Imam zabunu oko pcija koji me da izvinete stalno nesto zajeb*va…Stekam paricce za mac…Koristio sam hackintosh tako da znam sta su pram kako instalirati i updateovati formatirati i to…Sad ne mogu se odluciti za koji mac…Nalozio sam se na macbook air mada zelim lako tanko mada ne bas tako malo…Uzeo bih pre laptop znaci…Da bude i jako do 2500e…Razmisljam retinu…Sad mi recite sta mi preporucujete?:woohoo:
Na pitanje koje si ti postavio Ripper ti je dao previse strucan odgovor, jer nisi rekao za sta ti treba racunar. Ako ces ga koristiti da na njemu otvoris facebook i igras slagalicu onda moze bilo koji, ako ti treba za audio/video produkciju onda je to druga prica, ili ganjas retinu jer si dizajner/fotograf…
Na pitanje koje si ti postavio Ripper ti je dao previse strucan odgovor, jer nisi rekao za sta ti treba racunar. Ako ces ga koristiti da na njemu otvoris facebook i igras slagalicu onda moze bilo koji, ako ti treba za audio/video produkciju onda je to druga prica, ili ganjas retinu jer si dizajner/fotograf…
Ako je to slucaj onda je stvar vrlo jasna, treba ti Mac Pro po mogucnosti 3
povezana i 6 Apple Display-a (27-inch); tada ce ti rad na racunaru biti brz a moci ces i da editujes, zapravo to editovanje ce ti malo stekati, ali ako na ta 3 MacPro-a dodas jos 2-3, pa ukupno budes imao 5-6 MacPro-ova e onda bi trebalo sve da ide glatko.
Ako je to slucaj onda je stvar vrlo jasna, treba ti Mac Pro po mogucnosti 3
povezana i 6 Apple Display-a (27-inch); tada ce ti rad na racunaru biti brz a moci ces i da editujes, zapravo to editovanje ce ti malo stekati, ali ako na ta 3 MacPro-a dodas jos 2-3, pa ukupno budes imao 5-6 MacPro-ova e onda bi trebalo sve da ide glatko.
Ili jednostavno da nabildujem jedan mac pro…Ali kao sto rekoh ja bih laptop samo da bih nosio ali ovako bi pre uzeo tako nesto…Ja ne mogu za 2500 budjona da kupim jedan najjaci a kamoli 3 i vise..MAda bi bilo lepo da imam tako nesto!
EDIT:http://store.apple.com/us_smb_78313/browse/home/shop_mac/family/mac_pro za 2000e mogu da kupim najjjeftiniji!
EDIT2:U svakom slucaju posle treba dati najmanje 800e za cinema display!
Post edited by: jabucilooo, at: 2012/11/12 19:35
Dobro drugar Marko te malo zeza mada je i dao dobar odgovor u odnosu na kakav si nacin pitao. Buduci da zelis mobilnost,gledaj 15inch retinu(buduci da zelis slim ili ti ‘tanko’) ili obicnu 15inch za koju bi se licno najradije i sam opredelio.Sem sto je obicna verzija 18% sporija od retine(sto nije puno).Imas mogucnost da ugradis sam jos jedan ssd.Jer kad se gleda o video editingu hdd je proslost(sem kad je raid u pitanju).Sem toga savjet jos kad kupis MBP sa hdd-om(nek ti ovaj sluzi za backup,kupi dva ista ssd-a(marka i ostale specifikacije) i stavi u raid0.I nek te bog vidi. Sto se ekrana tice ,preko prodavnice imas opciju da kupis sa malo kvalitetnijim ekranom (Hi-Res Glossy/Antiglare=100$).
Uostalom ovakav odgovor ti svako moze dati pa i puki amater.
Dobro drugar Marko te malo zeza mada je i dao dobar odgovor u odnosu na kakav si nacin pitao. Buduci da zelis mobilnost,gledaj 15inch retinu(buduci da zelis slim ili ti ‘tanko’) ili obicnu 15inch za koju bi se licno najradije i sam opredelio.Sem sto je obicna verzija 18% sporija od retine(sto nije puno).Imas mogucnost da ugradis sam jos jedan ssd.Jer kad se gleda o video editingu hdd je proslost(sem kad je raid u pitanju).Sem toga savjet jos kad kupis MBP sa hdd-om(nek ti ovaj sluzi za backup,kupi dva ista ssd-a(marka i ostale specifikacije) i stavi u raid0.I nek te bog vidi. Sto se ekrana tice ,preko prodavnice imas opciju da kupis sa malo kvalitetnijim ekranom (Hi-Res Glossy/Antiglare=100$).
Uostalom ovakav odgovor ti svako moze dati pa i puki amater.
😉
Ovako…Voleo bih tankost i portabilnost ali ne mora…moze editing i kod kuce 😉 E sad ja bih najpre uzeo retinu pa gde kod nas imaju najjejftinijeee…Ako neko moze da napise i cene…Ne bih da vas cimam ovoliko za ovo ali moram!:side:
Ako si već rešio da uzimaš retinu, ta varijanta najjeftinije može, a i ne mora uvek da bude povoljna… Npr, cene u prodavnicama u Srbiji moraju da budu iste, dakle u dinar, ako neko od prodavaca napiše drugačju cenu od propisane, mogao bi jako lepo da završi sa prodajom Apple proizvoda. Ono što jeste definitivno povoljnije od prodavnice je ovaj forum gde lako možeš da vidiš ko od prodavaca ima pozitivan fidbek (a hvala bogu, ima takvih još uvek 😊 ) Ono oko čega bih te samo posavetovao, a to je da kad kupiš komp u Srbiji u prodavnici, dobijaš garanciju 2 godine i možeš da pazariš na rate, dok je kod kompova sa foruma uglavnom 1god garancije (pričam za kompove donešene iz inostranstva) i uvek ti je aktuelan solarni načn plaćanja. Ostalo je na tebi da odlučš od koga ćeš da kupiš.
Ako si već rešio da uzimaš retinu, ta varijanta najjeftinije može, a i ne mora uvek da bude povoljna… Npr, cene u prodavnicama u Srbiji moraju da budu iste, dakle u dinar, ako neko od prodavaca napiše drugačju cenu od propisane, mogao bi jako lepo da završi sa prodajom Apple proizvoda. Ono što jeste definitivno povoljnije od prodavnice je ovaj forum gde lako možeš da vidiš ko od prodavaca ima pozitivan fidbek (a hvala bogu, ima takvih još uvek 😊 ) Ono oko čega bih te samo posavetovao, a to je da kad kupiš komp u Srbiji u prodavnici, dobijaš garanciju 2 godine i možeš da pazariš na rate, dok je kod kompova sa foruma uglavnom 1god garancije (pričam za kompove donešene iz inostranstva) i uvek ti je aktuelan solarni načn plaćanja. Ostalo je na tebi da odlučš od koga ćeš da kupiš.
Hvala za info…JA milsim da je najjpouzdanije da narucim od SOad-a.Sve pohvale za cimanje samo zobg mene…Jem ti ovu tastaturu nemogu n apisem dve reci normalno :D
Vidi ovako… ovi najnoviji MacBook modeli su prilično tanki, to jest tanji su nego zadnja strana na MacBook Air (MacBook Air je s prednje strane dosta tanji, ali mu je zadnja strana malčce deblja). Ako ćeš da radiš video editing, gledaj modele koji imaju quad-core procesor i dedicated GPU (znač, ne samo integrisanu grafičku kao MacBook Air i oni jeftiniji modeli MacBooka) jer će to da ti ubrza encoding. Moći ćeš ti da radiš video editing i na nekom Macu koji ima dual-core procesor i nema dedicated GPU, ali onda će da ti encoding bude sporiji.
Znač, ako su ti i mobilnost i video editing bitni, gledaj da uzmeš MacBook Pro Retina od 15’’ (jer oni imaju i quad-core procesor i dedicated GPU… oni od 13’’ nemaju)... ako ti je to skupo, onda ćeš morati da se odlučš da li ti je bitnija mobilnost ili video editing. Ako ti je mobilnost na prvom mestu, onda možeš da gledaš bilo koji MacBook, a ako ti je video editing bitniji, razmisli o nekom iMacu (ako nemaš potrebe da često radiš van kuće).