iMovie iz iLife 11 i color banding
Posted: 04 August 2012 10:13 PM
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Evo nešto što sam skoro primetio, pa da opišem o čemu se radi…

Kada se u iMovie 9 (znač verzija iMovija iz iLife 11) uveze neki klip, obavezno dolazi do ‘color banding’ (evo šta je to, ako neko ne zna: http://en.wikipedia.org/wiki/Color_banding)... e sad… to se baš ne primećuje mnogo na većini klipova, ali ako imate neki baš čst snimak (koji nema ‘noise’) sa nekim tamnijim gradientima, rezultat je katastrofa (color banding bude toliko upadljiv, da video klip postane bukvalno neupotrebljiv).

ÄŒak i vrlo kvalitetni ProRes video klipovi izgledaju očajno loše u iMovie 9 ako imaju neke gradiente.

Možete da probate da ubacite neki gradient (na primer, neku sliku) koji prelazi iz crne u sivu i da vidite o čemu se radi.

Gledao sam nešto po netu i izgleda da je to poznat problem koji iMovie 9 ima… znač, nije nešto do podešavanja ili nešto slično. Zašto Apple to ne rešava ne znam… al’ takav nemar od Applea nisam očekivao.

ÄŒini mi se da je iMovie 8 bio bolji po tom pitanju, al’ nisam siguran.

Stavio sam onaj iMovie 6 što je Apple davao besplatno ranije i on nema taj problem, al’ nema ni sve mogućnosti koje iMovie 9 ima, pa ga koristim uglavnom za ‘dopunjavanje’ klipova kada u neki klip koji sam pravio u iMovie 9 treba da se ubaci neka tamnija scena.

 Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile
 
Posted: 05 August 2012 01:29 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Koji su to klipovi, sa kojom kamerom snimljeni?

 Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile
 
Posted: 05 August 2012 08:48 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Ma klipovi snimani sa kamerom su uglavnom OK jer oni uglavnom imaju onaj neki grain zbog kojeg se color banding ne primećuje baš nešto preterano mnogo kad do njega dođe (opet se primećuje ako klip ima dosta senki, al’ to nije baš nešto mnogo upadljivo, pa nekad i može da prođe)... al’ problem je CG grafika (znač, kad moraš da ubaciš neki klip u kojem je sve pravljeno na kompjuteru, pa nema neki grain) jer onda se mnogo više primećuju color banding.

Evo pre neki dan klijent mi je posao novi outro da mu obacim na kraj nekog klipa koji sam mu pravio u iMovie (montirao sam mu neke razne video snimke i slike njegovog proizvoda, pa će on to koristi kao neku YouTube reklamu… ništa preterano komplikovano, tako da iMovie završava posao) i sve u tom klipu mu je kompjuterska grafika, pa nema nikakav grain… kad je iMovie uvezao klip, koji je bio u MPEG-4 formatu (sasvim pristojan bitrate je bio inače) klip je odmah očajno izgledao… onda sam ja probao da pre ubacivanja u iMovie iskonvertujem klip u ProRes (mislio sam da možda iMovie neće da mu čačka boje ako ga prebacim u ProRes); al’ rezultat je opet bio očajan u iMovie iako je u klip u QuickTime i VLC izgledao sasvim pristojno… na kraju sam instalirao iMovie 6 i preko njega ubacio taj outro i onda je bilo OK.

 Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile