Pre neki dan sam uzeo novi ‘slabiji’ MBP 13’, pa je red da podelim utiske. Uradio sam update na 10.6.7 i krenuo u prebacivanje podataka i sređivanje foldera, čsteći kojekakvo đubre koje se nagomilalo. Drugar me je pitao da li se greje, pa rekoh da ga malo namučm.
Definitivno, jedina stvar koja mi pravi probleme sa teperatorom je Flash, što nije nikakvo iznenađenje. Flash video mi je sinoć nabio temperaturu do 91 stepena u jednom trenutku. Ventilatori su mirovali na 1800 obrtaja (ili malo nešto preko) sve do 80 stepeni, da bi tada počei da ubrzavaju. Temperatura je brzo rasla i ventilatori su to pokušavali da stignu, pa je nakon postizanja maksimalnog broja obrtaja, uz poprilično glasno zujanje, temperatura počela da opada.
Onda sam startovao smcFanControl. Podesio sam minimalni broj obrtaja na 3000 i ponovio istu stvar, naravno, pošto sam pustio da se procesor ohladi na četrdesetak stepeni (što se desilo za možda minut i po - nije ni čudo, uz 6000-6400 obrtaja). Ovakav skok na 90 stepeni se nije ponovio, rast temperature je bio sporiji i temperatura je retko prelazila 80 stepeni. Stavio sam da smcFanControl drži minimum na 2500 obrtaja i nije bilo nekih ekstrema u temperaturi. Dakle, MBP ume da se ugreje, ali se i ventilatori s time lepo izbore. Čini mi se da bi možda bilo bolje da se broj obrtaja ventilatora malo ranije povećava, sinoć mi se čnilo kao da je sistem čekao da se dođe do najgoreg, pa da nastupi.
Što se tiče ‘subjektivnog osećaja’, odnosno temperature koju osećate držeći računar, naslon za ruke se nije značajno ugrejao, niti se osećala neka posebna toplota iznad tastature, barem ništa što bi mi zasmetalo. Naravno, više se zagrejalo dno, posebno prednji deo, što se i dalo očekivati. To bi moglo da zasmeta ako držite laptop na kolenima, mada ja uvek stavljam ispod neku fasciklu ili nešto tako, ne smao zbog grejanja, nego i zato što farmerke umeju biti masne i štrokave, a mi ne želimo da uprljamo naše divne Macove, zar ne? 😊
Probleme koje su na Netu spominjali (radiš u Excelu i odjednom ti skoč temperatura, preglasni ventilatori itd) nisam imao. Možda zato što ne koristim Excel B). U svakom slučaju, na sonovu onoga što sam do sada probao, u mom svakodnevnom radu ne bi trebalo da bude nikakvih problema sa pregrevanjem, a ekstremne situacije se regulišu bez problema. Radiću danas bez smcFanControl i voleo bih da tako ostane.
Drugar koji se raspitivao za grejanje me je pitao kako rade igrice, ali mu nisam mogao pomoći. Rado bih eksperimentisao, kao i napravio poređenje performansi iste igre u Windows i Mac varijanti na istom Macu, pa ako znate nekog ko bi donirao softver za tak poduhvat, javite :lol:
Ovo je divna mašina, samo još to da kažem.
Post edited by: mishaerror, at: 2011/06/12 10:09