ventilatori ...
Posted: 30 January 2013 01:56 AM
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  39
Joined  2010-11-30

Ugradio nov Samsung SSD u iMac 21,5 ali nisam vadio stari hard i optiku nego sam dodao SSD ispod optike (porucio na eBay onaj kablic za napajanje ) . Kada sam ga ukljucio, neki od ventilatora se bas jako cuo i tako je radio non stop. Onda sam opet otvorio mac i otkacio SSD (vratio sve na staro ) ali je ventilator nastavio da se vrti na maximumu ! Ajde onda opet otvaranje, pa gledanje, pa istrazivanje , medjutim koliko sam mogao da vidim sve je bilo na svom mestu ! E onda sam ponovo zakacio SSD i umesto originalnog HDD WD 500GB Blue stavio WD 1TB Green ( sluzice samo za download ) , sklopio masinu skroz , ukljucio i ventilatori sada rade tiho ali se cuju vise nego sto bi trebalo i primecujem da puno osciliraju u radu ( cujem ) . Instalirao sam SMC fan control ali sa njim ne mogu da regulisem nista tj. mogu samo da ubrzavam ali ne mogu da smanjujem rad ventilatora a pise da rade na 1500-1800 obrtaja a koliko znam treba da rade od 1000 do 1100 . Ako neko ima ideju sta moze da bude bio bih mu zahvalan !

Profile

Posted: 30 January 2013 02:06 AM   [ # 1 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2010-11-30

Kako vreme odmice tako se ventilatori postepeno ubrzavaju :( a temperatura HDD i svega ostalog je ok . HDD je 45 , cpu 50 , gpe 58 ... sad vidim da je vent od HDD otisao na 4750 obrtaja !

Post edited by: putnik1, at: 2013/01/30 02:16

Profile

Posted: 30 January 2013 03:52 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Čitao sam skoro nešto na tu temu…

To se dešava kad računar ne može da utvrdi koja je temperatura hard diska…

Hard diskovi koje Apple ugrađuje valjda imaju neki senzor unutra za to, a ako staviš drugi koji nije potpuno kompatibilan ili nema senzor za to, onda računar za svaki slučaj ubrza ventilatore da se nešto ne bi pregrejalo.

Po netu vidim da neki pominju da je rešenje da se nađe negde senzor za merenje temperature optičkog uređaja i da onda zalepi za hard disk ili SSD (šta si već ugradio) i poveže tamo gde treba… mada sam video da neki pominju i da je dovoljno samo prespojiti konektore za taj senzor na logičkoj ploč ako se ugrađuje SSD, ali ne znam koliko je to sigurno… ono sa ugradnjom senzora mi zvuč kao dosta sigurnija opcija.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 30 January 2013 06:25 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  124
Joined  2008-08-12

Na HDD starom na iMacu su se pojavili bad sektori i mašina je davala sve simptome koji ovo prate. Imao sam rezervni disk pa sam promenio. Ispostavilo se da konektor na novom disku za priključenje senzora temperature diska nije odgovarao. Probao sa drugim rezervnim diskom i na tome je konektor pasovao. Zatvorio mašinu, reinstalirao OS i sve i danas radi. Međutim, kako god ti spojio senzor za temperaturu, ventilatori rade na maksimumu i to je za ovakve slučajeve zamene diska normalno. To je tako.
Prema preporukama sa neta kupio sam i instalirao programčć ‘HDD Fan Control’ i sve se dalo dovesti u red. To je, koliko sam ja istražio, jedini načn prevazilaženja ovoga. Mašina sada radi sa novim HDD-om već nekoliko meseci super, a bio sam je otpisao 😊. Programče nije bogzna kako skupo, a rešava ti problem trajno. Na njihovom sajtu imaš detaljan opis ovog problema sa temperaturom HDD posle zamene, kao i sva uputstva za podešavanje programa.

Sajt http://www.hddfancontrol.com

Signature 

Misa

Profile

Posted: 30 January 2013 12:53 PM   [ # 4 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2010-11-30

Instalirao sam HDD Fan Control probnu verziju ali mi ne resava problem jer isto kao i sa SMC fan control , mogu samo da pojacam a ne da smanjim broj obrtaja ! Ono sto mi je cudno je to da mi u iStat pro pokazuje sve temperature u granicama normale a i osciliraju sto znaci da senzori rade a vent od harda vrti izmedju 3000 i 4000 obrtaja sto nije max jer ide nekad i do 5000 . Nije problem da kupim HDD fan controlali ali ako probna verzija ne resava problem kako ce kupljena ?

Profile

Posted: 30 January 2013 05:22 PM   [ # 5 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2010-11-30

Uspeo sam da nadjem resenje ! SSD FAN CONTROL . Besplatan mali program koji je konacno smirio ventilatore ali tako sto sam stavio na ‘manual’ na 1500 obrtaja ! Da li je to bezbedno ? Cak i da dignem do 2000 podnosljivo je ! Ako vratim na automatiku onda dize na 5000 obrtaja i nastaje ludnica !

Profile

Posted: 30 January 2013 06:39 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  124
Joined  2008-08-12

Odlično, da znamo kada pređemo na SSD 😊. Meni HDD Fan Control radi posao odlično, pa da nemenjam dobitnu kombinaciju.

Signature 

Misa

Profile

Posted: 31 January 2013 09:05 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

putnik1 wrote:

tako sto sam stavio na ‘manual’ na 1500 obrtaja ! Da li je to bezbedno ? Cak i da dignem do 2000 podnosljivo je ! Ako vratim na automatiku onda dize na 5000 obrtaja i nastaje ludnica !

Sto se mene licno tice ako je taj ventilator samo za SSD ,onda mozes komotno da stavis na NULA obrtaja(rpm) !!!

Provjereno je i nema cega da se plasis !

Signature 

MacBookPro5

Profile