MacBook Pro 3,1 KEXT NVDA problem
Posted: 14 May 2011 01:35 AM
Newbie
Rank
Total Posts:  22
Joined  2007-12-27

pozdrav,
imam ogroman problem sa svojim MBP 3,1 koji je odjednom pao (sivi ekran i upozorenje na 4 jezika); hardware check uradjen iako nista ne znaci. HD radi super i podaci spaseni. U pitanju je kernel panic, ako se neko razume imam i log file mogu da postujem. Nista mu nisam mogao, probao reinstalaciju sistema, dva razlicita OS-a, Win7 i jedino moze da butuje kroz drugu masinu u FW modu (dakle nece ni safe mode). E sad uspeo sam da pomerim .kext fajlove koji pocinju sa NVDA (unutra je Nvidia GeForce 8600M GT karta) i komp se bootovao tek tako (ali sada sa internom grafikom iz procesora). Sve radi bez problema ali bilo koji graficki zahtev ne dolazi u obzir - tipa pogledati film.
Da li neko ima iskustva sa ovim i da li zna da li se kext (kernel extension) fajlovi mogu editovati, popravljati i slicno, da li je problem u hardware-u (tipa crkla graficka) ili softverski, da li bi mozda 64-bitni OS resio pitanje.. ili neso osmo sto mi nije palo napamet?!

PS trenutno sam na 10.5.6 Leopardu i imam 15’ MacBook Pro 3,1

http://www.everymac.com/systems/apple/macbook_pro/stats/macbook-pro-core-2-duo-2.2-15-santa-rosa-specs.html

Molim vas za pomoc ili savet.

Profile

Posted: 14 May 2011 02:15 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  234
Joined  2008-08-24

grafika na izdisaju….

Signature 



Profile

Posted: 14 May 2011 09:37 AM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2007-12-27

inano wrote:

grafika na izdisaju….

tako izgleda. ali mozda i nije graficka, vec neki problem koji se tice lose kompatibilnosti i drajvera, odnosno kernel ekstenzije, sto je jako cesto. najlakse mi je da zamenim graficku ali se bojim nasih servisera koji te oderu do gole koze, a onda ti i uvale neko sranje koje pritom i ne radi dobro uopste ne pokusavajuci da prvo rese problem sa postojecim hardverom. ne znam ima li neko jos ideju?

Profile

Posted: 14 May 2011 09:49 AM   [ # 3 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3203
Joined  2005-05-07

Posle silnih problema sa dotičnim laptopom, preporučujem ti 2 solucije.
1. Prodaj komp (u delove ili komplet)
2. Neko je na forumu rekao da mu u sarajevu u nekom od apple šopova (ne znam ni koji je ni koliko ih ima) uopšte nisu tražili papire za besplatnu zamenu matične ploče, a ako imaš papire od kompa, možeš i kod nas za dž da dobiješ novu matičnu ploču. Poenta je da je problem sa grafikom serijska greška svih macbook proova sa nv8600, i to ‘vrlo lako menjanje grafičke’ kod nas teško da može da se ostvari.

Signature 

———————————————————————————————-
Mac mini, Mac16,10
iPhone 16Pro

Profile

Posted: 14 May 2011 10:10 AM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Joined  2007-12-27

pa imam nesto od papira ali ne znam imam li sve - racun nemam npr, zna li neko sta mi je potrebno od papira? mislim da nije za prodaju - jednostavno (osim ovoga!) odlicno radi, kao nov je, bez prakticno ogrebotine. i mislim da je ploca ok.
probao bih da nadjem graficku kartu tako da ako neko prodaje komp za delove ili graficku nek mi se javi. ako neko ima drugu ideju takodje.
hvala

Profile

Posted: 14 May 2011 10:27 AM   [ # 5 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3203
Joined  2005-05-07

Ja nisam baš siguran da ti znaš o čemu govoriš... Bez uvrede, grafička sa sve memorijom za grafiku je zalemljena na ploč...kako misliš da nađeš čpove i da ih prelemiš lako? Mašina koja bi to trebala da radi košta mnogo, pa samim tim i to prelemljivanje pod uslovom da imaš delove neće biti jeftino… To što komp izgleda kao nov ne znač ništa jer opet, kažem, ti kompovi imaju serijsku grešku a pod serijskom geškom se podrazumevaju kvarovi koji su nastali usled loše izrade nekog od delova a ne usled tvog ‘lošeg i bahatog ophođenja’ prema kompu… Dakle nisi ti uzrok kvara nego apple, ili u ovom konkretnom slučaju nVidia. Zato apple daje besplatnu zamenu matične ploče (na kojoj je grafička kartica). Ako si legalno kupio mašinu kod nas, tj prvi si vlasnik, idi u tu radnju gde si kupio, pa i ako nemaš račun, verujem da će prodavac ubrzo po serijskom broju shvatiti da je računar legalno kupljen kod njega.

Signature 

———————————————————————————————-
Mac mini, Mac16,10
iPhone 16Pro

Profile

Posted: 14 May 2011 11:15 AM   [ # 6 ]
Newbie
Rank
Joined  2007-12-27

jbg ne znam kako je graficka vezana za plocu ali ako je tako integrisana onda ne gine zamena ploce… znam za problem i pricu sa NVIDIA 8600 ali ovakav problem nije uvek hardverske prirode i nekada se jednostavno resava ako imate dobroj programera ili uz dobar savet.. jedino je problem sto sam ja ovu masinu kupio od prvog vlasnika - neke firme koja se raspala. i sto su oni to kupovali ko zna gde i preko racuna… da li neko zna da li se zamena ploce moze izvrsiti u bilo kom ovlascenom servisu ili moram tamo gde je kompjuter kupljen?

Profile

Posted: 14 May 2011 11:28 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  234
Joined  2008-08-24

Imam ja carobnu masinu :D

Signature 



Profile