1 2 3 >  Last ›
1 of 16
Zasto su Apple racunari ‘skupi’
Posted: 13 June 2011 06:25 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

Bolji bi bio izraz ‘vrede vise i daju mnogo vise’

Pokusacu sto krace i razgovetnije da objasnim za laike i za one koji ne znaju mnogo iz elektrotehnike, elektronike, racunarstva i potrebnih oblasti.

Ukratko se sve svodi na: izbor kvalitetnih i testiranih komponenti i materijala, dizajn (ne samo u vizuelnom obliku vec u inzenjerskom smislu); ergonomija, ekonomicnost, inovativnost, mogucnost reciklaze, poslednje ali ne i nebitno, operativni sistem.
Ovaj tekst bi trebao i jasno da stavi do znanja onima koji razmisljaju o hackintoshu u cemu je razlika, koja itekako postoji, konacni izbor je na vama!
Ici cu redom po najbitnijim komponentama i obrazlagati i praviti poredjenje.

1. Logic board - maticna ploca
- Apple sam dizajnira i proizvodi kod proverenih partnera. Od izabranih komponenti, u zavisnosti od materijala, vrste integralnih kola, dizajna same ploce, hladjenja, vrste aktivnih i pasivnih komponenti zavisi cena. Ovde nema kompromisa i zato je sve najbolje moguce za novac koji placate, nema jeftinih kondenzatora, kompromisa sa n-faznim peglanjem napona za CPU, koriscenja jeftinih memorijskih podnozja i ostalih ‘krivinarenja’ koje koriste drugi proizvodjaci da spuste cenu maticne ploce. Hladjenje je dimenzionisano prema potrebi i nije predimenzionisano. Testiranje se obavlja detaljno, za razliku od ostalih proizvodjaca koji rade npr. jednostavna testiranja, ovde se radi mnogo detaljnije i to kosta! Rezultat je visoka pouzdanost, trajnost i kvalitet!

2. CPU - Izbor je u poslednjih par godina pao na Intel, ne samo zbog performanse vec i ostalih faktora, zagrevanja, mogucnosti prilagodjavanja za potrebe Applea itd. Testiranje CPU-a za potrebe Applea se isto sprovodi rigoroznim metodama koje propisuje sam Apple i to vazi za sve komponente.

3. Memorija - testiranje, testiranje, kvalitet

4. Displej - poslednjih godina, IPS paneli proizvedeni od strane LG-ja, isto tako posebno testirani i sa najkvalitetnijih linija sa najmanje skarta! (problem sa prasinom pripisujem iskljucivo LGju jer verujem da se laboratorijskim testiranjem za 2-3 meseca problem nije pokazao kod tih primeraka, a ukupan % reklamacija je verovatno pokriven korp. ugovorom i tolerise se)

5. Hard disk - nije isto kad kupite 7200rpm 500GB WD blue/green seriju diska, WD black, ili Hitachi/ Seagate HDD predvidjen za Apple racunare. Zasto imaju oznaku Apple na samom HDDu? Nije bez razloga, opet izbor komponenti, fabrike, testiranje, svaki hdd ima odredjen broj gresaka koje se evidentiraju i beleze u njegovom firmwareu i samo ‘bolji primerci’ idu u Apple

6. Grafika - ATI ili NVDIA, opet ista prica, u zavisnosti od kvaliteta, cene, mogucnosti proizvodnje kolicine (verujem trenutno najbitniji faktor za Apple zbog rasta trzista) biraju se komponente, i opet testiranje!

7. Optika - ista prica, popravili su situaciju u zadnje vreme prelaskom na Pioneer optiku, za razliku od Matsushita koji su bili losijeg kvaliteta

8. Periferije, dizajn i kvalitet govore sami za sebe.

9. Materijali koji se koriste: Aluminijum, staklo - zbog reciklaze, sigurno nisu najjeftiniji ali su prednosti jasne, bez otrovnih i opasnih materijala u proizvodnji, ekoloski svesni mogu mirno da spavaju 😊

10. Ekonomicnost, ergonomija - trose manje struje, zauzimaju manje prostora, prave manje buke, izgledaju lepo i dizajnirani su da povecaju produktivnost i ne umaraju ledja, ruke, oci..

11. Inovativnost: prvi su gotovo u svim tehnologijama u smislu primene na racunaru, setite se USB-a, firewire, EFI (Lenovo planira da izbaci BIOS i predje na EFI u sledece 2 godine, sto znaci da ce svi slediti primer vrlo skoro); izbacivanje flopija 3.5’, Bluetooth integrisan, N-standard, All-in-one racunar (iMac)...

12. Operativni sistem, ispeglan do detalja, gradjen na kvalitetnoj osnovi Unix, BSD, evoluirao prirodno bez stranputica (Milenium/Vista) i sazreo u mocan i izuzetan OS sa perfektnim grafickim interfejsom, brzim radom; modularan, sa ogromnom bazom programera koji pisu aplikacije, radi izuzetno i koristi intuitivan interfejs na koji se svako moze brzo prilagoditi bez obzira na godine i predznanje.

Ovo je sve moje licno zapazanje i pisem iz sopstvenog iskustva, maksimalno pojednostavljeno.

Zasto se najvise kroz tekst proteze rec ‘testiranje’? Zato sto je to ono sto najvise kosta, i vremena i % falicnih komponenti i pravi razliku izmedju A,B i C brenda.
Primer:
- testirate 100k grafickih/memorijskih cipova, 3k ne prolazi sve stress-testove iako zadovoljavaju specifikaciju,
- ok, tih 3k cemo rebreandovati u nizu kategoriju, iskljuciti par pipelineova, ili smanjiti frekvenciju rada mem. cipova i prodati B-klas brendu,
- Apple kupuje samo tih 97k cipova, ostalo ih ne zanima, jer ne zadovoljavaju njihove specifikacije!

Rezultati? Apple finansijski rezultati, profitne margine, istrazivanja trzista i misljenje kupaca govore sve.

Sad ti uzmi kuciste za PC od plastike i malo celicnog lima, kvalitetno ili ne napajanje, skupu Intel plocu, i5/i7 procesor, 2x 4GB DDR3 memorije, 1TB hard disk, Grafiku ATI, optiku po izboru, ono sto dobijes nije Mac, vec racunar koji moze a i ne mora da pokrene hakovani OS i koji ce raditi, pitanje je do kad.

Moje pitanje za svakog je: koliko vam vrede podaci koje imate na racunaru i koliko vam je u odredjenom trenutku bitno da posao uradite brzo i kvalitetno bez razmisljanja o samom radu racunara?
Ukoliko je posao takav da sebi ne mozete dozvoliti luksuz da u kriticnom momentu vas ‘hackintosh’ zakaze, onda nema dvojbe sta treba da kupite. Za ostale zeljne eksperimenta i zabave, uvek je tu VM, mozete staviti OSX na bilo koji komp i igrajte se do mile volje.

Bio sam nedavno na predavanju o inovacijama Lenova, pre 3-4 dana. Glavne inovacije i adut, u poredjenju sa MB Air 2010, znaci proslogodisnjim modelom, je Lenovo X1. Odlican racunar, tanak, dobra autonomija baterije, Gorilla glass, SSD, i5 procesor, osvetljena tastatura, EFI Bios, HD3000 grafika, nov model, upravo izlazi. Rezime je, ima 2x slabiju bateriju u odnosu na MB Air, grafiku malo brzu, dize sistem za <20s, air recimo za 12-13s, i ima Windows 7, napravljen je od magnezijuma, cvrst robusan ali sve u svemu on je iako godinu dana mladji, kaska iza MB Air. Stice se utisak da je Apple jednu generaciju ispred vrhunskih modela drugih top-tier proizvodjaca, a ispred ostalih 2-3 generacije. Iako ima jaci procesor, X1 nikako ne moze biti u rangu Air-a na ciji presto pretenduje. Cena: oko 1600$ , MB Air 2010 - oko 1300$, sta dalje reci osim sacekati sledecu generaciju za koji mesec pa da uporedimo onda 😊

hackintosh nikako ne moze biti isto sto i Mac, ako se nekome cini da je isto, onda neka za voznju po gradu kupi Punto, na koji moze da stavi nalepnicu i znak Mercedesa E ili S klase i vozi se sa njim slobodno. Jeste trosi manje goriva, kosta dosta manje, a postize istu brzinu, bar za voznju po gradu. Onda jednog dana Punto ne moze da upali a ti moras bas da odes negde hitno, u tome je rezlika, pouzdanost i kvalitet.

Signature 

&#63743; http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu &#63743;

Profile

Posted: 13 June 2011 07:31 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  535
Joined  2010-06-20

ODlican post! Odavno zelim da procitam ovako nesto 😊 Hvala!

zanima me, mozes li nama, edukativno da zadjes malo i u te tehnicke stvari, u koje nisi zalazio u tekstu? 😊

Profile

Posted: 13 June 2011 09:03 PM   [ # 2 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  64
Joined  2011-05-31

Iako se ne slažem baš sa svime u postu (mislim ta jebena prašina, ali i pucanje topcasea kod MacBooka i antennagate, itd…) pomenuo si nešto što vrlo često zaboravljaju i anti i pro-Appple ljudi a to je da kada ostali proizvođaći pokušaju da naprave nešto u rangu MacBook linije, njihovi proizvodi vrlo često budu skuplji.

Odličan primer toga je nesrećna VAIO serija Sony laptopova.

Profile

Posted: 13 June 2011 10:40 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  507
Joined  2010-08-20

Bez obzira na to koliko volim Apple racunare i OS X napisao si nekih stavki sa kojima se nikako ne bih slozio. Pomislio bih da radis za Apple kakav si post napisao :p :D

Apple ma koliko ja to zeleo ne stavlja najkvalitetnije komponente u svoje racunare. Neke da, neke ne. Njih jednostavno zabole da to ovako grubo kazem za tvoje i moje zadovoljstvo. Njih interesuje profit i kupuju komponente gde ih dobiju najjeftinije. Sto opet mogu da ih razumem jer i ti i ja bi verovatno radili isto. Stavise pogledaj samo po netu kakvih sve problema ima sad sa njihovim racunarima od kad su bas omasovili proizvodnju. Ovo govorim u najvecem delu za iMac. Izadje 2011 model, a pati od istih sranja kao prethodnici jos iz 2007.

Zatim to sto dizajniraju, projektuju i testiraju pa pogledaj opet nesrecni iMac. Ta masina iako savrsenog izgleda, odlicnih performansi, jednostavno izlazi defektna iz proizvodnih pogona. I ja licno najmanje bih krivio LG oko displeja. To je iskljucivo mana u dizajnu/projektovanju proizvoda. Displej ce da pokazuje anomalije jer se abnormalno greje zbog graficke, procesora, hard diska. Plus displej se i sam greje pored svih ovih komponenti. Da ne pricam vec o nesrecnoj ventilaciji koja uvlaci prasinu u panel. Pa za ceo moj zivotni vek rada sa racunarima to sam samo kod Apple-a sreo. To nema ni Samsung, ni LG, ni bilo koji proizvodjac. Zatim mrtvi pikseli. Pogledaj im politiku sa mrtvim pikselima. Pa dok sam radio u jednoj IT firmi pre jedno 5 god usrani Proview je davao garanciju na ZERO mrtvih piksela. Monitori koji su tada kostali 200 eura. iMac se prodaje kao premium masina sa ‘gorgeus/amazing display-om’.

A sad cu da ti kazem koji je najveci paradoks u svemu. Pored svega sto znamo sta valja i sta ne valja i dalje se vracamo da kupujemo problematicne Apple proizvode? Zavisnost, bolest, ili sta vec ja ne mogu da definisem. Strasna je cinjenica kako sebe pokusavamo da opravdamo da smo dobar novac koji smo dali za defektnu stvar da nam je to nesto najbolje sto nam se desilo u zivotu.

Samo me zanima da li bi pisao taj post da si nov ‘premium’ proizvod od 2000+ eur slao 5 puta u servis u prvih 6 meseci posedovanja uredjaja. A u tih prvih 6 meseci ‘posedovanja’ tog proizvoda imao je lezarine u servisu pa skoro 2 meseca. Hvala bogu pa imaju Apple Care. Ako nista bar me to raduje 😊

Signature 

&#63743;iMac 27\\\" i5 Quad &#63743;iPad 32GB &#63743;iPhone 4 32GB &#63743;iPod Touch 3G 32GB

Profile

Posted: 13 June 2011 11:04 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-04-06

Sve je ok 😊 Ne radim za Apple, bar ne za sada…

Sa racunarima imam >20 god iskustva, sa PCjem uglavnom, zadnjih 5-6 sa Applom, iako je prvi na racunar na kojem sam ucio programiranje pored Lire i slicnih bio Apple II pod CP/M 😊 pa su mi ostali izgleda u krvi…

To sto ti govoris je subjektivno iskustvo, bilo ko ko se ozbiljno bavio prodajom i racunarima, a mislim na kolicina >1k ili >10k i vise jedinica moze biti pozvan da govori o pouzdanosti i radu. Ti kao krajnji korisnik mozes da kupis i 5 racunara i da imaju razne probleme, dok ja koji prodajem kad prodam 1k jedinica i shvatim da mi je procenat reklamacija 3-5% mogu biti jako zadovoljan.
Iz tvojih problema je ocigledno da si ‘prevazisao’ iMac i da ti je potrebna jaca masina i ozbiljnija masina. iMac nije high-end, to je ekonomicna i prosecna masina za prosecne korisnike, to sto ga mi volimo koristiti to je nas problem. Licno sam imao problem sa prasinom jedan put i nisam se uzbudjivao puno oko toga, za zagrevanje isto tako tvrdim da se ne greju previse. Posto jako volim da poredim racunare i automobile, ne verujem da bi isao svaki dan na njivu i radio sa nekim Audijem ili BMWom i vukao plug po njivi i onda se zalio da imas puno prasine u autu, zar ne? Pretpostavljam da ti je masina dosta opterecena, da se vise zagreva, da jace i vise rade ventilatori i da ti prosto nije idealan (ako se vise pusi i ima prasine) pa si iz tih razloga imao problem. Problem postoji i ne negiram ga ali si ti bio licno pogodjen sa tim i to je subjektivni utisak.

Sto se tice ‘mrtvih piksela’ LOL samo neozbiljni proizvodjaci i oni koji se probijaju na trzistu mogu dati takve uslove, ko god je radio prodaju TFTova od pocetka zna da uslovi postoje i da je to sasvim prirodno u procesu proizvodnje i nemoguce jos uvek napraviti savrsen displej. Ljudi usput ne prave razliku izmedju, ugasenog pixela, upaljenog-zaglavljenog pixela, subpixela, clustera, pozicije gde se nalazi itd…tako da tu ne bi dalje komentarisao.

Upravo zbog Apple carea i drugih prednosti/kvaliteta, Apple/Mac nema alternativu, voleo bih da se neko pojavi i tehnoloski ih prevazidje iz razloga sto bi svi bili na dobitku, ali ne vidim da se to skoro moze desiti. Treba samo pogledati pricu oko tableta i bice svima jasno, svi na papiru imaju sjajne proizvode ali ....

Signature 

&#63743; http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu &#63743;

Profile

Posted: 13 June 2011 11:30 PM   [ # 5 ]
Member
RankRankRank
Joined  2011-05-31

Au, jak je reality distortion field kod ovoga. Mislim šta je problem da se prihvati da je iMac usran proizvod? Jebiga, svi imaju loše stvari. I još nešto, iMac koji košta 1000+ evra možda nije high end ali jeste premium. Zapravo, Apple sve svoje proizvode osim iPod shuffle/nano/classic i MacBooka pozicionira kao premium. Za jedan takav proizvod da ima takav problem kao što je skupljanje prašine je nedopustivno. Ne govorimo mi ovde o Xboxu koji košta 200 dolara.

Ta ideja da je Apple firma koja ne može da pogreši je totalno retardirana.

Inače, moram da kažem da je iskustvo prodavca zapravo manje legitimno u odnosu na iskustvo kupca u temi nazvanoj ‘zašto su Apple računari skupi’.

Profile

Posted: 13 June 2011 11:45 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-04-06

Gde tvrdim da ne mogu da pogrese? Ti ne bi prepoznao reality ni da te udari u glavu 😊 Mislim da broj i kolicina raznog hardvera koja mi je prosla kroz ruke, sto novog, sto servisa i svega mi daje za pravo da konstatujem sta sam napisao. Ti kao kupac imas izbor, ja tvrdim da ono sto daje Apple ne daje niko drugi, ni za vise para.
Cije je iskustvo legitimno, hm…kupac je uvek u pravu tako da su kritike uvek dobrodosle.
Nije cilj mog posta da pokazem da je Apple savrsen i nepogresiv, vec zbog cega kosta koliko kosta, i da nije isto sklepati racunar od B i C komponenti sa naseg trzista i instalirati MaxOS na njemu.

Signature 

Profile

Posted: 13 June 2011 11:47 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-08-20

Pa verovatno da ima tu dosta mog subjektivnog osecaja ali s obzirom na broj ljudi koji se zale rekao bih da je to onako malo globalnijih razmera. Plus kad se dodje na servis dobijas refurb delove, a platio novo…itd. Kurtonska politika…

Inace da li bi mi trebao MacPro, pa sigurno da da. Ali opet 3500 eur za MacPro + jedno 1250 eur za monitor jasno ti je o kojoj je cifri rec. Danas u srbiji toliki iznosi za jednu radnu stanicu su opravdani za neku marketinsku agenicju. A veruj mi danas i oni su veoma tanki sa poslom. Tako da ja kao pojedinac stvarno ne vidim smisao investiranja u tako nesto. Da sam na zapadu gde bih realno naplatio uslugu onda sto da ne. Uzeo bih takvu masinu. Zasad iMac mi zavrsava sve poslove kad nije u servisu :D :p

Citam na Macworld-u za ovaj novi iMac 2011 sa i7, 16GB RAMa i SSD-om ubiva MacPro sa 6 Xeon jezgara. A sve to realno imas u nekih 2500+ evra. Sto znaci da i nisi bas sakat sa iMac-om sto se tice snage. Sad da radim neko tesko renderovanje pa verovatno da ne bih imao iMac nego bih postavljao render farme na Linux-u i sl.

A sto se tice kvaliteta Apple uredjaja, mene danas dan Power G5 odusevljava kako radi. Kod mene u firmi imamo par iMac-ova + taj G5 na 2.3GHz i radi kao sat. Znaci masina je stara skoro pa 6 godina i najstrasnije izrabljivana, a radi milina 😊 Dok recimo jedan od iMac-ova tj 24’  na 2.93GHz C2D pa bukvalno par dana sto je izasao iz garancije dobio je prasinu po coskovima. Displej mu je vec jednom menjan u garantnom roku itd. Prostorija u kojoj obitavaju masine su nepusacke tako da environmental issue otpada u startu. Ne mogu da gresim dusu iMac od 20’ koji je uzet pa ima jedno 3 gos sigurno nije imao tih problema uopste. Jedino sto je dobio mrtav piksel i jednu horizontalnu straftu na mestu mrtvog piksela koja je kasnije nestala. Moj iMac od 27’ je prica za sebe. Kupio sam ga sve sa besplatnim gremlinom unutra :D

Signature 

&#63743;iMac 27\\\" i5 Quad &#63743;iPad 32GB &#63743;iPhone 4 32GB &#63743;iPod Touch 3G 32GB

Profile

Posted: 14 June 2011 01:10 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  535
Joined  2010-06-20

Svaka kompanija moze da pogresi, ali to su politicke-biznis greske, ne tehnicke. Nemojte stvarati utisak kako stvari izlaze iz fabrike ne testirane.
Veoma cesto ljudi postavljaju kao problem, nesto sto je bolje ovako kako jeste: Primer bi bio magic mouse, i nedostatak multitoucha na njemu, ima softvera koji to dodaju, pokusajte bilo sta sa time, i shvaticete da ne funkcionise, da je previse i lose.

Ja sam ubedjen da je ‘greska’ na imac monitoru IZUZETNO namerna. Ja bih ga prvi kupio, da imam para, i mazio i pazio i zvao ga djole, i posle mu kupio i apple care…
Imaju seksi proizvod, koji je doslovno gordžs, i koji bi ljudi kupovali sve pa da mu je govno razmazano po ekranu. Nema razloga zasto to ne bi dodatno naplatili, a kako bolje nego prodati ga svima, napraviti problem i prodavati zakrpu… 😊

Ne slazem se uopste sa onime da se zavaravamo kako nismo bacili pare, smatram da je moja kupovina maca bila najbolja stvar koju sam ikada uradio u kontaktu sa kompjuterima, i to iskreno tako i posmatram. Ja sam vodio duge rasprave sa ljudima o tome zasto je sta bolje i zasto mac ili pc i zasto iphone ili htc… Shvatio sam da nema poente.

Ako me neko ubedjuje da je htc ili samsung neki bolji, ja mu dam svoj 2g, upalim imenik kod mene i na njegovom androidu, i kazem skroluj i reci mi koji laguje. Kraj. Mobilni telefoni su stvar izbora, dok su racunari stvar potrebe, tako da su razlicita i obrazlozenja. Ja sam iphone odabrao jer je najlepsi, ima za mene savrsenu muzicku aplikaciju, reinventovao mi je koriscenje mobilnog telefona i u internet smisli, i u aplikacionom smislu, i ne nameravam da menjam jos dugo, dugo.

Kompjuteri, malo drugacija prica. Svi PC-ljudi ce uvek pokusati da vas poklope time da za manje pare mozes da kupis istu konfiguraciju, i upalis linuks na njoj…
Nemam odgovor na to, jer da imam bilo kakav odgovor, u startu bih izgubio raspravu. Protiv ovakve situacije argumenti poput sve radi, sve na jednom mestu, sigurnost, sve radi bolje, cak i win radi bolje itd, ne funkcionisu, jer je odgovor uvek isti: On ima 300-600 eur u dzepu.
Tako da sam poceo da se zadovoljavam jednostavnim: Ja znam zasto koristim mac.

Profile

Posted: 14 June 2011 07:47 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-08-20

Alavi wrote:

Ne slazem se uopste sa onime da se zavaravamo kako nismo bacili pare, smatram da je moja kupovina maca bila najbolja stvar koju sam ikada uradio u kontaktu sa kompjuterima, i to iskreno tako i posmatram. Ja sam vodio duge rasprave sa ljudima o tome zasto je sta bolje i zasto mac ili pc i zasto iphone ili htc… Shvatio sam da nema poente.

Nisi ti mene razumeo za ovo. Nisam ja rekao upsteno za sve Apple proizvode. Nego za one defektne gde se zavaravamo da smo kupili najbolju stvar na svetu. iMac je bas to. Masina sa kojom si 50:50. Novu kad je kupujes ogromne su sanse da dobijes mucak ili da dobijes primerak koji ces moci da cedis najstrasnije sledecih 5 godina.

Osim toga ja se ne bih vratio na PrC nikad. I sve mi je jasno zasto je tako. Neko ce reci da mogu Hakintos da pravim i da sacuvam kako ti kazes 300-600 eura ali i to me ne interesuje. Jer znam da to nije to kao na pravom Mac-u. Da ljudi gledaju da ustede pa dosta njih ce krenuti putem tzv ‘stednje’i izabrati PrC. Svako ima svoje razloge zasto kupuje neke stvari. Kao i mi sto imamo logiku/racunicu za Apple racunare. Isto tako kad smo se dotakli linuksa na Apple masinama se radi profesionalno u odredjenom segmentu ali na linuksu to ide jos dalje. Dacu ti primer gde recimo Autodesk Flame i Autodesk Nuke gde licence kostaju pa po jedno 70k dolara samo rade na linuksu. Onaj ko zna o kakvim programima je rec zna zasto to ide na linuks. I da ne pominjem render farme i sl perverzije u filmadzijskom poslu.

Ja licno volim Apple proizvode, volim OS X ali za neke stvari vode tako kurtonsku politiku da prosto nemam reci. Ali opet kazem ali za neke stvari covek samo moze da im skine kapu i nista vise. Sad mozemo da se slazemo ili ne slazemo oko ovoga ali boze moj 😊 Zato postoji razmena misljenja.

Signature 

Profile

Posted: 14 June 2011 08:55 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

fl45h wrote:

Ukratko se sve svodi na: izbor kvalitetnih i testiranih komponenti i materijala,

(…)

4. Displej

I to je to, ovde se svaka objektivna diskusija završava.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 14 June 2011 10:15 AM   [ # 11 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  82
Joined  2010-05-25

Svi smo mi ovde jer se palimo na Apple. Ali budite realni. Apple = najsuroviji oblik kapitalizma. Svakih 6 meseci ti izmisle nesto bez cega, po njihovom marketingu, ne mozes da zivis. To naplate tik iznad svih ostalih i to je to. Poredjenje je na primer auto industrija. Rusi imaju Ladu 100 godina, nista se nije menjalo i vecini vrsi posao transporta od tacke A do tacke B, kosta dzabe, odrzava se dzabe, al i zadovoljstvo u voznji je isto 0. Dok s druge strane imas BMW koji malte ne svake godine radi izbacivanje novog modela iz jedne ili vise klasa. I najjeftiniji od tih kosta kao 20 Lada. Tako da te price sa testiranjem, dizajnom itd sve to stoji, al nemojte gledati tako kratkovido…

Profile

Posted: 14 June 2011 11:22 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  411
Joined  2006-04-01

bgillegal wrote:

Apple = najsuroviji oblik kapitalizma. ...
Rusi imaju Ladu 100 godina, nista se nije menjalo i vecini vrsi posao transporta od tacke A do tacke B, kosta dzabe, odrzava se dzabe, al i zadovoljstvo u voznji je isto 0. Dok s druge strane imas BMW koji malte ne svake godine radi izbacivanje novog modela iz jedne ili vise klasa. I najjeftiniji od tih kosta kao 20 Lada.

Na ovo mogu samo da kažem ‘živeo surovi kapitalizam’ 😊

Profile

Posted: 14 June 2011 05:43 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  239
Joined  2005-10-31

Odlična tema B)

btw

6. Grafika - ATI ili NVDIA, opet ista prica, u zavisnosti od kvaliteta, cene, mogucnosti proizvodnje kolicine (verujem trenutno najbitniji faktor za Apple zbog rasta trzista) biraju se komponente, i opet testiranje!

Evo ti baš na ovom podforumu moja tema o problemima sa hlađenjem na x1900, u Mac Prou iz 2007. Gugl rekao da je u pitanju jadno rešeno hlađenje za tu neviđeno pažljivo odabranu komponentu koju ti pominješ.

Diskusija je so 90s, nema potrebe popovima valjati biblije, odavno je Apple počeo da zajebava, a po svoj prilici će toga biti sve više u domenu kompova, s obzirom da se fokus skoro potpuno prebacio na sitne gedžete.

Post edited by: henrik, at: 2011/06/14 17:49

Profile

Posted: 14 June 2011 09:33 PM   [ # 14 ]
Member
RankRankRank
Joined  2011-05-31

Ja ne vidim u čemu je problem da se prizna da Apple pravi prevashodno lepe kompjutere. Mislim, ja bih za svoje potrebe mogao da sastavim PC za mnogo manje pare. Ali Windows je ružan, a Linux mi je dosadio. Hoću da gledam nešto lepo na stolu, i lep i dobar OS na monitoru. Hoću da sve samo radi, a kad ne radi da ga odnesem u radnju i da se oni smaraju sa tim.

Preferirati udobnost i estetiku nije ništa manje legitimno nego preferirati čste performanse.

henrik je u pravu da je diskusija iz devedesetih, u današnje vreme veliki broj fotografa i dizajnera koristi Windows radne stanice. Apple više nije must ni za šta. Ali je must ako želiš nešto lepo. A to nije loša stvar.

Post edited by: smug9001, at: 2011/06/14 21:33

Profile

Posted: 14 June 2011 11:14 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  239
Joined  2005-10-31

Jok, zapravo to i nije bila poenta. Ja koristim ceo trip zapravo pošto smatram da je OS superioran. A da, okej je i to što je lepo, ali nije povod. I da, ranije je hardver bio nešto bolji, iskustveno gledano. A kod nas se Apple rabi nikad rasprostranjenije, pošto je sad cenovno i nabavno najpristupačniji otkad ja znam za sebe.

Ali nije to poenta, ko što rekoh. Poenta je da su inicijalni argumenti postavljača teme već prilično obsolete u ovo doba sumanute trke kompanija, a ja prvi mogu da kažem da je Apple desktop/laptop koncept žrtva toga. Ostalo me ne zanima, pošto ne koristim, ali tema sama po sebi je bespotrebna, osim što je zastarela i ne važi više.

Profile

1 2 3 >  Last ›
1 of 16