‹ First  < 14 15 16
16 of 16
Zasto su Apple racunari ‘skupi’
Posted: 29 September 2011 11:59 PM   [ # 226 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  124
Joined  2008-08-12

Pa nisu skupi. Prosta matematika iz ličnog iskustva. Para je bilo 2007 i 2008.g, daće bog pa će biti opet. Tada sam kupio gro onoga što mi je trebalo i to i dandanas radi posao. Dete računar negasi, a sve što radi jeste da instalira nadogradnje koje joj sam sistem ponudi. Lažem. Na njemu je bio Tigar, pa potom redom sve do Lava koji je danas, i vidi čuda računar je bio sve bolji, upotrebljiviji, brži. Ko ne veruje neka proba, na istom hardveru od 2007 do danas smo dobili bolji, stabilniji i brži operativni sistem. Uz to su se i programi, koji se svakodnevno koriste, poboljšavali i napredovali. Emulatori windowsa su danas sjajni, a i sam win7 je meni lično čudo u odnosu na prethodne, barem po stabilnosti (puno rada u AutoCAD-u, a ACad za mac koji je trenutno aktuelan treba da pređe duži put da bi bio adekvatna zamena, ali o tom potom). Sve sjajne nove funkcije u Lavu, iOS5 koji dolazi za par dana, i sve ono što je bilo za protekle 4 godine (prvi Apple računar sam kupio u septembru 2007, a par dana kasnije iPhone); čni da postajem čst user. Ceo eko sistem koji je stvoren je neponovljivo iskustvo, pozitivno u svemu, i to je nešto što meni i mojima u kući lično odgovara. Trpan na decu skroz. Sjajno se prilagođavaju user interfejsu, trpi otovrenu gomilu programa, a u Lavu je sada to potpuno irelevantno, i onako sam zatvara šta mu smeta a da prethodno sačuva. Igrica koliko dete želi, a na ceo multimedijalni doživljaj odlepljuju skroz. Imala je PS3, i skupljao je prašinu godinama, pa smo ga na kraju poklonili. iPod je vukla stalno sa sobom, a od juna je stari iPhone njen. Spava sa njim.
Cela gornja priča je vezana za software. To je ono što čni apple onim što jeste danas. Hardware, šta sa njim? Sve sjajno izgleda gde god da ga stavite, minimum problema sa ženom i gunđanjem, čak me je pustila i kutije da čuvam 😊. Lepo su se uklopile. Hardware je izdržljiv ko magarac, tih i ima da radi godinama bez da štucne. Ipak je na kraju priče to samo stvar, kutija. Kada bi software radio, tako kako radi na originalnom hardwer-u, i na nekom PC-ju drugog proizvođača moglo bi se razmisliti o njegovoj kupovini ukoliko bi bio značajno jeftiniji (što je paradox). Pokušali su neki da to odrade ali nije prošlo.
Auto kada sam kupovao pre 5 godina dao sam pristojnu kintu i dan danas je perfektan iako je 2002 godište i nikada me nije, nedaj bože, ostavio na putu, a samo ga redovno održavam. Ako hoćeš da ti radi kako treba i da ti glavu čuva to je jedini načn. U pitanju je Citroen C5.
Muziku koju slušam teram na Grundingu iz 1983.g. pojačalo sa zvučnicima, sjajna serija. Koštao je pošteno, ali samo sa redovnim održavanjem, računajte koliko godina ima, radi fenomenalno kao i prvog dana. Nema daljinac, ali iPod sa postoljem ima daljinac. Zvuk je neverovatan. I C5 ima neverovatnu muziku, svi su se razduševljavali kada su ga prvi put čuli. Košta, ali to je to. Moraš da platiš kvalitet i tačka.
Imam 5 apple računara. Tri desktopa, dete iMac20’ iz 2007, ja iMac21,5’ prošlogodišnji. MacMini iz 2007 na koji su vezani hardovi i eksterni dvd (interni je čšćen redovno ali pustio je toliko filmova da mu je došao kraj, a eksterni sam platio 30EUR-a i šljaka ko zmaj). Dete ima još MacBook (beli) iz 2007 još sa prvom baterijom, a u rezervi je ganc nova kada ova rikne, a neće skoro. Na poslu rabim MacBookPro 15’ sa početka 2010.g. u kombinaciji sa CinemaDisplay-om 23’ iz 2008.g. Dva iPhona, dete stari, a ja novu 4-ku. Stari AppleTv sa kojeg se pušta muzika, na kome se gledaju slike i snimljeni filmovi kao i piraterija od filmova na velikom ekranu TV-a. Na tom TV-u su Harman Kardon zvučnici, super su. Sve je iz 2007.g. Par AirportExtrime i TimeCapsula se brinu za povezanost po kući i backupove.
2007.g. je XP vladao, pa onda nesretna Vista i od prošle godine tek Win7 koji je sjajan. Poređenja radi, zet je sa običnim PC-jevima u tom istom periodu, izmenjao 4 desktop mašine i dva laptopa. Detetu je promenio dva desktopa koji više nisu radili nego što su radili. Delom jer su njime kažnjavali dete, a delom zbog virusa i koječega još. Zet ima drugara koji to održava, a bili su mu kumovi u januaru. Zbližili se ljudi. Majke mi. Njegovom klincu sam kupio novi iPodTouch za rođendan u junu i mislim da će me klinac obožavati dok sam živ.
Ima još nešto, sav software mi je legalan. Mislim da i to ima uticaja na pozitive utisak o celoj prič.
Nikada nisam nikoga ubeđivao da je ovo što imam dobro, jedino što valja, ali ljudi posle tolikih godina jednostavno sami uvide.
Jesu li apple računari skupi. Nisu, treba ti hardware da bi terao sjajan software. Za četiri godine je isti hardware sa sve boljim operativnim sistemima i pratećim programima radio sve bolje. Treba vremena da se sve stavi na svoje mesto. Verovatno bi sa malo više muke to sve mogao da skockam i sa PC-jevima drugih brendova, ali koliko bi to koštalo za ove četiri godine… Mislim da bi me koštalo barem koliko i ovo što sam za sada dao, ali sa glavoboljom i frustracijama. Win mašina koja je radila posao nije smela da se pipa, namestiš je i samo posao. Druga za zabavu, dok može, pa format i ispočetka. Ovde je sve zajedno pa prema raspoloženju i potrebama.
MacBookPro je isplatio svu uloženu kintu kroz poslove odrađene na njemu i to višestruko. I iMac će to višestruko vratiti ove godine. Ostalo je čst ćar. Alat je alat. Zabava je zabava. Mrzeo sam i apple računare isto kao i win mašine kada provedeš mesece zarobljen nekim poslom od ujutru do uveče buljeći u ekran. Ipak sa applovim mašinama je to lakše. Ne razmišljaš o perifernim stvarima. Nema stresa od samog alata.
Ukratko, to je moje lično iskustvo. Zbog svega toga mislim da se isplati.

Signature 

Misa

Profile

Posted: 30 September 2011 12:55 AM   [ # 227 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

@Misa
B)  vrlo realno, jasno i prakticno predstavljeno

DS_Store
Ovaj Gordon™ je ili trol koji se sjajno zabavlja ili neko dete od 15 g. (ili na tom mentalnom nivou).
U svakom slucaju pravi je bezobrazluk pisati ovakve stvari na 11. str. nakon svih prethodno iznetih misljenja s obe strane.

Ovaj Flash se samo sjajno zabavlja, dok se neki preznojavaju 😊 Salu na stranu, veruj mi da sam i ja za tebe pomislio - da imas max 21god 😊 Ja sam na >2x toliko godina.

Bezobrazluk je povrsno i iz licne ozlojedjenosti i loseg sopstvenog iskustva i subjetivnog neargumentovanog misljenja pljuvati po bilo cemu ili bilo kome. Ako nam se misljenja ne slazu, neka, to je jedna od stvari koju na zalost svako ima 😉

Signature 

&#63743; http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu &#63743;

Profile

Posted: 30 September 2011 02:17 AM   [ # 228 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  274
Joined  2010-03-04

marelli wrote:

jel je LP2475w samo monitor, ne vidim da je to neki all-in-one komp, ako sam ubo pravi link na netu?<br><br>Post edited by: marelli, at: 2011/09/29 21:45

Samo monitor. Oko kog na mom stolu ima 5 puta vise prasine nego sto je bilo oko iMac-a u spavacoj sobi.

Btw. misljenja iznosimo na osnovu svog iskusta, ne?

Sto se tice razocarenja, moze biti samo jedno. Ako se dva puta razocaras onda ide ono ‘shame on me’...

Profile

Posted: 30 September 2011 02:20 AM   [ # 229 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  274
Joined  2010-03-04

akaka wrote:
... mani se gluposti do sledeceg redovnog godisnjeg formatiranja sys particije i reinstalacije win-a xaxaxaxaxaxaxaxaxa :silly:[/quote]

Win Xp 4 godine bez ijednog reinstalla ili bsod.

Win 7 2 i po godine bez ijednog reinstalla ili bsoda.

Na identicnom hardveru.

Profile

Posted: 30 September 2011 03:40 AM   [ # 230 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

Nemesis wrote:

Nego hoce li ko meni reci stvarno zasto su apple racunari ‘skupi’?! 😛 :laugh: 11 strana i nigde valjanog odgovora :whistle:

Evo ja ću da probam, bez iluzije da će odgovor biti valjan, a još više bez iluzije da će se ova besmislena rasprava prekinuti.

Skupi su zato što se Eplu može i svo kukanje ovih koji kukaju to neće promeniti. Bez obzira na cenu, prodaja Epl proizvoda u svim segmentima raste iz meseca u mesec, osim ajPodova, što je i logično. Ovdašnja prodavnica, koja je premium reseller (nema zvaničnih Epl prodavnica u Holandiji) je non-stop puna, ali bukvalno non-stop (09:00 - 18:00) puna. Kada uđeš, ima da čekaš bar 10-ak minuta dok ne dođeš na red da te pitaju šta ti treba ili te interesuje. Ljudi samo izlaze i iznose kutije, najviše ajMekova, novi ulaze li ulaze. ‘Geniji’ ne znaju gde će pre da se okrenu i usluže ljude, jedan mi baš komentariše (dok sam preuzimao računar) ‘za ove nema krize, ovi se razbijaju’ (da, ‘ovi’ je Epl). Prodavnica je relativno blizu ulice u kojoj živim, često me put navede pored nje, i kako je u pešačkoj ulici, uvek su otvorena vrata i uvek se vidi i kada se samo prođe da je puna kao košnica, a bar par osoba stoji ispred i bleji u izlog.

I to je tako ovde u gradu od oko 130 000 stanovnika. A takvih prodavnica ima u svim većim (a i manjim) gradovima u NL, u nekima po par. Par puta bio u najvećoj u Amsterdamu i ista priča, uvek (bar kada sam ja bio) je bila puna! Naravno, verovatno ne kupuju baš svi koji su unutra, ali očgledno je da kupuje dovoljno njih da Epl ima više para u gotovini (GOTOVINI, ne u akcijama, dakle mogu da odu u banku i kažu ‘Evo ovih 100 kofera, napuni mojim parama!’) od vlade SAD i da ne razmišljaju o cenama svojih proizvoda i na razmišljaju da ih snize.

To je dakle tako, zarađuju stravično jer mogu, jer ljudi masovono kupuju i to je to. Možete te ljude kvalifikovati kao fensere, budale, snobove, bogatu tatinu decu, gejeve i kako god, ali ljudi kupuju i gotovo. Prestanite više da sabirate cene komponenti, da gledate da li je tehnologija iz 2009. ili 1981., upoređujete sa jeftinijim proizvođačma i tako dalje, kako više ne shvatate da vam je to pogrešna matematika? Niti ćete doći do logičnog zaključka, niti će zbog vas Epl promeniti svoju cenovnu politiku. Ni ja se ne pitam zašto SAAB napravljen na istoj bazi kao Opel košta duplo više, očgledno ima onih koji su spremni to da plate i to je to. Ako nema, SAAB će propasti (što se izgleda i dešava ali eto, ne dešava se sa Eplom, naprotiv); prosto i jednostavno.

Oni koji kupuju znaju zašto to čne (pa makar i samo što lepo izgleda); oni koji ne kupuju znaju to isto, oni koji kupe pa misle da su se prevarili neće kupiti sledeći put i svačje razloge treba uvažavati. Činjenica je da ovih prvih ima više nego dovoljno da su cene takve - kakve su i gotova priča.

Dakle, po peti put, skupi si zato što im se može i očgledno će im se moći dugo. Kome ne odgovara ne mora da kupuje, izbor bar uvek postoji, a ovo mesto ne smatram baš prikladnim za objašnjavanje ‘zašto NISAM kupio Epl računar’.

Profile

Posted: 30 September 2011 09:48 AM   [ # 231 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  239
Joined  2005-10-31

Da, ali tema je već u prvom postu skrenula na pogrešan kolosek. Ja recimo nemam problem sa tim cenovnim rangom, u smislu da nisam u fazonu da drvim i nabrajam šta sve od PCWin varijanti može da se kupi za te pare. Međutim, postavljač topika je već u startu krenuo da obrazlaže cene navodnim superiornim kvalitetom hardvera,  komponenti i odabira istih, sa čme se nikako ne mogu složiti. Makar za period od 5-6 godina unazad, a naveo sam i primere.

Profile

Posted: 30 September 2011 10:21 AM   [ # 232 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

Upravo to. ‘Jer im se moze / jer im to jos uvek prolazi’ je jedini normalan odgovor. Tema je poceta sa objasnjenjem ‘Zato sto komponente biraju jednorozi a kontrolu kvaliteta vrse device’ a to kao sto znamo nije istina.

Edit, dodato:

A posto su skupi zato sto im se moze onda skupi u naslovu teme ne ide pod navodnike. Dace ‘bog’ da je ovo oko ‘navodnika’ ‘jasno’.

Post edited by: dusanx, at: 2011/09/30 10:23

Profile

Posted: 30 September 2011 02:11 PM   [ # 233 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

Sa stanovista trgovca, iz mog iskustva nakon vise od 10 godina prodaje racunara, greska je prodavati za marzu od 15-20% u MP ili koliko vec u VP, robu treba prodavati po onoliko koliko je kupac spreman da plati i za koliko se moze prodati. Na zalost sam to prekasno shvatio, za ostale , posebno Dekija, respect! 😊

Ja ipak i dalje vidim u vasim postovima samo ozlojedjenost zbog licnih iskustava, a ne realno sagledavanje. Nisam Apple fanboy, uvek priznam kad negde postoji problem, ali ne mogu da shvatim hejtere i one sto stalno kukaju, izbor postoji zar ne? Uostalom samo za nas standard su neprimereno skupi, a isto tako su i automobili i gorivo , i stan u BG, kao i troskovi. Kome smeta uvek se moze odseliti u B. Palanku ili negde gde mu je ‘jeftinije’, a koliko bi i da li bi imao posla, pitanje je 😊

Signature 

&#63743; http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu &#63743;

Profile

Posted: 30 September 2011 02:24 PM   [ # 234 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1362
Joined  2008-06-03

dosta vise:)

Post edited by: amsterdamxxx, at: 2011/09/30 14:34

Signature 

&#63743;MacBook Unibody 7.1
&#63743;MacPro 2x2.66 Ghz Dual Core Intel Xeon..
i par Android igracki…...

Profile

Posted: 30 September 2011 05:28 PM   [ # 235 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

Salzem se sa M.Kozlovicem ponajvise kad se radi o KOMFORu.
A Mac platforma (morat cu iskoristiti psovku nazalost) ima nenadjebiv komfor u odnosu na bilo koju drugu platformu.

Dakle:
Komfor je jednak cijeni.I tu je po meni najveci razlog !
Da li mislite da isti ovakav komfor imate na Win.(linux)platformi…cisto sumnjam (gledano iz GUI/Os perspektive).

Ponekad mi padne na um da nije cijena tako visoga i zbog toga sto Apple tvrdi/kaze da je Mac produkt naparavljen od svih dijelova koji se mogu reciklirati.
Da li i to utice na cijenu?!!

I ovdje cu se morati posluziti analogijom(mada mi je vasih shaljivih analogija preko glave)...npr. ako ste imali priliku da se vozite na autoputu kroz nemacku i stali na bilo koju benzinsku pumpu.
Onda ste sigurno primetili da je obican dizel dosta jeftiniji u odnosu na preradjeni/‘zeleni’ dizel koji manje steti okolini.
....logika koja se zasniva na savjesti,rekao bih !

Smatram za nuzno da bi ste trebali porazmisliti kad se radi o Mac-u.
Ovdje ne aludiram na reciklazu nego citavu temu.

TNX na paznji.

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 30 September 2011 11:36 PM   [ # 236 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  156
Joined  2010-04-08

ne znam akaka cime se bavis ali ja u firmi imam racunare na kojima je WinXP i vise od 4 godine bez reinstalacije i dalje radi odlicno, naravno uz redovno odrzavanje.

A odgovor na temu je sledeci, kao sto ljudi kazu moze im se, to je jedan razlog a drugi je sama integracija OS-a i hardware-a, to ne postoji u PC svetu.

Ako pogledate cene jednog HP-a videcete da Apple i nije tako skup. HP-ovi vrhunski laptop racunari (elitebook) cesto sa cenom prelaze Apple racunare.

Svako ko je otvarao neki brend racunar zna da je kvalitet ugradjenih komponenti minimalan da ispuni ispunjenje garantnog roka i rada samog racunara. Necete u HP racunaru naci vrhunsko napajanje od 500+ W, ako ugradjene komponente na max opterecenju trose 200W, sve je jasno proracunato. A dobavljaci ostalog hardware-a su oni koji daju najnizu cenu po komponenti. Sve u svrhu veceg profita. Sto se toga tice ni Apple se ne razlikuje od svih firmi u svetu, jedino sto ljudi rade i software koji savrseno radi na njihovom hardware-u.

Signature 

iPhone 7 128GB

Profile

Posted: 30 September 2011 11:42 PM   [ # 237 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  663
Joined  2008-12-09

Kapetan wrote:

akaka wrote:
... mani se gluposti do sledeceg redovnog godisnjeg formatiranja sys particije i reinstalacije win-a xaxaxaxaxaxaxaxaxa :silly:

Win Xp 4 godine bez ijednog reinstalla ili bsod.

Win 7 2 i po godine bez ijednog reinstalla ili bsoda.

Na identicnom hardveru.

alal ti pajser, meni ga uvek nešto srine ...

a ovo za HP-ov monitor, mislim da je glupo upoređivati samo monitor i panel iza kojeg je hardver ....

Signature 

Apple 4 life

Profile

‹ First  < 14 15 16
16 of 16