1 2 > 
1 of 2
HDD mrtav
Posted: 16 May 2011 12:01 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Pozdrav ljudi,

mislim da je izdahnuo, samo sam upalio racunar, zapravo zastekao je pa sam ga restartovao, i pojavio se folder sa upitnikom a hdd ispusta klik klik klik zvukove. Obrni okreni on je zavrsio svoje.

Vecina podataka mi i nije bitna ali neki logic projekti jesu, pa me zanima da li postoji nacin da izvucem te podatke ili bar da probam i kako?

Da ga stavim u neko kuciste pa sa nekim software-om ili kako?

Ukoliko zeli neko da odradi sav taj proces za mene rado cu platiti da to uradi.

Sve najbolje,

Post edited by: markooo, at: 2011/05/17 09:48

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 16 May 2011 12:05 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Takodje ako neko moze da mi da preporuku za hdd od npr. 500GB a da je odnos cena/kvalitet prihvatljiv jer ja ne pratim tu scenu pa nisam upucen bas pa da ne kupim nesto pogresno.

Hvala!

Post edited by: Markooo, at: 2011/05/16 12:05

Signature 

Profile

Posted: 16 May 2011 12:15 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

To klik-klik-klik je zvuk kad zvekne glava, spadne sa pozicije pa onda udara.

Kako god ga kacio ima jedan proveren trik koji cini cuda na 15 minuta, koriscen je vise puta i radi iako zvuci suludo.

Radi se ovako, neposredno pre samog kacenja da bi skinuo podatke:

- Stavi hard u dobro izolovanu kesu (naravno ne sme da udje voda) pa stavi u zamrzivac ili friz od frizidera na 10-15 minuta.
- Cim ga izvadis onako oladjenog stavi ga u bilo koji case (ima onih i za 2.5 i za 3.5 inca zavisi sta ti treba) pa odmah spoj kao normalan eksterni disk.
- Imas 10-15 minuta fore da citas sta hoces, posle toga je mrtav.

Ima par ekipa po Beogradu koje mogu da ti prepakuju ploce na disku pa spasu sve ali to kosta 60K+ dinara. Ovo sa hladjenjem radi, dokazano vise puta.

Profile

Posted: 16 May 2011 12:19 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

60k, ma cao zdravo.

10-15 min je mislim malo imam neka 2 projekta a to je oko 5-10GB.

Nema ni jedan drugi nacin?

Signature 

Profile

Posted: 16 May 2011 12:21 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Možeš da vidiš sa nekim ko ima isti drajv iz iste serije pa da probaš sa prebacivanjem elektronike. Možda ti to riješi problem.

Taj drugi hard, nazovimo ga donor elektronike, mora da bude iz iste serije, podrazumijeva se da je isti model, jer je moguće da različte serije imaju različte firmvere na sebi, pa da dođe do belaja.

Ako ti niko ne riješi problem, a tebi baš gori za te podatke, javi se:

Goran Simonović
servis elektonike i mehanike hard diskova
064/1329318
.(JavaScript must be enabled to view this email address)

On ti može vratiti podatke u svakom slučaju, pošto se samo time čovjek bavi. A možeš i ovako da mu se javiš i da vidiš koliko bi te koštalo.

Pozdrav.

Djole

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 16 May 2011 12:34 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Hvala, zvao sam i mnogo su skupi. Probacu ovu varijantu sto je dusan rekao.

Sada me interesuju 2 stvari:

1. Koji HDD da kupim jer mi treba odmah?

2. Ima li neko moze da mi da instalaciju snow leoparda jer moja nije trenutno samnom?

Signature 

Profile

Posted: 16 May 2011 12:53 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  252
Joined  2010-06-18

western digital blue 500gb, mada mislim da je bolji odnos cena/kapacitet od 1tb

nemoj nikad kupiti wd green.

mada ovo sto sam napisao gore su 3.5’, a nisam siguran da li tebi treba za lapic ili imac/macpro?

2.5’ srecom ne postoji green varijanta 😊
i opet, ako je 2.5’, ja bih pre uzeo 500gb nego 1tb… do daljnjeg 😊

poz.

Profile

Posted: 16 May 2011 12:54 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

MacBook 2.5’ jel valja taj wd on je jedno vreme bio los?

Signature 

Profile

Posted: 16 May 2011 01:49 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-06-18

ja imam samo pozitivna iskustva sa plavim.

gradacija kod ‘potrosackih’ wd diskova su:

- zeleni, ‘ekoloski’, obicno od recikliranih materijala, manja potrosnja - najsporiji i najlosiji, ali se najmanje greju (srecom ih nisam sreo u 2.5’ varijanti);
- plavi - budzet varijanta, najbolji odnos performanse/cena;
- crni - najbolje performanse, najveca cena, najvise se greju.

mada je u poslednje vreme izgleda sa svime lutrija. naime, kupio sam caviar black (3.5’) koji je pri formatiranju prijavio gresku… otisao, zamenio i sad prezadovoljan.

sa seagate diskovima imam loseg iskustva koliko hoces (pogotovu sto su kupili maxtor sa kojima sam imao jos vise loseg iskustva); mada trenutno imam u lapu njihov momentus od 500gb i jos se ne zalim 😊

svakako, ono sto je najbitnije, kad kupis novi hard, obavezno provera celog diska, pa tek onda koriscenje.

poz.

Profile

Posted: 16 May 2011 02:17 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

Izvinte na off-topicu ali me zanima da li zeleni ima stvarno nekih problema ili je samo sporiji?

Spremam se da kupim http://itsvet.com/proizvod/western-digital-my-book-world-edition-ii-2tb-7k-rj45-wdh2nc20000/comp_comp_hdd/26/1229 a on ima dva zelena od po terabajt unutra. Racunam mirror pod garancijom, jednom i nesto da bude ostaje drugi. Brzina mi nije bitna, samo pouzdanost.

Profile

Posted: 16 May 2011 02:37 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-06-18

ja imam neki zeleni od 1tb koji radi kao skladiste lepo sve dok se ne priblizis punom kapacitetu. kad ostane malo slobodnog prostora, onda pocinje drasticno opadanje performansi, a primetio sam i da su mi neki fajlovi postali nedostupni (tj. unisteni).

inace, svi testovi koje sam radio pokazuju da disk radi u nekim granicama ispravnog… jedino mi je preostalo da testiram kad ga popunim da li se menjaju rezultati.

kad kazem opadanje performansi, mislim da fajl od 5 megabajta ume da kopira/cita i po minut dva. pri cemu, ukoliko snimim neki fajl dok je vrlo malo slobodnog prostora… i sacekam da prodje ta mala vecnost, kasnije kad oslobodim prostor, fajl koji sam kopirao pri tim losim performansama i dalje sporo ide.
disk nema bed sektore, ali ocigledno nesto nije u redu… videcu ako mi je ostalo garancije da ga vratim posle detaljnijih ispitivanja. pa ako mogu da doplatim za neki plavi ili crni.

to je moje iskustvo sa mojim primerkom (wd10eacs).
nisam uspeo da nadjem na netu da neko ima isti problem, ali verujem da to sto brzina opada drasticno vise nego kod drugih diskova kad u isto vreme cita i pise (potvrdjeno od strane nekih drugara koji imaju druge zelene) + frustracija koju dozivljavam sa mojim primerkom… kapiram da nikad vise necu kupiti zeleni. takodje cu preporuciti svima da ga zaobidju 😊

poz.

Post edited by: boric, at: 2011/05/16 14:41

Profile

Posted: 16 May 2011 11:45 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  397
Joined  2009-02-19

Green je varijanta za bekap, nikako za sistemski disk, a to da joj nešto osim toga ‘fali’ je individualna varijanta. Imao sam 4 greena od tera pa lagano rasprodavao jer sam odustao od bekapovanja intermeta kući :D i sad imam green 2TB, i pored toga što je fantastično tih, ne greje se, a pritom za bekap/skladiše ima sasvim zadovoljavajuću brzinu.

Što se tiče harda koji bi ti kupio, preporučo bih ti Seagate Momentus, pokazali su se najbolje!

Profile

Posted: 17 May 2011 12:42 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Ponavljam kao papagaj ono što mi je rekao bajkan u Lominoj, tamo gde šišaju za vađenje podataka sa crknutih hardova - Hitachi mu najmanje dolazi. E sad, ja znam neke mekbukove u kojima je upravo h. tač crkavao… koji je bio tvoj?

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 17 May 2011 01:51 AM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-06-18

evo jedne ispravke…
naime ispadog glup pred samim sobom :D

ovi fajlovi koji su unisteni, u stvari nisu unisteni, vec su enkriptovani… iz nekog razloga, meni neznanog jos uvek kako je doslo do tog… tako da to nije krivica zelenog, vec verovatno neke aplikacije koju sam koristio…

a sto se tice performansi, to i dalje stoji…
no u ovoj temi totalno nebitno, jer zeleni 2.5’ ne postoji (barem ne da ja znam i da mogu tek tako da se ugrade u laptop)

sto se tice hitachi diskova, u jednom laptopu imam u kom savrseno radi, dok iz nekog starijeg imam izvadjen 60gb koji je tako crkao da moze samo da se cita sa njega… ne moze nista da se brise/pise…

poz.

Profile

Posted: 17 May 2011 02:36 AM   [ # 14 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3202
Joined  2005-05-07

Green u mybooku nije obican green 😊
Dosta je brzi od obicnog greena koji se moze naci u radnjama kao solo 3,5’hdd. Ovo iz iskustva jer sam svoj wd mybook ponovio skoro jednim novim greenom koji se,ruku na srce manje greje, ali je osetno sporiji.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 17 May 2011 09:52 AM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Ma otkud znam, neki od 250GB nemam pojma koja oznaka.

Elem kupio sam Seagate Momentus 500GB 7200o 16mb + WD My Book Studio 1TB.
Za podatke cu da vidim danas, moram prvo do Macole da odem da sa onog diska skinem instalaciju Snow Leoparda, pa cu onda ovaj svoj disk da stavim u kuciste koje sam kupio pa cemo da vidimo sta i kako.

Inace ovaj WD My Book Studio je bas seksi, lepo je uradjen i bas mi se svidja, dobiju se svi moguci kablovi, sve je lepo objasnjeno bas kul. Sada tu imam da bekapujem boga oca svaki put kad nesto radim. Dosta sam se zajebavao.

Signature 

Profile

1 2 > 
1 of 2