1 2 > 
1 of 2
Apple sa Intel procesorom
Posted: 07 June 2005 02:50 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

Pa, da krenemo i ovde sa raspravom, šta mislite?

Meni switch na Intel ne smeta mnogo ako to gledamo samo kao zamenu procesora. Ali, imam problem sa softverom. Naime, 4D u kojem radim i od kojeg živim se ne razvija Xcodeom pa me muč pitanje koliko će Francuzima trebati da ga portuju.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 09 June 2005 05:33 AM   [ # 1 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  10
Joined  2005-04-28

Ma portovace ga sigurno. Veliki igraci su najavili svoje aplikacije u universal binary formatu (cak i Microsoft !). Zasto bi 4D bio izuzetak?

Meni se sama ideja oko zamene procesora svidja. Apple vise nece zaostajati za PC industrijom. Pogledajte koliko danasnji G4 zaostaje za Pentiumom M po performansama. Powerbook G4 koji se prodaje kao PRO masina, ne moze da pusta high definition trailere! Zar nije vecina korisnika upravo kukala za G5 Powerbookom? Od toga izgleda nije bilo nista, a da ne govorimo o tome da laptopovi cine 50% Appleove prodaje racunara. Steve Jobs je lepo rekao da se tranzicija ne dogadja zbog procesora koji su trenutno u masinama, nego zbog buducnosti. Intel ima daleko bolji roadmap od IBM-a. Dakle, IBM nije bio dovoljno posvecen daljem razvoju procesora. Intel jeste, ne zbog samog Applea, vec zbog nemilosrdne konkurencije na PC trzistu (citaj AMD). Apple je dobio pouzdanog partnera koji ce moci da ga snabdeva vrhunskim procesorima za laptop, desktop i serversku liniju proizvoda. A mislim da ce Apple da izbaci jos neki PDA/Video iPod hibrid (hint: iTunes pusta video fajlove, iTunes Music Store prodaje video klipove, h264); a tu Intel moze da im pomogne.

Na http://www.xlr8yourmac.com/ su se pojavili prvi rezultati MacIntel masina. Citiram

First, the thing is fast. Native apps readily beat a single 2.7 G5, and sometimes beat duals. Really.

A ocekujte da Apple koristi sledecu generaciju Intel procesora u svojim masinama, trebalo bi da bude dostupna sledece godine.
Jedva cekam !

Signature 

14\" iBook G3 700MHz
iPod mini 6GB

Profile

Posted: 09 June 2005 01:13 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Upravo tako, nije važna trenutna situacija, već šta ubuduće? Motorola je već jednom ispalila, IBM ispaljuje, šta je, realno, drugo preostalo?

Uostalom, mi ćemo i dalje kupovati Macove zbog look&feela, a ne zbog procesora koji je unutra.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 09 June 2005 02:02 PM   [ # 3 ]
Newbie
Rank
Joined  2005-04-28

John Stokes ima odlican text na http://arstechnica.com/columns/mac/mac-20050608.ars
Tamo predvidja kako ce se razvijati Apple linija u skladu sa Intelovim roadmapom. Vrlo interesantno.

Signature 

14\" iBook G3 700MHz
iPod mini 6GB

Profile

Posted: 09 June 2005 07:16 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  102
Joined  2005-05-01

madamov wrote:

Uostalom, mi ćemo i dalje kupovati Macove zbog look&feela, a ne zbog procesora koji je unutra.

Pa i zbog pouzdanosti OS-a uvek bi pre kupio OSX na Intelu nego neki drugi OS na istom CPU

Signature 

Neshke

Profile

Posted: 10 June 2005 02:09 PM   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Joined  2005-04-28

Samo da dodam da su se i ranije pravili Apple racunari sa Intel procesorom :ohmy:  Ko ne veruje neka pogleda http://everymac.com/systems/apple/mac_quadra/stats/mac_quadra_610.html 

B)

Signature 

14\" iBook G3 700MHz
iPod mini 6GB

Profile

Posted: 10 June 2005 06:08 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

rade wrote:

Samo da dodam da su se i ranije pravili Apple racunari sa Intel procesorom :ohmy:  Ko ne veruje neka pogleda http://everymac.com/systems/apple/mac_quadra/stats/mac_quadra_610.html 

B)

Pa nije baš, reč je samo o tzv. DOS kartici koja je bila hardverski emulator, nije cela mašina bila zasnovana na Intelovom procesoru.

Signature 

Profile

Posted: 10 June 2005 07:59 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

rade wrote:

B)

Da, ali za ganjanje DOS/Windows-a, a i trajalo je jako kratko. To je inače vreme kada je Apple ozbiljno počeo da se ‘gubi’, početak njegovih mračnih godina.

Profile

Posted: 11 July 2005 06:43 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  131
Joined  2005-05-05

i ja sam se malo protivio ovoj ideji ali sam shvatio da je to dobra stvar.
ne znam da li ste ovih dana procitali ibm je najavio svoje nove procesore sa daleko manjom potrosnjom i grejanjem i mogucnoscu g5 notebook masine.
prvo kada je bila vest mmislio sam da se pomalo vade ali sada kada su imali konferenciju ostao sam pomalo zbunjen.ali dobro in steve we trust!
ja se nasladjujem cekajuvi dual core imac makinu kada se predje na intel.
definitivno cu cekati takvu masinu posto mi ibook (aktuelni) sa 512 mb radi posao itekako.

Profile

Posted: 21 July 2005 07:59 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-05

nemoguce da niko nema sta da kaze na ovu temu?
mislim da je vrlo bitna za apple procentualno stanje na trzistu, u boljem ili gorem smislu.
a naravno i same masine ce biti vise interesatne sto bi rekao jobs: cekaju nas novi i uzbudljivi proizvodi!

Profile

Posted: 06 January 2006 03:28 PM   [ # 10 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  16
Joined  2005-12-06

da li ste videli ovo?

http://www.i-hacked.com/content/view/202/42

za sada ne izgleda loše…

Profile

Posted: 06 January 2006 10:39 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

S’tim što je ‘intel inside’ out… naime, promenili su logo posle ko zna kol’ko godina tako da nas zaista očekuju ‘novi i uzbudljivi proizvodi’... videćemo šta će biti.

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 07 January 2006 01:24 AM   [ # 12 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  16
Joined  2005-12-06

naravno da verujem da su apple-u na prvom mestu razvoj i performanse budućih sistema, jeste bio problem portabl G5, i navodno freescale i IBM nisu ‘isporučvali’ ni kvalitet ni kvantitet…

ali možda postoji i razlog zbog kojeg dragi stiv sedi mesecima u holivudu i ‘diznilendu’ i ne ustaje od stola dok ne dobije šta hoće, novi quicktime kodek + intelova porodica procesora sa hardware DRM-om koja se upravo razvija (a to će verovatno ići u buduće apple mašine) = iVideo, iTV, i to će biti konačno nešto što će da ‘oslobodi’ industriju zabave da pokuša da naplati i kontroliše ‘legalne’ download-e i stream-ove, umesto da se bori lobiranjem za restriktivne zakone i slanjem specijalnih jedinica da hapse decu koja fajlšeruju…

to će biti i dodatni problem za nas koji ne plaćamo desetine dolara/evra za film ili album, ali za svaki DRM do sada je bilo rešenja, ne znam kakvo je tačno to buduće ‘hardversko’ zaključavanje… verujem da će se isprobati i na softveru, tj. programima… sigurno će se otvoriti novi frontovi za debatu o privatnosti, kontroli, ukrštanju i čuvanju podataka, ‘fair use’-u, otvoreni VS zatvoreni formati…

u svakom slučaju, i ako je ovo tačno, to može da znač da je apple prešao na ‘dark side’ zatvorenih formata, kontrolisanih usera i ‘imperije’, ili da je stiv prerušeni ‘džedaj’ koji samo želi da nagovori imperiju, koriščenjem nove reč koja im je potrebna jer su već neko vreme na ivici - ‘HARDverski DRM’ - i da imaju izgovor pred upravnim odborima da puste video sadržaje u mrežu u čsto elektronskoj formi - apple će naplatiti svoj deo od ‘legalnih’ downloada, a ostalo… pa, i do sada smo se snalazili… mada, ovo je pravac koji mnogo više lič na novi apple (iPod/AAC, margine profita iz kvantiteta) nego na stari (ekskluzivnost, avangarda, margine profita iz kvaliteta). i, ako je tačno, mislim da mi se ne svidja previše…

džobsu neće biti lako da prevaziđe sam sebe i ‘control freak’ poziciju - a videli smo i kako za sada izgleda saradnja sa drugima i kako je ROKR prošao (‘hajde da se manjamo: mi vama ništa, a vi nama sve’- kompromisi u ovako velikom igralištu moraju da se prave…

ali, ko zna - ako ću na kraju da dobijem svoj GSM OS X/intel hendheld WiFi mikro kompjuter/telefon/kameru/AV player/GPS/universal remote sa genijalnim user interface-om ili powerbook mnogo bolji od ovoga na kojem vam pišem (što i mogu i ne mogu sada da zamislim); i ako ću morati malo više da se ‘potrudim’ oko svojih multimedija sadržaja i softvera - vredeće…

Profile

Posted: 07 January 2006 02:00 AM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Hardware-ski DRM je posebna priča (koja još nije počela) i Intel ima rešenja u koja se Apple uzda da njegov OS X za Intel Mac-ove ne procuri za PC (kao što je već procureo); al kad smo kod hardware-a da zamislimo sledeći PowerBook 15:

- debljine 1,7 cm u sklopljenom stanju, težina ispod 2kg.
- Intel T2600 dual core 2.16-GHz,
- grafička… na pr. neki ATI koji kompresuje u H.264 4x brže nego gore pomenuti procesor,
- do 5 sati DVD reprodukcije, do 8 sati maximum.
- integrisan iSight.
- ALUMINIJUMSKI Mighty Mouse bluetooth gratis.

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 07 January 2006 07:28 AM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-05

mislim da ce steve definitivno na konferernciji prikazati intel makine pogotovu laptop serije.
ne bih bio tako mracan po pitanju kvaliteta itd mislim da ce biti sasvim ok i da ce kao sto sam ranijie pricao izbaciti i powerbook uredjaje.drugi proizvodjaci su vec predstavili i najavili laptop (fujitsy) sa dual core procom sto znaci da ako apple hoce da bude konkurentan sa intel procovima ne moze izbacivati konfiguracije posle konkurencije.

Profile

Posted: 08 January 2006 02:56 AM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Elem, ja bih da sagledam celu ovi stvar sa jednog drugog aspekta…Kao prvo ja nisam ni malo srecan zbog prelaska na Intel proc….Ne zbog toga sto imam nesto protiv pomenute firme, vec jednostavno zato sto mislim da nam ova jurnjava za brzinom ne donosi nista dobro, i dugorocno gledano pretvara nas u roblje…S obzirom da ovo zvuci malo radikalno, da malo pojasnim sta sam hteo da kazem…

Ima dosta ljudi na ovom nasem malom forumu koji se dobro secaju stidljivih pocetaka video editinga i uopste rada sa video i audio fajlovima na komjuteru…Desilo se to pre mnogo godina i od tada sve je uzasno ubrzano…Naravno da je napredak u pomenutoj grani industrije doneo i ogroman pomak u kvalitetu ali je doneo i jos nesto…

Nekad ‘davno’ ode covek u studio, zovne ga neki dasa, naruci spot ili reklamu, nadju se na picu, dogovore se i veseli covek vrati se za svoj lepi Mac i krene da pravi spot….Kreira nesto, ubaci neka pretapanja, neku animaciju i tako to, i stisne render….

E tu lepo ode covek kuci svojoj zeni i deci i lepo se sa njima zabavlja sledecih par dana po parkovima ili na reci dok voljeni Mac polako renda…

U tom grmu lezi zec…Umesto da nam sa napretkom u brzini ostaje vise vremena za posvecivanje nekim drugim stvarima, s obzirom da gorepomenuti render sada moze da se zavrsi za par sati ili cak minuta, covek nece da ide kuci nego ko veli daj da uzmem jos neki posao /citaj jos malo parica/ zlu ne trebalo…I tako jedan po jedan i eto ti veselog coveka u 2 ujutru kuci…Sledeceg dana ista prica…E sad naravno cinjenica je da brzi rad omogucava dobijanje vise posla = vise para…Medjutim ‘de se dede vreme za podizanje dece i trosenje zaradjenog?...Odmori su sve kraci, zurba je sve veca..Da ne pominjem stres, hemoroide, kamen u zuci i cir na zelucu koji ce, uzgred budi receno, da ‘odnesu’ sve pare doctorima…

Sve gorepomenuto je veoma lepo opisano u jednoj knjizi jednog Norvezanina /zaboravih naziv knjige.. 😊 /

Elem, da se dotaknem ovom prilikom i nekih ostalih stvari…Pojeftinjenjem hardware-a /citaj periferija/ programeri postaju sve ‘opusteniji’ i sve manje razmisljaju o optimizaciji koda = aplikacije su pune bagova = koristimo sve gori software = teraju nas da kupujemo nove masine svako malo…Da li je moguce da je jedan Adobe Reader ‘velik’ celih 60Mb???..‘Sutra’ ce da nas saceka Photoshop na dual-layer DVD-u…Da nece mozda da dodaju nesto revolucionarno u kod?...hehehe…

Daleke ‘91 covek koji je napisao UNIX za Amiga platformu /Amiga OS/ je izjavio da svaki program ili operativni system koji ne moze da stane na 2-3 diskete ne treba ni da ugleda svetlost dana…Mozda je malo preterao, ali sustinski imamo iste alate samo radimo sa vecim fajlovima…Lepse izgleda, kvalitet je bolji i klijenti su zadovoljniji…Moze da bude, ali ‘de nam se dede zivot?

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

1 2 > 
1 of 2