Grafička za MacPro 1,1 - menjanje
Posted: 03 March 2012 02:09 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  239
Joined  2005-10-31

Pisao sam već ovde o sitnim problemima koje sam imao sa grafikom, u smislu linijica šarenih piksela, kočenja i smrzavanja generalno. Elem, ustanovljeno je da je riknuo ventilator na hlađenju, tako da je isto promenjeno, stavljeno je neko custom koje je otvoreno sa svih strana te dozvoljava i ostalim ventilatorima u konpu da prave promaju.

Međutim, i dalje tu i tamo ume da iskoč neka linijica, doduše mnogo ređe, a sinoć mi se opet smrzo ekran pa sam morao da gasim na dugme (što se pre promene hlađenja dešavalo svako malo). Kratkom pretragom po netu sam zaključo da su to znaci umiranja grafike, i jbg, treba da se krene u potragu za zamenom.

U kompu je ATI X1900, jedna od alternativa za originalnu NVidia 7330. E sad, moje pitanje je - kako i gde najbolje da prođem što se tiče zamene? Po netu se uglavnom pominju Radeon 4870 i 4890 kao PC kartice koje je zgodno flashovati da rade u Meku, to je uglavnom sve što sam našao za svoju mašinu. Kapiram da nisu baš nove, pa ih je teško naći. Dajte neki pametan savet šta da radim i kome je najbolje obratiti se, a da mi se ne skine koža sa leđa 😊

Profile

Posted: 03 March 2012 05:55 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

Najpre, koliko novca planiraš da potrošiš?
I za šta ti je potrebna kartica u Pro mašini, tj. da li mora da bude jaka ili nije neophodno.
Kad ovo definišemo sledi odabir kartice i potraga za adekvatnim BIOS-om, a onda i flešovanje BIOS-a kartice sa Apple BIOS-om.
Pročtaj malo i ovu temu:
http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=&func=view&catid=27&id=70811#70811

Profile

Posted: 03 March 2012 07:43 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-10-31

Fala na linku, ali svejedno se ni bih time bavio sam.

Elem, ne treba mi ništa specijalno, ne bavim se ni 3D-om ni igricama, dakle, što se mene tiče, može da bude u rangu postojeće ili one NVidie. Para dajem koliko budem morao, u svakom slučaju. Jedino konkretno što sam video po netu je dranje od strane Applea za pomenute modele za Mac, u rangu 600 dolara.

Profile

Posted: 05 March 2012 09:05 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-10-31

bunp

eniuan?

Profile

Posted: 07 May 2012 03:56 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-10-31

Pošto vajde nema od forumaških hardveraša i firmi, snašao se na drugi načn, naručo Radeon 5770 sa ovog sajta, izašlo me nešto preko 350 baka sve sa carinom. Instalirao malopre, fala kurcu, izgleda da je gotovo sa problemima. Za sajt sve preporuke, umesto baktanja sa domaćom ekipom i naručvanja ovog i onog uz čekanje i dranje, stigne za manje od 10 dana, par meseci ranije sam naručo i memoriju odatle, sve lepo i fino.

Profile

Posted: 07 May 2012 10:16 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1362
Joined  2008-06-03

drago mi je da si resio problem,ali Nepotrebno dizes dzevu na ekipu sa foruma…
prvo bila ta tema..a tebi ne odgovara varijanta(ne bi ni meni…)
drugo…kolko ja znam,ovde nema bash mnogo ljudi,ili se bar ne javljaju ,a da imaju Macpro,i taj problem….(licno imam isti kao tvoj,ali za sada sve Ok..)....i zasto mislis da ti ne bi pomogli,da mogu….....pratim malo i komsiske Apple forume,i tamo ljudi,na kraju zavrse na eBay,ili slicno…..
ako ti je za Utehu….Pa Buraz,nema svako MacPro….😊
Srecno….

Signature 

MacBook Unibody 7.1
MacPro 2x2.66 Ghz Dual Core Intel Xeon..
i par Android igracki…...

Profile

Posted: 08 May 2012 07:53 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-10-31

Ma znam, više sam popizdeo zbog toga što će svi da se prave pametni kad su rant teme u pitanju, mislim, lično sam imao raspravu bar sa 2-3 lika koji se kao bave time, na onoj famoznoj temi o Apple računarima, i onda je svako sve znao, dok smo bili u teorijskoj ravni. Nisam ja tražio ultimativno rešenje ni da mi neko izađe u susret i učni, samo makar jedan predlog šta da se radi i eventualno šta može da se uzme. Naravno, ništa od toga. Jbg.

Profile