Pisao sam već ovde o sitnim problemima koje sam imao sa grafikom, u smislu linijica šarenih piksela, kočenja i smrzavanja generalno. Elem, ustanovljeno je da je riknuo ventilator na hlađenju, tako da je isto promenjeno, stavljeno je neko custom koje je otvoreno sa svih strana te dozvoljava i ostalim ventilatorima u konpu da prave promaju.
Međutim, i dalje tu i tamo ume da iskoč neka linijica, doduše mnogo ređe, a sinoć mi se opet smrzo ekran pa sam morao da gasim na dugme (što se pre promene hlađenja dešavalo svako malo). Kratkom pretragom po netu sam zaključo da su to znaci umiranja grafike, i jbg, treba da se krene u potragu za zamenom.
U kompu je ATI X1900, jedna od alternativa za originalnu NVidia 7330. E sad, moje pitanje je - kako i gde najbolje da prođem što se tiče zamene? Po netu se uglavnom pominju Radeon 4870 i 4890 kao PC kartice koje je zgodno flashovati da rade u Meku, to je uglavnom sve što sam našao za svoju mašinu. Kapiram da nisu baš nove, pa ih je teško naći. Dajte neki pametan savet šta da radim i kome je najbolje obratiti se, a da mi se ne skine koža sa leđa 😊