cika_kosta wrote:
Vidi, što se tiče eksternog rezača, sve i da kupiš iMac koji ima dvdrw, za godinu dve ćeš morati svakako da kupiš eksterni jer je optika u apple mašinama u poslednjih 5 godina krš neviđeni. Dalje, ako hoćeš profi ekran, dodaj na mini bar još 200e, onda dobiješ cenu sličnu iMac-u. Ako sad uporediš cene (iMac vs MacMini sa sve periferijama) videćeš da su jako slične a na iMac-u dobiješ neznatno jač procesor i jaču grafiku, i iSight, manje kablova itd. Po mojoj proceni, bolja ti je varijanta iMac.
Razlika između performansi među mašinama je ipak malo veća, pored grafike i iSight-a.
Jeste i5 CPU u obadvije mašine, ali je razlika relativno ogromna. Mini ima dual-core (dual thread, koji se registruje kao quad core); a iMac ima pravi quad core procesor (single thread).
................................Mini i5 2.3…..........iMac i5 2.5
Geekbench….............5839/6400…........7241/7970
L2 Cache…................256k x2….............256k (x 4)
.................................3 MB…...................6 MB
Maximum RAM….......16 GB…..................32 GB
.................................2x 8GB…................4x 8GB
Original OS….............10.7…....................10.6.6
..................................11A2061…............10J4026
Dodatak broj 1 na ovo je i 3.5’ hard disk koji je ruku na srce, barem 50% brži u radu od onog prcmoljka u Miniju. Ako ništa drugo ima više keša i vrti se na 7200rpm.
Dodatak broj 2 može da ti predstavlja problem prelaska na Lion-a, kao što se dosta ljui vratilo na Snow Leopard-a - sa Mini-jem ta opcija ne postoji, dok se sa iMac-om može iskoristiti, ako ti je bitno.
Imao sam Minija i prešao na iMac-a, tako da znam o čemu pričam. Ja sam razliku osjetio one sekunde kad sam sjeo za iMac. Situacija je iz nekog razloga drugačja na laptopovima, još nisam prokljuvio zašto.
Da se nisam zaljepio za MBP, opet bi uzeo iMac-a bez obzira na fleke na ekranu, jer je mašina dobra do bola. Čitav koncept mi odgovara, i sad mi sve to ipak - nedostaje.
Što kažu svi, dobar monitor će te koštati koliko pola iMac-a, tako da prst na čelo ako nećeš da kupuješ monitor.
Ako ćeš da uzimaš iMac-a obavezno nađi varijantu da uzmeš i AC za njega i boli te briga za njega 3 godine sveukupno. A treba da otplati sebe i zaradi novoga do isteka garancije.
Na kraju krajeva, uvijek imaš Zakon o zaštiti potrošača iza sebe i u prvih 6 mjeseci valjda možeš da insistiraš da ti zamijene kompletnu mašinu.
Pozdrav.
Djole