< 1 2 3 4 5 > 
3 of 5
iOS 7
Posted: 12 June 2013 10:53 PM   [ # 31 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  231
Joined  2007-02-20

Izgleda da te ikone i nisu njegovih ruku delo…

http://thenextweb.com/apple/2013/06/12/why-does-the-design-of-ios-7-look-so-different/

First of all, many of the new icons were primarily designed by members of Apple’s marketing and communications department, not the app design teams. From what we’ve heard, SVP of Design Jony Ive (also now Apple’s head of Human Interaction) brought the print and web marketing design team in to set the look and color palette of the stock app icons. They then handed those off to the app design teams who did their own work on the ‘interiors’, with those palettes as a guide.

Ali svakako jesu njegova odgovornost. Dati bilo šta važno marketing timu da napravi je veća ludost nego sam lsd dizajn.

Post edited by: ivicam, at: 2013/06/12 22:57

Profile

Posted: 13 June 2013 01:09 PM   [ # 32 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

Ovaj blog je malo ‘ljut’ po tonu ali je odlicna analiza, mislim da vredi procitati:
http://wolfslittlestore.be/tasteless/

Na primer:

[img size=450]http://d35lb3dl296zwu.cloudfront.net/uploads/photo/image/12476/9c_iuth_wjt9.png[/img]
So ‘done’ is a button and the segmented control are 3 buttons - why don’t they look alike?

Sad lici da Apple hoce da menja stvari do zvanicnog pustanja sto je odlicno. Nije odlicno sto su ovo pokazali u ovom stanju, tacno sad da me zove klijent i pita kako da gura dizajn ne bih imao pojma sta da mu kazem.

Control center je vrhunac, cetiri vrste buttona i dve vrste slajdera.

Profile

Posted: 13 June 2013 03:25 PM   [ # 33 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  457
Joined  2009-10-03

iJova wrote:

Dizajn me suviše podseća na Android što mi se nimalo ne sviđa, ostalo naravno ne može da omane B)

takodje… nisam odusevljen ovim izgledom uopste.

btw.

poz internetu kruze poll. na razne strane kako vam se svidja novi dizajn i to.

interesantno da je 50%-50% za i protiv sto se retko kad desava kad je u pitanju Apple.

i vec citam kako su poceli da se vade kao John ivy je u stvari zaposlio razlicite timove ovo ono, nije nadgledao bas sve 100% i tome slicno.
jer iskreno ovakav blam za nekog ko je tolika priznanja dobio vezana za dizajn pa cak i od Kraljice 😊 bas me je razocarao…od nekoga ko je toliki hard. radio godinama ovo je poprilicno lose.

upropastise jedan opasan look koji je iOS imao od svog nastanka ka ovamo.

Signature 

[color=#0000FF]"Steel isn"t strong

Profile

Posted: 13 June 2013 03:49 PM   [ # 34 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  457
Joined  2009-10-03

http://www.redmondpie.com/ios-7-vs-ios-6-side-by-side-visual-comparison-images/

kad stoje jedan pored drugog…tek tad se vidi koliko je raniji bolji

Signature 

[color=#0000FF]"Steel isn"t strong

Profile

Posted: 13 June 2013 03:52 PM   [ # 35 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1018
Joined  2012-07-17

Neko je ovde spomenuo rec ‘hejteri’. Hajde, pogledajmo svi zajedno opet sliku:

[img size=600]https://dl.dropboxusercontent.com/u/14720890/ios7.png[/img]

Da li iko moze da zamisli poslovnog coveka sa ovakvim telefonom u ruci? Mislim stvaaaarno… Crno odelo, crni telefon, sastanak, kijenti i onda upali svoj sareni LSD iPhone 😊

BTW, zasto je na svim slikama na Apple sajtu beli iPhone? Zato sto ovaj sklop boja moze da bude ok samo deci, zenama i pe*erima.

Post edited by: Bergkamp, at: 2013/06/13 15:56

Profile

Posted: 13 June 2013 06:50 PM   [ # 36 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

na stranu sve, koliko je samo veca potrosnja struje kad se koristi bela pozadina i svetao interfejs?! Samo po toj logici ogromna je razlika u autonomiji.

http://lifehacker.com/5746181/save-your-smartphones-battery-with-dark-wallpapers-and-themes

Signature 

&#63743; http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu &#63743;

Profile

Posted: 13 June 2013 10:09 PM   [ # 37 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Ali iPhone nema AMOLED ekran, tako da je svejedno koje su boje na ekranu.

Profile

Posted: 13 June 2013 10:12 PM   [ # 38 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  57
Joined  2010-04-28

Control center je vrhunac, cetiri vrste buttona i dve vrste slajdera

Previđamo da su i Dugme i Klizač i skoro sve kontrole ‘skeumorfizmi’ - prepoznatljiva kopija nečeg sa druge strane stakla.

Vreme je da UX ide napred. Ali gde?

Nekako sam navikao da Apple (ili Jobs?) nekako to već ima spremno u rukavu, pa samo servira za keynote. I nema šta da misliš.

Jony Ive očgledno još luta. MS gura šizofrenu metro/desktop kombinaciju. Linux desktop je potpno odlepio. A Google izgubljen sa Glass cvikama.

Strange days indeed.

Profile

Posted: 13 June 2013 10:19 PM   [ # 39 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  492
Joined  2009-10-13

Bergkamp wrote:

BTW, zasto je na svim slikama na Apple sajtu beli iPhone? Zato sto ovaj sklop boja moze da bude ok samo deci, zenama i pe*erima.<br><br>Post edited by: Bergkamp, at: 2013/06/13 15:56

Potpuno se slažem, ovo će na crnim uređajima izgledati potpuno smešno i bez veze. Na belim i da razumem, ali nekako ovaj šareniš kvari onu eleganciju crnog iPhonea B)

Signature 

&#63743;iPhone 6s Plus 64GB Space Gray
&#63743;iMac early 2009 20 inch
&#63743;iPad Mini
&#63743;MacBook Air 13" Early 2015
&#63743;Certified Mac Technician

Profile

Posted: 13 June 2013 10:42 PM   [ # 40 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Beli su svuda, jer svaki iP5 crne boje pre ili kasnije postane beo 😊

Šalu nekialu na stranu, Google ima trenutno vrlo jasnu UI/UX filozofiju, kapiram i MS, jer su im sve platforme sada unificirane.

Na nekom od priloženih linkova je lepo objašnjeno zašto je skeumorfizam bio popularan i čak poželjan. Mojoj mami je simbol koverte daleko bliži od velikog @ znaka ili kanta za otpatke ona žičana od neke apstrakcije koja bi eventualno mogla predstavljati brisanje. Možda je došlo vreme da se takva politika napusti. Google je napravio lep balans između novog i starog, međutim Android ikonica za Select all, koja je uvek pored onih Paste i Copy nekad, na biti poprilično zbunjujuća, jer je do sada nisam sretao kao ikonicu.

Da su ove ikonice brljave, jesu. Da će biti bolje, biće. Da se mogu menjati, mogu, tj. moći će.

Ono što mene zanima više je kako će se ovakav pristup dizajnu odraziti na neki novi OS X.

Profile

Posted: 13 June 2013 10:44 PM   [ # 41 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-02-20

dusanx wrote:

Na primer:

[img size=450]http://d35lb3dl296zwu.cloudfront.net/uploads/photo/image/12476/9c_iuth_wjt9.png[/img]
So ‘done’ is a button and the segmented control are 3 buttons - why don’t they look alike?

Možda zato što segmented control uopšte nije isto što i 3 buttons? 😊

Profile

Posted: 13 June 2013 11:10 PM   [ # 42 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

ivicam wrote:

dusanx wrote:

Na primer:

Možda zato što segmented control uopšte nije isto što i 3 buttons? 😊

Ma daj. Razliciti su kao levi i desni twix. Sta korisnik radi razlicito u tapkanju na button ili na buttone?

Profile

Posted: 13 June 2013 11:46 PM   [ # 43 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-02-20

dusanx wrote:

Na primer:
Ma daj. Razliciti su kao levi i desni twix. Sta korisnik radi razlicito u tapkanju na button ili na buttone?

Po tapkanju si isti, ali po onome što sledi posle tapkanja su veoma različti. A u ovom novom pristupu boja treba da govori da li na nešto može da se tapne, a ne okvir. Na ovom prethodnom primeru sve što je plavo može da se tapne. U nekoj drugoj aplikaciji (Calendar na primer) je crveno ‘tapabilno’. Label samo treba da bude različte boje od tinta i to je indikacija da je label, a ne dugme. Sve što je ‘tapabilno’ ima boju definisano tintom. Nije ni prethodni pristpup bio bez mana. Šta ako je trebalo da uokvirim label u rounded rectangle? I na kraju krajeva, ne verujem da će da ti brane da u svojoj aplikaciji uokviriš dugme. I sad na iOS 6 postoje aplikacije sa raznim custom look dugmićima. Samo odaberi ‘custom’ umesto ‘system’ i daj mu background koji misliš da treba.

Razumem kritike i slažem se sa barem pola. Ali mislim da druga polovina spada u ‘to nevalja jer je novo’ i ‘to ne valja jer Steve ne bi to dozvolio’. Pa Steve je umro, život mora da teće dalje, nema druge. Što se mene tiče, zadovoljan sam da se stvar malo pomerila s mrtve tačke. Stari izgled je počeo opasno da me smara, dok mi je po svemu ostalom iOS bio bez alternative. Ispoliraće i ispraviće ovaj početni rad s vremenom. Ipak tamo ima dizajnera koji imaju malo bolje oč od nas i prilično sam siguran da njima ružnoća u iOS 7 bode oč mnogo više nego nama. Mene mnogo više brine ako su stvarno dopustili da im marketing dizajnira i donosi neke zaista važne odluke koje s markentingom imaju smao indirektne veze. Ako je to samo izuzetak zbog kratkog roka, onda ajde, samo da im ne postane praksa…

Profile

Posted: 14 June 2013 07:22 AM   [ # 44 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

@ivicam

Mislim da se uglavnom slazemo. Ovo su vec detalji koji mozda i nisu za ovaj thread a sustina primedbi je nekonzistentnost koju svi vidimo.

Probacu jos jednom kratko da objasnim sta mi se ne svidja na tom screenshotu ali necu previse gurati diskusiju prosto da ne ugusimo topic.

Tasteri:
Kakvi god bili ako tasteru ubijes border (ili tint) njemu vise velicina nije jasna. Tap target je onda labela i neka nedefinisana tolerancija oko nje. Vise bih voleo da se vidi povrsina pa ma kako diskretno prikazana.

Segmented control:
Zasto na primer ne izgleda ovako?
Bookmarks | Shared Links | Reading List
Znaci da ima diskretne linije izmedju ‘buttona’ i diskretni underline da pokaze aktivan, to bi daleko vise licilo na novi button i manje bolo oci. Niti im treba border da bi prikazali odvojenost (osim linije izmedju tastera) niti im treba heavy pozadina da prikazu selected, ako vec hoce pravi flat.

Ne smeta mi novo, nadam se da me razumes, samo ruzno ili nekonzistentno.

Profile

Posted: 15 June 2013 02:28 PM   [ # 45 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  249
Joined  2006-10-13

Slična diskusija je na netu bila i kada se menjala ikonica za itunes (mislim da je to bilo uz itunes 9.0 ili 10.0) a sada niko ne može da se seti stare. A i ko da je bitno. Ove ikonice i dizajn je potpisao Ive a koliko znam nikad nije omanuo što se tiče dizajna ))). Jedva čekam da izadje JB jer bez njega ne prelazim na iOS 7 a žarko želim )))

Signature 

&#63743;iMac9.1
&#63743;MacBookAir mid 2010
&#63743;iPodTouch 3rd gen.
&#63743;iPhone 3GS 32 GB
&#63743;iPhone 4s 16GB White
&#63743;iPad 3 32GB WiFi +4G

Profile

< 1 2 3 4 5 > 
3 of 5