Znam da se mozda jako mali broj vas koji koristite iMac susreo sa Fusion Drive-om jer je to novina koja je ubacena u model `Late 2012`, ali imam neka nerazjasnjena pitanja, a zelim da sve razjasnim dok mi ne stigne iMac da ne bude posle `e trebalo je prvo da uradis ovo, pa onda ovo…`.
Razumeo sam da Fusion Drive `pametno` rasporedjuje fajlove na SSD i HDD u zavisnosti od toga koliko im cesto pristupamo, ali mene zanima sledeca stvar:
posto je to sve jedan hard i jedna jedina particija, sta da radim ako treba u nekom trenutku da reinstaliram sistem? Znam da se reinstalacija ne radi ni blizu cesto kao kod PC-a i Windowsa na njemu, ali ja bih u slucaju reinstalacije sistema izgubio sve podatke sa harda (jer je, kao sto sam vec rekao, sve jedan hard i jedna particija).
Sta je potrebno da odradim pre nego prekopiram podatke sa externog harda na iMac? Jel mogu da se prave particije na Fusion Drive-u? Kako to sad funkcionise? Da li bi sistem opet `pametno` uzimao fajlove koje koristim cesto sa te druge particije pa premestao na SSD - pa da onda fakticki nisam nista uradio?
Znam da se reinstalacija ne radi ni blizu cesto kao kod PC-a i Windowsa na njemu, ali ja bih u slucaju reinstalacije sistema izgubio sve podatke sa harda (jer je, kao sto sam vec rekao, sve jedan hard i jedna particija).
To samo ako radiš ‘clean install’, to jest ako ti prvo pobrišeš sve, pa tek onda uzmeš da instaliraš OS na prazan hard disk… mada i tad možeš vrlo lako da vratiš ono što ti je potrebno ako si koristio Time Machine da ti backupuje Mac automatski.
Ako radiš ‘normalnu instalaciju’, tad se samo briše stari OS i instalira se novi i eventualno se obriše nešto od softwarea što nije kompatibilno sa novom verzijom da ti ne bi pravilo probleme, a podešavanja i fajlovi bi trebalo da ti ostanu tamo gde su bili, bez obzira što je ista particija.
Ta ‘normalna instalacija’ je podrazumevani načn da instaliraš/reinstaliraš OS, tako da ne moraš da brineš da li će da prođe OK (jer Apple ne bi napravio da to bude podrazumevani načn za instalaciju OS-a ako to ne bi radilo kako treba)... a neka realna potreba da radiš ‘clean install’ bi bilo u slučaju ako ti nešto toliko mnogo zezneš da ti ‘normalna instalacija’ ne pomaže puno (što ne bi trebalo da se desi ako ti nisi prethodno na svoju ruku dirao sistemske fajlove, pritom ignorišući sva upozorenja sistema ili ako nisi instalirao neke leve programe sa nekih levih sajtova, umesto proverenih programa sa AppStore i drugih proverenih lokacija); pa tad radiš radiš ‘clean install’.
Uzgred… na Mac se ne viđa se baš nešto često da neko deli hard disk na particije ako nema nameru da pored OS X koristi i Windows ili neki drugi OS, pa da za njih pravi dodatne particije.
malo upozorenje, kod novih iMac racunara, nece bas moci ‘clean install’ tako lako, izgleda da moze samo sa recovery particije, u cemu je stos jos ne znam, nije uspeo boot nijedne varijante OSX-a (ukljucujuci verziju sa kojom dolazi iMAc i noviju) sa USB-a na novom iMac-u
@indijanac Ako moze malo pojasnjenje izmedju tog ‘clean install’ i ‘normalne instalacije’... Ako moze neko uputstvo ili video tutorijal i za jedno i za drugo… Radio sam godinama samo reinstalacije sistema Windows i Linux… I jel ista prica kao sa Windows-om sto se tice image fajla sistema? Jel skidam neku ‘narodnu’ verziju ili…?
@fl45h Nije mi jasna ta recovery particija… Jel mi ona samo omogucava da odradim instalaciju preko nekog image-a sistema koji sam nabavio ili preko nje mogu celu reinstalaciju da odradim?
Pod ‘normalna instalacija’ mislim na instalaciju kad instaliraš onako kako je podrazumevano, znač kad samo ‘pregaziš’ onu instalaciju na hard disku, a pod ‘clean install’ mislim na instalaciju koja ide na prazan hard disk, znač kad prethodno ti uzmeš da formatiraš hard disk (ili ugradiš novi hard disk); pa onda pokreneš instalaciju.
Nisu ti potrebna uputstva jer je postupak instalacije poprilično user friendly… nije ‘ista priča’ kao sa Windowsom… OS X je više user-friendly nego Windows što je.
Recovery particija je jedna mala skrivena particija na hard disku gde se drži sve što ti je potrebno za instalaciju/reinstalaciju OS-a. Znač, ne moraš nikakav image da ubacuješ, niti neki DVD, nego samo bootuješ sa te particije i izabereš šta hoćeš (imaš i neke dodatne alate tamo). Sve se radi peko normalnog grafičkog interfejsa mišem i sve lepo piše tamo (imaš da odabereš i na hrvatskom da ti bude ako ne stojiš dobro sa engleskim).
Ako ti je hard disk skzor prazan (na primer, ako nekad odlučš da zameniš hard disk); onda će Mac direktno sa Appleovih servera da povuče šta mu treba za instalaciju (samo se spojiš na internet).
Kad se bude pojavila neka novija verzija OS X-a od Mountain Lion, pa budeš hteo da upgradeuješ, možeš na AppStore da kupiš tu novu verziju (nije skupo… prosečan Srbin nekoliko puta više potroši na cigarete svakog meseca) i onda dobiješ installer na desktopu na koji samo trebaš da klikneš da bi započeo instalaciju (ne moraš nikakav ‘image’ da praviš).
@indijanac Svaka cast na postu! Sto se tice upgrade-a na neki naredni Mac OS X totalno si upravu… Vidim da je to svega 19.99$ ~ 15e… Smesno… Valjda iz Srbije mogu da se plate nekako stvari sa App Store-a.
Samo me zanima na koji nacin se boot-uje, odnosno ulazi u tu Recovery Pariciju? Kada se i sta pritiska na iMac-u?
Drži Command+R (Command je ‘cmd’ dugme pored space… tastatura na Mac je nešto drugačje od PC tastature) dok se restartuje računar da direkto uđeš u recovery režim ili drži Option (to je samo drugi naziv za Alt dugme) dok te ne pita sa koje particije da bootuje, pa izaberi.
Kad uđeš u recovery sve lepo piše šta je šta… slično izgleda kao normalan desktop, imaš prozore, možeš normalno da koristiš miša… a ako ti nešto nije baš najjasnije ima i Safari tamo, pa možeš i iz recovery režima da odeš na neki forum da pitaš šta te interesuje.
Hvala svima, posebno @indijancu na ovako opsirnim i korisnim odgovorima!
Znaci, ako bude nekada bilo potrebe za reinstaliranjem sistema (i ‘clean install’ i ‘normal install’) - recovery partition i tu mi je sve sto treba, samo sto u slucaju ‘clean install’ moram da formatiram hard…
Znač, tu su objasnili kako se pravi Recovery na eksternom hard disku ili USB flash memoriji… nije ništa komplikovano… napraviš jednu malu particiju koja ima bar 1 GB, formatiraš je kao za Mac OS X što bi trebalo da bude formatirano i onda preko Recovery Disk Assistant napraviš Recovery particiju od nje.
Samo obrati pažnju šta piše pri kraju… ako je taj Recovery napravljen na Lion ili Mountain Lion koji je došao sa računarom, taj Recovery može da se koristi samo za takav model Maca (kao što je ranije DVD za instalaciju koji je dolazio uz računar radio samo na sličnim modelima… da neko ne bi koristio tu instalaciju da upgradeuje drugarima Macove za koje nije kupljena ta verzija OS X-a); ali ako si kupio Lion ili Mountain Lion na AppStore, onda bi taj recovery trebalo da radi i na ostalim Macovima koji su upgradeovani preko AppStore.
Kad kupiš nešto na AppStore, to je vezano za tvoj korisnički račun na AppStore… i to što si kupio možeš da preneseš i na drugi Mac koji je tvoj… znač, jedino može da bude nezgodno onima koji bi da izbegnu korišćenje AppStora.
Veci problem u ovome je ne mogucnost izbora operativnog sistema (starijeg) zbog podrske odredjenim aplikacijama, tako da o tome kupci novih masina vode racuna! Iz recovery asistanta se moze dici samo recovery koji je na disku, sta cemo ako ode disk ili ga zamenite? Manevarski prostor je sve manji, meni se to bas i ne svidja, posledice cemo znati za godinu-dve.
Pa starije verzije OS X-a nisu predviđene za ove nove Macove… nelogično mi je da neko kao glavni OS na novom računaru koji je kupljen sa Mountain Lion hoće da stavi neku verziju stariju od Liona. Ako je samo zbog podrške za neke stare verzije aplikacija, možeš da teraš neku staru verziju OS X-a u virtuelnoj mašini. Ne ide da Apple omogući da neko, na primer, na MacBook Pro Retina tera Leoparda kad Leopard ne podržava sve ono što MBP Retina ima. Onda bi morali da izbacuju posebne verzije Leoparda, Snow Leoparda i ostalih koji imaju podršku za taj novi hardware, a ne lič na Apple da istovremeno nudi brdo različtih verzija OS X-a.
Ostalo što pominješ nije problem jer Recovery može da se podigne i sa USB flash memorije ako je napravljen onako kako je Apple opisao na gore pomenutoj stranici… znač, ne da raspakuješ ono što je skinuto sa AppStore na USB memoriju, nego da iz Recovery Disk Assistant napraviš Recovery od te USB memorije.
Čak i u slučaju da hard disk rikne i da mora da se zameni, a neko nema Recovery za novi Mac na USB memoriji, nije problem to što stari Macovi koji teraju neku staru verziju OS X-a ne mogu da naprave taj Recovery jer Recovery može da se pokrene preko Interneta u tom slučaju. Novi Macovi imaju tu mogućnost u firmwareu, tako da nije bitno da li je hard disk prazan. Samo, naravno, preko Internet Recovery možeš da instaliraš samo onaj OS X koji si dobio uz računar ili kupio na AppStore.
Sve je tu jasno, samo mi se ne svidja pravac u kojem idu. U smislu servisiranja, popravke, instalacije OS-a itd…
Inace, vrlo je logicno ako neko ima kupljenu licenciranu verziju nekog softvera, moze biti i starija, i gomilu hardvera povezanog na to, a hoce novi racunar, zasto ga ne bi mogao koristiti? Zato postoje apdejti na novije verzije OS-a, i nemojte se cuditi ako bude 10.6.9 za OSX Snow Leopard, iz mnogo razloga. Ne bih isao toliko daleko do Leoparda, ali Snow Leopard je jos uvek i pojam stabilnosti, upotrebljivosti i kvaliteta za Lion i Mountain Lion! U ML i dan danas nije resen problem sa baterijama, gde jako puno ljudi dobija ‘service battery’ poruku iako je sve u redu a po Lion-om je sve normalno, kao jedna od primera.
Veliki problem za mene jeste sto ne mozes da napravis USB boot postojeceg ili novijeg OS-a i lepo ga instaliras kao do sad. Sta ako nemas internet? Sta ako treba 20 masina da osposobis za kratko vreme? Za svaku par GB download-a? I to sa ne bas najbrzih Apple servera, bez obzira na sopstveni link.