Macbook pro 13 ili Macbook Air 11
Posted: 11 February 2016 05:43 AM
Newbie
Rank
Total Posts:  13
Joined  2016-02-10

Zdravo svima. Tek sto sam se registrovao, vec otvaram novu temu. Korisnik sam Windows-a dugi niz godina, a radim na laptopu preko 5 godina, posto sam pre koristio Desktop racunar, jer sam igrao dosta igrice i bio sam jednostavno naviknut. Vec duze vreme razmisljam da predjem na Macintosh racunare ili kako se to danas kaze macbook laptopove. Ne bih uzimao iMac jer mi se jednostavno ne svidja a laptop mi je nekako prikladan, posto mogu da ga prenosim po stanu. Nisam nikakav gejmer, to mi je nekako zamorno i igrice su prepune adrenalina i teskih scena, tako da mi ostaje samo da se oslonim na ono sto cu najvise da koristim. Koristim laptop iskljucivo za internet, poneku flash igricu na Armor Games-u, YouTube, e-Mail, USB i osnovno sto se moze reci. Zeleo bih da uzmem organsko-Americki racunar, posto je Apple zastupljen najvise u Americi, a koristi se dosta po Beogradskim firmama i fakultetima. No da predjem na ono glavno…

Imam nedoumicu oko uzimanja Apple laptopa. Svidja mi se i jedno i drugo, ali nekako mi se cini da Macbook Pro ima prednosti (usb, citac kartica, dvd-rw) ali opet nekako mi je air od 11 inca simpatican i lagan za upotrebu. Volim da gledam filmove pa bi mi tih 2 inca mozda nesto znacilo vise, ili preko HDMI-a da gledam na tv-u. Prosto ne znam sta vise da dodam. Zelim samo da me posavetujete sta bi vi uzeli da ste na mom mestu, a verujte mi nemam pojma da radim na Mac sistemu, a smatram da je daleko laksi za upotrebu od Windows-a. Sto se kaze naucicu, polako hehe :silly:

Profile
 
Posted: 11 February 2016 10:00 PM   [ # 1 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Vidi, 11 ili 13 nemaš apsolutno nikakve razlike za gledanje filmova, i jedan i drugi su neupotrebljivi za tako nešto jer realno, kako možeš da uživaš u filmu ako ga gledaš na 13’ 😊

U svakom slučaju, Air pogotovo 11 je zgodan za nošenje jer je realno malo teži od prosečnog tableta, dok je MBP izbiljnija mašina u svakom smislu te reč. Pretpostavljam dase pitaš za 2012 MBP jer ovi noviji nemaju dvd. A i taj dvd, propala investicija. Jedino je zgodno to što imaš dovoljno prostora da u komp ugradiš optibay i imaš u kompu i SSD i HDD. To je jedino pametno rešenje za korišćenje te rupe u MPB 2012 i starijima.

Ako je taj MBP u pitanju, svejedno ti je da li ćeš uzeti njega ili MBA kad je u pitanju prebacivanje slike na TV preko HDMI kabla jer ćeš svakako morati da dokupiš adapter.

MBA ima u startu ssd, ali isto tako ima i zalemljen RAM tako da je tu opet u prednosti MBP, opet ako si u startu mislio na MBP2012.

Slobodno piši ovde ako te još nešto zanima 😊

 Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile
 
Posted: 12 February 2016 03:51 AM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  13
Joined  2016-02-10

Da li je moguce da sam ovoliko cekao i Administrator foruma se javio :huh:

Pa realno gotovo da su sanse 50/50 da uzmem macbook pro, jer mi se retina ekran nekako vise svidja i lepse su fotografije na njemu. Air 11 inc ako bih uzeo, nekako mi je sladak i lak za prenos i brz za npr chat, twitter, browser, youtube i osnovno

Ali nekako kada sve to vidim, danas se racunar uzima najvise zbog interneta, jer ostale stvari su samo dostupne ako ste fakticki profesionalac u poslu i bavite se digitalnom obradom, zvukom, grafickim dizajnom, muzikom, filmom i td.

Evo jedno pitanje: Da li mogu direktno sa Apple sajta da kupim MacBook Pro (ver 2015) ili moze i kod nas da se kupi u vakum kutiji, nov novcat sa garancijom :laugh:

Profile
 
Posted: 12 February 2016 04:44 AM   [ # 3 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Pa ako imaš dva moguća izbora, onda su ti svakako 50/50 šanse i za jedan i za drugi 😜

Nemoj se zanositi da poručuješ sa sajta jer je to cena u USA bez poreza. Ako dodaš porez, pa sve i da ne platiš USA tax, na našoj carini će ti se krvi napiti za uređaj koji košta preko 1000€. Potpuno neisplativa varijanta, mada, mogao si malo da pročtaš o tome po forumu.

No dobro, da ne dužim, na forumu imaš proverene prodavce koji imaju vakuum kutije a imaš i specijalizovane radnje poput Macole i iStyle-a. Svi prodaju legalne računare u kutiji, vakuum kako volite da kažete.

Ako kupiš od prodavaca sa sajta, uglavnom su računari nabavljeni iz mađarske i imaju 1 godinu internacionalne garancije, dok ako kupiš računar kod autorizovanih radnji, dobiješ 1god int garancije plus još jednu koja važi u Srbiji.

Dakle, kupi komp ovde, ne pomišljaj da kupuješ sa apple sajta.

 Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile
 
Posted: 12 February 2016 07:01 AM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  13
Joined  2016-02-10

Razumem gospodine! Samo me zanima to za Madjarsku, posto sam cuo da je tamo roba dosta jeftinija. Koliko se krecu Mac racunari, ako bi se licno kupili tamo ili porucili?

Profile
 
Posted: 12 February 2016 05:40 PM   [ # 5 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Odeš na apple.hu i proveriš cene. Porez ti je 27%, pa računaj.

To je u teoriji, u praksi, pogledaš cene prodavaca ovde na forumu, dosta njih donosi iz mađarske i to ti je neki rep.

 Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile