Pacijent je beli MacBook, C2D 2,16 GHz, 1GB RAM, sveže instaliran Leopard, apdejtovan na 10.5.8 combo update-om.
Simptomi su konstantno zamrzavanje sistema ubrzo po podizanju, sa sve beach ball-om.
Koja je dijagnoza?
To je bilo ukratko, ovo su detalji: ubrzo po podizanju sistema, najviše za minut, počnje zakucavanje. Beach ball, beskonačni bouncing ikonica u Dock-u i sve ostalo što ide uz to. Jedini načn da se računar isključ je na dugme. Pri podizanju sistema neki put imam vremena da preko Spotlight-a podignem program ili dva pa sam prvo pokušao sa Activity Monitor-om u kome nisam našao ništa neobično - najzahtevniji proces 5,3%, nikakav straobalan page-in i out itd.
Sledeće što sam pokušao je Disk Utility i Verify/Repair Permissions, tu je našao gomilu stvari i sve ih je ispravio ali bez preterane vajde. Onda sam pokušao Terminal i sudo periodical daily weekly monthly ali ni to nije pomoglo. Onda sam probao boot u Safe Mode u kome se ponavljalo isto kočenje. Ubacio sam instalacioni disk Leoparda i još jednom odradio Verify/Repair Permissions, ovaj put dakle sa diska, a zatim i Hardware Test koji nije našao ništa (znam da HT nije konačna dijagnoza ali probao sam i to).
Što se tiče hardvera, važno je napomenuti sledeće: MacBook-u je pre oko metar dana crkao disk i kupljen je novi. Sad, pošto to nisam ja radio preneću ono što znam: stari disk je bio fabrički, od 120 GB. Novi disk je bio od 320 GB i prema šturim informacijama koje imam, sistem je prijavio da je kapacitet preveliki za ugradju u MacBook. Moram prioznati da prvi put čujem za to i da sam se pitao da to nije bio disk na 7200 rpm ili nešto slično ali ovo su sve informacije koje sam uspeo da dobijem. Tako da je na kraju ugrađen neki treći disk koji je neko, ne znam kako, verovatno pomoću Leopard diska, formatirao i na njega instalirao 10.5.
Nisam uspeo da uđem u System Profiler i vidim koji je sad disk unutra, jedino znam da je neki Hitachi. ÄŒini mi se da je castor ovde pisao nešto o njima ali nisam uspeo da nađem temu.
Imam instalacione diskove Tigra, koji su stigli uz MacBook i retail disk Leoparda. Jedino što mi je ostalo je da večeras pregazim hdd. Uz to što mi je to jedina preostala opcija, našao sam informacije na nekim forumima da problem može biti upravo to da se sa Tigra na Leopard nije prešlo preko Clean Install pa ostaju neki fajlovi koji prave problem. Moje pitanje je da li neko prepoznaje sve ove simptome i da li je bolje ići na (retail) Leoparda ili vraćati se na Tigra? Tigar deluje kao sigurnija varijanta (originalni diskovi, itd.) ali ipak je to sistem od pre dve generacije, postavlja se pitanje kompatibilnosti novih programa itd. U svakom slučaju večeras pravim masakr, pitanje je: da li mora tako i ako mora - sekira ili malj?
Edit: nisam napisao da sam poisključvao sve u Energy preferences što mi je bilo sumnjivo - sleep, put hd to sleep, itd.
Post edited by: DS_Store, at: 2009/09/07 09:07
Post edited by: DS_Store, at: 2009/09/23 09:47