Pošto pitaš na forumu, u Macoli je trenutno popust, pa pozovi njih. U principu, svuda su ti generalni uslovi isti, ali samo u macoli imaš popust zato što si član SMUG-a, tako da, na 12500 din 7% iopšte nije malo :D. Naravno, ako si student 😊
Proveri lepo i nazovi ih za svaki slučaj 😊
Što se iMac-a tiče, kao novog, nemaš ništa na šta bi posebno trebalo da obratiš pažnju 😊
Kontaktirao sam konkretno njih i znam za popust od 7%, naravno student sam. Verovatno cu tamo odluciti da kupim iMac. A samo me jos jedno interesuje. Garancija je 24 meseca, e sad vidim neko spominje neki apple care.. kao dodatna garancija. Nisam bas upucen o tome, pa ako moze neko da mi objasni sta je konkretno to i da li moze neko iz srbije da kupi, dobije tu garanciju.
Što se tiče Apple Care-a…
On se ne može kupiti u Srbiji, niti se može aktivirati iz Srbije. Ako hoćeš Apple Care moraćeš da ga kupiš u nekoj od država koje ga prodaju (imaš spisak na Apple sajtu) i odatle ga aktiviraš.
E sad, garancija je kod nas 24 meseca, od čega Apple priznaje 12, a ovih 12 ti daje Macola, s obzirom da su po zakonu dužni da daju.
Apple Care daje na 12 meseci još 24 meseca, tako da ne znam koliko se isplati u ovom slučaju.
I vodi računa da se kod iMac-a javlja problem sa ulaskom prašine u panel.
Ok, imam sa strane koji mogu da mi odrade apple care u Norveskoj, Americi.. Koliko sam razumeo ja njima sao treba da dam racun i oni mogu da mi produze garanciju? Ali me sad ovo interesuje, rekao si da apple priznaje samo 12 meseci, ja cu verovatno da se odlucim da produzim tamo za 24 meseca, da li ce oni prihvatiti garanciju i produziti je?
Ne znam da li si me razumeo.
Apple priznaje samo 1 godinu garancije, a Apple Care moraš da aktiviraš pre isteka prve godine garancije i od tada ti teče još 2 godine.
Ti od Macole dobijaš još 1 godinu garancije, tako da kupovinom Apple Care-a i aktiviranjem dobijaš samo 1 dodatnu godinu garancije umesto 2. U ovom slučaju Apple Care vredi samo 1 godinu, pa imaj to u vidu kad budeš kupovao.
Ok sad shvatam. Najvise me interesuje zbog ovog problema sa prasinom. Jer sad se bas bacam u dilemu da li kupiti ili ne??:S
Da li moze nekako da se odradi da ta prasina, odn. te zute fleke vise ne pojavljuju? Verovatno u servisu nece to da ti odrade jer kad istekne garancija vise neces da im budes gost, a da li moze neko drugi to da odradi?
Može da se odradi baš u Macoli (pronašli su dosta siguran načn eliminacije ulaska prašine); ali je problem zato što se time gubi garancija, pa to mogu (uz izvesnu finansijsku naknadu, naravno) da ti odrade po isteku garancije od 2 godine (odnosno 3 godine, ako uzmeš Apple Care - lično mislim da je ovo skupo za 1 god dodatne garancije).
I prašina nema veze sa žutim flekama, to su odvojeni problemi sa panelom.
Hvala puno na savetima i odgovorima. Ali se sada bas razmisljam da li uopste kupovati iMac. Vidim po forumu korisnici iMac-a imaju vise intervencija u toku garancije, neki dugo cekaju na servisiranje neki ne. Iskreno ne znam sta da radim? Svestan sam toga da ce se prasina pojavljivati i svestan sam problema i rizika upustanja u sve to. Da se radi o bilo kojoj drugoj platformi odustao bi bez ikakvog razmisljanja, ali sto bi se reklo navuk’o sam se na Mac OS koristeci ga 5,6 meseci. I zaista bi dao novac za iMac jer stvarno vredi toliko da zanemarimo probleme koje se javljaju.
Ne znam da li sam spreman da ga u toku garancije a i van nje servisiram. Jer istiskuje troskove transporta, i samog servisiranja. Ne radi se o malom novcu pa da idem sta bude nek bude. Geldam sad da uzmem alternativu za iMac poput mac minija, ali ne moze da ga zameni i mislim da se bas i ne isplati kupovati mac mini.
Verovatno dosadjujem, i videli ovakvih poruka mnogo ali hteo bi da cujem vase misljenje, da li se upustati u kupovinu iMac-a?
Kako bih ti rekao…
Imao sam iMac i to je fantastična mašina, ali taj ‘problem’ sa prašinom može da bude iritirajući. Ne javlja se kod svih, ali neki su menjali panel po 4-5 puta u garantnom roku. Ja sam svojeručno očstio panel (ustvari, zajedno sa kolegom sa foruma); a kada sam ga skinuo video sam da je pre mene čšćen još najmanje 2x (kupio sam ga polovnog u junu 2010, a proizveden je u novembru 2009). Po čšćenju sam ga prodao i rekao sebi da iMac više ne kupujem, bar ne dok ne reše problem sa prašinom.
Macmini je dobra alternativa iMac-u, osim ako ti nije potrebna jaka grafika. Sve ostalo je i više nego dovoljno za komotan rad. Evo pa uporedi: http://store.apple.com/us/browse/home/shop_mac/family/mac_mini/select http://store.apple.com/us/browse/home/shop_mac/family/imac/select
Jeste da je, po meni, iMac sveukupno bolja i rentabilnija kupovina (pogotovo 27’); ali tu je problem sa panelom, tako da…
Tvoj je novac, vidi, preseci i odluč.
Juce sam bio siguran da ga kupujem, danas se dvoumim, sutra mozda i odlucim da ga kupim, mozda ne… tako mogu u nedogled. Kod mac minija jedino sto me odvaja je grafika jer ne znam kakve su te graficke koje se pretpostavljam ubacuju i u ove lap topove. Stvarno ne znam sta da radim.
Da odem do bilo koje radnje i da njih pitam za savet nece mi dati pravi. Jer je jasno da ce svoje proizvode maksimalno hvaliti, gledace da od tebe izvuku sto vise novca. Zato nije bas resenje raspitivati se kod njih. Zato trazim savete od vas korisnika tih proizvoda jer cete vi dati najasniju sliku. To sto kazes da kod nekog se ne javlja prasina, kod nekog redje, kod nekog cesto… mogu reci da sam po pitanju bas maler i da me nece zaobici taj problem. Dugo sam skupljao novac ne bas za ovu masinu ali koristeci Mac sam se odusevio. Znaci poslednju paru bi mi iMac 21’ izvukao iz dzepa i onda dodjem u tu dilemu.
Hvala tebi na odgovorima, veleo bi ako moze jos neko da mi da savet
A sto ti nama nebi rekao sta bi ti sve radio na njemu pa da znamo sta da ti preporucimo?
Cudi me da se dvoumis izmedju iMac-a i Mac mini-ja jer su kako po cijeni tako i po snazi veoma razliciti. Ja ipak mislim da bi se trebao opredeliti za neku sredinu poput laptop-a MBP sa svojom ili deljenom video memorijom.
Ukoliko ti cini veliko zadovoljstvo gledati na velikom ekranu onda se bolje odluci za model sa deljenom video memorijom plus kupi ako vec nemas neki monitor vece dijagonale. A ako ti se svidja slika preko hdtv-a tim ces vise ustedeti.
Po meni je najbolja moguća varijanta MacBook air/pro plus eksterni monitor… Imaš i laptop i desktop, a monitor realno možeš da nađeš i za 100e, u koliko, naravno, ne živiš od grafike (štampa itd). Sve jedno je, dobijaš popust na bilo koji računar u macoli, i za taj popust na air-u npr, možeš da kupiš monitor, i vozi miško… Imaš i laptop i desktop, a kog dana ti šta više treba, to i uzmi. Ja sam tako koristio macbook do pre par godina, onda to sve zamenio za iMac, ali čm mi je pretekla prva kinta, ponovo dokupio macbook. Ta varijanta je po meni anfakabl 😊
Mora sad da raskrsim i presecem sa tim problemom oko prasine definitivno.
Nisu mi samo jasne nekoliko stvari. Ajde dok je iMac pod garancijom oni zamenjuju panel namestaju novi. Ali kad nije pitao sam u iStyle zamena panela kosta 400e. Sad me tu nesto buni. Zar ne treba da se iMac rastavi i samo obrise ta prasina, a ne namestanje novog panela. Video sam ovde na forumu ceo postupak oko ciscenja, zar to nije resenje? Spreman sam da platim ko to radi ciscenje, ali 400e za nov panel, ne.
Clan Ringe Raja mi je u predhodnim postovima napisao da su u Macoli nasli efikasno resenje oko tog problema, kada sam upitao u iSty. rekli su mi da mora da se kupuje nov panel i da nema alternative. O cemu se tu radi?
Radi se o tome da su u iStyleu nedovoljno stručni. Svaki kvazi stručnjak iz bilo koje oblasti će ti reći da je najbolje da se menja deo. Na novom displeju ćeš opet dobiti iste te rupice kroz koje će ti za godinu dana opet ući prašina. U macoli rade profi čšćenje koje je mnooooooogo jeftinije od tih pomenutih 400e za nov panel, i POENTA je da ako ne za stalno, onda za dosta dugo vremena sprečavaju ulazak nove prašine. Ako već insistiraš na iMac-u, onda ti je najbolje rešenje da iskorišćavaš blagodeti garancije dokle god možeš, a onda kad istekne, očstiš panel za pare u macoli, i završiš posao.
Tako cu verovatno uraditi. Produzavacu garanciju a kada ne bude moglo vise besplatno servisiranje odvojicu id dzepa koliko treba.
Samo jos da proverim u Macoli da li zaista ovo rade, nije da vam ne verujem, ali ipak da proverim. Jer ne verujem da bi se ikom isplatilo da daje 400e za nov panel, a znajuci da opet moze da ulazi prasina.
Hvala vam ljudi mnogo. Ako mogu nekako da ja vama pomognem javite se 😊