Druze ja ne znam kako to Pro masine stagniraju sa performansama. Apple ih i dalje krsti za high end i najprofesionalniji moguci rad. A kad im uleti Sandy Bridge pa jos 12+ jezgara mogu samo da zamislim kako ce ta zver da radi.
Ilustrativno da ti opisem moc racunra koji ja posedujem. Recimo ja imam i5 quad late 2009 model sa 8 GB ram-a. I jednu noc dok sam radio neki posao rekoh sebi ajde da proverim kako ova masina funckionise kad je opasno nategnes. I tako sam imao u Photoshop-u 20ak Canon 1Ds Mark III RAW fajlova sa raznim podesavanjima, lejerima i sl (to opasno guta ram) , Illustrator sa par vektora, Adobe Bridge, zatim Firefox sa 15+ tabova otvorenih i to jede ram prilicno, iTunes, Skype, MSN, Linotype Font Explorer i slicna sitnjurija. I ono najzanimljivije sad ide. Imao sam Blue Ray rip video fajl od 16GB jednog filma koji sam sa HandBrake-om konvertovao za iPad sa titlovima. I sa svim tim otvorenim aplikacijama meni je taj film ‘sprzen’ za 40ak minuta na iPad format. Pa ti vidi da li ti je to dovoljno mocno ili ne.
E sad lepo zamisli od mojeg iMac-a imaju jaci u njegovom godistu jos sa i7 procesorima, a da ne pricam o 2010 modelima. Jos na to ako dodam sad ove nove koji ce izaci sa Sandy Bridge arhitekturom pa mogu da zamislim kako ce oni tek da rade posao. Posto si upoznat sta moj racunar moze evo samo da ti kazem podatak da recimo novi MacBook Pro lap top racunari sa i5 quad Sandy Bridge procesorima po Geekbench-u ubijaju moj iMac za dobrih 50%+ u performansama.
I sad ti meni reci opet 12 jezgara nece ti biti dovoljno sa ovom sadasnjom arhitekturom?! Sa Sandy Bridge-om mozda?
I da, ne rece nam sta radis tako zahtevno na racunaru.
Photoshop moze i netbook da potegne. 3d rendering & animacija je druga prica.
Ni jedan racnunar mi nije dovoljno dobar, zato se i koriste mreze, ali mi treba ZA KOD KUCJE dovoljno POUZDAN racunar da mogu na njemu DA RADIM u sledece 3 GODINE.
G5 skuplja prasinu, posto ja nemam nameru da cekam nedeljama dok on nesto zavrsi(a i ista je stvar, sledece cu da cujem kako iBook nije MacBook).
U koliko za 1999 izbace i7 iMac, to bi bilo okej. Samo se bunim sto Pro-ovi s obzirom na cenu nisu dovoljno jaci od Booka i iMaca.
Naravno da može, pobogu - zato je i poznato da svi fotografi furaju netbuke da grindaju RAW fajlove.
Istina je da malo štucaju kada upališ 2-3 taba u browseru, i da ne mogu Flash da svare nikako, ali su full on-board optimizovani za Photoshop.
A, da, moram da napomenem da je samo u pitanju CS5, starije ne fercera nikako.
patuljak wrote:
G5 skuplja prasinu, posto ja nemam nameru da cekam nedeljama dok on nesto zavrsi(a i ista je stvar, sledece cu da cujem kako iBook nije MacBook).
Ko kaže da iBook nije MacBook, laže!
Apple, realno, u poslednjih 8 godina nije ništa novo stavio u svoje računare.
Sačekaj ti još koju dekadu, biće uskoro veliki boom!
Ni jedan racnunar mi nije dovoljno dobar, zato se i koriste mreze, ali mi treba ZA KOD KUCJE dovoljno POUZDAN racunar da mogu na njemu DA RADIM u sledece 3 GODINE.
U koliko za 1999 izbace i7 iMac, to bi bilo okej. Samo se bunim sto Pro-ovi s obzirom na cenu nisu dovoljno jaci od Booka i iMaca.<br><br>Post edited by: patuljak, at: 2011/04/22 15:22
Jel tebi treba računar koji može da otvori npr. PS, IL ili ti treba PROfesionalna radna stanica?
Pošto koristiš PS, pa IL, pa povrh toga CAD i MAX, tebi ne gine MacPro mašina.
To što je iMac ‘na papiru’ brži-jeftiniji, ne znač da je PRO.
Da, istina je, G5 nije MacPro, a iBook nije MacBook.
I ja sam imao slicnu dilemu i u narednih 15 dana uzimam polovan 2008 Pro 8-core. To je otprilike najbolji value for money kod Mac Pro-a i uopshte Maca, naravno ako radish sa softverom koji ce iskoristiti sve te coreove. Ja se bavim videom i isto mi ni 100 mashina nije dovoljno, ali ovo je za video i slichne multicore radnje u klasi najjaceg desktopa na trzishtu…
Sto se tice dileme, veci problem od prasine je uvek bila ogranichenost nadogradnje. Morao bih da koristim firewire diskove i nista od upgradea graficke i gomile memorije shto je na Mac Pro i izvodljivo i jeftinije/jednostavnije. iMac 27’ i7 je desktop mashina za burzuje 😊; nije to za ozbiljan posao…
pa baš ako ti treba PRO, sačekaj, mada bi valjda trebalo da izađu ove nedelje novi iMac-ovi, možda oni zadovolje tvoje apetite
ioak ti je tu i monitor, hehehehe 😉 :woohoo:
Prasina pa prasina, a sandybridge se svakako manje greje sto znaci manje ventilatora sto znaci manje prasine. A i stajace u studiju koji je manje-vise sterilan. Kupiti daleko slabiji Mac Pro za iste pare nije razumno.
P.S. Ispostavlja se da su prodavci u nas obavezni da izdaju 2 godine garancije na tehnicke proizvode.