mini vs pro
Posted: 24 April 2013 03:40 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  3
Joined  2013-04-24

Unapred oprostite za dugački post, ali koristio bi mi savet ljudi koji imaju iskustva sa desktop mac računarima i raid rešenjima.

Naime, glavna opterećenja mog računara jeste Aperture3 i CS6. Kako sam do sada radio sa fajlovima do 12mpix, ovo je bio moji workflow:

- MacBook Air 11:
- 128 SSD (OS i trenutna biblioteka)
- 1TB externi hard USB3.0 (apple lossless muzika, pređašnje aperture biblioteke)
- 1TB externi hard USB2.0 (mirror USB3.0 harda)

Na SSD su dokumenta, fajlovi koji se trenutno obrađuju, radi brzine. Na USB3.0 su već obrađeni fajlovi koji se ne koriste stalno, muzika (apple lossless) kao i TimeMachine backup SSD-a. USB2.0 je mirror od USB3.0, koji manuelno updatujem nedeljno. Primetio sam da TimeMachine nije najzahvalnija ako deli hard sa drugim fajlovima, tako da u budućnosti planiram zaseban hard samo za TM. Uz ovo koristim ekran koji želim da zaržim (ne volim ekrane sa iMac ili TB Display).

Kako u budućnosti dolazi nova mašina koja proizvodi 20 ili 30 mpix, potreban mi je novi mac, a odlučo sam se za desktop varijantu. Opcije su:

- MacMini, 256 SSD (OS, trenutna biblioteka); 1TB USB3.0 (za TimeMachine backup); skupi brzi RAID1 sa 2x 2TB(USB3.0 ili Thunderbolt) (apple lossless muzika, pređašnje aperture biblioteke)

- MacMini, 1TB Fusion (OS, trenutna biblioteka, apple lossless muzika, pređašnje aperture biblioteke); 1TB USB3.0 (za TimeMachine backup); jeftini RAID1 sa 2x 2TB(USB2.0 ili FireWire) (za backup i šta ne mora na fusion)

-MacPro, 256 SSD (OS, trenutna biblioteka); 1TB HD (za TimeMachine backup); 2x 2TB HD u software RAID1 formaciji (apple lossless muzika, pređašnje aperture biblioteke)

Prednost MacPro-a jeste što sve može interno, bez dodatnih RAID fioka itd…
Prednost MacMini(SSD) jeste u ceni, mada je ograničen po performansama i nadograđivanju…
Prednost MacMini(FUSION) jeste u ceni (jeftinije od SSD varijante); mada je opet ograničen po performansama (više nego SSD) i nadograđivanju…

Ako imate iskustva sa RAID rešenjima, MacMini, MacPro, Fusion drive, ili ako ste sve ovo pročtali i želite da iskažete svoje mišljenje, bio bih veoma zahvalan!:laugh:

Profile

Posted: 24 April 2013 04:40 PM   [ # 1 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  59
Joined  2008-04-29

ne bih da zvucim nekonstruktivno ali mi se cini da si sam sebi odgovorio na kraju posta…

Profile

Posted: 24 April 2013 05:40 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  3
Joined  2013-04-24

acukic wrote:

ne bih da zvucim nekonstruktivno ali mi se cini da si sam sebi odgovorio na kraju posta…

Stvar je u tome da nemam iskustva sa Mac Mini ili Pro, niti sa Software vs Hardware RAID rešenjima, niti Fusion diskom, tako da sa te strane saveti su dobro došli. Ili, ako preferirate, glasanje!

Profile

Posted: 24 April 2013 06:38 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Imaš i opciju da u Mac Mini staviš dva hard diska ili dva SSD-a, pa da ih namestiš da budu u RAID 0… smatram da je to bolja opcija nego Mac Mini sa Fusion Drive.

Ako ti je Mac Pro skup, a kod Mac Mini ti ne odgovara što nema dedicated GPU, onda možeš da uzmeš klasičan MacBook Pro od 15’’ (neki trenutno aktuelni model koji nema Retina ekran); pa da mu umesto rezača ubaciš drugi hard disk ako ti je potrebna mašina sa dva hard diska.

Post edited by: indijanac, at: 2013/04/24 18:44

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 25 April 2013 08:46 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7598
Joined  2005-04-28

Manje-više si sve sam rekao, samo kod Mac Proa imaj u vidu da nije unapređen par godina i da ga u Evropi nema od kraja marta.

Što se minija tiče, uzmi onaj sa i7 procesorom, možda da razmisliš i o onom serverskom modelu koji dolazinsa 2 x 1 TB diskovima.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 25 April 2013 11:20 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

Ovdje bih samo dodao nevezano za masinu a u pogledu brzine tj. protoka podataka da ti je mozda bolje da razmislis o Thunderbolt varijanti umesto raid0 ?!
Ili pak se nakacis na NAS ?

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 26 April 2013 07:25 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7598
Joined  2005-04-28

NAS i SAN nisu isto. A ako će jednu mašinu da kač na SAN onda ima dovoljno para za neki besan Thunderbolt RAID sistem.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile