Serbian Macintosh User Group

O Serbian Macintosh korisničkoj grupi

PowerMac G5 odmah nakon penzionisanja
PowerMac G5 odmah nakon penzionisanja
PowerMac G5 odmah nakon penzionisanja iz drugog ugla
PowerMac G5 odmah nakon penzionisanja iz drugog ugla

SMUG (Serbian Macintosh User Group) je online grupa korisnika Macintosh računara i ostalih proizvoda kompanije Apple osnovana aprila 2005. godine. Iako online grupa, i kao takva prepoznata od strane Applea tokom oktobra 2006. godine, tokom nekoliko godina smo održavali redovne, neformalne, sastanke svake druge subote u mesecu u galeriji Ozon na Andrićevom vencu u Beogradu, kasnije u prodavnici Macola u ulici Kneza Miloša broj 2 u Beogradu, da bismo posle nekoliko godina prestali sa redovnim sastancima. Na sastancima su oni koji su želeli mogli da predstave čime su se bavili, ili su demonstrirali ostalim članovima grupe neki softver ili tehniku, a kada tih delatnosti nije bilo jednostavno smo se družili i pričali o raznim temama.

Naša grupa je potpuno neformalna tako da nema članarine, a održavanje sadržaja ovog sajta je u potpunosti na dobrovoljnoj osnovi i obavlja se u skladu sa tim koliko administratori i oni koji žele da postavljaju sadržaje na našem sajtu imaju vremena.

Ovaj sajt je započeo svoj život na zasebnom serveru (Power Macintosh G5 sa procesorom na 1,8 Ghz, 512 MB RAM-a, operativni sistem je bio Mac OS X Server 10.3.9) i u početku se nalaszio u galeriji Ozon koja se tada nalazila na Andrićevom vencu i kojai je bila sponzor prostora za održavanje sastanaka nekoliko godina. YU Epicentar, jedan od ovlašćenih Apple dilera, je bio sponzor hardvera, tj. servera. Server se nalazio na 2Mbit/s poprečnoj vezi ka Eunetu koji je sponzor internet veze.

Tokom 2007. je Ozon prestao da sarađuje sa EUnetom, tako da smo server popeli dva sprata više u prostorije YU Epicentra i koristili smo SBB kao provajder..

Server je ljubaznošću internet provajdera CRI kolociran u njihov data centar u nedelju, 03.05.2009. Dva dana ranije je reinstaliran operativni sistem (prešlo se na Mac OS X Server 10.4.11), dodat još jedan disk (hvala Popu i YU Epicentru), dodato 1 GB RAM-a (hvala Bojanu Nastiću) tako da je server tada radio sa 1,25 GB RAM-a, a ubačena je i PCI grafička kartica (opet hvala Bojanu Nastiću).

Početkom juna 2014. godine PowerMac G5 je otišao u penziju, a u zgradi Beograđanka u kojoj se nalazi serverska soba CRI-a ga je zamenio Mac mini server (Core 2 Duo na 2,53 GHz, 8 GB memorije, dva diska po 500 GB u mirroru) na koji smo instalirali Mac OS X 10.9 Mavericks server.

Posle nekoliko godina došlo je do siutiacije da smo morali par puta da odlazimo da fizički nešto uradimo na serveru, a procedura za ulazak u zgradu Beograđanke se promenila tako da smo rešili da sajt preselimo na hosting kod jednog američkog provajdera.