Samo su jos kraljevi u Engleskoj sami sebe persirali Markooo wrote:
@boric
Ja sam za da se ukine komentarisanje, jer praksa je pokazala da u vecini slucajeva krecu svadje. Zapravno praksa je pokazala da svadje krecu od onih ljudi koji tek dodju na forum, i onda kada im se sugerise nesto oni planu. Jedno povezano sa drugim.
@pezzoni007
Skapirali smo da hoces da se svadjas i raspravljas. Ja sam rekao 1000 postova figurativno. Poenta je ta da neko ko je tek dosao na forum ne moze da odlucuje u tolikoj meri i moj post se odnosio na ovog gore lika equilibrium.
stoji to, ali pre bi mozda trebalo da se sankcionisu ti koji zapocinju svadje nego li oni koji dobronamerno prokomentarisu neciji oglas.
sad, da li je dobronamernost upucena ka prodavcu ili ka ostatku foruma (potencijalnim kupcima); to nije bitno.
osnove kulture ipak treba ispostovati, a admini i moderatori su tu da sprovode te stvari. 😊
evo ja sam imao priliku da nudim neki laptop u po mene potpuno nezgodno vreme i trazim odredjeni iznos, koji su ljudi komentarisali kao sumanut… i bili su u pravu, a na meni je bilo da prihvatim ili izignorisem te predloge/komentare.
svakako niko nema pravo da javno vredja bilo koga, pogotovu koga ne poznaje licno.
mozda bas ne bi trebalo ukidati komentare oglasa, ali na primer uvesti rigoroznije mere kaznjavanja nekulture.
ja vidim forume kao mesta gde bi ljudi trebalo da se medjusobno pomazu. tako bi i u oglasima moglo da bude. pomazemo jedni drugima da prodamo/kupimo nesto.
ipak je, koliko sam ja skapirao, ovo mesto trebalo da bude nesto poput malog srpskog ogranka epl sekte… mala zajednica… ali je poprilicno utihnulo… pauziralo se…
eto, predlazem da se samo ubaci ostrija mera protiv nekulture. 😊
Vidim da sam ovim predlogom možda odškrinuo pandorinu kutiju, ali mislim i dalje da nekakav red ipak mora da se uvede.
Stoji tvrdnja da je internet prevashodno otvoren medij, ali i tu su potrebna kakva-takva pravila, mislim, anarhija nije nikad nikome dobro donela. Zato sam izneo gorepomenute predloge javno, ne preko moderatorskog kanala, pošto smatram da uvek sve treba raditi javno i transparetno.
Oglasi jesu bitan deo ovog foruma (naveo sam razloge); ali ne i najbitniji i tako treba da ostane. Molim, ko nije zainteresovan za nešto drugo osim oglasa ne mora da posećuje forum, ali korišćenje resurasa ovog foruma za sticanje profita, a pri tome ne davanje ama baš ničeg ja lično ne bih tolerisao. Ovo je zajednica, a ona podrazumeva da nešto dobiješ, a zauzvrat nešto drugo daš.
Osim toga, u poslednje vreme se na prste jedne ruke mogu izbrojati novi članovi koji su se udostojili da prelistaju smernice za postavljanje oglasa pre nego su postavili isti, verujte mi, i sam ne znam koliko puta sam pisao i sugerisao, ali ništa, čak ni odgovor ne dobijem (čast izuzecima).
Ovo sa brojem poruka i dužinom staža, kao uslovom za postavljanje oglasa funkcioniše na svakom iole ozbiljnijem forumu, čak postoji i mnogo više restrikcija, za koje ja lično nisam. Ne vidim u čemu je tu problem, ispravite me ako grešim, ali moja ideja je da se težište foruma prebaci sa prepucavanja po oglasima na diskusiju po ostalim delovima foruma.
I na kraju, amin na sve ovo daju Peđa i Miki, jer, jelte, i ovaj forum ima nekoga ko se može nazvati CEO.
Toliko od mene, pozz svima i poziv da se češće pročtaju sve preporuke na forumu.
Ja ne vidim sta je tu lose ako se neko uclani na forum samo da bi oglasio neki Apple proizvod koji ima da proda. Mozda on cita druge postove, mozda je nov u ovom svetu pa nema sta da napise. Po meni najbitnije, ti ljudi povecavaju ponudu, a sto je ponuda veca to su cene bolje, bolje je kupcima.
Zar nije bolje imati ovde dobro razradjenu ‘berzu’ apple proizvoda. Mozda bi trebalo jasnije definisati i postovati pravila oglasavanja, ali nije nikakav greh doci ovde samo da bi se postavio oglas za prodaju ili doci samo da bi se pogledalo sta se nudi a u ostale podforume ne zavirivati.
Onaj ko se ne pridrzava pravila oglasavanja, treba da mu se ukloni oglas. Mada po meni ovde je 99% oglasa krajnje korektno sastavljeno, ne komentarisem cene, to je ipak stvar licnog izbora.
Ja ne znam koliko imam postova ali sam za to da se ukinu oglasi.
Iako sam i sam par puta kupovao preko nasih oglasa po veoma prihvatljivoj ceni danas vise to nije slucaj. Nakupilo se tu raznog kukolja, preprodavaca i nakupaca pa bi bilo najbolje da se od toga otkacimo.
Ako se bas zele zadrzati oglasi onda bih ipak da to odvoji od foruma, recimo oglasi.macserbia.org gde nema komentarisanja vec samo kacenje oglasa i brisanje istih…kraj!
Znaci vama se od celog foruma najvise razvio deo sa oglasima i to smeta. Kao da to nije dobro, ajde onda malo da ga spustimo, umesto da pustite da se jos vise razvija. Ne mozete forsirati da se neki drugi deo vestacki razvije.
Samo postaviti jasna pravila:
Ko hoce da postavi oglas, treba da opise sta ima, da postavi link ka tom i tom sajtu, da postavi cenu i kontakt informacije. Ako krene neka diskusija to je u redu, ali ako krenu neke provokacije ili svadje admini mogu da lockuju ceo oglas ili deo oglasa.
@laMar
Ja imam drugacija iskustva, cene su generalno pale sto je posledica vece ponude, sa svakim od koga sam nesto kupio sve je bilo krajnje korektno, od pocetne komunikacije, svih dogovora, pa na kraju do same kupovine. Pa sta ako ima preprodavaca? Dodje ovde kupi jeftinije, a posle ga proda skuplje na nekom drugom mestu ili ovde. Kad obim trgovine poraste preko nekog nivoa uvek se pojavljuju preprodavci i to ne mozete da promenite nikakvim ogranicenjima, jedino mozete da ugasite oglase.
Znaci vama se od celog foruma najvise razvio deo sa oglasima i to smeta. Kao da to nije dobro, ajde onda malo da ga spustimo, umesto da pustite da se jos vise razvija. Ne mozete forsirati da se neki drugi deo vestacki razvije.
Samo postaviti jasna pravila:
Ko hoce da postavi oglas, treba da opise sta ima, da postavi link ka tom i tom sajtu, da postavi cenu i kontakt informacije. Ako krene neka diskusija to je u redu, ali ako krenu neke provokacije ili svadje admini mogu da lockuju ceo oglas ili deo oglasa.
@laMar
Ja imam drugacija iskustva, cene su generalno pale sto je posledica vece ponude, sa svakim od koga sam nesto kupio sve je bilo krajnje korektno, od pocetne komunikacije, svih dogovora, pa na kraju do same kupovine. Pa sta ako ima preprodavaca? Dodje ovde kupi jeftinije, a posle ga proda skuplje na nekom drugom mestu ili ovde. Kad obim trgovine poraste preko nekog nivoa uvek se pojavljuju preprodavci i to ne mozete da promenite nikakvim ogranicenjima, jedino mozete da ugasite oglase.<br><br>Post edited by: rider, at: 2011/09/02 13:55
Pravila su i više nego jasno postavljena, evo topik-dva niže.
Što se forumske politike tiče, vazda kontroverzno pitanje (strukovni forum ili nekog drugog tipa, nema veze) i uvek uzrokuje istu vrstu rasprave. Čiji je forum, ko ima pravo, stari protiv novih… Poprilično korisničkog, pa i moderatorskog iskustva na forumima mi je pružilo uvid u obe strane priče i tu nema nikada jednostavnog rešenja. Naravno, ovde uopšte nije reč o nekoj slobodi govora, iznošenja naših stavova o čemu god što bi bilo uzrok sukoba oko kontrole sadržaja već se radi o oglasima koji nekima predstavljaju povremenu zanimaciju, nekima priliku da s vremena na vreme nabave neki proizvod povoljnije, a nekima očgledno ozbiljnu aktivnost, odn. izvor prihoda. Forumi, takvi kakvi su, imaju neke svoje troškove (nadam se da je svima jasno kakve); kao i uloženo vreme i trud ljudi koji forum održavaju, tehnički ili moderisanjem svejedno. Ipak morate prihvatiti da se mišljenje tih ljudi ponekada mora uzeti sa malo većom težinom nego mišljenje ostalih, sviđalo se to vama ili ne.
Imajući to u vidu, imao bih jako malo tolerancije za prekršena pravila prilikom postavljanja oglasa, naročto ako se radi o slučajevima koje RingeRaja opisuje. Pravila su i više nego jasna, prodaja je ozbiljna delatnost - pa molim i ozbiljnost od prodavaca. Ako ne, izvolite kratak ban od jedno 24h da natenane pročtate forumska pravila pa kažete šta mislite potom. Ako se baš zainatite, potražite drugo mesto za oglašavanje, ima ih onoliko. Mislim, meni oglasi takođe znače, i kupovao sam i prodavao i to po sebi nije ništa loše. Ali trudim se da se držim propisanog i ne vidim šta je tu teško.
Pošto je većina nas pristojna i kulturna, doprinosi zajednici, državi itd. ne bi trebalo da nam bilo šta od ovoga predstavlja problem. Malo je teško utvrditi kriterijum doprinosa sadržaju zajednice samo preko broja postova na forumu, učešća u diskusijama itd. To je poprilično subjektivan utisak, i teško ga je i definisati nekim preciznim pravilom, ali opet, slobodno uverenje admina/moderatora će biti dovoljno da ekstremne slučajeve saseče kad bude trebalo. A na žalost, često zatreba, ma koliko vi bili fini, otvoreni i tolerantni. Uostalom, naročto tada.
Ukratko, smanjiti toleranciju za greške i ‘greške’ na Oglasima (a posebno klonirane prodavce i sl). Što se sadržaja ostatka foruma tiče, na tome raditi bez obzira na Oglase. To je posao svih nas, da pišemo zanimljive tekstove, budemo konstruktivni u diskusijama, pomažemo jedni drugima, zezamo se… To je zajednica, valjda.
Što se forumske politike tiče, vazda kontroverzno pitanje (strukovni forum ili nekog drugog tipa, nema veze) i uvek uzrokuje istu vrstu rasprave. Čiji je forum, ko ima pravo, stari protiv novih… Poprilično korisničkog, pa i moderatorskog iskustva na forumima mi je pružilo uvid u obe strane priče i tu nema nikada jednostavnog rešenja. Naravno, ovde uopšte nije reč o nekoj slobodi govora, iznošenja naših stavova o čemu god što bi bilo uzrok sukoba oko kontrole sadržaja već se radi o oglasima koji nekima predstavljaju povremenu zanimaciju, nekima priliku da s vremena na vreme nabave neki proizvod povoljnije, a nekima očgledno ozbiljnu aktivnost, odn. izvor prihoda. Forumi, takvi kakvi su, imaju neke svoje troškove (nadam se da je svima jasno kakve); kao i uloženo vreme i trud ljudi koji forum održavaju, tehnički ili moderisanjem svejedno. Ipak morate prihvatiti da se mišljenje tih ljudi ponekada mora uzeti sa malo većom težinom nego mišljenje ostalih, sviđalo se to vama ili ne.
Imajući to u vidu, imao bih jako malo tolerancije za prekršena pravila prilikom postavljanja oglasa, naročto ako se radi o slučajevima koje RingeRaja opisuje. Pravila su i više nego jasna, prodaja je ozbiljna delatnost - pa molim i ozbiljnost od prodavaca. Ako ne, izvolite kratak ban od jedno 24h da natenane pročtate forumska pravila pa kažete šta mislite potom. Ako se baš zainatite, potražite drugo mesto za oglašavanje, ima ih onoliko. Mislim, meni oglasi takođe znače, i kupovao sam i prodavao i to po sebi nije ništa loše. Ali trudim se da se držim propisanog i ne vidim šta je tu teško.
Pošto je većina nas pristojna i kulturna, doprinosi zajednici, državi itd. ne bi trebalo da nam bilo šta od ovoga predstavlja problem. Malo je teško utvrditi kriterijum doprinosa sadržaju zajednice samo preko broja postova na forumu, učešća u diskusijama itd. To je poprilično subjektivan utisak, i teško ga je i definisati nekim preciznim pravilom, ali opet, slobodno uverenje admina/moderatora će biti dovoljno da ekstremne slučajeve saseče kad bude trebalo. A na žalost, često zatreba, ma koliko vi bili fini, otvoreni i tolerantni. Uostalom, naročto tada.
Ukratko, smanjiti toleranciju za greške i ‘greške’ na Oglasima (a posebno klonirane prodavce i sl). Što se sadržaja ostatka foruma tiče, na tome raditi bez obzira na Oglase. To je posao svih nas, da pišemo zanimljive tekstove, budemo konstruktivni u diskusijama, pomažemo jedni drugima, zezamo se… To je zajednica, valjda.
Manje-više se slažem, konstruktivan predlog.
Ponavljam, nisam za zabrane, ali negde mora da se podvuče crta i ako ne može milom (a izgleda da ne može); onda može…
Pozz
Ja i dalje mislim da oglasima ovde nije mesto, valjda imam pravo na svoje misljenje.
To sto ova tema najvise boli bas preprodavce koji ce samo ovde da nabiju onih Markovih 1000 postova… sta se tu moze 😊
Neko rece da je njegovo iskustvo fer pri kupovini, i meni je…od proverenih ljudi ovde (uglavnom Mario) ali se prodaju stvari koje su ovde polovne po istoj ceni kao u prodavnici nove. To unistava reputaciju celog SMUG-a do cega je meni stalo a do cega preprodavcima ocigledno nije.
samo mi se ne svidja onaj deo….da se uopste razmislja sta da se radi sa onima sto bi samo koristili oglase, a ne ostatak foruma…..
‘svaki oblik diskriminacije u , na demokratskim osnovama, zasnovanom drustvu je poguban….koliko god on bio koristan’
02.09.2011.
Pezzoni
SMUG forum
To se odnosilo na pojedince koji KONSTANTNO, u određenom vremenskom periodu (koji nije baš kratak) postavljaju ISKLJUČIVO oglase, dok ih na ostalom delu foruma uopšte nema. Naravno da se ne misli na pojedince koji dođu, registruju se, postave JEDAN oglas i ćao-zdravo. Iako, ni to nije bez razloga na nekim forumima uvedeno kao pravilo, ali lično nisam za to da na takav načn odbijamo novopridošle članove.
I da ne bude zabune, ne mislim na tebe, ne, ti si primer kako neko može i da prodaje stvarčce svima nama potrebne, ali i da da doprinos zajednici uključvanjem u rešavanje određenih problema na koje nailaze korisnici na forumu. Po meni, to je sasvim korektno i u duhu onoga što mislim da treba da bude - nešto daš, da bi nešto dobio.
Ja i dalje mislim da oglasima ovde nije mesto, valjda imam pravo na svoje misljenje.
To sto ova tema najvise boli bas preprodavce koji ce samo ovde da nabiju onih Markovih 1000 postova… sta se tu moze 😊
Neko rece da je njegovo iskustvo fer pri kupovini, i meni je…od proverenih ljudi ovde (uglavnom Mario) ali se prodaju stvari koje su ovde polovne po istoj ceni kao u prodavnici nove. To unistava reputaciju celog SMUG-a do cega je meni stalo a do cega preprodavcima ocigledno nije.
Pozdrav…utakmica je 😊
Kad bude došao novi endžin pod kojim će raditi forum ovo sa oglasima, koliko sam ja shvatio, će moći da se reguliše, do tada oglasi mogu samo da nestanu ili da se malo urede, što je u startu bila moja ideja.
Inače, iako i ja verovatno spadam u grupu ‘preprodavaca’ lično sam, a to sam rekao i Mikuju par puta, bio za to da se oglasi izmeste sa foruma ili ako ne može da se brišu - SMUG kao forum mi je u tom slučaju primaran.
hvala,
treba odrzati diskusiju….ali ne u obliku teme…nego uzivo….da svako ima pravo glasa….valjda ce doci onaj kome je i u interesu ovaj forum…pa mu moramo ceniti i stav, misljenje i glas, bez obzira na broj postova, tj. kada je saznao za forum, a ne za apple.
......eto samo mi to diglo pritisak….sa brojem postova….......
inace ovi ‘limundovci’ sto dodju pa odu samo da bi prodali nesto….nisam za njih…ali se borim za njihova prava….dok god to ne dodje u neke vidove prevare….zato je i cilj da se poznajemo medjusobno da se zna sta i od koga se dobija savet, ili kupuje/prodaje…....
elem….........svi imaju pravo na ovaj forum dok god postuju pravila!
ZNACHI NE!>selektivno primenjivati pravila na ljude koji ne/namerno greshe….nego pomoci im da izadju na pravi put
doduse uz odredjeni sistem sankcionisanja i kaznjavanja.. RingeRaja wrote:
pezzoni007 wrote:
samo mi se ne svidja onaj deo….da se uopste razmislja sta da se radi sa onima sto bi samo koristili oglase, a ne ostatak foruma…..
‘svaki oblik diskriminacije u , na demokratskim osnovama, zasnovanom drustvu je poguban….koliko god on bio koristan’
02.09.2011.
Pezzoni
SMUG forum
To se odnosilo na pojedince koji KONSTANTNO, u određenom vremenskom periodu (koji nije baš kratak) postavljaju ISKLJUČIVO oglase, dok ih na ostalom delu foruma uopšte nema. Naravno da se ne misli na pojedince koji dođu, registruju se, postave JEDAN oglas i ćao-zdravo. Iako, ni to nije bez razloga na nekim forumima uvedeno kao pravilo, ali lično nisam za to da na takav načn odbijamo novopridošle članove.
I da ne bude zabune, ne mislim na tebe, ne, ti si primer kako neko može i da prodaje stvarčce svima nama potrebne, ali i da da doprinos zajednici uključvanjem u rešavanje određenih problema na koje nailaze korisnici na forumu. Po meni, to je sasvim korektno i u duhu onoga što mislim da treba da bude - nešto daš, da bi nešto dobio.