Pozdrav za sve clanove s obzirom da mi je ovo prvi post. Potrudiću se da budem koncizan i konkretan u nekoliko pitanja koje ću postaviti jer sam sinoc bio na ivici živaca zbog Apple uređaja koji su zamalo završili u kontejneru u kompletu!
Naime, problem sa kojim sam se po drugi put susreo je onaj koji je i nekolicina vas već iskusila-problem sa flekama na ekranu. Ekran je jednom zamenjen (pod garancijom) ali su se fleke, po isteku garantnog roka ponovo vratile u istoj formi na (novom) displeju. Znam celu proceduru oko čšćenja, otvaranja, odlepljivanja metalne folije, itd tako da taj deo možemo odmah preskočti, pokušao sam sam ali, iskreno, nisam dorastao zadatku.
U istom trenutku kada mi se prvi put pojavio problem sa ‘flekama’ u displeju, nisam bio u mogućnosti da izbacim CD iz super drive-a koji je, na istom servisu zamenjen.
Sada imam problem sa takzvanom dropoff-ovima wifi-ja sa moje kućne SBB mreže, koji su postali zasta učestali (3-4 puta dnevno, uglavnom posle paljenja iz sleep-moda).
Takođe sam pre dva dana kupio nov Ipad 2 i sinoć iskusio problem sa nemogućošću paljena kupljenih aplikacija aplikacija koji sam rešio ponovnom istalacijom i sinhronizacijom. Znam da ovo nije deo foruma nemenjen ipad diskusiji ali sam ovo morao da napomenem sa razlogom.
E sada dolazimo do dela koji me zanjima:
Pošto mi je sinoć bukvalno ‘pala roletna’ nakon svega što mi se izdešavalo sa, toliko izvikanom i navodno ekstremno kvalitetnom APPLE opremom koja zamalo nije završila u kontejneru, zanjima me da li na ovom forumu postoji neka dobra duša koja bi mi pomogla da ove boljke na računaru otklonim za odredjenu novcanu nadoknadu ili da prodajem ovo, slobodno mogu reći, ‘DJUBRE’. Bavim se profesionalnom fotografijom, retuširanjem i grafičkim dizajnom u velikoj kompaniji i Apple računar sam kupio prvenstveno za tu svrhu, ne za surfovanje internetom, igrice, i izmotavanje u photobooth-u! Dakle, nemam vremena da se smaram sa računarom koji sam platio 2200 eura, koji ima konfiguraciju koja bi trebalo da radi kao avion, da sam zadovoljan - NISAM uopšte, nasuprot tome kakvo visoko mišljenje sam imao o proizvođaču, nažalost, danas je ono dijametralno drugačje.
Unapred zahvaljujem svima koji žele da se uključe u diskusiju i pomognu.
Moj ti je savet da racunar odnese gde si ga kupio i ponovo zamenis ekran, tehnicki dokle god si u garanciji mozes to da radis, takodje ti predlazem da kupis Apple Care ako je originalna garancija pri isteku ili za ne daj boze.
Takodje ovo sto si ti napisao nisi jedini ovde, ovakvih postova je bilo i prije i sve se svodi na to da li si pre kupovine bio upoznat sa problemima oko displeja ili ne.
Ako si bio upoznat a kupio iMac onda jbg zajebao si se, ako nisi onda razumem tvoje razocaranje.
Ako planira da ga prodas razmisli o varijanti MacPro ili MacMini sa Apple Cinema Display. Polovni MacPro-ovi se krecu od 800e pa na gore a ni ACD nisu vise skupe.
Do kupovine iMac računara nisam bio upoznat sa ovakvim vrstama bolji jer sam bio ubeđen u kvalitet proizvoda Apple kompanije, što se ispostavilo kao velika greška.
Na moju žalost, garancija za računar je istekla pre 3 meseca a apple care nisam dokupio tako da mi jedina solucija ostaje ona koju sam naveo. Neko ko bi mi( za određenu nadoknadu) očstio ekran i dobro zalepio kako se, po mogućstvu ovaj slučaj više ne bi dešavao.
Takođe me zanjimaju vaša iskustva sa wifi dropoff-om, da li postoji neka solucija za ovu bolju (driver, reinstall,..) ?
zafrkanciju sa ekranom sam i ja imao i menjali su mi ga verovali ili ne 3 puta! Sto se tice wifi-a nisam nikada iskusio nista slicno.
I pored svih tih problema sa prasinom i dalje bih ponovo kupio iMac-a a ukoliko zelim da se 100% osiguram od prasine onda MacPro + ACD 😊
Imas pravo da budes ljut i slazem se sa tobom da Apple ne sme sebi da dozvoli ovakve stvari ali jednostavno MacOS X po meni nema alternativu. Naravno to je moje licno misljenje.
Za ovo prvo, nisi napisao koliko inca, ali sudeci po ceni, nagadjam 27.
Evo pre neki dan smo radili u servisu ciscenje i zapusavanje rupa. 170eur ispalo. Cena zavisi od zajebancije, tako da se krece od 150 do 190eur.
Sto se dropoffa tice, zanimljivo mi je da sam i ja krivio masinu, dok nisam kupio ruter koji zapravo radi, i prestao da koristim sranje koje su mi uvalili iz sbb. Kupi airport express, ide za 60ak eura po forumu. Il ako si vec iz nadrndanog fazona da ti se ne dopada, kupi neki normalan tplink ili cisko. (ispod 5000 neces naci normalnu masinu, sve ispod 50eur je lutrija, dal ce da radi il nece da radi, il ce da malo radi malo ne radi).
iPad, to je vec zanimljivo, jer taj problem se desava jailbreakovanim ipadima (retko) kao zastita od kradje aplikacija. A ako ti poverujem da si ih kupio, nisma siguran zasto bi se to dogodilo, moguce je veoma da je problem u tome da je wifi pukao u toku skidanja aplikacije, meni se dogadjalo vise puta.
Ako wifi ima odredjeni timeout duze vreme, dogadja se da se download navodno zavrsi, i da masina pokusa da ga otvori. U iPad slucaju, obicno instalacija failuje, ali meni se dogodilo par puta da samo startuje pocetni png, pa crashuje.
Za ovo prvo, nisi napisao koliko inca, ali sudeci po ceni, nagadjam 27.
Evo pre neki dan smo radili u servisu ciscenje i zapusavanje rupa. 170eur ispalo. Cena zavisi od zajebancije, tako da se krece od 150 do 190eur.
Sto se dropoffa tice, zanimljivo mi je da sam i ja krivio masinu, dok nisam kupio ruter koji zapravo radi, i prestao da koristim sranje koje su mi uvalili iz sbb. Kupi airport express, ide za 60ak eura po forumu. Il ako si vec iz nadrndanog fazona da ti se ne dopada, kupi neki normalan tplink ili cisko. (ispod 5000 neces naci normalnu masinu, sve ispod 50eur je lutrija, dal ce da radi il nece da radi, il ce da malo radi malo ne radi).
iPad, to je vec zanimljivo, jer taj problem se desava jailbreakovanim ipadima (retko) kao zastita od kradje aplikacija. A ako ti poverujem da si ih kupio, nisma siguran zasto bi se to dogodilo, moguce je veoma da je problem u tome da je wifi pukao u toku skidanja aplikacije, meni se dogadjalo vise puta.
Ako wifi ima odredjeni timeout duze vreme, dogadja se da se download navodno zavrsi, i da masina pokusa da ga otvori. U iPad slucaju, obicno instalacija failuje, ali meni se dogodilo par puta da samo startuje pocetni png, pa crashuje.
Marko,
Cena nije mala, na 2200 (da u pitanju je Imac 27, quad core, 1TB, Radeon 1GB itd…) koje sam već dao ali vidim da je ta cena otrpilike svuda, šta je, tu je. Mogu samo da budem besan i ništa drugo. Ja sam pokušao da sam očstim ali bezuspešno, nisam hteo da čačkam žabice koje ne znam kako se otključavaju kako bih skinuo oplatu sa panela, više bi me bolelo da sam nešto polomio.
Za wifi koristim TPlink-ov jač router (ne znam sada tačno oznaku modela jer nisam kod kuće) i radi kao singerica na Playstationu 3 (igranje i surfovanje u mreži); raznim telefonima, lap topu i ipadu. Znač, nije problem u routeru niti kvalitetu mreže jer na svim ostalim periferijama radi kao sat! Opet dolazimo do problema sa samim računarom.
Opet sada, iPad, nema problem sa kokretnom aplikaciom već je zabagovao sve skinute aplikacije sa app stora. Nativne aplikacije koje su uz njega došle su se otvarale bez problema. Ipad je kupljen nov, star 2 dana, nije jailbraikovan (ne još uvek :silly: ). Čitao sam o ovome na forumima, problem se rešava prostom sinhronizacijom sa računarom ili brisanjem i instalacijom bilo koje aplikacije koja je već instalirana preko app stora. To će ga, tako reći, ‘otkočti’.
Ali dobro, da ne odlutamo sada previše od teme koja je primarno iMac, zanjima me gde i kada može da se uradi servis i najbitnije, i što me najviše zanjima je pitanje: DA LI MI SERVIS NEČIME GARANTUJE DA ?E, POSLE POTROŠENIH SKORO 2500 EURA KOMPJUTER RADITI KAO ŠTO ZAMIŠLJAM, ODNOSNO KAO ŠTO JE RADIO SVAKI MOJ DOSADAŠNJI (5 PUTA JEFTINIJI) WIN RAČUNAR? Ako nepostoji garancija za ovako nečme momentalno ću ga baciti u đubre jer nemam nameru da, na godišnjem nivou plaćam servis za moju radnu stanicu skoro kao servis za bolji auto!
Salezio wrote:
Ali dobro, da ne odlutamo sada previše od teme koja je primarno iMac, zanjima me gde i kada može da se uradi servis i najbitnije, i što me najviše zanjima je pitanje: DA LI MI SERVIS NEČIME GARANTUJE DA ?E, POSLE POTROŠENIH SKORO 2500 EURA KOMPJUTER RADITI KAO ŠTO ZAMIŠLJAM, ODNOSNO KAO ŠTO JE RADIO SVAKI MOJ DOSADAŠNJI (5 PUTA JEFTINIJI) WIN RAČUNAR? [/quote]
Nazalost ne garantuje. Desilo se jednom i desice se opet isto. To je standardna boljka. Plus si izasao iz garancije sto je veoma losa stvar. Npr da si uzeo Apple Care koji kosta 170eu imao bi ukupno 3 godine grarancije. A sad npr placas ciscenje ekrana 150-190eu. I posle opet oko godine koriscenja veoma je verovatno da se problem opet pojavi.
Kad su iMac-ovi u pitanju Apple Care se uzima ali pod obavezno. Ja sam uzeo za moj i nisam zazalio. Imam jos 2 godine garancije i prst u uvetu 😊
Da, ako radi na ostalim periferijama, onda nema svrhe optuzivati ruter. Kada ga doneses u radnju (prilicno sam siguran da smo se mi culi danas vezano za ono osvetljenje); obavezno cu da proverim. Veoma je moguce (cak i najverovatnije) da je neki softverski bag u pitanju, jer koliko razumem, wifi radi normalno, kada se jednom konektujes, samo dropuje mreza posle sleepa. Ako je tako, najverovatnije je da je jednostavno nesto lose podeseno u settingsu (ja uvek idem na najjednostavnije resenje 😛 ) u svakom slucaju, nas serviser ce da ga svejedno zakaci na tool za dijagnostiku, pa ce on i da nam kaze ako nesto ne valja hardverski.
Za ipad vezano, moguce je da je bag. Ja sam se nekako toliko navikao na servisiranje i reinstaliranje iOS uredjaja, pa nazalost mozda ne mogu sa korisnicke strane da uvidim koliki je problem uraditi 15-minutni restore, narocito posle samo dva dana koriscenja dok je jos uvek prazan.
Sto se garancije tice, ne garantuje niko da se to nece pojaviti ponovo.
Ali ne zato sto smo nesigurni da se nece pojaviti, vec prvenstveno zato sto je masina otvarana od strane neovlascenog lica.
Apple ima propis da ako je masina otvarana od strane bilo koga ko nema serviserski certifikat (a lako saznamo da li jeste) gubi se garancija - ili ukoliko masina nije vise pod garancijom, gubi se garancija na servis. Objasnicu ti sutra sta je ESD damage, i tako dalje, da ne duzim.
Nas serviser je kao i mnogi drugi sa foruma, vec ovo radio, i dosao do zakljucka da postoje dve rupe na sklopu ekrana kroz koje duvanski dim ili prasina ulazi. U okviru servisa je i zapusavanje ovih rupa nakon sklapanja monitora, sto ne utice ni na koji nacin na sam rad racunara, vec onemogucava prasini da udje. Niko ne moze da garantuje da ce ovo resenje zastititi imac od prasine, ali statistika kaze da nam se 0% ljudi vratilo do sada posle ciscenja i zapusavanja rupa.
Tako da nadam se da ce ti ovaj moj mali sastav uneti poverenja u ono sto cemo da mu radimo 😊
P.S. posto vidim da sudis o apple kao brendu po ovome, imaj na umu da si iste pare mogao dati i na neki ocajan HP all in one racunar, i da bi imao isti problem vrlo brzo. Imac je samo najpoznatiji iz cele kategorije, ali svi oni imaju problema sa skupim ekranima, prasinom i (onim najgorim) spaljivanjem piksela usled velikih temperatura. Ako ti je trebala pro masina, ja bih ti kao prodavac pre savetovao mini + ACD ili mac pro + ACD.
Svako ima pravo na svoje misljenje, i svako bira opremu prema svojim potrebama i mogucnostima. Ni jedan racunar nije nekvarljiv. Cak i ako prodas masine posle ovoga, cim naidjes na neki ozbiljniji i veci projekat, ces se pokajati posebno ukoliko se bavis grafikom/fotografijom i vratis na win. Al sta je tu je, zelim ti srecu sta god uradio.
i dosao do zakljucka da postoje dve rupe na sklopu ekrana kroz koje duvanski dim ili prasina ulazi.
Da iskoristim priliku: da li se neko mozda pozabavio motivima dizajnera koji je predvideo te otvore (razumeo sam da su otvori u pitanju, a ne rupe)? Da li je to predvidjeno da drzi ili propusti nesto, da li se tu nesto zakljucava, da li su namerno predvidjene da propuste vazduh u ekran, itd.? Da nije neko nesto video, makar na brzaka?
Takođe me zanjimaju vaša iskustva sa wifi dropoff-om, da li postoji neka solucija za ovu bolju (driver, reinstall,..) ?
Za ovo probaj reinstalaciju sistema, Ali tzv. ‘clean install’, što će reći prvo bekap, reformatiranje sistemske particije, instalacija i na kraju vraćanje bekapa.
Za ovo probaj reinstalaciju sistema, Ali tzv. ‘clean install’, što će reći prvo bekap, reformatiranje sistemske particije, instalacija i na kraju vraćanje bekapa.
To sam i ja imao na umu.
DS_store, nemam ideju pravo da ti kazem, ali kako se to dogadja od 2008 na ovamo, zvuci namerno… Mada ne vidim iskreno motiv za to (zele da izgube 600eur po ekranu, da bi zaradili 200eur po applecare?). Ako imas ikakvu teoriju zavere, dobrodosla je xD
Po svemu sto sam do sada citao, nagadjam da te rupe moraju da budu tu, zbog nekog hladjenja pretpostavljam. Da ne treba davno bi ih Apple zatvorio da smanji skart ekrana, ne bi ostavili nesto tako ocigledno. Znam da dosta servisera zatvara te rupe da bi smanjili prasinu ali mislim da tako rizikuju ceo ekran.
Prosto mi lici na logicki problem. iMac je previse stanjen pa se ekran nenormalno greje od komponenti iza, tako da treba protok vazduha da ga hladi. Ko sad kupcima da objasni da nova generacija iMaca koja izadje nije tanja ili bar ista kao prethodna. Lici mi na ‘e jbg’ dizajn, sad guramo tako jer nema izbora.
Ja imam ozbiljnu dilemu kad uskoro budem obnavljao opremu. Minija sam imao i bio prezadovoljan. Sad imam iMaca koji se izgleda ne prlja (ili ja to ne uspevam da vidim). Novi iMac ili novi Mini? Mozda prljav ekran ili kablovi na sve strane? Jos gore oba mi odlicno zavrsavaju posao tako da odlucuje samo estetika.
Po svemu sto sam do sada citao, nagadjam da te rupe moraju da budu tu, zbog nekog hladjenja pretpostavljam.
To mi je sve OK, samo mi nije jasno zasto kroz panel? Ako je to sto greje iza panela, zasto onda vazduh ne struji izmedju panela i toga sto greje? Zasto bas kroz sam panel? Pokusavam da domundjam zasto su pustili vazduh kroz panel i ne uspeva mi.
To mi je sve OK, samo mi nije jasno zasto kroz panel? Ako je to sto greje iza panela, zasto onda vazduh ne struji izmedju panela i toga sto greje? Zasto bas kroz sam panel? Pokusavam da domundjam zasto su pustili vazduh kroz panel i ne uspeva mi.
Ne znam dovoljno i nagadjam ali svako drugo objasnjenje (osim da rupe bas moraju da budu tolike kolike su i bas na tom mestu) nema smisla. Ako je stvarno hladjenje u pitanju onda je to zestok projektantski oops. Ako nije hladenje onda je to jedini deo bilo kog Apple uredjaja koji je nedovrsen a kome se dizajn ne popravlja. Prosto da to nisu bili prinudjeni ne bi preneli ‘rupe’ sa 24’ panela na 27’ panel.
U svakom slucaju sad dok pricamo sve mi se cini da ce ipak da bude novi mini kod mene.
Racunar smo pogledali… NE ZELITE da znate sta smo nasli unutra.
Pisem kada zavrsimo popravku (sutra) cisto da ne pricam dok sve nije gotovo i svi ne budu srecni… Bottom line, ne nosite nista u istyle…
Zelimo 😊
Inace sto se tice iMac-ova… Pre dva meseca sam kupio iMac 21.5, slabiji model, i posle oko 10 dana su se pojavile veoma vidljive fleke u gornjem desnom uglu. Zamenjen je za nov, a pored tih fleka je imao i jedan mrtav pixel. Ovaj koji sam dobio kao zamenu radi bez gasenja vec mesec i po, ali polako se i na njemu pojavljuje ‘nesto’ u gornjem desnom uglu. Deluje mi kao da nisu klasicne fleke unutar samog panela, nego prasina koja se polako uvlaci iza samog stakla. Mrzi me sada da skidam staklo i da cistim, ali ako se pogorsa onda sigurno hocu.
Inace AppleCare i iMac jednostavno moraju jedno sa drugim da idu, tako da mi je to sledeca kupovina. Osim ako Apple ne reaguje, ali kada nisu do sada…
Kolega ima model od 20’ Early 2008 koji se prakticno od dana kupovine nije ugasio nikada i nema ni traga prasini.