‹ First  < 5 6 7 8 > 
7 of 8
Novi MACBOOK AIR
Posted: 12 June 2008 11:19 PM   [ # 91 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

@indijanac
Znaci kombinacija Airport express ili Airport Extreme ili Time Capsule + ADSL ruter = dobijam bežičnu internet vezu za moj Macbook Air?

Tako kupuješ dva rutera, od kojih ćeš jedan da koristiš kao Access point, tj. u bridge modu. Jeftinije je da odmah kupiš neki Wireless ADSL Router. Pogledati PC Beru i IT Svet za modele i ko šta ima.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 13 June 2008 12:56 AM   [ # 92 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

kovacm wrote:

pitaju kako da instaliraju na USB 3D modem

Je l’ to ‘3D modem’ greška u kucanju ili su stvarno tako rekli? 😊

3D modem 😊 LOL

sale wrote:

Znaci kombinacija Airport express ili Airport Extreme ili Time Capsule + ADSL ruter = dobijam bežičnu internet vezu za moj Macbook Air?

Tačno tako.

Ako planiraš da kupuješ Time Capsule za MacBook Air, onda nemaš potrebe ništa dodatno da kupuješ (jer Time Capsule ima ugrađen AirPort Extreme); nego samo poveži ADSL ruter koji dobiješ od provajdera na Time Capsule i podesi Time Capsule onako kako piše u uputstvu koje dolazi uz taj uređaj.

madamov wrote:

@indijanac

Tako kupuješ dva rutera.

Kolko sam čuo po forumima, Telekom daje ADSL rutere svojim korisnicima.

Ako dobija ADSL ruter od provajdera, onda mu samo treba neki Wireless ruter.

Mislim da je najbolje rešenje onda AirPort Express ili Time Capsule (ako planira da kupuje Time capsule zbog MacBook Aira) jer se lakše podešavaju od većine Wireless rutera i imaju odličan signal (domet).

madamov wrote:

Jeftinije je da odmah kupiš neki Wireless ADSL Router.

Ako neko kupuje neki Wireless ADSL ruter, treba da obrati pažnju da taj ruter ima ugrađen i ADSL modem ili će morati da kupuje i ADSL modem sa Ethernet priključkom uz taj ruter.

ADSL ruteri koje provajderi daju obično imaju i ADSL modem ugrađen, ali u prodavnicama ADSL ruteri sa ugrađenim ADSL modemom se ne nalaze baš lako (bar kod nas).

A i bolje je da koristi ADSL ruter koji daje provajder ako nema iskustva u podešavanju ADSL rutera, da se ne muč čovek da podesi neki ruter.

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju pri kupovini Wireless rutera za neki noviji Mac je i da li taj ruter podržava IEEE 802.11n (Time Capsule, AirPort Extrene i novi model AirPort Expressa podržavaju taj standard) jer ako kasnije kupi, na primer, još jedan Mac (ili Time Capsule ili nešto drugo što radi na IEEE 802.11n); a ima neki Wireless ruter koji ne podržava IEEE 802.11n, nego neki sporiji standard, onda će zbog tog rutera cela Wireless mreža da radi sporije.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 13 June 2008 07:47 AM   [ # 93 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  470
Joined  2007-05-15

USB 3D modem - pa zar nisi cuo? - to je sad najnoviji hit u svetu!!

:D ...naravno da je groska.

Signature 

http://milan.kovac.cc

Profile

Posted: 13 June 2008 10:05 AM   [ # 94 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

olko sam čuo po forumima, Telekom daje ADSL rutere svojim korisnicima.

Ako dobija ADSL ruter od provajdera, onda mu samo treba neki Wireless ruter.

Onda mu treba Access Point, milo je bez veze da ima dva rutera, osim ako baš ne insistira na Airportu.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 13 June 2008 12:37 PM   [ # 95 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

http://www-si.linksys.com/servlet/Satellite?c=L_Product_C2&childpagename=SI%2FLayout&cid=1175240184484&pagename=Linksys%2FCommon%2FVisitorWrapper&lid=8448470688B02

http://www-si.linksys.com/servlet/Satellite?c=L_Product_C2&childpagename=SI%2FLayout&cid=1175242784813&pagename=Linksys%2FCommon%2FVisitorWrapper&lid=8481370688B01

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 13 June 2008 01:20 PM   [ # 96 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  73
Joined  2005-04-28

citam tekst i rekoh da je prigodno da ubacim u ovu temu nesto sto sam bas prosle nedelje spremao u curriculumima za sledecu sertifikaciju..
Demarcation point je veoma bitna tacka gde prakticno prestaje odgovornost dobavljaca - u USA je to uglavnom u centralama, a u vecini zemalja to to na strani korisnika (!). Ova prva varijanta vise otvara trziste, sto naravno u nasoj varijanti nikada necemo docekati, te stoga je za Telekom Demarcation point onaj ‘hui-vui’ ADSL uredjaj.
Kad` je vec tako, ja barem uvek preporucujem WRT54GL, koji baziran na linuxu, i open source Firmware-u moze da radi cuda (!). Iako inicijalno ne moze da radi ni kao client, nakon instalacje ovog softwera moze da radi bukvalno sve - clinet, bridge, repeater i razne kombinacije.. A sad` je ionako 50ak EUR. Dakle, ne vidim svrhu da se kupuje nikakav ADSL uredjaj kad se vec dobija cist Ethernet wired link kao WAN 😊...

Profile

Posted: 13 June 2008 01:47 PM   [ # 97 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  267
Joined  2008-06-05

Hvala svima, vrlo ste predusetljivi…pronašao sam još jednu temu ovde na forumu vezano za ovo što meni treba:
http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&catid=16&id=3838
Btw, pitanje za kovacm…kako je taj tvoj kolega zadovoljan sa Telenorom…čni mi se da je to najjednostavnije rešenje?

Post edited by: sale, at: 2008/06/13 14:00

Signature 

Apple MacBook Air \"Core i5\" 1.6 11\" (Mid-2011) + Superdrive
iPhone 4 16GB

Profile

Posted: 13 June 2008 02:50 PM   [ # 98 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-05-15

ne znam za njega ali 3G nije bash sampion brzine… pogotovo ne u Staroj Pazovi (ako uopste i imamo 3G ovde!) - u svakom slucaju moze da posluzi za prvu ruku.

i druga stvar - ja sam mu savetovao da ne kupuje poseban uredjaj koji kaci na Air jer mora da ga izvlaci iz torbe, gura USB kabl (eh da, Telenor ti da 1.5m kabla!!! kao da ces 3G modem da kacis na krov :D pa je morao da skracuje USB kabl..)
po meni je mnogo bolja varijanta 3G telefon sa dobrom baterijom i BT (jeste da nije brz kao USB port).

a za po kuci ADSL modem + AirPort Extreme definitivno! 😉

Post edited by: kovacm, at: 2008/06/13 14:51

Signature 

Profile

Posted: 13 June 2008 06:08 PM   [ # 99 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-03-04

kovacm wrote:

Pogrešno si me razumeo 😊

Mislio sam da si hteo da kažeš da su te zvali i da su umesto ‘3G modem’ rekli ‘3D modem’ :D

To me podsetilo na jednog lika (stariji čovek) iz komšiluka koji za DVD umesto ‘De Ve De’ kaže ‘Devet De’ :D

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 13 June 2008 08:51 PM   [ # 100 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-05

kovacm wrote:

a za po kuci ADSL modem + AirPort Extreme definitivno! 😉<br><br>Post edited by: kovacm, at: 2008/06/13 14:51

AirPort Express je jeftinija varijanta za nekih $100…da li gubim negde ukoliko se odlučm za gore navedeni?

Post edited by: sale, at: 2008/06/14 11:13

Post edited by: sale, at: 2008/06/16 14:26

Signature 

iPhone 4 16GB

Profile

Posted: 13 June 2008 08:54 PM   [ # 101 ]
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  48
Joined  2008-01-08

indijanac wrote:

kovacm wrote:

Pogrešno si me razumeo 😊

Mislio sam da si hteo da kažeš da su te zvali i da su umesto ‘3G modem’ rekli ‘3D modem’ :D

To me podsetilo na jednog lika (stariji čovek) iz komšiluka koji za DVD umesto ‘De Ve De’ kaže ‘Devet De’ :D

malo offtopic
u servis je dosao klient, i objasnio mi da , ne radi DvD na njegovom racunaru,ali na ovaj nacin :‘mike ,ne radi mi ovaj Di Vi Du’ :D

Profile

Posted: 14 June 2008 10:38 PM   [ # 102 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-03-04

sale wrote:

kovacm wrote:

a za po kuci ADSL modem + AirPort Extreme definitivno! 😉<br><br>Post edited by: kovacm, at: 2008/06/13 14:51

AirPort Express je jeftinija varijanta za nekih $100…da li gubim negde ukoliko se odlučm za gore navedeni?

Ako ne planiraš da u bežičnoj mreži imaš više od deset računara, onda bi AirPort Express trebao da ti bude sasvim dovoljan.

AirPort Express ima i priključak za zvučnike, tako da možeš da priključš zvučnike na AirPort Express i muziku iz iTunesa da slušaš preko tih zvučnika.

AirPort Extreme je za veće mreže i nema priključak za zvučnike.

A i na AirPort Express i na AirPort Extreme može da se priključ štampač (preko USB-a) i da štampaš bežično 😊

sale wrote:

Jel’ ovo isto funkcionise ako je u pitanju kablovski internet?

Može da radi i sa kablovskim modemima i sa ADSL modemima sa Ethernet priključkom.

Signature 

Profile

Posted: 15 June 2008 03:37 PM   [ # 103 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-05-15

i josh jedna stvar:

na AirPort Extreme mozes pored stampaca da zakacis i harddisk i da ga koristi ‘bezicno’, moze cak da ti sluzi i za TimeMachine sa Air-a!

Signature 

Profile

Posted: 16 June 2008 02:26 PM   [ # 104 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-05

Jel’ ovo isto funkcionise ako je u pitanju kablovski internet?

Signature 

iPhone 4 16GB

Profile

Posted: 16 June 2008 07:47 PM   [ # 105 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

da

Signature 

http://www.macintosh.rs