U pitanju je da predhodna 12 nije kao ona pre nje jer je za nijansu manje svetao ekran (u pitanju je druga TFT matrica jeftinija u nabavci); to u principu i nije toliko strašno ali apple korisnici ne bi bili to što jesu da ne zameraju svaku sitnicu (naravno 12-tica je ipak mnogo manja nego 15-tica ali daleko od toga da je neupotrebljiva!)
Portabilnost 12-tice je ono što mogu da sanjaju 15-tica (i tek 17-tica). 15-tica je odličan deskop replacement a da ujedno bude dovoljno portabilan, mada korisnici iBook 12-tice i PowerBook 12 teško prihvataju 15-ticu. Najidealnija varijanta je da ti laptop u kući (office-u) bude priključen na veliki externi monitor, kad kreneš samo isključš kablove i laptop u ruku.
Nego da se vratimo na nove PowerBook-ove,
munus je da još uvek nema G5 ili ga neće biti… ili ćemo sledeće godine videti Intel-ovog Yonah-a, od minusa slobodno možemo staviti procesore… ipak smo se nadali update-u (bržih) ovih procesora iako postoji dual-core FreeScale (Motorola) G4… daleko od toga da PowerBook nije brz, videćemo prve testove sa ovom DDR2 memorijom.
plus od novina (15 i 17) je što ima više rezolucije i onako brilijantnog TFT-a (posebno 17-tica); grafička sa 128MB i dual-link DVI (mogućnost priključenja 30 TFT-a); SuperDrive (dual layer DVD rezač) u svim modelima, produženje trajanja baterije za još sat vremena (veoma bitno, ne zaboravite da iBook-ovi rade 6 sati na baterije!); audio optičke ulaze i izlaze, DDR2 memoriju, svetlije monitore… pa kada saberemo i ranije poznate ‘features’, svetleća tastatura, zaštita hard diska, aluminijumski ‘oklop’, scroll pad, bežičnu mrežu, bluetooth, gigabitnu mrežu, firewire 800… OS X!.. da ne nabrajam do sutra,
mislim da trenutno (i malo šire) nema konkurenta PowerBook seriji računara, neki su skloni da porede IBM ThinkPad T seriju (ili sad novu Lenovo Z seriju) sa PowerBook-ovima i mogu vam reći iz iskustva (imam IBM T30 duže vremena) da ThinkPad nemože ni da priđe PowerBook-u, da ne pominjem OS X!
Generalno problem sa PowerBook-ovima je što su oni konstantna evolucija predhodnog modela tako da korisnike starijih PowerBook-ove će teško naterati da se update-uju na generacijski noviji model, ili možda grešim?
Zanimaju me korisnici PowerBook-ova za koji su se model do sada odlučli (12, 15, 17) i zašto?