Mislim da je ovdje neko u pravu…
Ako pogledamo iskreno, a ne sa povezom prkeo očju, Apple prodaje overpriced average products. Sa samo jednom bitnom razlikom. Operativni sistem.
Problem je što svi misle da su Apple proizvodi (tipa) handpicked best components i sve tako i tome slično, dok je istina nažalost veoma drugačja.
Foxconn je najveći dobavljač, tj. integrator komponenti za Apple. Proizvode veliku većinu Apple HW portfolija, a što ne proizvode oni, već neko drugi - uglavnom Foxconn sastavlja (finalni proizvod). Ne znam koliko još Quanta figurira u ovoj ‘igri’.
Procesore svi uzimaju od Intel-a - Apple samo ima onu jebeno dobru klauzulu minimalno 30 dana ranije u odnosu na druge da ih dobije. Ploče pravi Intel/Foxconn. Hard diskovi su WD i/ili Seagate. Apple SSD-eve opet pravi neko drugi. Apple kao kompanija ne pravi apsolutno ništa od hardvera u svom portfoliju proizvoda. NIŠTA. Sve radi neko drugi za njih.
Dakle, kada se pogleda ovako - nema ništa posebno i specijalno u Apple mašinama sa hardverske strane.
Ali, ima sa softverske strane. Sav hardver je u tom smislu ‘odabran’ da podržava i (skoro) apsolutno savršeno radi pod Mac OS X-om. I to je to. Nema ništa dalje.
Jedino što je posebno je opet jebeno dobra klauzula o tajnosti proizvoda, jer ako nešto procuri - plaćaju se debeli penali.
Sa druge strane, Apple je trenutno najbogatija kompanija na svijetu (preko 40 milijardi dolara u kešu); koja dobrim dijelom plaća sve unapred i takvu mušteriju može samo idiJot da si dozvoli da izgubi.
Prema tome, Mac OS X je ono što čni Apple proizvode visoko kotiranim i to je ono zbog čega smo svi mi (ili barem velika većina nas) spremni da pratimo premium cijenu.
Da ne mislite da zaboravljam na neke stvari… Da, slažem se da je Apple inovator, pored IBM-a, jedan od rijetkih koji stvarno pravi i uvodi inovacije u IT, ali samo u commercial IT, odnosno samo u ono što se može prodati i na čemu se može dobro zaraditi (ne zaboravite da je margina Apple zarade oko ili preko 30% vrijednosti uređaja koji se prodaje). Da, slažem se da je Apple i sa kompjuterima i sa mobile uređajima drugima postavio ljestvicu veoma visoko, koju je jako teško dobaciti, a još teže prebaciti.
I da, otkako sam prešao na Apple prije par godina - ne pada mi na pamet da se vrćem nazad. Ali nisam baš toliko zaslijepljen i zaluđen da ne vidim i da nisam svjestan za šta dajem novce. Ja na to svjesno pristajem, jer sam zadovoljan kupljenim proizvodom…
A kolike su kurve, pored svih ostalih dosadašnjih primjera iz kojih se jednostavno vidi da im je bitno da se proda, a onda ide težak put dokazivanja neispravnosti proizvoda, kao i svjesnog i namjernog laganja kupca kroz specifikaciju proizvoda, pokazuje najsvježiji primjer sa najnovijim update-om Time Capsule-a - reklamiraju SERVER GRADE HDD unutra, a stavljaju običan WD Green disk na kome je samo doštampan Apple logo.
Da im sve radi i prolazi - radi. Ali, da su kurve - kurve su. Svjetski poznate…
Pozdrav.
Djole