< 1 2 3
3 of 3
Novi iMac 27’ i isplativost kupovine?
Posted: 31 May 2011 12:27 PM   [ # 31 ]
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  42
Joined  2011-05-04

Verovatno jesam perica, jer sam glup da razumem zasto srbija ima vece carinske marze od evrope, i zasto nam je i PDV priblizan kao kod njih, ali kad se uzme da su plate najmanje 5x vece, onda bi logicno bilo da i dadzbine budu isto tako manje.. ali ja sam glupi perica u lopovskoj zemlji koja je zaostala za svetom, i na pogresnom smo kontinentu, da samo u africi bilo bi mi razumljivo.

Poz

Profile

Posted: 31 May 2011 04:59 PM   [ # 32 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7598
Joined  2005-04-28

DS_Store wrote:

madamov wrote:

Imaju oni neke svoje cenovnike koji su uvek malko naduvani u odnosu na realno stanje i prema njima carine ako nemaš valjan račun.

Kažem (i još podvukao); naplatili su mu carinu na osnovu maloprodajnih cena s nekog domaćeg sajta. Koliko se ja razumem u economics 101, u tim cenama je već sadržana carina (+ i pdv). I onda ponovo naplate carinu???

Razumemo se, posebno je pitanje kolika je tačno vrednost robe koja se carini ali ono što je jasno kao dan je da to nije maloprodajna cena u Srbiji. Šta znam, ako je tip došao iz Nemačke npr. neka odu na apple.de pa neka pogledaju, očgledno umeju da odu na net i da snime cene… Kažem, ovo je samo primer, da se ne hvatamo sada za to, poenta je da je carina obračunata na maloprodajnu cenu u Srbiji - wtf?

Ne bih da ispadne da branim carinu, ali mogu da se kladim da je zakonom ili uredbom dozvoljeno da, ukoliko nema drugog načna, iskoristi maloprodajnu cenu u Srbiji ili bilo koji drugi relevantni izvor. Da izvineš, da sam ja carinik i da mi se namesti lik bez računa, kažem ne radi nam internet trenutno, i ošišam ovcu. Pri tome, kakve veze ima što je već tu zaračunata nemačka carina i porez, to se naše države ne tiče (niti ijedne druge na svetu) kada kupuješ cipele ili tehničku robu, validna je cena na računu, pa ako si uspeo u radnji da dobiješ račun bez poreza, svaka čast, ako nisi to je sitna razlika.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 31 May 2011 05:13 PM   [ # 33 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7598
Joined  2005-04-28

sover wrote:

Verovatno jesam perica, jer sam glup da razumem zasto srbija ima vece carinske marze od evrope, i zasto nam je i PDV priblizan kao kod njih, ali kad se uzme da su plate najmanje 5x vece, onda bi logicno bilo da i dadzbine budu isto tako manje.. ali ja sam glupi perica u lopovskoj zemlji koja je zaostala za svetom, i na pogresnom smo kontinentu, da samo u africi bilo bi mi razumljivo.

Carina na automobile - 5% (manje nego u Nemačkoj recimo)
Carina na računare - 5% (10% na one sa Tajvana, ako to još važi)
Carina na softver - 0%

PDV na računare - 8% (jedan od najmanjih u Evropi)

I ja bih voleo da moj i30 košta 2000 evra umesto 10000, ili još bolje ix35 da košta 4000 evra umesto 20000, zato što su plate kod nas manje, ali to u realnom svetu ne ide tako.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 31 May 2011 05:45 PM   [ # 34 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  101
Joined  2009-12-13

Dobro dosli u moj svet racunovodstvenih zajebavanja.

Prica oko carine je sledeca i ustvari se sastoji od dve price, a to su kada nesto kao uzorni gradjani uvozite pa lepo prijavite na carini i odradite sve po propisima, a durga kad se pravite ludi pa Vas carinik uhvati da nesto pokusavate da prosvercujete.

U legalnom slucaju, varijante su:

a) carina prihvati racun koji joj podnosite da je vrednost robe koju uvozite, na sta placate carinu cija stopa zavisi od zemlje porekla datog proizvoda, a ne toga gde ste ga pazarili.
U konkretnom slucaju Apple racunara, telefona i ostalog znaci gledale bi se carinske stope za robu iz Narodne Republike Kine koje su za racunare 0%, telefone 10%, a za iPad najverovatnije jos nije ni izdato pravilo o svrstavanju u odgovarajucu carinsku tarifu, pa bi bilo po principu koliko ste simpaticni cariniku u datom momentu.
Carina se inace obracunava na cenu robe uvecanu za troskove transporta do nase granice, ako je bas licno ne prenosite preko iste.
Na sve to se obracuna PDV koji iznosi 18%, ova snizena stopa od 8% koju pominjete vazi samo za racunare sklopljene u Republici Srbiji, sto za Apple nije slucaj.

b) carina ne prihvati racun koji ste joj podneli za vrednost robe, nego sama to odredi na neki nacin, gledajuci u svoje kataloge, Internet, kolika je cena u maloprodaji kod nas za istu ili slicnu robu itd…
To sto kazete da je u tu gledanu maloprodajnu cenu vec uracunata carina i porez, to nista ne znaci posto im zakon daje diskereciono pravo da kazu da smatraju nesto vredi toliko i tu im nista ne mozete, jednostavno imaju zakonsko pravo da to rade.
Logicno na sve ovo ide ponovo troskovi transporta do nase granice pa na to carina pa na sve to 18% PDV-a.

U drugom slucaju kad Vas uhvate u svercu tu tek mogu da stave i naplate sta hoce (obicno primenjuju situaciju pod b)) i jos da Vas posalju sudiji za prekrsaje da Vam odrapi kaznu, ako hoce posto ste izvrsili carinski prekrsaj, a i poreski posto pokusavate da izbegnete placanje carine i PDV-a.

Pozdrav Boris

Profile

Posted: 31 May 2011 05:54 PM   [ # 35 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-12-13

Ako vam robu salje pravno lice, nekim putem, postom ili kurirskom sluzbom, onda bi po pravilu za sve vrednije od 20 EUR-a trebali da angazujete speditera koji ce da obavi carinske formalnosti u vaze ime i logicno naplati Vam to sto se bavio time. Obicno od 5.000,00 do 10.000,00 RSD svoj rad + carinu, PDV, otkup tobarnog lista, administrativne takse, lezarine i slicno.

Nedaj boze da uvozite nesto sto se prvi put uvozi u Srbiju, onda ce Vas zapasti da pribavljate i uverenja o saglasnosti sa standardima za datu vrstu robe koji vaze kod nas.

Cesto nece da se smaraju sa svim ovim pa i stvari vrednije od 20 EUR-a prodju bez svega toga.

Kad robu kao fizicko lice prenosite preko granice, postedecete se samo speditera i njegovih usluga.

To sto neko prodje granicu 100 puta da ga nista ne pitaju, a nekog zaustave uvek i zagledaju sta nosi, je takodje diskreciono pravo carinika predvidjeno zakonom u prevodu koliko ste mu simpaticni ili je dobio naredjenje sta da radi.

Pozdrav Boris

Profile

Posted: 31 May 2011 05:59 PM   [ # 36 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-12-13

Za poklone lepo u zakonu stoji da data roba mora biti u bitno razlicitom pakovanju (gramature, oblika itd…) od onog koji se koristi za robu koja je namenjena komercijalnoj prodaji da bi bila oslobodjena placanja PDV-a, carine nije oslobodjena ni u tom slucaju.

Kao sto i sami shvatate iz prethodne recenice, to veze nema ako kupite neki od Apple proizvoda u radnji, posto ih Apple nije drugacije upakovao specijalno za Vas da bi ste ih poklonili na teritoriji Republike Srbije.

Pozdrav Boris

Profile

Posted: 31 May 2011 07:10 PM   [ # 37 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

vboki, puno hvala na informacijama!

vboki wrote:

To sto kazete da je u tu gledanu maloprodajnu cenu vec uracunata carina i porez, to nista ne znaci posto im zakon daje diskereciono pravo da kazu da smatraju nesto vredi toliko i tu im nista ne mozete, jednostavno imaju zakonsko pravo da to rade.

Znač to je ipak tako, baš kako je madamov i pretpostavio. Naravno, opet to čuveno da je ”po zakonu”, izgovor koji koristi i poslednji lopov i nitkov iz državne službe. A to kakav je zakon, ko ga je i zašto doneo takvog, to nema veze, bitno je da je po zakonu.

Mislim, da li je to toliko puno očekivati normalan rezon i ponašanje, recimo za mene je elementarna logika da se kao osnova za oporezivanje ne može uzimati cena u kojoj se već sadrži ista ta carina. Ili su već svi digli ruke do te mere da i to prolazi najopuštenije sve dok je ”po zakonu’?

madamov wrote:

Pri tome, kakve veze ima što je već tu zaračunata nemačka carina i porez

Kakve veze ima nemačka carina i porez s ovim što pričam? Rekao sam da se carina u Srbiji faktički naplaćuje na samu sebe. Evo da kažem i treći put: maloprodajna cena u Srbiji - to su uzeli kao osnovu za carinjenje. Kao što reče vboki, sve po zakonu, diskreciono pravo i tako to.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 01 June 2011 02:43 PM   [ # 38 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  421
Joined  2008-05-26

macbookpro wrote:

@Kolja