4. Displej - poslednjih godina, IPS paneli proizvedeni od strane LG-ja, isto tako posebno testirani i sa najkvalitetnijih linija sa najmanje skarta! (problem sa prasinom pripisujem iskljucivo LGju jer verujem da se laboratorijskim testiranjem za 2-3 meseca problem nije pokazao kod tih primeraka, a ukupan % reklamacija je verovatno pokriven korp. ugovorom i tolerise se)
Meni su dva kriterijuma bitna kod izbora operativnog sistema: rasprostranjenost komercijalnosg softvera i UNIX. Očgledno, Mac OS X se sam nameće. Jedina alternativa su mi trenutno kombinacija Windows-a i Linux-a. Korisničkom interfejsu sam dosta prilagodljiv. OS X interfejs mi se sviđa i ima nekih jako dobrih strana u poređenju sa ostalima, ali bih se i svemu ostalom brzo prilagodio. Osim toga, estetika mi je jako bitna i uopšte mi nije jasno kako to da je Apple praktično jedini koji pravi lepe računare, uz retke časne izuzetke. Svi ostali uglavnom deluju kao da su pravljeni za vojsku, a ne za obične ljude. Sa kvalitetom do sada nisam imao ozbiljnijih problema. MacBook Pro iz 2008. se dosta greje, što je dovelo do skidanja metalnog sloja sa donje strane kućišta i ostao je samo ogoljeni aluminijum na par mesta. Hardver upakovan unutra me uopšte ne zanima, sve dok radi kako treba. Jedino što sam primetio je da je Snow Leopard nešto tromiji od prethodnika i da se češće javlja onaj šareni kružić. Moguće je da je to zbog toga što sam instalirao preko Leoparda, a ne na čsto. I Safari. Jednostavno neupotrebljiv. Zaguši sistem do nivoa kada se više ne može raditi. Prešao sam na Chrome. Tako da, sledeći računar će mi opet biti Mac (verovatno sledeći MacBook Pro).
Kod mobilnih platformi nisam načsto. Da li ću uzeti iPhone5 i iPad3 kada izađu ili nešto sa androidom ili nešto HP-ovo sa WebOS-om. Situacija je mnogo zamršenija. Android i WebOS su dosta konkurentni iOS-u a hardverski mnogi uređaji šišaju Apple.
Poenta je svi mi volimo Apple proizvode, a li dajte ljudi da ih ne ljubimo jos u dupe zbog toga. Da dobijas za dzabe proizvodnje od njih pa da razumem ali placas i to bas fino placas njihove proizvode i jos im se pisu hvalospevi.
Ja znam da sa elektronikom uvek ima problema i da ne mozes uvek da dobijes da bude sve kako treba ali oni svesno prodaju masine koje imaju problem u samom konstruisanju/inzenjeringu. I jos to i ne planiraju da saniraju. Niti se prica o tome kod njih. Kako je neko rekao ovde izmislice ti nesto bez cega ne mozes da zivis i ici ce sve tako u krug. Sve ce biti amazing, gorgeous, superb…
Evo da krenem redom sta ja volim/ne volim kod njih i zasto placam to.
MAC OS X na prvom mestu. Neko ce reci ako je samo to pa napravi Hakintos.
Ne volim Hakintos. Volim OS X da radi na platformi za koju je i pravljen.
Volim dizajn proizvoda. Mislim da je svaki proizvod estetski gledano, savrsen.
Ne volim sto reklamiraju nesto amazing, a u stvari dobijes vise problema nego sa jeftinijim PrCom.
Proizvodi im generalno kostaju vise od konkurencije dok pojedini proizvodi ne zasluzuju da budu i u cenovnom rangu sa konkurentskim proizvodima bas iz razloga sto se svesno prodaje defektan proizvod.
Idite na Macrumors i pogledajte samo koliko iMac 2011 ima problema. A isto tako koliko se starih problema sa njim vuku jos od pre nekoliko generacija.
Ja samo zelim da kazem da je ovo Srbija i da verovatno je vecina svesna kako se ovde novac zaradjuje i kako se naplacuje. I nadam se da postujete ono sto zaradite i zato ne moramo jos da im pisemo hvalospeve. Mi njih samo interesujemo do one tacke gde ces ti uci i potrositi odredjenu sumu novca, a posle toga raspolozenje se menja. Kad budete imali osecaj da ste te iste pare bolje potrosili na kurve znacete o cemu pricam.
@Nemesis
Čini mi se da si ti rekao da je ovo sa ekranom jedino kod Apple-a problem i da nisi video ni kod jednog drugog proizvođača… Nije da ih sad branim, ali navedi mi JEDNOG proizviđača koji je spakovao dotične komponente u ovakvo kućište?? Do sad sam video 3 proizvođača koji su pokušali: HP, MSI i IBM, ali su im proizvodi toliko ‘rasprostranjeni’ da se ne može znati da li imaju ili nemaju dotični problem sa ekranom. A što se tiče samsung-lg monitora, pa valjda je logično da se sa njima iMac ne može porediti jer je iMac računar sa sve ventilatorima unutra, dok su to što si naveo obični monitori… Opet, ne branim ih, ja imam iMac 20’ alu koji još uvek nema tih problema, a prilično je ‘mator’...
Nije da ih sad branim, ali navedi mi JEDNOG proizviđača koji je spakovao dotične komponente u ovakvo kućište??
Ovo ti je argument tačno za šta? Da je potpuno normalno i očekivano da postoje problemi s prašinom?
I po milioniti put: kakve veze imaju druge kompanije s ovim što Apple radi? Kako je to opravdanje za Apple da radi nešto loše zato što neko drugi isto radi nešto loše? Ili ne radi uopšte. To je logika iz vrtića i tu treba i da ostane.
Tako je, niko drugi nema iMac ali pazi sad - ja zato nikome drugome nisam dao preko hiljadu evra za računar. Tako da, još jednom, za šta ti je to argument?
Ovo je argument za to što neko priča da prašinu u panelu ni kod jednog drugog proizvođača nije video, pa je bez veze da ih upoređujemo. I ne, naravno da to nije ni malo normalno da se problem sa prašinom javi. To je isto kao kad bi ja rekao da se ni kod jednog drugog auta se određene gume ne cepaju na 407km/h osim kod Veyrona… pa to je zato što ni jedan drugi auto ne ide 407km/h. Zato kažem da ih ne branim, jer sve ovo što sam do sada video na iMacovima samo mi daje još jedan argument da Appleu više nikad ne dam ni jedan dinar na iMac, a kad to budu i drugi uvideli, Apple će zabeležiti pad prodaje i promeniti nešto po tom pitanju, ili će već neko ‘udruženje’ da ih tuži…
Jedino što sam primetio je da je Snow Leopard nešto tromiji od prethodnika i da se češće javlja onaj šareni kružić. Moguće je da je to zbog toga što sam instalirao preko Leoparda, a ne na čsto. I Safari. Jednostavno neupotrebljiv. Zaguši sistem do nivoa kada se više ne može raditi. Prešao sam na Chrome. Tako da, sledeći računar će mi opet biti Mac (verovatno sledeći MacBook Pro).
Isti takav problem sam i ja imao(vrlo cesto)....doduse jeste da sam izivljavao kao lud.Medjutim tada sam naucio/primetio do koje granice sam mogao da idem.
Mada ni tada mije bilo jasno 100% zasto-zato(da li kao i ti bacam sumnju na Safari,update etc,definitivno softwerske prirode) , mada kada sam presao sa hdd-a na ssd i sa 4gb na 8gb rama ovaj problem(sareni kruzic) je kao izlapio.
Javi se vrlo rijetko….smatram da je do hdd-a kad padne u sleep mode.
Srecom traje vrlo kratko(svega par sekundi) u odnosu na sami pocetak.
Ali realno u toku rada-posmatra se kao proslost. Cak sta vise sad mi je u citavoj konfiguraciji lapa cpu usko grlo 😊 .
Opet, ne branim ih, ja imam iMac 20’ alu koji još uvek nema tih problema, a prilično je ‘mator’...
Ja to smatram sasvim normalno za danasnje vrijeme.
Koliko mozemo puno stvari nabrojati poput auta,ves masina,tv-a,bormasina elektronike uopsteno tj. njihove izdrzljivosti prije i sada.Odnosno prisutan je koncept siroke potrosnje-zele da nas ucine robovima komercijale-nista novo!
Zaista me ne cudi da je i Apple pao na niske grane.
Pocetak je bio dirljiv odnosno vizija kako nazivate Steve Radica 😉 ,ali jbg-a sta da se radi.
Sreca moja pa mi je mobilnost na prvom mjestu inace bih sad zajedno sa vama naricao-u dobrotvorne svrhe.
Postavlja se pitanje…sta ste odlucili licno po pitanju ovog problema/u cemu lezi spas ?
P.s. Predlazem za pogledati ‘Union & Run from the cure’.:woohoo:
Iako sam vlasnik Apple proizvoda (Macbook Air, iPhone) u najvecem delu se ne slazem sa OP. Po meni osnovna razlika je u operativnom sistemu, na Apple racunarima Windows se moze legalno koristiti za razliku od PC racunara. Ok, upotrebom Intel/Nvidia/Ati kombinacije, moguce je instalirati Mac OS X i na PC racunarima, ali podsecam da nije legalno.
Dizajn je stvar ukusa, materijali i komponente su visokog kvaliteta na svim premium racunarima. Kad kazem racunari prevashodno mislim na prenosne, laptopove. Sony sa svojom Vaio Z serijom, od skoro Samsung sa 9 serijom, Dell je izbacio XPS 15z, a ranije Dell Adamo. Slozicete se da su to laptopovi za premium deo trzista. Medjutim, tu se javlja problem i gubi se argument koji koriste svi Apple pljuvaci, tzv. Apple tax. Svi navedeni racunari su u cenovnom rangu, cak i skuplji od Apple racunara. Najbolji primer je Sony Vaio Z, najskuplji 13’ laptop, cija cena ide cak i preko 4.000$.
Pre neki dan dok je žena lunjala jedinim šoping molom u Larisi, naslednik i ja uđosmo u jedan veliki Media Markt. Pored nekoliko desetina PC laptopova raznih velična, stoje jedan MBP 13’ i jedan MBP 15’. Za sve one koji se pitaju zašto su ‘skupi’ predlažem sličnu vežbu kada se nađete u tako nekoj radnji gde stoje pored onih drugih. Cene zbog klinca nisam stigao da vidim, a i ja sam požurio da vidim šta ima od televizora i po kojim cenama kako bih pljuvao domaće prodavce bele tehnike. U povratku, ugledasmo i iMacove. Pored onog od 21,5’ stoji neki Sony Viao all-in-one, 150 evra skuplji i otprilike toliko puta ružniji. Malo dalje slično HP-ovo čedo, isto skuplje. jedini jeftiniji je bio da li neki Asusov ili MSI-ev, ne znam, interesantnje klicnu, a i meni, bilo da gledamo LG veš mašinu u koju staje 11 kg veša, stavili je u neki plastični oklop umesto standardni da se vidi kako radi unutra.
Ma ljudi nisu Apple proizvodi skupi nego su ostali krs proizvodi izuzetno jefitini.
Evo recimo moj komsija kupio Acer Laptop za 25.000 dinara. Solidna masina.
Ali svaki put kada dodje kod mene iznova i iznova se odusevljava iMac-om i MacBook-proom a pogotovo kada na tim ekranima pogleda neki film ili nesto sta je gledao kod njega!
Platio je svoj laptop ravno 4x manje nego neki entry level Apple proizvod ali je taman toliko puta i dobio manje.
Kada na to dodamo i softver onda taj Acer nema sta pokaze jer dolazi sa nekim Linpux-om ili tako nesto…
Drugi primer je prodaja tablet racunara u Telenoru. Ljudi kao prosti kupuju neke HTC modele za po 30.000 dinara dok za te iste pare mogu da kupe iPad 1 generacije koji je bar 3x bolja investicija…
Ljudi nisu Apple proivzodi toliko skupi koliko smo mi siromasni da ih priustimo.
A da li bi oni mogli da budu jefitiniji, pa mogli bi… ali zasto kada ih Apple i ovako super dobro prodaje.
Bas procitah glasine da se ocekuje i TV sprava iz Apple kuhinje koja predvidja da moze Apple-u da donese dodatnih nekoliko milijardi dolara… i dok je situacija takva zasto da prave jeftine proizvode kada i ove ‘skupe’ mogu sasvim lepo da prodaju 😊
Nisu ni Grcka, a ni Media Markt u ovom slucaju reprezentativni.
U kom tačno slučaju, nije baš najasnije? Mislim, gde ćeš videti toliko PC laptopova pored jednog MacBook Proa?
Pitanje je samo kojih laptopova… nista drugo.
Izvini, ali opet mi nije jasno, kakvih to laptopova nema u MediaMarktu ili u Grčkoj, a da nisu reprezentativni. Ono što hoću da kažem je da sutra WinWin ili Gigatron pored tone onih plastičnih PC laptopova u svojim radnjama stavi i po jedan MacBook Pro, zašto bi i oni i Srbija bili nereprezentativni po tom pitanju?