1 2 > 
1 of 2
mac mini vs imac
Posted: 22 April 2012 01:13 PM
Member
RankRankRank
Total Posts:  55
Joined  2008-09-27

Odlucio sam da kupim novi mac u Macoli, dvoumim se izmedju:
1. mac mini (2,3 GHz dual core i5/ 4 GB RAM 1333 Mhz DDR3/ 500 GB/ AMD Radeon 6630M/256 MB VRAM)
i
2. iMac 21.5’ (2,5 GHz quad core i5/ 4 GB RAM 1333MHz DDR3/ 500 GB/ Radeon 6750/512 MB GDDR5 VRAM).

Koristim programe za multimediju, imam periferije, nemam monitor, ni externi rezac.

Interesuju me misljenja pro usera.

Signature 

вирефраме

Profile

Posted: 22 April 2012 02:01 PM   [ # 1 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3203
Joined  2005-05-07

Vidi, što se tiče eksternog rezača, sve i da kupiš iMac koji ima dvdrw, za godinu dve ćeš morati svakako da kupiš eksterni jer je optika u apple mašinama u poslednjih 5 godina krš neviđeni. Dalje, ako hoćeš profi ekran, dodaj na mini bar još 200e, onda dobiješ cenu sličnu iMac-u. Ako sad uporediš cene (iMac vs MacMini sa sve periferijama) videćeš da su jako slične a na iMac-u dobiješ neznatno jač procesor i jaču grafiku, i iSight, manje kablova itd. Po mojoj proceni, bolja ti je varijanta iMac.

Signature 

———————————————————————————————-
Mac mini, Mac16,10
iPhone 16Pro

Profile

Posted: 22 April 2012 02:32 PM   [ # 2 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-09-27

hwala, odlican predlog.

Signature 

вирефраме

Profile

Posted: 22 April 2012 06:41 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

A na minus strani kod iMac-a imas uduvavanje prasine u ekran.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 22 April 2012 08:39 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

Novi modeli ne bi trebali da skupljaju prašinu, s obzirom da je urađen čuveni ‘redizajn’ u vidu zatvaranja one dve rupice na panelu kroz koje je preko ventilatora uduvavana prašina u srce panela.
Jeste da se sada panel više greje, s obzirom da su pomenute rupice služile kao ‘odušak’, ali boli te uvo, kupiš iMac u Macoli i imaš 2 godine garancije, a dobiješ odličan all-in-one uređaj sa fantastičnim panelom i ostatkom koji je prilično dobar i snažan.
I ja glasam za iMac, pogotovo treba i da zaradi neke parice.
Mini (ali onaj jač) je isto tako odlična mašina, međutim, ako hoćeš približno dobar 27’ monitor moraćeš da pljusneš solidnu svotu novca na neki Dell ili HP (a možeš da kupiš i Apple Cinema, ali to je tek skupo); što u startu poskupljuje nabavku i kada se tako porede iMac i minika vidi se ko je povoljniji za kupovinu.
Takođe, iMac ima 4 slota za memoriju, što tebi za multimediju može da bude jako važno, jer je tu potrošnja sistemske memorije ogromna - preporuka ako uzmeš iMac-a, kupi (ali ne odmah u Macoli) dodatnu memoriju, znač.
Što se tiče xternog rezača slažem se da kupiš neki xterni, ali ne znam koliko ti je uopšte potreban. Ja sam npr. izbacio super drive iz svog macbook pro-a i na njegovo mesto stavio sekundarni hard disk, a super drive je u usb enclosure-u i ne sećam se kad sam ga uzeo.

Profile

Posted: 22 April 2012 09:44 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  245
Joined  2008-08-26

RingeRaja wrote:

Novi modeli ne bi trebali da skupljaju prašinu, s obzirom da je urađen čuveni ‘redizajn’ u vidu zatvaranja one dve rupice na panelu kroz koje je preko ventilatora uduvavana prašina u srce panela.

Samo da kazem da ovo nije tacno. Bar ne u mom slucaju.

Tu su i meni pricu servirali kada sam uzimao iMac pre nekoliko meseci.

Profile

Posted: 22 April 2012 11:55 PM   [ # 6 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-09-27

i jesi zadovoljan, sta se desava sa prasinom?

Signature 

вирефраме

Profile

Posted: 23 April 2012 08:36 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  245
Joined  2008-08-26

wireframe wrote:

Prašina ulazi… Treba da nosim mašinu na zamenu ekrana.

Posle dve nedelje su mi u radnji gde sam kupio dali nov iMac jer je se prašina već bila nakupila za to vreme.

Ovaj drugi (zamena) je izgurao dva meseca i sada me već oko dva meseca mrzi da ga nosim u servis, ali sada već nervira jako, pa moram.

Profile

Posted: 23 April 2012 10:04 PM   [ # 8 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  5
Joined  2012-01-14

Ja imam mac minija par meseci (mid 2011) i narucio sam ga direktno sa apple.com sajta (2,7 GHz i7 procesor, 4GB rama i 750GB hard). Kupio ga je jedan moj prijatelj koji je boravio kratko u USA. Ovo zadovoljstvo me je kostalo oko $1050 (sto i nije mala cifra)

Prezadovoljan sam, bavim se grafickim i web dizajnom i najcesce koristim Illustrator, Photoshop i InDesign (CS5 paket); sve radi odlicno. Skoro da se i ne cuje pri radu. Imam solidne monitore i njih ne volim cesto da menjam.

iMac uzimam 100% jednog dana, ali tek kad rese definitivno problem sa zutim mrljama i ulaskom mikro prasine u panel. Retko koji vlasnik iMaca nije iskusio te mrlje na ekranu. Pojedini su reklamirali po 4-5 puta. Mogu misliti koliko traje cimanje sa servisom pa odlazak u isti, chekanje na popravku, deo i slicne stvrii. Nadam se da ce neka naredna generacija iMac-a biti bez te mane.

Pozdrav

Post edited by: GNL, at: 2012/04/23 22:04

Profile

Posted: 24 April 2012 08:56 AM   [ # 9 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-09-27

voilm Ameriku

Post edited by: wireframe, at: 2012/04/24 09:01

Post edited by: wireframe, at: 2012/04/24 09:01

Signature 

вирефраме

Profile

Posted: 24 April 2012 08:59 AM   [ # 10 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-09-27

DuleNS wrote:

wireframe wrote:

Prašina ulazi… Treba da nosim mašinu na zamenu ekrana.

Posle dve nedelje su mi u radnji gde sam kupio dali nov iMac jer je se prašina već bila nakupila za to vreme.

Ovaj drugi (zamena) je izgurao dva meseca i sada me već oko dva meseca mrzi da ga nosim u servis, ali sada već nervira jako, pa moram.

ako si u garanciji, trebalo bi da ti nameste novi ekran sa rupicama koje resavaju prasinu. jesi to dobio?

Signature 

вирефраме

Profile

Posted: 25 April 2012 12:28 AM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

cika_kosta wrote:

Vidi, što se tiče eksternog rezača, sve i da kupiš iMac koji ima dvdrw, za godinu dve ćeš morati svakako da kupiš eksterni jer je optika u apple mašinama u poslednjih 5 godina krš neviđeni. Dalje, ako hoćeš profi ekran, dodaj na mini bar još 200e, onda dobiješ cenu sličnu iMac-u. Ako sad uporediš cene (iMac vs MacMini sa sve periferijama) videćeš da su jako slične a na iMac-u dobiješ neznatno jač procesor i jaču grafiku, i iSight, manje kablova itd. Po mojoj proceni, bolja ti je varijanta iMac.

Razlika između performansi među mašinama je ipak malo veća, pored grafike i iSight-a.

Jeste i5 CPU u obadvije mašine, ali je razlika relativno ogromna. Mini ima dual-core (dual thread, koji se registruje kao quad core); a iMac ima pravi quad core procesor (single thread).

................................Mini i5 2.3…..........iMac i5 2.5

Geekbench….............5839/6400…........7241/7970

L2 Cache…................256k x2….............256k (x 4)
.................................3 MB…...................6 MB

Maximum RAM….......16 GB…..................32 GB
.................................2x 8GB…................4x 8GB

Original OS….............10.7…....................10.6.6
..................................11A2061…............10J4026

Dodatak broj 1 na ovo je i 3.5’ hard disk koji je ruku na srce, barem 50% brži u radu od onog prcmoljka u Miniju. Ako ništa drugo ima više keša i vrti se na 7200rpm.

Dodatak broj 2 može da ti predstavlja problem prelaska na Lion-a, kao što se dosta ljui vratilo na Snow Leopard-a - sa Mini-jem ta opcija ne postoji, dok se sa iMac-om može iskoristiti, ako ti je bitno.

Imao sam Minija i prešao na iMac-a, tako da znam o čemu pričam. Ja sam razliku osjetio one sekunde kad sam sjeo za iMac. Situacija je iz nekog razloga drugačja na laptopovima, još nisam prokljuvio zašto.

Da se nisam zaljepio za MBP, opet bi uzeo iMac-a bez obzira na fleke na ekranu, jer je mašina dobra do bola. Čitav koncept mi odgovara, i sad mi sve to ipak - nedostaje.

Što kažu svi, dobar monitor će te koštati koliko pola iMac-a, tako da prst na čelo ako nećeš da kupuješ monitor.

Ako ćeš da uzimaš iMac-a obavezno nađi varijantu da uzmeš i AC za njega i boli te briga za njega 3 godine sveukupno. A treba da otplati sebe i zaradi novoga do isteka garancije.

Na kraju krajeva, uvijek imaš Zakon o zaštiti potrošača iza sebe i u prvih 6 mjeseci valjda možeš da insistiraš da ti zamijene kompletnu mašinu.

Pozdrav.

Djole

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 25 April 2012 07:14 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7598
Joined  2005-04-28

castor wrote:

Dodatak broj 2 može da ti predstavlja problem prelaska na Lion-a, kao što se dosta ljui vratilo na Snow Leopard-a - sa Mini-jem ta opcija ne postoji, dok se sa iMac-om može iskoristiti, ako ti je bitno.

Mogu najnoviji miniji da se vrate na Snow Leopard, ja sam pre mesec dana na jednog novog instalirao Snow Leopard. Mora u Firewire mod, pa instalacija sa mašine koja regualrno može da tera Snow Leoapard, pa onda update na 10.6.8 dok je mini još u Firewire modu i tek onda restart.

Ima dva problemčća, evo iskopah poruku u kojoj sam to pisao:

http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=83311&catid=15

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 25 April 2012 09:20 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  663
Joined  2008-12-09

minika + Cinema

ja kakva sam lenja picajzla, poludeo bih zbog prašine aali bi me i mrzelo da je odnesem na servis

Signature 

Apple 4 life

Profile

Posted: 26 April 2012 11:56 AM   [ # 14 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  5
Joined  2012-01-14

Kakva je situacija sa Cinema i Thunderbolt Display-om?
Jel njima ne upada prasina?

Profile

Posted: 26 April 2012 02:36 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  663
Joined  2008-12-09

@gnl

Mislis kakva je situacija sa Cinema thunderbolt monitorima .... jer nemas i cineama i thunderbolt monitore

koliko znam, u njima nema do dolaska pojave praasine 😉

Signature 

Apple 4 life

Profile

1 2 > 
1 of 2