Mrežni laserski multifunkcijski štampač
Posted: 22 November 2011 08:59 AM
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7537
Joined  2005-04-28

Tražio sam jednu staru temu u kojoj smo o ovome pričali, ali ne mogu da je nađem, pa da načnem novu.

U poslednjih par meseci na jednoj lokaciji koristim jednu vrstu laserskog MFP uređaja, dok kod mene u ‘kućnoj kancelariji’ od pre par dana koristim drugu, pa da podelim utiske, možda će nekome olakšati izbor.

Prvi uređaj je HP 1212nf, a srodno mu je par modela (idite ne ovaj link, pa dodatno pod ‘Tip’ kliknite na ‘višenasmenski’, a pod ‘Još’ na ‘Laserski’); ja sam hteo da kupim HP m1536dnf sa tog linka za 30000 dinara zbog duplexa, ali je zbog poplava u Indoneziji porudžbina otkazana.

Uređaj odmah radi kao mrežni štampač i kao mrežni faks sa ugrađenim drajverima u Leopardu, Snow Leopardu i Lionu, ali se preporučuje instalacija sa CD-a koji stiže uz uređaj jer je to jedini načn da se dobije mogućnost skeniranja preko mreže. Za skeniranje se koristi HP Scan aplikacija, tj. HP Director centralizovana aplikacija. U uređaj se može staviti jedan list za skeniranje na staklo kao kod svih skenera, dok 1212nf i 1536dnf imaju i ‘automatic document feeder’ u koji se može staviti oko desetak listova koji se onda skeniraju odjednom. Proces ide tako što se klikne na dugme za skeniranje, dobijate pitanje o rezoluciji, grayscale ili color i dokumenti se skeniraju u memoriju uređaja. Po završetku skeniranja dolazi pitanje šta da se radi sa slikama: snimanje na disk, email, fax ili štampanje. Ukoliko se izabere snimanje na disk, bićete upitani za lokaciju (PAŽNJA: izgleda da je reč o Carbon aplikaciji tako da se ne trpe spejsovi i naša slova u čtavoj putanji do foldera u koji snimate skenirane slike). Ako smo skenirali više dokumenata, bićete pitani za ime prvog, kao i kada se skenira samo jedan dokument, a ostali će dobiti isto ime sa brojevima u nastavku imena, prethodno ćete još moći da izaberete format sliek (JPG, TIFF, PDF).

 Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile
 
Posted: 22 November 2011 09:27 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7537
Joined  2005-04-28

Drugi uređaj je Lexmark x264dn, koji sam na kraju i kupio za 20000 dinara od ovih.

Moje oduševljenje uštedom od 10000 dinara za štampač koji ima toner većeg kapaciteta (3500 strana) u odnosu na HP-ove modele (2000 strana) je splasnulo kada sam, naviknut na načn na koji se obavlja mrežno skeniranje kod HP-ovih uređaja, shvatio da drajveri za Lexmark iz Snow Leoparda uopšte ne vide uređaj kao skener. Imao sam ranije jedan Lexmarkov all-in-one pljuckavac povezan preko USB-a koji je sistem odmah prepoznao kao printer/skener pa sam se ponadao da će i ovde biti tako. Kako se onda skenira preko mreže?

Za PC postoji program ScanBack Utility, a može, kao i sa Maca, da se koristi Java aplikacija ugrađena u uređaj kojoj se pristupa preko Web interfejsa uređaja. Međutim, shvatio sam da je mnogo bolje koristiti tzv. ‘Scan to Email/FTP’ opciju. Ukratko, preko Web interfejsa se podese parametri SMTP servera koji će uređaj koristiti za slanje emaila. Zatim se napravi tzv. Email shortcut, tj. FTP shortcut: navede email adresa na koju se šalje, da se naziv shortcuta i odredi se format slike, rezolucija, color ili crno-belo, da li da se kod skeniranja više dokumenata sve spoji u jedan PDF fajl, kod FTP shortcuta to isto, samo se unosi adresa FTP servera, username i lozinka. Skenira se sa samog uređaja pritiskom na dugme ‘Scan to email’, pa se na displeju izabare ili Email ili FTP, izabere se shortcut (zato je bitno ime shortcuta jer se samo ono pojavljuje na displeju tako da se jedan moj shortcut zove ‘ftpadamov300pdfcolor’ što znač da skeniran dokument šaljem na server ftp.adamov.co.rs sken u PDF formatu rezolucije 300 dpi u koloru).

Kada sam postavio sve shortcute koje sam želeo, tj. za sve moguće formate i na sve moguće strane (lokalni email server, email server spolja, lokalni FTP, spoljni FTP); oduševljenje mi se vratilo.

S obziorm da mi ovaj načn skeniranja apsolutno odgovara, nisam dalje eksperimentisao sa opcijom ‘Scan to application’ koja mi, da budem iskren, nije baš najjasnija, a koja traži da se otvore neki portovi na ruteru ili na ciljnom računaru.

Post edited by: madamov, at: 2011/11/22 09:28

 Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile
 
Posted: 22 November 2011 09:49 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7537
Joined  2005-04-28

Na kraju i pitanje: koji uređaj izabrati?

Da sam znao za Lexmark pre kupovine, ne bih ni naručvao HP. Iako sam navikao na HP-ov načn skeniranja, sada shvatam koliko je on nelogičan. Naime, pošto je reč o mrežnom uređaju, on se tamo gde ga često koristim nalazi u hodniku, a ja sedim u kancelariji jedno 15 do 20 metara dalje.

Recimo da treba da skeniram 30 dokumenata i oni ne staju odjednom u ADF (automatic document feeder). Kod HP-a to znač: odlazak do uređaja, stavljanje prvih 15 dokumenata, odlazak do računara, skeniranje, davanje imena fajl(ovima); ponovni odlazak do uređaja, stavljanje novih 15 listova, vraćanje do računara i skeniranje. Ne zaboravite i treći odlazak do uređaja da pokupite dokumenta. B) Kod Lexmarka sve vreme sedim ili stojim pored uređaja i skeniram, on šalje email (koji će me dok dođem do računara već čekati u inboxu) ili uploaduje na FTP.

Dakle, ako vam nije bitan brend i ako vam nije problem da se snađete sa malko ružnim menijima u web interfejsu, za iste i manje para dobijate čak i više mogućnosti sa Lexmarkom. S druge strane, HP je HP i sa mrežim skeniranjem će se snaći svako.

 Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile
 
Posted: 22 November 2011 09:53 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7537
Joined  2005-04-28

Stavio sam sticky na ovu temu, a molio bih i ostale koji imaju iskustva iz prve ruke sa nekim multifunkcijskim uređajima da nam u ovoj temi prenesu utiske. Čuo sam da i Cannon ima lepa rešenja, ali nisam imao prilike ni da ih vidim u praksi, a kamoli isprobam.

Svojevremeno sam imao prilike da probam i jedan Kyocerin model, ali sam zaboravio tačno koji. On je imao mogućnost slanja skeniranih dokumenata na email, FTP ili SMB share.

 Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile
 
Posted: 26 September 2014 10:11 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  1879
Joined  2007-08-04

S obzirom da sam pre nekog vremena, na nagovor supruge, kupio jedan ‘multipraktik’, da podelim svoja iskustva i ovde.

U pitanju je HP LaserJet Pro MFP M125nw:
http://www8.hp.com/rs/sr/products/printers/product-detail.html?oid=5303406

Specifikacije imate u linku, ja ću samo da napomenem da ima integrisan LAN/WLAN i da nov košta oko 150 eura sa 2 godine garancije.

Pošto koristim OSX naravno da sam gledao da uređaj mora da radi sa ovim OS-om, a ovaj to zaista i radi, bez ikakvih problema, onako kako treba. I to sve, štampanje, skeniranje i kopiranje.
Za OSX 10.9 postoji zvaničan set drajvera, a inicijacija i instaliranje drajvera zahteva povezivanje preko USB-a. Kada se instaliraju drajveri dalje može i preko mrežnog kabla, odnosno, ono što je meni bio must, bežično.
Odmah da napomenem da bežično štampanje radi besprekorno! Za skeniranje i kopiranje je potrebno biti kod uređaja, tako da se radi preko tastera i displeja samog uređaja, što meni nije problem.
Probao sam da instaliram drajvere na jednu od beta OSX 10.10 i posle jednog restarta je sve radilo kako treba, iako zvanično ne postoji podrška za nadolazeći OSX.
Štampa je odlična + postoji podrška za reciklažu koja nije skupa, tako da je i štampa prilično ekonomična.
Za sada ovoliko, nisam ga nešto mnogo ni koristio, za sada sam i više nego zadovoljan.

Post edited by: RingeRaja, at: 2014/09/26 10:12

 Signature 

Ako Vam je potrebno nešto sa eBay-a….
MacBookPro8

Profile