NAS Multimedia iskustva
Posted: 28 December 2015 06:42 PM
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Zdravo,

Konačno sam skupio malo vremena da napišem svoja iskustva u vezi sa korišćenjem NAS servera, media centra na računaru i što je najbitnije na telefonu / iPad-u. Evo mog setupa.

Qnap NAS server na kome radi torrent, služi kao TimeMachine i kao DLNA server. Ono što je zanimljivo, koristim ga i kao backup za slike sa telefona uz Qfile iOS aplikaciju.

Meni su funkcije poput metadata fetchinga, pravljenja biblioteka i transcodinga bez mogućnosti isključvanja koji zahteva određeni hardver i ostalih ‘naprednih funckija’ koje ima recimo Plex totalna glupost jer Plex ne radi kako treba ono osnovno za šta je i napravljen. Ja sam toliko razočaran Plexom pogotovu što se sećam kakav je to media centar bio pre jedno 5, 6 godina kad sam ga korsitio kao standalone app na Mac-u.

E onda je postao žešće sranje kad su natrpali server koji nisi mogao da ne korsitiš, nema file manager itd. Potpuni šit. Jer što da koristiš stariju c2d mašinu da odgledaš film, kad možeš i i7 koji će da rikne od pregrevanja jerbo Plex mora da radi transcoding. Isto kao kad bi potrčko umesto punta/sparka vozio Hamera 😊

Za DLNA server koristim Twonky. E sad, tu postoje kompromisi pa sam iz tog razloga izabrao Twonky.

Što se tiče računara, tu koristim Kodi koji ima mapiran afp share tako da tu nemam potrebu realno za dlna serverom pa je tu setup prost da nema potrebe da ga objašnjavam.


Dakle, da se vratim na DLNA / iOS player.

Twonky zato što default dlna server nema podršku za titl. ÄŒak postoji neka Video aplikacija za Qnap NAS i iOS, ali nema promene enkodinga pa me to smara, a i sama aplikacija je poprilično loša.

Ono što difolt Qnap DLNA ima je audio transcoding (ukoliko koristite neki free player na iOS-u poput VLC-a i sličnih, podrška za DTS i AC3 neće da može pa je ovo stvarno korisno jer u letu pretvara ac3/dts u željeni format koji aplikacija podržava). Ali iritira to što nema podršku za naše titlove pa sam odustao od nje.

Twonky je dobar jer je brz i lagan za NAS, samo prenosi ono što je na hard disku bez ikakvog transcodinga, brzo radi refresh, ima podršku prevod itd.

E sad, iOS aplikacija.

Moj izbor, Infuse. Kupio pro verziju koja ima uključenu podršku za ac3 i dts, tako da uopšte ne razmišljam više o audio/video formatu.

U poslednjih 10 dana sam probao minimum 40 playera i to je sve sranje do sranja, teško. Žao mi je što se iOS app store pretvorio u džunglu raznih sranja pa imamo situaciju ko kad je krenula ekspanzija windows programa pre jedno 15-20 godina gde si od 100 aplikacija mogo da probereš par da stvarno vrede i da imaju neki ozbiljan razvojni put. Što se tiče programa za multimediju, posebno video, to je takvo sranje do sranja pa da od tih 40 mali broj ima po jednu ili dve funkcije koje rade pravilno.

Zašto sam izabrao Infuse?

Na iP5 i iPad Airu apsolutno može sve da pusti (čak i 1080p veće od 4GB). Ovo naravno može da zavisi od WiFi standarda koji koristite kući. Što se tiče formata, čak i proprietary formate pušta dok npr free verzija pušta formate koji nisu proprietary (ovo se odnosi isključvo na zvuk (ac3/dts).

Ima podršku za prevod sa automatskim enkodingom koji do sad nije ni jednom omašio.

Ima potpunu kontrolu nad prevodom (pozicija, font itd).

Interfejs za poželeti. Na osnovu imena fajla u letu može da povuče sa IMDB-a podatke o filmu/seriji.

Preko mreže radi savršeno i potpuno je nebitno da li korsitite dlna ili običan share, sve ide brzo i gatko, prosto je savršen.

E sad ono što mi se ne sviđa jeste da sam morao da pljunem fakin 10 doloresa za media player što je, mislim na app store-u jedna od najskupljih, a ako ne i najskuplja aplikacija u svojoj kategoriji.

Ako je nekome zanimljiva tema, može slobodno da piše ovde svoj setup 😊

 Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile
 
Posted: 29 December 2015 06:56 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7582
Joined  2005-04-28

Vidim ja da se neko uželeo gostovanja. B)

 Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile
 
Posted: 29 December 2015 11:59 PM   [ # 2 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Nije mi bila namera da izazivam sudbinu 😜, ali sam konačno ugrabio nešto slobodnog vremena da napravim setup kakav meni odgovara 😊

Šalu na stranu, uvek sam rad podeliti sa ekipom korisne informacije 😊

 Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile