Ja sam dosao do zakljucka da sva optika koja se ugradjuje u Mac-ove u zadnjih nekoliko godina (5-6) nije ni za… da ne lajem.
Imao sam problema i na PowerMac-u G5, i na MacPro-u, i na iMac-ovima i na MacBook Pro-ovima.
Problemi se krecu od situacije da se disk najnormalnije nareze da se kopira ceo sadrzaj radi provera, a posle nekoliko meseci da isti disk bude neprepoznat. Kada se takav disk stavi u drugi Mac (noviji) ili na PC procita se bez problema, pa sve do toga kao sto i sami pominjete da nece da prepozna prazan disk.
Onda recimo situacija da posle izvesnog vremena nece vise da reze DUAL layer diskove itd.
Sva sreca pa kako vreme odmice sve imamo manje i manje potrebe za optikom pa se nadam da ce u narednim verzijama optika biti totalno izbacena i umesto nje ugurano nesto pamenije ili da se malo smanji cena samih Macova 😊
cita sve..al prazne dvdove pljuje…doduse dugo nisam rezao dvd…
A sto je najgore, na kompu od kad ga imam ne znam da li sam narezao 30 diskova, prosto nisam imao potrebe mnogo za time…
Doduse, imam i problem sto hard disk nece da se repairuje, ni u disk warrioru .. a kad ga formatiram sve je u redu ... vidim i da to moze da bude problem…
matshita optika moze da pravi problem, i to je u vecini slucajeva ono ‘lose iskustvo’ sa optikom na mac-u, ali na nekim mac-ovima moze da se nadje i pioneer optika.
Pogledaj da ti nije slucajno cekirano da kad ubacis prazan disk da ga sam drajv izbaci, ne znam gde se proverava to ali ima, sta da radi kad se ubaci prazan disk.Mozda ima neke veze sa ovim, a mozda se i sam drajv nesto zeznuo, ko zna…
Ja sam dosao do zakljucka da sva optika koja se ugradjuje u Mac-ove u zadnjih nekoliko godina (5-6) nije ni za… da ne lajem.
Imao sam problema i na PowerMac-u G5, i na MacPro-u, i na iMac-ovima i na MacBook Pro-ovima.
Problemi se krecu od situacije da se disk najnormalnije nareze da se kopira ceo sadrzaj radi provera, a posle nekoliko meseci da isti disk bude neprepoznat. Kada se takav disk stavi u drugi Mac (noviji) ili na PC procita se bez problema, pa sve do toga kao sto i sami pominjete da nece da prepozna prazan disk.
Onda recimo situacija da posle izvesnog vremena nece vise da reze DUAL layer diskove itd.
Sva sreca pa kako vreme odmice sve imamo manje i manje potrebe za optikom pa se nadam da ce u narednim verzijama optika biti totalno izbacena i umesto nje ugurano nesto pamenije ili da se malo smanji cena samih Macova 😊
Upravo, isto razmisljam i ja. Kada treba nesto da narezem bukvalno me je strah i desavalo mi se par puta da ne procita disk koji sam narezeo, dok na drugim masinama hoce. Ipak za sada radi sve ok, nisam imao vecih problema ali sve cekam kada ce da crkne. Mada kako i rece sve je manje potrebe za diskovima, nadam se da ce uskoro i izumreti. Zanimljiv podatak da se vise muzike proda na pločama nego na diskovima 😊
Ljudi, oslabio vam je laser na optici. Bacite u djubre i kupite drugi rezac. Ja sam na mom G5 promenio do sada 6 komada… Cim stavim novi rezac, sve sljaka, svi diskovi mogu da se vide i nema medija koji su pokvareni… Čudo jedno 😉
Kao sto Darko rece, ako je prava stona masina, onda kupujte novi DVD a ako je iMac ili Mini, onda dodajte na sto jos jedan USB eksterni i odjednom vise necete imati problema. Evo ga nov iMac, ni jedan snimljen disk, mozda procitana cela 3 DVDa a sam disk mauntuje tek posle 30tak sekundi dok eksterna varijanta to pljune za 5. U belom iMacu ga nisam koristio nekoliko meseci i na kraju se optika umastila od prasina koja prolazi preko drajva.
U potpunosti se slažem sa ovim što je drNele rekao, đubre je u pitanju i ništa više.
Ja ne znam šta to znač da treba da idem i da kupim novi drajv, da li je moja krivica što samo sporadično želim da iskopiram neke stare podatke ili ripujem neki disk koji sam zaboravio? Koja je to logika da treba da menjam drajv ako stoji i ništa ne radi? Šta sad, ukoliko ubacim disk na svakih par meseci to znač da treba da kupujem drajv na svaka četiri pročtana diska? Apsurd.
I prepoznao sam se u onome da treba da gledam u pasulj da li će taj dan da čta diskove ili neće, jednom ubacim disk, krene da vergla kao da je rupa na disku negde pri ivici umesto u sredini, izbacim disk, probam posle par nedelja - radi najnormalnije. Nisam pametan, majke mi. Da ne pričam o diskovima sa nalepnicama, posebnom štampom, mini diskovima (8 cm); itd.
Optical drive - još jedna u čtavom nizu komponenata koje Apple isporučuje unapred znajući da će raditi onako kako horoskop za taj dan kaže, a što ga ne sprečava da papreno naplati premium price.
zalosno je sta ova firma pakuje sve pod svojom etiketom. i pored sve naklonosti prema ovom brendu, ali u zadnjih nekoliko godina kvalitet je strasno pao. skoro mi je prijatelj pricao kako mu Mac SE/030 jos uvek radi bez ikakvih problema, a to je komp star 20 god. ali da ne duzimo. ‘douz uer d dejz’ 😉