Evo dule kako to ide:
Da bi postao ‘Authorized Service Provider’ moras da ispunis gomilu uslova vezanih za radni prostor i opremu, i povrh svega, samo ljudi sa ‘Apple Certified Macintosh Technician’ sme da pipne tvoju masinu. Ukoliko je bilo ko drugi otvori, bilo da si to ti ili ja (radnik); odmah gubis garanciju, a ja posao.
Bottomline:
Ovlasceni Serviser je jedini ko sme da dira racunare.
Ovlasceni Servis je onaj servis koji ce od apple da dobije pare za te popravke, kao i rezervne delove.
Tako to funkcionise u srecnijim zemljama.
Uvoznik i distributer za celu jugoistocnu evropu je firma APCOM, i iStyle je njihova firma. Kod nas, zapravo u svim exyu zemljama (sem slovenije) ne postoji ni jedan covek sa ACMT certifikatom -> sem naseg servisera iz Macole, Milosa. Trenutno u Srbiji postoji samo jedan servis, kome je isti taj APCOM dodelio ‘Authorized Service Provider’ status. Tojest samo jedan servis u koji ti mozes da odneses nesto sto je pod garancijom. Cak kada nama u Macolu stigne racunar pod garancijom, mi ga saljemo kod njih.
Mi smo za sada smo servis, koji ima coveka koji zna svoj posao, i ima debelo placenu diplomu koja to dokazuje. On sme da otvara racunare pod garancijom, jer je serviser, ali ne moze nista da im uradi, jer nasem servisu apple nista nece platiti za to, niti bi nam dali rezervne delove ako treba zamena da se odradi, sve dok ne postanemo Ovlasceni Servis.
Mi smo prijavili aplikaciju da postanemo ovlasceni servis, i ispunili sve zahteve koje apple postavlja za servis. Nazalost kako APCOM poseduje jedini servis, a oni mogu da nam odobre ili ne odobre aplikaciju, prosli smo kao srbija pred savetom EU -> pomereni za kasnije. Toliko imam da kazem oko servisa za sada. Svakako cemo pokusati da ucinimo nesto po tom pitanju, ali za sada je jos uvek period cekanja.
E, sad deco, pitanja?
Kako to neko sme da servisira racunare, a da nema certifikat?
Kako to da postoji OVLASCENI servis koji nema servisere?
Kako to da apple ne kontrolise sta se desava ovde?
Kako to da je coveku ciscen ekran, ako je apple propisao IZRICITO da se ekran menja ako je pod garancijom?
Kako to da su sve firme sem Macole i iStyle nestale (ili se zatvaraju) poslednjih godina, i zasto neki ljudi iz njih sada rade u iStyle?
Kako to da su firme koje nisu (dok su postojale) ispunjavale vecinu uslova za ‘Premium Reseller’, dobijale isti od APCOMA, sve zajedno sa nabavnim popustom od 18%?
Ovo ostavljam masti na volju.
Kratak odgovor dule: za sada si primoran da ides u istyle. (ne zadugo iskreno se nadam).
Ja se nadam da ce ukoliko se ovo produzi, Pedja i Pop poslati istu aplikaciju jedinom telu van APCOMA koje sme da nam dodeli titulu, Kupertino.