1 2 > 
1 of 2
MacMini problem
Posted: 09 April 2014 12:51 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  30
Joined  2011-04-21

Imam problem na MacMiniju, koji nikako ne uspevam da rešim. Dosta sam Googlao po internetu, ali jedino sam naišao na podatke da su mnogi imali sličan problem, rešenje nisam našao.
Posedujem MacMini i5, 4Gb, 500Gb, model late 2012, kupljen u Macola radnji. Na njega sam instalirao 10.8.5 i BootCamp sa Win 7. Pored ostalih programa, sve je funkcionisalo do pre nekoliko dana. Kada sam hteo da pređem u BootCamp, računar nije VIDEO particiju pod Win 7. Restartovanje radi izbora Bootovanja takođe nije prikazivalo mogućnost izbora Win7. Nije pomogao ni DiskUtility, odnosno ni Repair Permisions ni Repair Disk. Tada sam u Preferencies zamenio OS tako da primarni Boot bude sa Win7 i restartovao računar. Sada se normalno pojavio Win7 i radio potpuno normalno.
Sada sam hteo da se vratim i probam da restartujem računar sa OSX, ali ni jedna kombinacija tastera nije radila, odnosno računar je UVEK startovao iz BootCamp, odnosno iz Win7. Trenutno ne mogu uopšte da koristim OS već samo i jedino Win7.
Probao sam da promenim tastaturu, ali bez pozitivnih rezultata.
Pod Win7 sam pokušao da u ControlPanel/BootCamp promenim Startup Volume u OSX, ali sam uvek odbijao grešku tipa Nemate dovoljne privilegije Administratora, što nikako nisam uspeo da prevaziđem.
Negde sam pronašao da Mac racunari prvo pokušavaju da se Butuju sa internog HD, pa ako ga ne pronađu, onda traže neki od drugih izvora sa butabilnim operativnim sistemom (napr. optički drajv ili USB Flash).
Zato sam izvadio HD, smestio u eksterno USB kućište i priključo na računar. Kasnije sa probao sa USB optičkim drajvom i sa USB Flash, svi sa OSX. U svakoj od ovih kombinacija, na računar su bili priključeni samo tastatura, monitor i neki od upravo pomenutih uređaja i ništa više.
Ni u jednom od ovih kombinacija računar nije postupio prema očekivanju, odnosno nije nakon konstatacije da nema internog HD treba da pronađe neki od alternativnih izvora sa OS. Ustvari, nakon uključvanja računara, čuje se Chime ton, zatim se pojavi beli (svetlo sivi ekran) pa onda crni ektan sa tekstom: ‘No bootable device – Insert boot disk and press any key’. Nije pomagao ni pritisak na neki taster.
Na kraju,
1.- imam računar MacMini koji RADI, ali samo pod BootCamp, iz čega zaključujem da su matična ploča, pa ćak i HD ispravni.
2.- ne mogu da koristim OS
X3.- pri startovanju ne mogu da koristim tastaturu, odnosno ni jednu kombinaciju tastera i time dospem do mogućnosti da utičem na ponašanje računara.
Osećam da bi problem trebalo rešavati na nekom dubljem nivou, ali ja ne znam kako.
Da li iko zna kako da pevaziđem ovaj problem, ali pošto nisam baš kompjuterski vešt da objašnjenja budu tipa korak po korak.
Unapred hvala,
Branko

Profile

Posted: 09 April 2014 08:37 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

Za pocetak probaj sa drugom tastaturom.
Onda, ubaci drugi hdd ili ssd pa kreni instalaciju izpocetka.

A ako si kupio u Macoli sto bi trebalo otprilike isto da znaci i da zivis u Bg ili blizoj okolini, nazovi ih i pitaj da li mozes da im doneses i da ‘pogledaju’ a da ne platis.
Nesto poput…vadi me iz sh*ta bezplatno ako moze?!
Inace bije ih glas da su jako gotivni.

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 10 April 2014 09:07 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7598
Joined  2005-04-28

O kojoj tastaturi je reč? Apple ovoj ili od nekog drugog proizvođača?

Drugo pitanje, kad rešimo ovaj problem, je čemu BootCamp? Za 90% potreba za Windowsom je dovoljna virtuelizacija, tj da Windows podižeš u virtuelnoj mašini. U stvari, pravo je pitanje šta tačno radiš u Windowsu?

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 10 April 2014 10:53 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

Ajde polako:

1. Naslov treba da glasi BOOTCAMP problem, posto nema veze sa vrstom racunara koji imas

2. Problem moze biti lako i 99% samo do Win7 ukoliko si koristio odredjene alate za ‘defragmentizaciju’ ‘optimizaciju’ odredjeni ‘anti - virusi’ namerno je sve napisano pod navodnicima

3. elegantno resenje: backup podataka sa Win particije, pristup nekim recovery programom ukoliko je moguce podacima na OSX particiji , koja je verovatno po svemu sudeci dismountovana i moguce zbog gresaka na hard disku - sto logickih sto fizickih
- nije nemoguce da je disk neispravan iako je malo verovatno

4. Koju kombinaciju tastera koristis? Dovoljno je da drzis ALT/Option taster prilikom boota tj. drzi ga i pre zvuka i pojavice se butabilne particije, USB tastaturu koristi, ne wireless!

5. Kad pokrenes disk utility sa nekog butabilnog medijuma , mislim na OSX , pogledaj da li je uopste mountovana particija sa OSXom (ako je sivo onda nije); a ako nije, klikom na tu particiju a ne na hdd idi na verify/repair

Signature 

 http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu 

Profile

Posted: 10 April 2014 07:30 PM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-04-21

MacBee
Radim sa tastaturom zaostalom od neipravnog iMac G5, znač tastatura od Mac, sa USB priključkom (plastično kućište).
Probao sam sa USB tastaturom pozajmljenoj sa PC računara, ali bez ikakvih razlika, odnosno bez ikakvih rezultata.
Macola mi je na umu od samog nastanka problema, ali bih ipak radije, ukoliko je to moguće, problem rešio sam. Prosto, može se ponoviti ili pojaviti u nekoj sličnoj formi, pa bi bilo dobro da budem spreman. Morao bih prvo da poskidam sve fajlove, kojih nije malo, jer ih za sada vidim, pa pretpostavljam i da ih mogu skinuti. Inače nemam eksterni HD, pa tek kada ga nabavim, počeću sa skidanjem fajlova. Inače nisam još obezbedio ni BackUp, opet nedostaje HD.
Ustvari ne znam ni kako bih pokrenuo novu instalaciju bilo kog sistema, kada ne mogu ni da dođem u priliku da računar pokaže dobru volju da prihvati neki zadatak.

madamov
Tastatura je ona koja je išla sa iMac G5, USB u plastinom kućištu.
Na Win planiram da koristim programe specijalizovane za proračune u oblasti mašinstva. To su obično obimni programi, pa sam smatrao da bi bila čstija situacija ako bi se pojavili bez posredovanja OSX. Video sam neki na Mac računarima koriste samo Win, a skinu OSX.

iDoktor
1.- Možda naslov zaista nije dobar, ali dok ne utvrdim gde je problem, nisam ni znao gde je pravi problem. Iz čnjenice da OS-u ne mogu nikako da priđem, a da mi Win radi normalno, nisam mogao ni da pretpostsavim da problem ustvari leži u BootCamp-u. Pomislio sam da MacMini sa 4Gb RAM, može biti problem kada se radi sa više programa istovremeno, odnosno da može doći do zagušenja u prenosu i razmeštaju podataka.
2.- Win7 ustvari nisam ni koristio još uvek. Sa Win nisam ni izlazio na Internet, pa nisam imao ni potrebe za bilo kakvim korekcijama ili intervencijama iz Win, tako da mislim da problem ipak potiče sa OSX strane. Kao što sam ranije naveo, PRE prvog korišćenja Win7, problem mi je bio jer u njega nisam ni mogao da pređem, nije bilo ni opcije da se kod restartovanja pojavi ikona Win. Tek kada sam u Preference promenio (trajno) željeni StartUp Volume, dobio sam Win ali izgubio OSX.
3.- Na Win nemam nikakvih fajlova, pa bih lako žrtvovao reinstalaciju. Iz Win vidim sve fajlove na OSX bez ikakvih dodatnih programa. Čak sam imao i pristup BootCamp u Control Panelu, ali izbor OSX za restart mi nije dozvoljen, sa greškom, nešto kao ‘nemaš dovoljno privilegija administratora’. Na osnovu ovoga sam se nadao da je HD ustvari ispravan, mada sada u sve počnjem da sumnjam. Poslednji put kada sam nešto probavao, više nemam ni BootCamp u Control Panelu.
4.- Prvo sam skinuo nekoliko uputstava o primeni tastera ili kombinacije tastera pri startovanju, i mislim da sam isprobao sve kobinacije, uvek bez ikakvih rezultata. Pošto imam USB tastaturu, samo sam nju i koristio. I ja sam pronašao na Internetu da wireless tastature mogu da daju pogrešne rezultate.
5.- Ne mogu, ili ja nisam uspeo da pokrenem DiskUtilities, mada mi je to bila prva ideja na osnovu mog skromnog kompjuterskog znanja. Ranije, odnosno pre definisanja u Preferences da ubuduće startuje sa Win, upravo zbog toga što prilikom restartovanja nisam video Win volume, koristio sam DiskUtilities Repair, ali nije pomoglo. Tastatura je USB ostatak od iMac G5, proba izvršena i sa PC USB tastature.

+++
Danas sam izgooglao nekoliko ideja kako da se iz Win preko komandne linije izvrši promena Startup Volume, ali se plašim da ne zabrljam još više, tu varijantu bih odložio barem dok ne budem poskidao sve fajlove, a to izgleda neće biti u nerednih nekoliko dana, možda i nedelja.

Profile

Posted: 11 April 2014 09:37 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Na Win planiram da koristim programe specijalizovane za proračune u oblasti mašinstva. To su obično obimni programi, pa sam smatrao da bi bila čstija situacija ako bi se pojavili bez posredovanja OSX. Video sam neki na Mac računarima koriste samo Win, a skinu OSX.

I šta se događa kada držiš taster Alt (možda piše i Option na njemu) prilikom restarta? Jesi li ikada postavljao firmware password na mašinu? Probaj i da resetuješ NVRAM (držiš Command-Alt-P-R kod restarta dok dva puta ne čuješ startup zvuk).

Da li se mašina butuješ u Recovery mod ako držiš Command-R kod startupa?

Ukoliko u tim obimnim programima ništa ne renderuješ iliti nije bitno da izvučeš još koji sekund vremena na renderu od par minuta, opet je bolje u virtuelnu mašinu. Čak je i to čstije, Windows je samo još jedna aplikacija, a ceo disk Winndowsa je samo fajl na disku.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 12 April 2014 12:01 AM   [ # 6 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-04-21

Moj najvećí problem je upravo u tome što mi prilikom startovanja računara ne funkcioniše ni jedna kombinacija tastera ili pojedinačni taster. Koristio sam spisak upotrebljivih tastera i kombinacije tastera pri startupu, pa sam posle uobičajenih kombinacija pokušao da isprobam i neke druge, da postignem bar neki efekat, ali bez ikakvog uspeha. Spisak kombinacije tastera je bio:

Boot key combinations:
Everybody knows about some of these boot key combinations, but some of the more obscure combinations have been long forgotten (like how many of us have a Quadra AV and use a TV as a monitor!) – Check these out, you may need one of them someday!
C : Forces most Macs to boot from the CD-Rom drive instead of the internal hard drive. Only works with Apple ROM drives and with bootable CD discs.
D : Forces the first internal hard drive to be the startup disk.
N : Netboot (New World ROM machines only) – Looks for BOOTP or TFTP Server on the network to boot from.
R : Forces PowerBooks to reset their screen to default size (helpful if you’ve been hooked up to an external montior or projector!)
T : Target Disk Mode (FireWire) – Puts machines with built-in FireWire into target Disk mode so a system attached with a FireWire cable will have that device show up as a hard drive on their system. Very useful for PowerBooks!
Mouse Button Held Down : Ejects any mounted removable media.
Shift : Disables all extensions (Mac OS 7-9); or disables Login items when using Mac OS X 10.1.3 or later. Also works when booting Classic mode up just like you were using the OS natively.
Option : When using an Open Firmware ‘New World ROM’ capable system, the System Picker will appear and query all mounted devices for bootable systems, returning a list of drives & what OS they have on them. On ‘Old World’ systems the machine will simply boot into it’s default OS without any Finder windows open.
Space bar : Brings up Apple’s Extension Manager (or Casady & Greene’s Conflict Catcher, if installed) up at startup to allow you to modify your extension set.
Command-V : Boots Mac OS X into ‘Verbose Mode’, reporting every console message generated during startup. Really shows what’s going on behind the scenes with your machine on startup!
Command-S : Boots Mac OS X into ‘Single User Mode’ – helpful to fix problems with Mac OS X, if necessary.
Command-Option : Rebuilds the Desktop (Mac OS 7-9).
Command-Option-P-R : Erases PRAM if held down immediately after startup tone. Your machine will chime when it’s erased the PRAM, most people will hold this combination for a total of 3 chimes to really flush the PRAM out.
Command-Option-N-V : Erases NVRAM (Non-Volatile RAM). Used with later Power Macintosh systems mostly.
Command-Option-O-F : Boots the machine into Open Firmware (New World ROM systems only).
Command-Option-Shift-Delete : Forces your Mac to startup from its internal CD-ROM drive or an external hard drive. Very helpful if you have a 3rd party CD-ROM drive that is not an Apple ROM device.
Command-Option-Shift-Delete-#(where #= a SCSI DEVICE ID) : Boot from a specific SCSI device, if you have your 3rd party CD-ROM drive set to SCSI ID 3, you would press ‘3’ as the # in the combination.
And, the obscure ones :>) Older computers only, on some.
Command-Option-I : Forces the Mac to read the disc as an ISO-9000 formatted disk
Command : Boots with Virtual Memory turned off.
Command-Option-T-V : Forces Quadra AV machines to use TV as a monitor.
Command-Option-X-O : Forces the Mac Classic to boot from ROM.
Command-Option-A-V : Forces an AV monitor to be recognized correctly.
Command+Shift+X+C: Boots Snow Leopard in the “extra dry cappuccino” mode. But have your mug ready because it comes out fast.  (Espresso grind goes in the optical drive.)
command + R - recovery partition

Ustvari, ne znam ni kako bih uopšte krenuo u potpuno novu instalaciju OSX! Ako bih ugradio novi interni HD, kod uključvanja, računar bi se zaglavio u belom (svetlo sivom) ekranu, a odatle nema više nikakvih aktivnosti, čak ni sveže reinstalacije.

Ako sam dobro razumeo, BootCamp nije baš smisleno rešenje za primenu Win. Ako je to tako, onda ga sledeći put neću ni instalirati. Za zahtevnije Win programe koristiću zaseban PC računar, a za sve ostale Win programe pod VirtualBox ili slično.

Profile

Posted: 12 April 2014 07:21 AM   [ # 7 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3203
Joined  2005-05-07

Vidi, boot camp nije da nije smisleno rešenje, zavisi kome šta treba. Ako ti trebaju 3d ultra mega performanse na windows-u, onda nećeš uspeti sve da isčupaš iz virtualne mašine, a ako ti treba za obične poslove, onda je boot camp bukvalno gubljenje vremena.

E da se sad vratimo na temu:
U koliko pri držanju alt (option) dugmeta, od space-a drugo dugme levo, tebi ne daje da biraš između win-a i mac-a, imamo dve stvari:

-Ne raditi ti tastatura kako treba
-Nešto nije ok sa Mac-om (ne mislim na hdd, memoriju itd već mislim da treba da nosiš na servis).

Signature 

———————————————————————————————-
Mac mini, Mac16,10
iPhone 16Pro

Profile

Posted: 12 April 2014 09:41 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Probaj prvo sa drugom tastaturom.

Signature 

Profile

Posted: 12 April 2014 10:13 PM   [ # 9 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-04-21

Za sada sam obezbedio eksterni USB HD, i upravo prebacujem fajlove sa Mac particije na njega. To će potrajati nekoliko sati, bar tako stoji na prozoru za operaciju prebacivanja. Onda ću probati sa klasičnim restartovanjem sa preporučenom kombinacijom tastera, pa ako to ne uspe onda sa iskustvima sa Interneta i pomoću komande linije. Javiću rezultate.

Profile

Posted: 12 April 2014 10:51 PM   [ # 10 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3203
Joined  2005-05-07

Ako ti pri restartu i držanju option (ALT) dugmeta ne ponudi izbor particija ni sa jednom tastaturom (100% ispravnom); onda mislim da imaš neki problem sa mašinom, iako ja nisam skorije čuo da takav problem postoji…

Testiraj tastaturu dok ti je sistem podignut, proveri sve tastere da li rade (mislim na ove (alt, cmd, shift,  o, p, r, c…). Ako sve to radi na podignutom sistemu, mora da ti ponudi izbor particija ako pri restartu držiš alt.

Signature 

———————————————————————————————-
Mac mini, Mac16,10
iPhone 16Pro

Profile

Posted: 15 April 2014 01:03 PM   [ # 11 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-04-21

Rešio sam problem!!!

Pošto sam zaključo da problem ne zavisi od podataka sa HD, bilo je očgledno da rešenje treba tražiti na nekom elementarnom nivou rada računara. Tako sam došao, a sve metodom pipanja a ne nekog ciljanog traganja, do sajta
http://www.macforensicslab.com/ProductsAndServices/index.php?main_page=document_general_info&cPath=5_20&products_id=69,

Koji mi je rešio problem (cela adresa je u jednom redu, a znak ‘?’ prebacuje tekst u novi red.
Poenta je da izvadi ili doda jedna memorija pa se računar restartuje sa Command+Option+P+R (ovoga puta tastatura normalno reaguje - ona koju inače koristim).
Ceo postupak se odnosi na Mac Open Firmware Password Removal.

Hvala svima na nesebičnoj pomoći!

Profile

Posted: 15 April 2014 01:10 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

madamov wrote:

I šta se događa kada držiš taster Alt (možda piše i Option na njemu) prilikom restarta? Jesi li ikada postavljao firmware password na mašinu? Probaj i da resetuješ NVRAM (držiš Command-Alt-P-R kod restarta dok dva puta ne čuješ startup zvuk).

Za firmware password, kao što vidiš, si već pitan, imao si sreće da na toj mašini to može tako da se resetuje, inače na novijim laptpovima to više ne može tako.

Signature 

Profile

Posted: 15 April 2014 10:38 PM   [ # 13 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-04-21

Tačno je da sam za firmware password već pitan, ali tada nisam mogao ništa da uradim sa tastature. Ne znam da li je ostalo neprimećeno, ali kada sam izvadio interni HD, računar nije prijavljivao nikakvu grešku, niti je prihvatao bilo koju kombinaciju tastera na startupu (prema nekim komentarima na forumima, računar je trebalo da potraži neki drugi uređaj na kome se nalazi bootabilni OS). Popravka je ipak bila u vađenju memorijskog modula (kažu da je alternativa dodavanje memorijskog modula); posle čega je omogućeno korišćenje tastature pri startovanju. Ako noviji modeli nemaju mogućnost da se na ovako jednostavan načn vrate u radno stanje, onda je to zaista više nego neprijatno. U svakom slučaju, problem je rešen, uz nadu da se više neće ponoviti.

Profile

Posted: 15 April 2014 11:42 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Zato si i bio pitan: postavljanje firmware passwordu isključuje sve kombinacije tastera kod podizanja računara.

Signature 

Profile

Posted: 18 April 2014 10:20 AM   [ # 15 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-04-21

Dobro, ali nikada nisam ni pokušavao da postavim firmware password, niti sam ikada želeo da to uradim. Moram da priznam da u vreme kada se postavilo pitanje o firmware passwordu, nisam ni znao šta to zapravo znač niti kakve posledice izaziva. Dakle sve me snašlo iznenada, bez ikakvih mojih aktivnosti van uobičajenih dnevnih. Stvar je izmakla kontroli iznenada i bez objektivnih razloga. U pitanju je ili greška u radu računara ili zlonamerni uticaj spolja, koji se na sreću još uvek ne ponavljaju.

Post edited by: bjanko, at: 2014/04/18 10:27

Profile

1 2 > 
1 of 2