Unapred oprostite za dugački post, ali koristio bi mi savet ljudi koji imaju iskustva sa desktop mac računarima i raid rešenjima.
Naime, glavna opterećenja mog računara jeste Aperture3 i CS6. Kako sam do sada radio sa fajlovima do 12mpix, ovo je bio moji workflow:
- MacBook Air 11:
- 128 SSD (OS i trenutna biblioteka)
- 1TB externi hard USB3.0 (apple lossless muzika, pređašnje aperture biblioteke)
- 1TB externi hard USB2.0 (mirror USB3.0 harda)
Na SSD su dokumenta, fajlovi koji se trenutno obrađuju, radi brzine. Na USB3.0 su već obrađeni fajlovi koji se ne koriste stalno, muzika (apple lossless) kao i TimeMachine backup SSD-a. USB2.0 je mirror od USB3.0, koji manuelno updatujem nedeljno. Primetio sam da TimeMachine nije najzahvalnija ako deli hard sa drugim fajlovima, tako da u budućnosti planiram zaseban hard samo za TM. Uz ovo koristim ekran koji želim da zaržim (ne volim ekrane sa iMac ili TB Display).
Kako u budućnosti dolazi nova mašina koja proizvodi 20 ili 30 mpix, potreban mi je novi mac, a odlučo sam se za desktop varijantu. Opcije su:
- MacMini, 256 SSD (OS, trenutna biblioteka); 1TB USB3.0 (za TimeMachine backup); skupi brzi RAID1 sa 2x 2TB(USB3.0 ili Thunderbolt) (apple lossless muzika, pređašnje aperture biblioteke)
- MacMini, 1TB Fusion (OS, trenutna biblioteka, apple lossless muzika, pređašnje aperture biblioteke); 1TB USB3.0 (za TimeMachine backup); jeftini RAID1 sa 2x 2TB(USB2.0 ili FireWire) (za backup i šta ne mora na fusion)
-MacPro, 256 SSD (OS, trenutna biblioteka); 1TB HD (za TimeMachine backup); 2x 2TB HD u software RAID1 formaciji (apple lossless muzika, pređašnje aperture biblioteke)
Prednost MacPro-a jeste što sve može interno, bez dodatnih RAID fioka itd…
Prednost MacMini(SSD) jeste u ceni, mada je ograničen po performansama i nadograđivanju…
Prednost MacMini(FUSION) jeste u ceni (jeftinije od SSD varijante); mada je opet ograničen po performansama (više nego SSD) i nadograđivanju…
Ako imate iskustva sa RAID rešenjima, MacMini, MacPro, Fusion drive, ili ako ste sve ovo pročtali i želite da iskažete svoje mišljenje, bio bih veoma zahvalan!:laugh: