Juče sam uzeo Imaca i prilično sam zadovoljan, verovatno najlepši a čni mi se i najbolji komp koji sam dosada imao a imao sam ih poprilično. Brine me jedna stvar. Nakon sat vremena korišćenja zadnja strana kao i vrh samog iMaca postaju toliko vrućo da jedva može da se dodirne. Koliko je ovo normalno ?
Prilicno je normalno da se iMac greje jer je od aluminijuma, pa tako disipira toplotu… E sad, reci prvo koji tačno model iMac-a imaš?
Postoji programče koje se zove smcFanControl pa sa njime možeš ručno ubrzati ventilatore.
Imam iMac-a 21.5’ i mislim kao i cika_kosta da je sasvim normalno da se toplota disipira putem aluminijumskog kucista sto malo smeta u ove letnje dane ali ce biti super na zimu 😊
Stavi iStat Pro (widget) pa mozes da pratis temperaturu procesora i ostalih komponenti. Meni recimo ne prelazi 70 stepeni sto je sasvim normalno za danasnje procesore!
nema nikakve veze sa ventilatorima ali ima sa blokiranjem flash sranja koja opterecuju procesor pa se samim tim fanovi vise vrte i racunar se vise grije. Meni sa ovim programcicem jer fan zakucan na 2000rpm bez njega je zakucan na 4000rpm, racunar je bar 30% hladniji.
Naravno, pored ovoga, možeš skinuti i novi fleš sa adobe-a jer na nvidia 9400 pa na više podržava hardverski dekoding fleša, dakle procesor više nije opterećen kao što je slučaj sa macovima sa starijim grafičkim karticama od ove.
vezano za ovu vrućinu kod Imaca. na nekim forumima sam pročtao da ovo zagrevanje kod iMaca može ozbiljno da ošteti panel. Neko kaže da je normalno, neko kaže da nije, neko tvrdi ovo ya panele. Ko je tu u pravo ja više veze nemam.
Koliko se ja sećam, problem se javljao kod iMaca 8.1 od 24” i tu je u pitanju bio hdd, tj temperatura hdd-a. Ja imam na svom iMacu koristim smc fan control, i ventilatori mi rade na 1200-1400rpm, i ja ih iskreno ne čujem, a temperature mi drže ispod 50stepeni. Za sada nemam fleke na displeju, a i ako se desi tako nešto, imaš garanciju, a kad ti istekne garancije, Nemanja (appleservis) i DrDra to uredno sređuju. Nisam siguran, ali mislim da taj slučaj ne važi za nove iMacove.
Nemojte mešati kulere na notebookovima i desktop računarima, različtog su prečnika, različtok kapaciteta, i različtih max. broja obrtaja. Otuda i razlika u šumu koji proizvode na identičnim brzinama.
Nije meni temperatura problem nego strah da se nešto ne zezne zbog iste, Skinuo sam iStat, To najveću temperaturu dostiže GPU Diode (ide do 60C nakon dužeg rada) potom GPU Heatsing pa Powe Supply )iymeđu 50 i 60). Pored GPU Diode i Power Supply sve ostale temp su manje od 50 a CPU i HDD manje od 40. To je sitiacija nakon 10 minuta jer su i GPU tem oko 50C. poslaću tačne temp nakon 1 vremena. to je vreme kada postaje vreo pozadi