Serbian Macintosh User Group

30 godina

Prvi Macintosh sam video kroz staklo izloga “Društva inžinjera i tehničara” u Beogradu tamo negde s kraja 1985. godine po povratku iz JNA.

Prvi pravi Mac kojeg sam koristio je Mac Plus dve godine posle toga, a tokom te dve godine i kasnije sam emulirao System 6, tada aktuelni operativni sistem za Macintosh, na mom Atariju ST koji je sa plusićem delio isti tip procesora, Motorolu 68000.

Prvi Mac kojeg sam kupio je Macintosh IIci, pet prijatelja je rešilo da naprave firmu, moj ulog u tu firmu je bila ta mašina sa tada neverovatnih 5 MB memorije i hard diskom od 120 MB. Da, dobro ste pročtali, to su megabajti, ne gigabajti.

Prvi prenosni Macintosh koji sam koristio i jedno vreme posedovao je Macintosh PowerBook 180c,

kolege iz firme koju sam godinu dana ranije napustio su me zamolile da se na neko vreme menjamo, ja sam njima dao da koriste moj IIci, oni meni PowerBook koji mi je dobro došao jer sam tada počeo više da se angažujem kao računarski novinar i prvu rubriku namenjenu isključvo korisnicima Mac kompjutera ste mogli da čtate u kratkotrajnom mesečniku Vreme kompjutera, izraslog iz istoimenog podlistka nedeljnika Vreme, na čemu se treba zahvaliti Aleksandru Ćiriću, glavnom uredniku, i Goranu Kosanoviću, tadašnjem i dugogodišnjem direktoru marketinga nedeljnika Vreme.

Prvi Macintosh sa PowerPC procesorom sam video i koristio s jeseni 1994. godine u firmi u kojoj sam radio i koja je kupila i pod sankcijama uvezla deset PowerMacova 6100/60,

jedan PowerMac 8100 i jedan Apple Workgroup Server 8150/100.

Prelazak na Mac OS X sam obavio dok sam posedovao PowerBook G4 Titanium,

poslednjim modelom iz te serije laptopova sa procesorom koji je radio na 867 MHz, granicu od 1 GHz sam prešao sa iMacom G4 na 1,25 GHz i monitorom od 20 inča.

Prvi Xserve sam instalirao oktobra 2002. godine u Kosovskoj Mitrovici, u sobi sa pogledom na Ibar. Poslednjeg sam instalirao jednog koji je model Intelovim procesorom iz 2006. godine negde sredinom 2008.

Prelazak na Intelove procesore se desio kupovinom aluminijumskog iMaca sa ekranom od 20 inča novembra 2007. godine. On je danas u sobi moga sina.

Trenutno za posao koristim MacBook Pro 15’ iz 2011. godine, kućni server mi je jedan Mac mini server iz 2010. godine , a da bih imao jaku PowerPC mašinu za neke stare projekte koje povremeno treba osvežiti posedujem i jedan PowerMac G5, isti model kao i server naše male korisničke grupe.

I dok tražim bilo kakvo logično opravdanje zašto bih kupio najnoviji MacPro pozivam vas da nam u forumu napišete kakav je vaš put bio kroz ovih 30 godina od kako postoji Macintosh.

 

Komentarisanje je isključeno.