Doslo vreme da obnavljam opremu. Posto iMac vise necu, jer cujem da i nove 27’ imaju problema sa prljavstinom, mislio sam da uzmem minija. E sad, postade mi zanimljiv i MacBook Air.
Da li neko ozbiljno razvija nesto na airu? Kakvi su utisci? Sta mu fali da bi se normalno radilo?
Naravno dal mini dal air bi isli sa ozbiljnim monitorom. Samo me zanima da li air moze da se normalno koristi za xcode projekte a da ne zazalim sto sam ga uzeo.
Koliko u praksi SSD na airu moze dugo da radi bez problema? Koliko shvatam zivotni vek mu je kraci od normalnog hard diska?
Koliko na 128GB ostane slobodnog mesta posto se instalira OS i xcode?
Ne provodim vreme u Xcodeu, pa ne znam kako na rad utiče razlika u procesorskoj snazi, ali ono što bi meni bilo najbitnije je recimo bolje u 13’ Airu nego u Macbook Pro-u sa 13’ (non-Retina model, naravno): rezolucija je 1440x900 u odnosu na 1280x800. Tako da ako je mobilnost presudna i pod uslovom da ti je 4Gb (ili onih 8 GB na koje se može podići odmah prilikom kupovine - čtaj platićeš skup RAM kod Applea jer druge opcije nema) i 128 GB diska dovoljno, onda bi meni 13’ Air bio izbor, ako ne bih kupovao 13’ Retinu. Naravno, prvo proveri kod nekog ko provodi vreme u Xcodeu, ja ga startujem tu i tamo.
Što se minija tiče, ja bih sačekao da se pojave s Hasswell procesorima. Kod ove poslednje serije sam instalirao par komada, što servera, što non-servera, značajna je razlika bila u brzini između najjeftinijeg modela i srednjeg (i5 i i7); čak i kad ovaj slabiji ima 8 GB memorije u odnosu na 4 GB u onom sa i7 procesorom.
Što se zauzeća na disku tiče, ovo je moj sistemski SSD od 128 GB, znač samo sistem i aplikacije i admin user home folder koji je prazan, moj home folder je na drugom disku. Slobodno je oko 64 GB, s tim da tu ima 8 GB instalacija Liona i Mountain Liona koji se mogu baciti. Sve ovo na 10.8.4 sa svim updejtima do sada, iLIfe i kompletnim iWorkom, celim MS Officeom:
Zaboravih da dodam, oni podaci oko slobodnog mesta na disku su na mašini sa 16 GB memorije sa swap fajlom koji je u tom trenutku bio oko 400 MB i uglavnom je dok radim mali jer mi se sa 16 GB stvarno retko dešava da se ima zbog čega swapovati.
Tako da imaj u vidu da će ti na mašini sa 4 GB taj fajl biti veći, sigurno, možda i celih 4 GB, a to se oduzima od slobodnog mesta na sistemskom disku.
Hvala na informacijama. Mobilnost mi bas retko treba ali zatreba par puta godisnje. Vidim da je Air skoro updateovan a ostali nisu pa ga to cini jos zanimljivijim. Naravno ako neko radi Air + XCode pa procita ovo svaki utisak je dobrodosao.
Jedino me buni ovih 1.3GHz, da li se to oseti u radu? Uporedjeno sa minijem na primer?
Cak mi je zanimljiviji 11’ jer cu ga 99% vremena koristiti sa eksternim monitorom. Ne vidim neke razlike u komponentama osim velicine ekrana, da nisam nesto prevideo?
Jedino me buni ovih 1.3GHz, da li se to oseti u radu? Uporedjeno sa minijem na primer?
Za Xcode stvarno ne znam, ali ovog leta sam često radio u stanu umesto u officeu, stan je mali pa u spavaćoj sobi imam mesta samo da stavim laptop na unutrašnji ispust prozora, a da radim na Mac mini serveru 2,53 GHz sa 8 GB memorije. Jeste sve bilo sporije, ali skoro ništa nije smetalo osim kada treba da dignem virtuelnu mašinu. Doduše, Mail i još neke stvari su bile otvorene na laptopu pa sam kroz Apple Remote Desktop paralelno i na njemu radio što je umanjilo opterećenje.
Možda da zamoliš u iStyleu ili Macoli da ti kreiraju guest usera i instaliraju Xcode pre toga i da probaš par katakterističnih stvari koje su po prirodi najsporije.
Cak mi je zanimljiviji 11’ jer cu ga 99% vremena koristiti sa eksternim monitorom. Ne vidim neke razlike u komponentama osim velicine ekrana, da nisam nesto prevideo?
Koliko vidim, manja rezolucija, nema SD card slot i manje trajanje baterije su jedine razlike u odnosu na model od 13’.
Ne koristim Xcode, pa ne znam kakav je sto se tice baratanja sa procesorskom snagom, ali sam u slicnim vodama, pa da kazem koju…
Mogu ti reci da sam izuzetno zadovoljan tj prezadovoljan novim Airom.
1.3GHz je ona default vrednost da bi mashina mogla da istera ‘obecanih’ 12 sati trajanja baterije, i mogu ti reci, da kodiranja u Sublime text moze da izgura i dosta vise.
Generalno, masina je vrlo zivahna, a to najvise pripisujem SSD-u. Dzaba sve ostale komponente kada je HDD uvek bio i ostao usko grlo. Kao manu bih naveo naravno - samo 4GB memorije. 8 je prava mera u danashnje vreme, ali sam nekako naviknut od Apple-a da mora bar negde da mi shtrpne malo, pa sam se pomirio sa tim obzirom da je ostalo uradjeno do perfekcije.
Mogao bih ja da instaliram Xcode ali dzaba kad ne znam shta bih sa njim, pa ne znam kako bih ti preneo do kraja utiske u radu, Jedino ako imash neki hint/uput, pa da odradimo to 😉
EDIT: Prvi post posle mnooooogo vremena. Vratih se opet u Apple vode, Bogu hvala 😊
Ja sam u par navrata, par dana radio na low end air-u 2012. Moram priznati da sam bio prijatno iznenadjen. Potpuno upotrebljivo. Da napomenem da je Xcode bio stlano upaljen, a ponekad i ADT (Eclipse) paralelno a ponekad cak i Parallels sa windowsom i visual studiom u njemu. Toliko mi se svidelo, da sam posle povratka kuci, par dana nastavio na radim na njemu pored zivog desktop setup-a. Ali ono sto moze biti usko grlo je tvoja namera da ga teras na 27’. Mislim da je tu ucestalo hucanje fan-a neminovno.
Mislim da je sublime text sasvim dobar test, i on i XCode svasta vrte u pozadini i nisu prosti editori. Mislim na completione i plugine.
SublimeText je većim delom Python program, pa podiže interpreter (i plugun host kao poseban proces u v3). Mimo ovoga ima i deo koji se oslanja na GPU. I to je to.
XCode je zverina sa svojom namenom.
Ako bi razvijao Cocoa/Cocoa Touch - mnogo više bi mi ‘legao’ RubyMotion i kao alat i kao koncept. Naravno - lično preferiram ‘obične’ editore: SublimeText i Vim; ponekad podignem QtDesigner.
Živo me zanima šta ćeš da odlučš.
Mini ima prednost što je manji, može da se proširi, zameni disk i memorija, i što nema bateriju. A Air 11 može da se ponese.
Monitor je posebna prica, oci su mi jako osetljive na svetlo pa mi svaki put vise odgovaraju tn paneli kad pokusavam da nadjem monitor koji mi odgovara. I dalje najbolji monitor za programiranje mi je neki 22.5’ Benq sa vga konektorom iako pored njega stoji 24’ ips displej na iMacu.
Ne bih da trolujem temu, al’ u prvom postu se spominje prašina na novim 27’.
Jes’ da više ne radim od kuće pa ne arčm računar koliko ranije, al’ u mene nema fleka, prašine i ostalih đakonija; a slika je i dalje ‘da se posečeš’.
Nisam video licno tako da je rekla kazala, ali sam sa dve strane od dva razlicita coveka sa kojima sam pricao cuo da imaju po 27’ i musav ekran. Za jedan ne znam detalje a drugi sa flekom u cosku previse zvuci kao ono sto sam vidjao po dvadesetcetvorkama.
Moguce je da su bas izolovani slucajevi ali ko se bar jednom opekao na staroj 24’ cim cuje slicnu pricu vise 27’ ne razmatra.