kucni wireless sa iMac-om?
Posted: 02 June 2011 12:37 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  20
Joined  2011-05-25

Pozdrav,

trenutni setup:

wireless antena -> koaxijalni kabl -> ruter -> utp kabl -> iMac 2007

postoji li neki fazon da iskoristim airport, i da bezicno povezem PC (koji bi bio u drugoj sobi) na internet? Tj, da mi iMac sluzi kao ‘server’?

veza bi trebala biti dovoljno brza da provlaci skype bez problema.

Signature 

 iMac 24\\\" (nema viseee)
 iPod Classic 80 GB (nema viseee)
 iPhone 4s 32 GB
 iPad 2 64 GB
 iPod Touch 2G 32 GB
  MacBook Pro Retina 15"

Profile

Posted: 02 June 2011 12:43 PM   [ # 1 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3202
Joined  2005-05-07

Odeš u System PReferences, pa Sharing, klikneš na internet sharing odrediš odakle će da ide net, i gde će da se šeruje (o tvom slučaju, gore stoji ethernet, dole airport čekiran). I na kraju klikneš start.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 02 June 2011 03:04 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-05-25

fala lepo.

Posto je ovo verovatno zavrsen deo price sa strane iMac-a, sta mi je potrebno na PC strani? Wireless kartica i ona plasticna antena?

Signature 

 iPhone 4s 32 GB
 iPad 2 64 GB
 iPod Touch 2G 32 GB

Profile

Posted: 02 June 2011 03:34 PM   [ # 3 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Imaš tplink kartice, rade ok, nemaju antenu (pretpostavljam da će biti iMac i PC u istoj kući/stanu. Koštaju oko 1000 i nešto dinara, nisu skupe, ok su se pokazale. Imaš čak i N varijante, pa ako možeš, uzmi i njih (brže su od b/g varijanti) jer na iMacu imaš sigurno AP koji je N.

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 03 June 2011 01:27 PM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-05-25

ok, hvala jos jedared. Tako ce i biti.

Ovaj moj ruter (TP Link tl-wr743nd) ima opciju zicnog i bezicnog deljenja neta. Do sad iz njega signal u iMac isao UTP kablom, ali posto mi nesto nije dalo mira - iscupam UTP, stistnem QSS dugme na ruteru i voila: Airport prepoznaje ruter kao mrezu. Tinternet pici jednako brza kao i preko UTP-a. I jedan kabl manje, jeeeee

Posto nemam nikakav password na toj ‘mrezi’, koliko mi je to sigurna opcija? Moze i neko drugi na to da se kaci iz komsiluka, zar ne?

edit: primetio sam da, ako ukljucim firewall na iMac-u, ne mogu drugim uredjajima da se kacim na tu ‘mrezu’

Post edited by: PuntoAbarth, at: 2011/06/03 13:30

Signature 

 iPhone 4s 32 GB
 iPad 2 64 GB
 iPod Touch 2G 32 GB

Profile

Posted: 03 June 2011 04:30 PM   [ # 5 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Naravno da će i drugi moći da se kače ako se ne zaštitiš. U predhodnim postovima nisi pomenuo da imaš wifi ruter, pa ti sad naravno sva ona priča sa deljenjem neta sa mac-a uopšte nije potrebna. Kupi neku wifi karticu za PC i vozi. Što se zaštite tiče, imaš više opcija od kojih preporučujem sledeće:

Sva su podešavanja na ruteru
1.Filter MAC adrese, u koji ćeš propusiti samo svoje uređaje (iMac, PC, telefon ili šta god imaš da se kač na istu adresu) i takvu mrežu možeš slobodno ostaviti bez ključa. Prednost je što je prilično sigurna, a mana što za svaki nov uređaj (došao ti prijatelj sa telefonom, treba mu net, a ti moraš da preko svog kompa otvaraš podešavanja rutera i dodaješ njegovu MAC adresu)

2. Dodaš šifru wifi signal i to:
wep
open system
ascii
128bit (13 karaktera, slova i/ili brojeva)

ova druga varijanta će na skoro svim uređajima raditi bez problema (kod mene je takva postavka u stanu (3 maca, 1 iPhone, 1 neka nokia, 1 PC desktop win i 1 PC laptop ubuntu povremeno uključen) i sve radi bez problema. I naravno, ko god dođe, uz šifru ima net.

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 03 June 2011 06:24 PM   [ # 6 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-05-25

aham.

Navodno, doticni ruter je WPS (WiFi Protected Setup) i QSS (Quick Security Setup).

E sad, koliko ja celu tu pricu razumem, ruter ima neke djelove koji su pomicni, i neke koji su nepomicni i onda ruter koji ima te djelove se za struju i onda ja imam tinternet.

Heh. U te dve skracenice (WPS i QSS); se dva puta pominju neke tamo zastite, a ja nikakve zastite nigde podesavao nisam. Onda to valjda radi samo? :D

tj:

One Button Security Setup
Compatible with WI-FI Protected Setup™ (WPS); TL-WR743ND features Quick Security Setup (QSS) Button that allows users to almost instantly setup the highly secure wireless link simply by pressing the QSS button automatically. The whole connection seems to be a snap for any users in that you dont have to configure anything in any web page! And you don’t need to remember any password!

kako to lepo pise na zvanicnom sajtu proizvodjaca.

Da se pouzdam ja u to, ili da dodajem nema svoja cuda od zastite i kako?

Posto ce internet sa rutera da deli: iMac, PC, i eventualno jos jedan tablet uredjaj, sta savetujes/savetujete da uradim i kako?

Napominjem jos jednom da ako ukljucim firewall na iMac-u, nista sem iMac-a ne moze da se poveze na tu ‘mrezu’ koju deli ruter. Tj, kao da mi je postavljanem firewall-a iMac zakljucao tu mrezu.

Kad je firewall na off, bez problema povezujem tablet (Archos)

DODATAK: Hvala lepo na strpljenju i odgovorima. Nov sam na Mac-u, a i sama podesavanja mreza i njihove sigurnosti su mi prilicno strana.

Post edited by: PuntoAbarth, at: 2011/06/03 18:26

Signature 

 iPhone 4s 32 GB
 iPad 2 64 GB
 iPod Touch 2G 32 GB

Profile

Posted: 03 June 2011 10:27 PM   [ # 7 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Preporučujem ti da te njihove fore zajebeš i uradiš ono što sam ti rekao pod 2. jer je dosta lakše 😊

ne znam kakve veze ima firewall na macu sa celom mrežom, jer to ne bi uopšte trebalo da ima veze…
Podešavanje rutera radiš tako što u browseru ukucaš 192.168.1.1 ili 192.168.1.100 ne znam koji je od ta dva fabrički, i pod wireless izabereš ovo što sam ti naveo. Ne bi trebalo da imaš problema a prilično je lako za podesiti.

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile