Ja ti toplo preporucujem iMac-a od 20’.
To ti je komp sa sve monitorom.
Ako hoces samo ‘kuciste’ onda imas verziju Mac minija koji ti preporucujem da zobidjes i MacPro-a koji je super masina ali i budzet za tako sto je super 😊
Pre svega ja bih ti takođe savetovao iMac (to je ‘kućište’ u monitoru sa wireless-om, zvučnicima, DVD rezačem, srpskom tastaturom i mišem) osnovnu varijantu. Znač 20’ monitor, 2.4GHz, 1GB RAM (koji ćeš naravno proširiti) za oko 1000E ako si student ili imaš nekog sa potvrdom jer imaju edukativni popust.
Ako ti je to skupo, opet bih ti savetovao da zaobiđeš minija i kupiš polovan iMac (videćeš i ovde po forumu malo-malo pa naiđe neki).
E sada, ako ti treba za ozbiljnije radove onda Pro ali je njemu i cena Pro (iako vredi).
E sada jedno moje iskustvo od pre neki dan. ja sam od skoro srećni i ponosni vlasnik jedog iMac-a iako mi se po-odavno sviđa, a devojci sam ostavio solidan PC dok ja ne kupim Pro a njoj dam ovaj. Pre neki dan odem do druga da mu pomognem oko stavljanja FW 2.0.2 na iPhone (on naravno ima ‘super brzi’ PC sa Vistom u koji je uložio bog zna koliko novca jer stalno nešto menja). Taj njegov PC koji ima 4GB RAM-a, C2D na 2.4, neku udri-przi ploču, neku trte-mrte grafiku… sa Winodwsom ne može da se poredi po brzini rada sa mojim iMac-om 1GB RAM-a , 2.0 GHz… To je neverovatno koliko sam se razočarao, sve se čeka da se otvori, ja sam ovde navikao da ne pamtim gde mi je šta na haru već samo kucam u spootlight-u (search) a kod njega to traženje traje godinama 😊
Da bi instalirao noviju verziju programa trebao sam da kliknem update koji samo odvede do sajta za preuzimanje a onda ručno skinuti novu verziju pa instalirati sa 10 prozora sa pitanjima da li sam siguran i slično pa restart pa onda uključvanje. Ovde toga hvala bogu nema, sve je u jednom fajlu eventualno treba da se uradi drag&drop u okviru jednog prozora 😊
Instalira Vistu na svakih mesec dana a da bi mu videlo svih 4GB RAM-a mora da ima 64bit verziju za koju nema sve programe… Kaspersky mu kaže koč a ja se pravim pametan pa kažem a šta je to virus???
Ima programe za firewall, pa za čuvanje registry baze (po meni najveće greške koju je MS sebi mogao da napravi); pa za traženje Trojanaca, pa za stalnu defragmentaciju (šta i to beše 😊 ); pa pet programa za ubrzavanje kompjutera koji gase i pale nepotrebne servise i slično…
Naravučenije: Hvala bogu što sam otišao od one bede i svim ljudima na ovom forumu koji su mi MNOGO pomogli da mi prelaz bude što je mguće lak jer sada Win koristim sao za IE zbog banke.
Izvini što sam ti stavio veliki offtopic ali sam baš morao.
I ja bih ti potvrdio samo ono što su ti već napisali LaMar i drNele. Moje iskustvo, vlasnik sam iMac 24’ već četiri meseca i toliko sam se primio da sam neki dan kod kolege instalirajući mu igrice počeo koristiti prečce na tastaturi, ali Mac-ove a ne one za PC. Pazari što pre i počni da uživaš u radu sa kompom. Druži se sa njim, a ne ubeđuj ga da nešto treba da uradi, kao na PC-ju.
@Mario: Kada kažem da koristim Win za IE to znač da ga uključm iz VirtualBox-a. U početku me uhvatila blaga panika kako ću i šta ću za neke stvari (recimo programiranje u C-u) pa sam odmah instalirao virtual Win i postepeno nalazio rešenja na Mac platformi za sve što me je mučlo osim za IE.
Imam i neki lap-top (koji bih rado menjao za bilo koji Mac prenosni) pa i tu imam XP kada mi baš zagusti…
Ako hoces samo ‘kuciste’ onda imas verziju Mac minija koji ti preporucujem da zobidjes
A zašto da zaobiđe Mac minija? Ja sam kupio novog minija 2.0 pre manje od mesec dana, odmah zamenio memoriju tj stavio 2 modula po 1GB i vrlo sam zadovoljan, sve radi perfektno, čak mi se čni da nema nikakve razlike u odnosu na MacBook sa 3GB memorije i bržim procesorom.
Mislim da čovek neće pogrešiti ako za početak kupi jeftiniji računar koji je vrhunski dizajniran, nečujan, malih dimenzija, ne greje se kao npr MacBook a kako vidim po postovima i iMAC, ima 4 USB 2.0 porta, FW 400 itd.
Takodje ne vidim razlog za obilazak minija ako mu namena nije neki preterano ozbiljan rad. Imam mini i iMac 1.83 c2d oba - mini je tiši, iMac je brži jer ima hard na 7200 (mini 5400, moze da se stavi 7200); i posto volim da sedim nocu u tisini za kompom, vise volim minija… uživam jer se NE ČUJE. Apsolutno nije za izbegavanje vec za svaku preporuku.
I nije skup.
600 dolaraca u americi, dakle malo jace od 400 evra… jedva da je skuplji od PC praviše iste snage…
Mac mini ima slabu integrisanu grafiku pa samim tim troši memoriju od RAM-a (64MB) a da ne govorimo što neznam kako bi poterala ikakvu noviju 3D igricu, nije mu laku promeniti RAm kao iMac-u, nema tastature, miša niti zvučnika i kamere, a ako se ne nisam siguran ni da li ima wireless, dolazi sa 1GB memorije, slabiji model nema DVD rezač...
U suštini ja ga nebih uzeo za ništa osim za sufr, mejl i kucanje teksta. Moje mišljenje, ne kažem da je tako i samo tako!
Bolji model košta 61000 dinara a osnovni iMac koji je mnogo bolja mašina a ima i monitor je 87000, mislim da je to mala doplata za mnogo više.
Mac mini je po mom mišljenju upravo ulazni model za sve kojima su Apple računari skupi i on košta zaista kao adekvatan PC sa softverom ako ne i manj, ali to je upravo model za mase a taj Apple-ov potez mi se ne sviđa.
Neko skoro napisa: Mac je za klase a ne za mase 😊
Moje skromno misljenje je da jeIMac sasvim OK za to sto treba, pogotovo za vatreno krstenje.
U mom slucaju sam prvo sebi za posao pazario IMac 17, G5 1,9GHz, dodao mu malo memorije i radi kao satic… Jedini reinstal je bio kada sm pazario Leopard 😊
Kod kuce sam se malo vise otvorio i pazario IMac 24’, na 2,8GHz, bocnuo 4gb RAM, grafika je naravno 256mb i sve prosto leti.
Znaci i moja preporuka je da se pazari IMac, 20’ ali onaj malo jaci model sa bzim procesorom i boljom grafikom
Kada su najavljivali Mac minija pomislio sam WOW, konacno Mac pristupacan svima. Ali prc!
Mac mini + Cinema Display 20’ je skuplje nego iMac 20’ a mnooooooogo losije performanse, plus razdvojene komponente.
Samo zbog toga treba zaobici Mac minija.
Sa druge strane ako se Mac mini koristi uz monitor od 100 eura Asus ili recimo neki drugi onda je to ok.
Ali u tom slucaju narusava se estetika Apple dizajna i po meni to nema smisla.
Ako Apple misli da se probije jos vise na trziste onda mora da opravi minija za 300 eura, i da mu pridruzi adekvatan monitor za najvise 200! E tada bi to bila prava stvar. Ovako…
Da ne spominjem da vec 3 veka nisu osvezili Cinema Display a prodaju ih po ceni kao da su se juce pojavili!!!
Meni je prosto neprijatno što intenzivno koristim računar po 16 sati svakodnevno i izgleda da nisam dovoljno ozbiljan korisnik.
Kakve se to ‘ozbiljne’ stvari rade na Macovima za koje malo pojačani (proširena memorija) Mac mini ili MacBook nije dovoljno dobar?
Radim apsolutno sve osim najzahtevnijih obrada fotografija bez ikakvih problema. Doduše, ne igram igrice osim Sudoku-a ponekad.
Da se razumemo, nemam ja ništa protiv iMac-a, to je perfektan računar, ali ne razumem taj sindrom moram da imam top model, sve naj, naj a pitanje je da li mi to treba i koliko ja to uopšte koristim. Drugim rečma, zašto bih kupovao Rols Rojsa za vožnju do posla i nazad ako Opel ili Hjundai može da zadovolji moje potrebe.
Pa možda je baš obrada fotografija može biti razlog za nekoga da pređe ne na iMaca, već i na Proa 😊
Moja jedna RAW fotka ima od 10 do 15MB, takvih 200 u Apertureu pojedu RAM za čas, pa 2GB koliko sam imao u iMacu nije bilo dovoljno (a 3GB je plafon). Takođe, baza fotografija mi je prešla 100GB za čas od kako sam počeo da pucam RAW, i prilično brzo raste, a nemam mesta na stolu (niti želim to da radim) da stavim još jedan ili više externih diskova…
Eto ti za mene dovoljno razloga da pređem na Proa. Ko šlag na tortu, nisam gamer, ali su mi u lepoj uspomeni ostala online igranja Call of Duty i hteo bih opet kad mi vreme to dozvoli, a iMac sa X1600 128MB je jedva bio dorastao takvoj igri (koja uopšte nije neki top benchmark setter).
Potrebe su različte, ali i stvar gledanja na to šta su potrebe.
Eno moja devojka je uzela EeePC jer je bukvalno htela ‘digitron’ na kome će moći da čta PPT slajdove. Mogla je uzeti bilo šta drugo, funkcionalnije (i skuplje); ali njoj Eee obavlja posao dobro i nije htela ni da čuje za nešto drugo 😊
Još jedan glas za Mac mini! Ako smeta integrisana grafika - pazari PPC! Jeftini su, a neverovatno upotrebljivi! I, da, NE moraš da pazariš uz njega Cinema Display, već bilo koji monitor koji možeš sebi da priuštiš. Što se 5400 obrtaja tiče - i s tim možeš da se igraš.
Koji god Mac da uzmeš - spasio si se. A koji ćeš, zavisi od mnogo stvari. Ipak, od toga neće zavisiti tvoji rezulati s njim. Jer, nije do puške, već do Mandušića Vuka…
Ja sam najviše para zaradio u struci s Minijem.
Nađi neki lep i uživaj!
E da, htedoh i ovo reći, pa me Andrejev komentar podseti da sam zaboravio.
Imao sam i PB-a na 1.5, na kome sam normalno terao Aperture (posle malo hacka, jer Aperture traži rezoluciju veću od 1024x768); obrađivao u njemu fotke dok bih se klackao u vozu svaki vikend.
Fora nije u tome šta se sve ne može uraditi na slabijim mašinama, jer sve može (tj. 99% stvari); već brzina kojom se to sve može uraditi.
Obrađujući 1000+ RAW fotki (što je ustvari 1000+ JPG fotki, kad se pri inicijalnom importu naprave verzije fajla) za agenciju koja me je slala na putovanje sam video koliko se iMac muč sa tim. Jednostavno nije mogao da me isprati i imam osećaj da sam kasnio nedelju dana samo zbog njega 😊 Naravno, ovo su skoro pa extremni slučajevi. Mini će poslužiti opet većini ljudi, ali iMac nudi više komocije.
Ipak, od toga neće zavisiti tvoji rezulati s njim. Jer, nije do puške, već do Mandušića Vuka…
Ja sam najviše para zaradio u struci s Minijem.
Nađi neki lep i uživaj!