< 1 2
2 of 2
Fusion Drive i reinstalacija sistema?
Posted: 30 January 2013 09:19 PM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  147
Joined  2013-01-28

Hvala na svim ovim objasnjenjima i obavestenjima! Bas sam mnogo naucio za kratko vreme citajuci ovu i druge teme sa ovog foruma…

Znaci kada hocu reinstall sistema boot-ujem Recovery particiju i kada dobijem ovu sliku http://www.apple.com/osx/recovery/ radim sledece:

1. za ‘normal install’ ili ‘prodrazumevani’: izaberem drugu opciju ‘Reinstall OS X’,

2. za ‘clean install’: prvo idem na cetvrtu opciju ‘Disk Utility’ da formatiram Fusion Drive pa onda na drugu opciju ‘Reinstall OS X’.

Da li sam upravu?

Hvala!

Profile

Posted: 31 January 2013 10:05 AM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7598
Joined  2005-04-28

Veliki problem za mene jeste sto ne mozes da napravis USB boot postojeceg ili novijeg OS-a i lepo ga instaliras kao do sad. Sta ako nemas internet? Sta ako treba 20 masina da osposobis za kratko vreme? Za svaku par GB download-a? I to sa ne bas najbrzih Apple servera, bez obzira na sopstveni link.

Za to ćeš da instaliraš Mac OS X Server, pripremiš imidže za NetInstall, postaviš ih na server i mašine instaliraš sa imidža sa servera.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 31 January 2013 11:30 AM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

Zasto jednostavno kad moze komplikovano? Ne moze se prenebregnuti cinjenica da su sve restriktivniji po svim kriterijumima i da postoji tacka posle koje ne treba dalje komplikovati, a cini mi se da su je presli.

Signature 

&#63743; http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu &#63743;

Profile

Posted: 31 January 2013 12:59 PM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

VortexMK wrote:

1. za ‘normal install’ ili ‘prodrazumevani’: izaberem drugu opciju ‘Reinstall OS X’,

2. za ‘clean install’: prvo idem na cetvrtu opciju ‘Disk Utility’ da formatiram Fusion Drive pa onda na drugu opciju ‘Reinstall OS X’.

Da li sam upravu?!

Da… Disk Utility ti je da formatiraš... za Mac OS X bi trebalo da bude formatirano kao ‘Mac OS Extended Journaled’ (to se takođe zove i HFS+) i obrati pažnju ako formatiraš hard disk koji je kupljen u nekoj prodavnici PC opreme i ne dolazi preformatiran za Mac da klikneš na Options i izabereš ‘GUID Partition Table’ (Windows koristi ‘Master Boot Record’) pre formatiranja.

Posle samo odeš na ‘Reinstall OS X’ i kad se instalira odgovoriš na neka pitanja kad te pita (koje ćeš korisnično ime da imaš, u kojoj si vremenskoj zoni i slične stvari…) i to je otprilike sve.

Znač, pre instalacije uopšte ne moraš da formatiraš, osim ako ne ugrađuješ nov (prazan) hard disk ili ako baš hoćeš da pobrišeš sve što imaš na hard disku pre instalacije.

Uzgred…  ne moraš da zoveš instaliranje ‘normall install’... To je samo ‘instalacija’, a ja sam to ‘normalna’ pomenuo da bih ti objasnio koja je razlika između uobičajene procedure i instaliranja OS X-a na prazan hard disk.

Ne moraš sad toliko da razmišljaš o reinstalaciji jer najverovatnije nećeš ni imati neku realnu potrebu da radiš instalaciju dok ne izađe neka sledeća verzija OS X-a nakon Mountain Lion.

OS X nema Registry kao Windows koji zbog fragmentacije postaje sve sporiji vremenom, tako da ne moraš da radiš reinstalaciju ako je sve u redu sa OS-om.

Za početak bi ti korisnije bilo da naučš izraze koji se koriste na Mac, neke osnovne prečce na tastaturi (prečce će da ti pišu i kad budeš otvorio neki meni iz Menu Bar, tako da ne moraš sve da pamtiš... dovoljno je one osnovne da znaš) i slično.

Na primer, CMD+C je za Copy, CMD+V je Paste… ali to ne znač da je CMD isto što i Ctrl (jer na PC za to koriste Ctrl)... imaš i Crtl dugme na tastaturi, ali ono služi za neke druge stvari (na primer, Ctrl+click ti je ‘levi klik’ i ‘levi klik’ se na Mac zove ‘Control click’ ili ‘Ctrl+click’, da znaš kad pročtaš u nekom članku taj izraz… pored toga, Ctrl u kombinaciji sa scrollovanjem zumira na pokazivač miša, osim ako ti ne promeniš tu kombinaciju u podešavanjima…); a razlog zašto se prečce razlikuju od onih na Windowsu je jer je i prvi Mac imao slične prečce kao ovi današnji, a onda je MS napravio da na Windowsu to budu neke druge kombinacije, pa zato postoji razlika, da ne pomisliš da je to Apple hteo da ‘izmišlja toplu vodu’ :D

Option (takođe se zove i Alt) nešto drugačje funkcioniše nego na PC (ako ti je otvoren neki meni i pritisneš to dugme, pokazaće ti neke alternativne funkcije ako ih ima u tom meniju… na primer, ako ima Quit u tom meniju i pritisneš Alt, promenilo bi se u Force Quit); Delete je ono što bi na PC-ju zvali ‘Backspace’, Forward Delete je ono što bi na PC-ju zvali ‘Delete’, Function (piše Fn na dugmetu) se koristi u kombinaciji sa nekim drugim dugmićima da bi se dobila neka dodatna funkcija (na primer, Fn+Delete daje Forward Delete); Return (na istom mestu je gde i Enter na PC tastaturama) je nešto slično kao Enter na Windowsu, ali nije baš isto (kad kucaš tekst ili kad u browseru kucaš adresu nekog sajta, onda se ponaša isto, ali ako klikneš na neki fajl i pritisneš to dugme, Return se ponaša kao da si još jednom mišem kliknuo na naziv fajla i ponudiće ti da promeniš naziv tog fajla, što nije isto kao na Windows… ako hoćeš da otvoriš neki fajl preko tastature, onda pritisneš CMD+O za Open)... i imaš neke razne dugmiće tamo iznad brojeva za podešavanja osvetljenja ekrana, za Expose, za Dashboard, za premotavanje, play/pause, ubrzavanje, za podešavanje jačne zvuka i eject na kraju (ako imaš DVD rezač da izbaciš disk). Print Screen nemamo, ali umesto njega imano više različtih načna za ‘slikanje’ onoga što je na ekranu (CMD+Shift+3 slika celi ekran, CMD+Shift+4 te pušta da odabereš samo određeno parče koje će da se slika, a ako nakon što pustiš CMD+Shift+4 pritisneš Space, onda se pokazivač menja u sličcu fotoaparata koji slika cele prozore sa sve senkama na providnoj pozadini, tako da takvi screenshotovi super izgledaju kad ih staviš negde) i pravljenje screenshota stavlja napravljenu sliku negde na desktop kao PNG fajl, a ne u clipboard kao na Windowsu, tako da ne moraš da otvaraš neki drugi program da bi sačuvao sliku.

Post edited by: indijanac, at: 2013/01/31 13:00

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 31 January 2013 03:02 PM   [ # 20 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  124
Joined  2008-08-12

Može da se napravi USB verzija, naravno. Odgledaj podcast koji je Free i sve će ti biti jasno 😊.

http://www.screencastsonline.com/mac/show/0357/

Signature 

Misa

Profile

Posted: 31 January 2013 04:57 PM   [ # 21 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  147
Joined  2013-01-28

@indijanac Sta da ti kazem… Hvala puno na odvojenom vremenu da mi ovako detaljno objasnis neke finese!

Veliki pozdrav!

Profile

Posted: 05 February 2013 09:11 AM   [ # 22 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7598
Joined  2005-04-28

fl45h wrote:

Zasto jednostavno kad moze komplikovano? Ne moze se prenebregnuti cinjenica da su sve restriktivniji po svim kriterijumima i da postoji tacka posle koje ne treba dalje komplikovati, a cini mi se da su je presli.

Za taj broj mašina, bez obzira na verziju Mac OS X koji instaliraš, ćeš pripremiti imidž za NetInstall. Veruj mi, pre ćeš završiti.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

< 1 2
2 of 2
‹‹ Powerbook 1400c/166      ventilatori ... ››