A da zatvorite forum i napravite ga privatnim pa da se tako druzite samo sa ljudima koji imaju slicnu krvnu grupu, versko opredeljenje, moralna nacela i politicku stranku kao i osnivaci foruma ili admin dzedaji!?
Ovo je besmisleno. Primeti da se forum zove MacSerbia, a ne GeneralComputingSerbia ili LifeSerbia.
Ako nećemo da se delimo po ‘verskom opredeljenju’ i ‘krvnoj grupi’, hajde onda lepo da ubacimo teme Fitness, Ljubav & Sex, Smešni klipovi, Konfiguracije, Saveti lekara, itd.
Forum jeste privatan, održavaju ga volonteri o svom trošku, tema je Apple.
Stvar je ultra prosta: u najboljoj nameri je uvedena kategorija Oglasi, da se ljudima malo olakša kupovina i prodaja u smislu ako neko bleji na forumu, da bude bar malo sigurniji pri prodaji/kupovini. Onda je nagrnula ekipa i krenula da zloupotrebljava to. Šta mislim pod ‘zloupotrebljava”? Vidi prethodni pasus (rečenica). Moje skromno mišljenje je da treba uraditi baš ovako kako je RingeRaja rekao. Možda bi trebalo ugasiti tu sekciju skroz ali to bi onda potkačlo i ljude zbog kojih je uvedena.
Ono što je najbitnije od svega: svako može sam da pokrene Apple orijentisan forum/sajt i da preko njega prodaje šta mu je volja. Ali naravno lakše je da se to radi ovako dok neki drugi magarci vuku, a ti ušetaš, obaviš nuždu i odeš kući. Pored toga, već ima tih nekih drugih sajtova, ne razumem zašto mora ovde da se postuje po svaku cenu, da se degradira ono zbog čega je sajt napravljen. Postoje drugi Mac sajtovi, o oglasnim da ni ne pričam, ne razumem zašto se iko brine za bezobrazne prodavce, snaći će se oni.
Podvlačm: privatan forum, održavaju ga volonteri. To je sve što ovi koji bi da skiče o nepravdi treba da znaju.
Ranije sam bio dosta liberalniji po ovom pitanju ali samo zato što nisam zalazio u Oglase.
Smorili ste posle prve strane. Primetio sam da se društvena korisnost ne vadi iz usta.
Pošto baš ima godina dana kako smo o ovome pričali poslednji put, tada sam se i odlučo preseliti svoje oglase na poseban sajt, a na SMUG-u sa njima ostati dokle mogu.
Društvena korisnost je malo preširok pojam da bi se posmatrao na mikroskopskom uzorku od jednog sajta. Mod sam i na elitu, gde se recimo ne oglašavam, ali gde češće učestvujem na forumu, uglavnom rešavajući tuđe probleme. Ispada da sam na SMUG-u leech, a na ES-u seeder. Prosek 0. Ovde možda ima i onih koji edituju Wikipediju, a na onda dolaze samo zbog oglasa. Itd.
Polazite dakle od pogrešne pretpostavke da svi koju su na forumu, moraju biti na svim delovima foruma. Ne moraju. To želite, doduše, iz nepoznatog mi razloga, jer se novim temama ‘Nagađanja šta donosi novi iPhone’, ‘kako da narežem CD’, ‘gde da nađem Photoshop’ i sl radujem koliko i mailu za jeftinu v1agru. Nadam se da ste svesni da verovatno nema teme na ovom sa diskusijom ili problemom koji već nije razglaban negde na netu. Forum, kao oblik komunikacije je pomalo pase, a znatno veću korist bi zajednica imala ako bi se sa isto ovoliko žara insistiralo na dolasku ljudi subotom na druženje i upoznavanje.
I psominje se neki trošak održavanja, kao da to ide iz vaših džepova. Hosting nam je pro bono, bandwidth nam je pro bono. Jedini trenuci, a da ja znam, kada su se davale neke pare ili roba za forum je kada smo slupljali za EE i kada su Miki i mislim Pop uletali sa hardverom. I pod dva, da smo pre x godina kad sam to predlagao, otvorili AdSense nalog, ili ubacili neke druge dobre reklame na sajt, kao što je to urađeno sa MacUpdate reklamama (za sada je na računu $31.80); sada bi svima bilo drago što poseta sajtu raste, makar i samo jednom njegovom delu.
Oglasima samo treba više discipline, ako mene pitate. Kad uletim, od loše postavljenog oglasa više mrzim da vidim samo obaveštenje o premeštenoj temi, jer skreće pažnju na sebe više od ostalih oglasa. Admini treba da brišu pogrešno ubačene oglase, jer, eto, prošla je godina dana i do sada su vrapci naučli pravilnik. Takođe isto i za nemanje podataka o kontaktu, jer je i to usvojeno kao pravilo koje mora biti zadovoljeno.
Mislim da bi u cilju jednostavnijeg razvoja i sredjivanja dela sa oglasima (ako uopste prezivi reformu 😛) bilo i vise nego dovoljno primeniti mega rigoroznu sudden death metodu, znaci nisi postavio oglas kako treba, momentalno ti je oglas cao, ako u tom procesu pokazes da si govedo (psovanje, pljuvanje, pretnje kao ove sto je cika kosta doziveo) i ti si onda cao…smatram da ce to vrlo brzo ocistiti oglase od krsa, a sa druge strane i bez pravilnika valjda je najnormalnije dati detaljan opis, poreklo, starost, stanje itd. i naravno kontakt informacije kada se nesto prodaje/menja, to na nekom nivou nema veze sa pravilima vec sa zdravim razumom, pa bem ga ako neko ne moze to da odradi valjano onda ne treba ni da se bavi oglasavanjem…forum sigurno nije nastao da bi mu slavu preuzela sekcija oglasa, ali je sada naprosto tako, pa ja bih prvi ako bi me neko pitao za neki apple komad savetovao da pogleda oglase ovde, tako da oglasi ovde imaju neku vrstu reputacije i mozda bi bilo bzveze to ubiti…kako god, ljudi ako se sastajete smislite nesto dobro B)
1. oformiti pravila
- limitirati prema stazu/postovima postavljanje oglasa
- limitirati u danom vremenskom intervalu postavljanje novih oglasa, osvezavanje - ‘podizanje’ starih
- odrediti sta svaki oglas mora da sadrzi i brisati/sankcionisati prekrsioce
2. strogo se pridrzavati bez izuzetka, opominjanja itd…
3. povecati broj mod/admina po potrebi
Meni licno komentarisanje ne smeta ukoliko nije zlonamerno, ako neko ima korisno nesto da kaze ili ukaze na nesto, moze slobodno da uradi, par ljudi ovde bez problema ukoliko prodaju iste stvari daju sebi za pravo da komentarisu sa svog ili duplog naloga na ‘konkurentskom’ postu, to bi administratori trebali prepoznati i spreciti bez obzira ko je u pitanju. Cinjenica je da se forum okrenuo ka oglasima u vecoj meri ali bi par clanova moglo da se angazuje da ukoliko imaju vremena postavljaju i stimulisu zanimljive teme i razgovore tako da bi forum zivnuo i u tom smeru.
Forum vam je kao biljka, pustate ga da raste i razvija se i radite na odredjenim delovima vise ili manje, ‘kresete’ grane, nije cudo sto se najvise razvila sekcija za oglase jer su i modovi/admini tu i najaktivniji. Ne moramo cekati da se neko javi sa problemom, prenesite necije iskustvo, opisite resenje, neko ce se vec javiti sa slicnim problemom. Manje vise se svi slazemo u vecini stvari, nadam se skorom susretu u BG sa vec poznatim ljudima iz virtuelnog sveta.
Bilo bi lepo kad bi sve spojili sa novim izgledom/funkcionalnoscu pa da sve krene u isto vreme 😊
Mislim da je sto bi englezi rekli ‘nonsence’ da neko ne moze kreirati nalog samo da bi postavio oglas za prodaju.
Naime, ovaj sajt ima vise celina (kao i vecina OK sajtova) i posetilac ce po svom slobodnom izboru gledati i postovati ono sto je njegovo polje interesovanja.
Dakle, ako bi se cak i prihvatio ovakav predlog, kako bi se definisalo onda od ovoliko tema, koje bi covek ‘bio obavezan’ da poseti, postuje i sl.
Najveca besmislica foruma je da covek mora imati odredjeni broj postova (replay) da bi postavio topic i slicno.
Ta vremena su iza nas.
Naprotiv, oglasavanjem na sajtu, ovaj domen samo dobija na popularnosti.
Moj predlog je da administratori sajta malo porade na dizajnu tj. da prodaja ne bude na forumu nego da se napravi neki bolji modul, koji bi bio pregledniji. Na taj nacin ce se olaksati pregled oglasa i siguran sam sajt jos vise dobiti na popularnosti.
Adio…
evo vidite da je i covek promenio cenu mozda stvarno nije znao niti je pratio koliko su novi polovni sada…
znaci treba zabraniti raznorazna lupetanja po oglasima ali jednpstavan link ka novom modelu treba omoguciti da se postavi ili ka najeftinijem novom,pa u odnosu na taj formirati cenu ovde….
ne desava se uvek ali svremena na vreme neko preceni svoj racunar mozda i nenamerno. a nije ovde da bi se hvalio vec da proda i uzme novac ili neku zamenu sta vec.
nek taj neki ‘XX’ prodavac trazi 1000e za macbook
a odmah ispod toga prvi user koji naidje i vidi postavi link u istyle 999 nov
primera radi. nista vise nikakvi komentarisanje i slicno…
ovo cu napisati i u sekciji oglasi pa ovde mozete izbrisati kad vidite.
ovo je moj post na ovom oglasu i predlog za izmenu rada oglasa.
Jednu stvar se slazem sa svima isprozivanim postavljacima oglasa.
Koliko god da je oglas nedopisan ili cijena previsoka,prebrzo i previse se pojavi komentara na isto.Tj ima mnogo ljudi sa viskom slobodnog vremena.
Ja cu se malo vise angazovati oko istih.Tyrant, mislim da sam malo prije tvoj post obrisao.Dobronamjerno ili stagod,komentarisanje cijena bez ponude cu sankcionisati,prije svega ostalog.
Ovo je slobodan forum i napravljen zahvaljujuci radu nekolicine entuzijasta i necemo ga pretvarati u diktaturu ekvilibrijuma sa stotinu zakona.
Jedino pravilo zaista vazno: ponasaj se normalno kad pises.
.
Jednu stvar se slazem sa svima isprozivanim postavljacima oglasa.
Koliko god da je oglas nedopisan ili cijena previsoka,prebrzo i previse se pojavi komentara na isto.Tj ima mnogo ljudi sa viskom slobodnog vremena.
Ja cu se malo vise angazovati oko istih.Tyrant, mislim da sam malo prije tvoj post obrisao.Dobronamjerno ili stagod,komentarisanje cijena bez ponude cu sankcionisati,prije svega ostalog.
Ovo je slobodan forum i napravljen zahvaljujuci radu nekolicine entuzijasta i necemo ga pretvarati u diktaturu ekvilibrijuma sa stotinu zakona.
Jedino pravilo zaista vazno: ponasaj se normalno kad pises.
.
znaci sad si mene isprozivao ko majmuna zbog necega sto bi bilo mnogo bolje nego da ostane kao sto jeste.
imam previse slobodnog vremena,ne ponasam se normalno kad pisem,hocu da uspostavim diktaturu….i uspesno ste zastitili one koji dodju naprave nalog postave jedan oglas koji btw katastrofa… to jest uvreda za inteligenciju….
al dobro ako vam se vise svidja tako….let it be,let it be.
Razlog što sam postavio link, jeste kada sam skrenuo pažnju na dotičnog, ja sam izvukao deblji kraj. Evo sad, krenulo je ponovo tumbanje po oglasima, pa vi razmislite.
Sam Milan je odbio da reaguje u par navrata, namerno, iz njemu znanih razloga.
Post edited by: sirNemanjapro [PTS], at: 2011/10/24 00:57