Upravo kao sto kolege rekose (dopada mi se odjednom da sve zovem kolegama). Svaka intel masina ce raditi posao.
Sto se cena tice, zavisi koliko imas da odvojis. Uvek je lepo kupiti novo, ali nikako nije i nuzno. Narocito ako ne trazis iskljucivo iMac (ako nije beli, plasticni, za njih treba garancija zbog ekrana).
Ako imas manje para, savetujem ti da sacekas neki beli MacBook(bez pro) da se pojavi na oglasima. oni idu od 250-400 u zavisnosti od stanja i konfiguracije (godine).
2007 ne uzimaj iznad 300.
2009 (ne unibody) racunaj 350. (uvek variraju cene zavisno od potraznje)
Ako ti mobilnost nije presudna, uzmi mini ili imac beli. Racunaj (300-600) u zavisnosti opet.
Tu je zackoljica. Novi Mini sa i5 procesorom, kosta 600 eur. tako da ako imas 500… skupi jos sto i obezbedi se na narednih 3-4 godine i sto se tice programiranja, a i za obicne stvari poput igrica na windowsu.
Svakako bih ti savetovao MacBook, sa njim sam i ja poceo, i pokazao se kao odlican izbor. Kupio sam MB 09 na 2.0ghz sa 2gb rama, za 350eur (jeftino u tom momentu) i koristio ga godinu ipo dana za sve sto mozes da zamislis. Od igranja Fallout NV do web dizajna, kompajliranja C u .NET, 3d renderinga i montaze hd materijala u final cut pro. Baterija me nije nikada zezala, dok je ja licno nisam zaj*bao. Kuciste mi se nigde nije polomilo. Neki bi rekli da sam imao srece, ja pre mislim da je to zato sto sam ga voleo, sto sam voleo svojih ulozenih 350eur, i vratilo mi se. Prodao sam ga godinu ipo dana kasnije, za ISTE pare. Trenutno koristim MacBook Pro 13’ 2011.
Oko ram memorije nemoj da se puno brines, nije skupo dokupiti jos, a ako te instalacija brine, doneses do mene u radnju, pa za pet minuta uz kafu sredimo to.
Ono sto je bitno oko rama, je da pogodis koja brzina ce odgovarati za koji mac. Takodje mogu ti oko toga pomoci ako navratis, ali ako te mrzi, imas sajt everymac.com ili program koji se zove mactracker, gde mozes pronaci sve modele.
U svakom slucaju, navrati do Macola radnje kada ti bude zgodno (ponedeljak npr) pa lepo sednemo, pogledamo oglase, okrenemo telefone, popijemo kafu i nadjemo ti nesto 😊
(zvucim ko neki silovatelj kad zovem ljude ovako 5 puta u jednom postu :D )
Post edited by: Marko Mitranic, at: 2011/11/13 01:27