, ovo su ti sve dobre temperature, tako da problem sa hladjenjem celokupnog sistema nemas…
Ovo su temperature kada sam malo podigao rpm na maloprepomenutih 700-800. Zinulo mi dupe pa sam posle podigao još, na nešto preko hiljadu, tj išao sve do granice dranja ventilatora. I radi, jebiga 😊 Već par dana nemam išjuz™ koje sam imao sa grafikom, tako da bi se reklo da će sve ostati na ovom rešenju, plus povremeno produvavanje kućišta.
Da, i video sam na par mesta po netu da x1900 važi za relativno poorly designed što se tiče sistema hlađenja, tako da bi to bilo to. Makar ne mora da se nosi u servis.
Ako ti vise ne puca grafika to je pokazatelj da je problem sa njenim pregrevanjem, a ne celog sistema. Ove temperature su ti niske i imash fore jos par desetina stepeni svuda, nije ti bash reshenje da se deru ventilatori da bi ohladio grafiku kad bi sve ostalo bilo ohladjeno i na mnogo manjem rpm. Zato treba da izvadish graficku i da proverish, ochistish, zamenish njen ventilator, to je vrlo jednostavan posao…