Elem, ja bih da sagledam celu ovi stvar sa jednog drugog aspekta…Kao prvo ja nisam ni malo srecan zbog prelaska na Intel proc….Ne zbog toga sto imam nesto protiv pomenute firme, vec jednostavno zato sto mislim da nam ova jurnjava za brzinom ne donosi nista dobro, i dugorocno gledano pretvara nas u roblje…S obzirom da ovo zvuci malo radikalno, da malo pojasnim sta sam hteo da kazem…
Ima dosta ljudi na ovom nasem malom forumu koji se dobro secaju stidljivih pocetaka video editinga i uopste rada sa video i audio fajlovima na komjuteru…Desilo se to pre mnogo godina i od tada sve je uzasno ubrzano…Naravno da je napredak u pomenutoj grani industrije doneo i ogroman pomak u kvalitetu ali je doneo i jos nesto…
Nekad ‘davno’ ode covek u studio, zovne ga neki dasa, naruci spot ili reklamu, nadju se na picu, dogovore se i veseli covek vrati se za svoj lepi Mac i krene da pravi spot….Kreira nesto, ubaci neka pretapanja, neku animaciju i tako to, i stisne render….
E tu lepo ode covek kuci svojoj zeni i deci i lepo se sa njima zabavlja sledecih par dana po parkovima ili na reci dok voljeni Mac polako renda…
U tom grmu lezi zec…Umesto da nam sa napretkom u brzini ostaje vise vremena za posvecivanje nekim drugim stvarima, s obzirom da gorepomenuti render sada moze da se zavrsi za par sati ili cak minuta, covek nece da ide kuci nego ko veli daj da uzmem jos neki posao /citaj jos malo parica/ zlu ne trebalo…I tako jedan po jedan i eto ti veselog coveka u 2 ujutru kuci…Sledeceg dana ista prica…E sad naravno cinjenica je da brzi rad omogucava dobijanje vise posla = vise para…Medjutim ‘de se dede vreme za podizanje dece i trosenje zaradjenog?...Odmori su sve kraci, zurba je sve veca..Da ne pominjem stres, hemoroide, kamen u zuci i cir na zelucu koji ce, uzgred budi receno, da ‘odnesu’ sve pare doctorima…
Sve gorepomenuto je veoma lepo opisano u jednoj knjizi jednog Norvezanina /zaboravih naziv knjige.. 😊 /
Elem, da se dotaknem ovom prilikom i nekih ostalih stvari…Pojeftinjenjem hardware-a /citaj periferija/ programeri postaju sve ‘opusteniji’ i sve manje razmisljaju o optimizaciji koda = aplikacije su pune bagova = koristimo sve gori software = teraju nas da kupujemo nove masine svako malo…Da li je moguce da je jedan Adobe Reader ‘velik’ celih 60Mb???..‘Sutra’ ce da nas saceka Photoshop na dual-layer DVD-u…Da nece mozda da dodaju nesto revolucionarno u kod?...hehehe…
Daleke ‘91 covek koji je napisao UNIX za Amiga platformu /Amiga OS/ je izjavio da svaki program ili operativni system koji ne moze da stane na 2-3 diskete ne treba ni da ugleda svetlost dana…Mozda je malo preterao, ali sustinski imamo iste alate samo radimo sa vecim fajlovima…Lepse izgleda, kvalitet je bolji i klijenti su zadovoljniji…Moze da bude, ali ‘de nam se dede zivot?