< 1 2 3 4 5 >  Last ›
3 of 16
Zasto su Apple racunari ‘skupi’
Posted: 13 July 2011 02:42 PM   [ # 31 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  64
Joined  2011-05-31

votdfak wrote:

Po meni osnovna razlika je u operativnom sistemu, na Apple racunarima Windows se moze legalno koristiti za razliku od PC racunara. Ok, upotrebom Intel/Nvidia/Ati kombinacije, moguce je instalirati Mac OS X i na PC racunarima, ali podsecam da nije legalno.

.

Kako bre nije legalno? Ako kupim disk sa Mac OS X-om mogu da ga instaliram i na toster ako hoću.

Jel si ti jedan od onih koji misle i da je jailbreak ilegalan?

Profile

Posted: 13 July 2011 03:03 PM   [ # 32 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

smug9001 wrote:

Kako bre nije legalno?

Jedna je tema dal mozes i hoces a druga da li je legalno. Kupis ti OS ali instaliranjem istog pristajes na End User License Agreement. Tako da iskopaj EULU, zvanicno sme da se instalira samo na apple hardveru.

Profile

Posted: 13 July 2011 07:09 PM   [ # 33 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  64
Joined  2011-05-31

Svejedno šta piše u EULAi, to nije ILEGALNO već kršenje EULAe

Razlika je vrlo bitna jer za jedno se ide u zatvor a za drugo oštećena strana (u ovom slučaju Apple) pokreće parnicu.

Dakle, Apple bi morao nekako da sazna da ja koristim Hackintoš i onda da me zbog toga tuži. Koliko je meni poznato Apple nikad nije uradio nešto takvo.

Profile

Posted: 13 July 2011 07:20 PM   [ # 34 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3203
Joined  2005-05-07

Naravno da Apple-u ne pada na pamet da juri ljude koji instaliraju mac na pc. Prosta je stvar, apple-u što se tiče računara uglavnom donose profit ljudi koji se bave poslom za koji im je potreban računar koji radi savršeno, i nemaju vremena da eksperimentišu sa raznoraznim komponentama jer je to za takvlje ljude obično gubljenje vremena. U ovu grupu naravno ne spadaju dokonaši i avanturisti istraživač koji nateraju pc da pokrene osx. Njima posao (život) ne zavisi od računara u tom smislu pa mogu sebi da priušte da nešto probaju. Što se tiče toga da će apple nekog da tuži, pa ni MS koji je što se softvera tiče mnogo zastupljeniji u svetu nego apple nema pravo da ti uđe u kuću i iznese komp zato što nisi platio windows. Ali kad smo već kod toga, ako je to sve tako lepo, mislim, taj hackintosh i to sve, i nemogućnosti da apple nekog tuži zbog nečega, navedi mi i jednu firmu koja će se reklamirati sa računarima koje sklapaju i prodaju sa hackintoshem… Nema ih… i to verovatno nije tek onako. Ne znam kako će se stvari odvijati u buduće bar što se x-a tiče jer pojedine firme koje proizvode pc računare pokušavaju zamenu biosa efijem.

Signature 

———————————————————————————————-
Mac mini, Mac16,10
iPhone 16Pro

Profile

Posted: 13 July 2011 07:43 PM   [ # 35 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

smug9001 wrote:

Svejedno šta piše u EULAi, to nije ILEGALNO već kršenje EULAe

Jeste na prvi pogled stvar semantike ali stvar malo razlicito tumacimo. Kao kad bi rekao da nesto za sta bi te prekrsajno gonili nije ilegalno nego samo nesto za sta bi krivicno odgovarao. Ako neko moze da te tuzi i dobije tuzbu onda to tesko moze da bude legalno. To sto te ne tuzi nema veze sa osnovnom temom dal je legalno ili ne.

Vidi i ovo sto je cika kosta napisao—sve firme koje su pokusale da prodaju hakintose su vrlo brzo zatvorene. So da li moze da se uradi / hocu da uradim / nece niko da me dira je ok izbor i ja nemam ni najmanji problem sa tim. Ali ako gledamo iz ugla ‘ako to uradim nema ni teoretskih posledica te je skoroz legalno’, onda prosto nije legalno.

Profile

Posted: 13 July 2011 09:45 PM   [ # 36 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  13
Joined  2011-07-12

madamov wrote:

votdfak wrote:

madamov wrote:

votdfak wrote:

Nisu ni Grcka, a ni Media Markt u ovom slucaju reprezentativni.

U kom tačno slučaju, nije baš najasnije? Mislim, gde ćeš videti toliko PC laptopova pored jednog MacBook Proa?

Pitanje je samo kojih laptopova… nista drugo.

Izvini, ali opet mi nije jasno, kakvih to laptopova nema u MediaMarktu ili u Grčkoj, a da nisu reprezentativni. Ono što hoću da kažem je da sutra WinWin ili Gigatron pored tone onih plastičnih PC laptopova u svojim radnjama stavi i po jedan MacBook Pro, zašto bi i oni i Srbija bili nereprezentativni po tom pitanju?

Nema premium lapova… Sony Vaio Z, Samsung 9 Series, Dell Adamo, itd.

Bilo je nekoliko pokusaja da se Hackintosh komercijalizuje, Apple je svaki put reagovao i sprecio dalju prodaju.

Profile

Posted: 13 July 2011 09:47 PM   [ # 37 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7598
Joined  2005-04-28

votdfak wrote:

madamov wrote:

votdfak wrote:

madamov wrote:

votdfak wrote:

Nisu ni Grcka, a ni Media Markt u ovom slucaju reprezentativni.

U kom tačno slučaju, nije baš najasnije? Mislim, gde ćeš videti toliko PC laptopova pored jednog MacBook Proa?

Pitanje je samo kojih laptopova… nista drugo.

Izvini, ali opet mi nije jasno, kakvih to laptopova nema u MediaMarktu ili u Grčkoj, a da nisu reprezentativni. Ono što hoću da kažem je da sutra WinWin ili Gigatron pored tone onih plastičnih PC laptopova u svojim radnjama stavi i po jedan MacBook Pro, zašto bi i oni i Srbija bili nereprezentativni po tom pitanju?

Nema premium lapova… Sony Vaio Z, Samsung 9 Series, Dell Adamo, itd.

Kako nema, kada je bio Sony Vaio all-in-one? A i kakve veze ima što ih nema, pa Sony Vaio košta možda i više od MacBook Proa? Takođe, Dell je odustao od Adamoa, koliko mi se čni, ne pravi se više.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 13 July 2011 11:00 PM   [ # 38 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-07-12

http://www.engadget.com/2011/07/13/sonys-vaio-z-finally-arrives-in-the-us-goes-on-sale-starting-a/

ne mozes da poredis babe i zabe… sony vaio serija ima milion modela… sony vaio z je cudo tehnike… ali ja sam srecan sa mojim airom…

Profile

Posted: 14 July 2011 12:35 AM   [ # 39 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3203
Joined  2005-05-07

votdfak wrote:

Bilo je nekoliko pokusaja da se Hackintosh komercijalizuje, Apple je svaki put reagovao i sprecio dalju prodaju.

Hackintosh tebi deluje legalno, i hackintosh i komercijalizacija mogu da stoje u jednoj rečenici??

Apple ima proizvod koji se zove OS X i kaže da se on takav kakav je ne može menjati od strane bilo koga osim apple-a samog, onda neki stručnjak iz mog sela izmeni (doda-oduzme) ktextove i ostale stvari koje se inače menjaju na osx-u da bi radio na pc-u, i ti za to kažeš da je legalno? O čemu pričamo ovde, pa ti ni ubuntu koji je free ne smeš da promeniš i redistribuiraš pod istim imenom…

Signature 

———————————————————————————————-
Mac mini, Mac16,10
iPhone 16Pro

Profile

Posted: 14 July 2011 09:16 AM   [ # 40 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7598
Joined  2005-04-28

votdfak wrote:

http://www.engadget.com/2011/07/13/sonys-vaio-z-finally-arrives-in-the-us-goes-on-sale-starting-a/

ne mozes da poredis babe i zabe… sony vaio serija ima milion modela… sony vaio z je cudo tehnike… ali ja sam srecan sa mojim airom…

Pa jeste čudo tehnike, ali i košta i više od Aira (eto, taj na koji si linkovao košta $2000, hajde da se kladimo da će Sandybridge Air da košta manje kada ga najave danas ili sutra); a to je i poneta ove teme; Apple računari uopšte nisu skupi, samo ne treba porediti babe i žabe.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 14 July 2011 11:36 AM   [ # 41 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-07-12

cika_kosta wrote:

votdfak wrote:

Hackintosh tebi deluje legalno, i hackintosh i komercijalizacija mogu da stoje u jednoj rečenici??

Apple ima proizvod koji se zove OS X i kaže da se on takav kakav je ne može menjati od strane bilo koga osim apple-a samog, onda neki stručnjak iz mog sela izmeni (doda-oduzme) ktextove i ostale stvari koje se inače menjaju na osx-u da bi radio na pc-u, i ti za to kažeš da je legalno? O čemu pričamo ovde, pa ti ni ubuntu koji je free ne smeš da promeniš i redistribuiraš pod istim imenom…

Ako se vratis na moj prvi post bice ti malo jasnije, nisi najbolje shvatio.

Profile

Posted: 14 July 2011 11:39 AM   [ # 42 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-07-12

madamov wrote:

votdfak wrote:

Pa jeste čudo tehnike, ali i košta i više od Aira (eto, taj na koji si linkovao košta $2000, hajde da se kladimo da će Sandybridge Air da košta manje kada ga najave danas ili sutra); a to je i poneta ove teme; Apple računari uopšte nisu skupi, samo ne treba porediti babe i žabe.

Evo i tebi da kazem da se vratis na moj prvi post… Apple racunari jesu skuplji u odnosu na tehnologiju koju nude. Npr, moj late 2010 Air ima C2D procesor, ali opet da ponovim, poenta je u Mac OS X operativnom sistemu. Da sam hteo da jurim latest tehnologiju kupio bih Vaio Z (jedini lap sa full hd rezolucijom na 13’, RAID 0 SSD, itd.).

SB Air ce kostati isto koliko i sad. Recimo, moj MBA 13’ 2.13/4gb/256SSD je bio oko 1.900$.

Post edited by: votdfak, at: 2011/07/14 11:50

Profile

Posted: 14 July 2011 12:37 PM   [ # 43 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  411
Joined  2006-04-01

madamov wrote:

Ne mora daleko da se ide. Eno u Ušću imaš Gigatron radnju sa laptopovima sa jedne strane iStylea i HP radnju nešto dalje sa druge strane.

Prođeš sve tri radnje i zaključš sam.

Profile

Posted: 14 July 2011 04:35 PM   [ # 44 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Mislim da je ovdje neko u pravu…

Ako pogledamo iskreno, a ne sa povezom prkeo očju, Apple prodaje overpriced average products. Sa samo jednom bitnom razlikom. Operativni sistem.

Problem je što svi misle da su Apple proizvodi (tipa) handpicked best components i sve tako i tome slično, dok je istina nažalost veoma drugačja.

Foxconn je najveći dobavljač, tj. integrator komponenti za Apple. Proizvode veliku većinu Apple HW portfolija, a što ne proizvode oni, već neko drugi - uglavnom Foxconn sastavlja (finalni proizvod). Ne znam koliko još Quanta figurira u ovoj ‘igri’.

Procesore svi uzimaju od Intel-a - Apple samo ima onu jebeno dobru klauzulu minimalno 30 dana ranije u odnosu na druge da ih dobije. Ploče pravi Intel/Foxconn. Hard diskovi su WD i/ili Seagate. Apple SSD-eve opet pravi neko drugi. Apple kao kompanija ne pravi apsolutno ništa od hardvera u svom portfoliju proizvoda. NIŠTA. Sve radi neko drugi za njih.

Dakle, kada se pogleda ovako - nema ništa posebno i specijalno u Apple mašinama sa hardverske strane.

Ali, ima sa softverske strane. Sav hardver je u tom smislu ‘odabran’ da podržava i (skoro) apsolutno savršeno radi pod Mac OS X-om. I to je to. Nema ništa dalje.

Jedino što je posebno je opet jebeno dobra klauzula o tajnosti proizvoda, jer ako nešto procuri - plaćaju se debeli penali.

Sa druge strane, Apple je trenutno najbogatija kompanija na svijetu (preko 40 milijardi dolara u kešu); koja dobrim dijelom plaća sve unapred i takvu mušteriju može samo idiJot da si dozvoli da izgubi.

Prema tome, Mac OS X je ono što čni Apple proizvode visoko kotiranim i to je ono zbog čega smo svi mi (ili barem velika većina nas) spremni da pratimo premium cijenu.

Da ne mislite da zaboravljam na neke stvari… Da, slažem se da je Apple inovator, pored IBM-a, jedan od rijetkih koji stvarno pravi i uvodi inovacije u IT, ali samo u commercial IT, odnosno samo u ono što se može prodati i na čemu se može dobro zaraditi (ne zaboravite da je margina Apple zarade oko ili preko 30% vrijednosti uređaja koji se prodaje). Da, slažem se da je Apple i sa kompjuterima i sa mobile uređajima drugima postavio ljestvicu veoma visoko, koju je jako teško dobaciti, a još teže prebaciti.

I da, otkako sam prešao na Apple prije par godina - ne pada mi na pamet da se vrćem nazad. Ali nisam baš toliko zaslijepljen i zaluđen da ne vidim i da nisam svjestan za šta dajem novce. Ja na to svjesno pristajem, jer sam zadovoljan kupljenim proizvodom…

A kolike su kurve, pored svih ostalih dosadašnjih primjera iz kojih se jednostavno vidi da im je bitno da se proda, a onda ide težak put dokazivanja neispravnosti proizvoda, kao i svjesnog i namjernog laganja kupca kroz specifikaciju proizvoda, pokazuje najsvježiji primjer sa najnovijim update-om Time Capsule-a - reklamiraju SERVER GRADE HDD unutra, a stavljaju običan WD Green disk na kome je samo doštampan Apple logo.

Da im sve radi i prolazi - radi. Ali, da su kurve - kurve su. Svjetski poznate…

Pozdrav.

Djole

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 14 July 2011 06:49 PM   [ # 45 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

castor wrote:

Ako pogledamo iskreno, a ne sa povezom prkeo očju, Apple prodaje overpriced average products. Sa samo jednom bitnom razlikom. Operativni sistem.

Ovo je otprilike suština cele priče, sve ostalo su priče za malu decu.

Jedino što treba dodati je da je i taj famozni dizajn izvanredan i tu jednostavno nemaju konkurenciju. Treba im i to priznati, zašto da ne, što se kaže: ”Nije sramota znati kung-fu.’

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

< 1 2 3 4 5 >  Last ›
3 of 16