1 2 3 >  Last ›
1 of 4
Da Mac duže izgleda kao nov - Saveti za čšćenje
Posted: 08 August 2008 02:33 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Video sam malopre na jednom sajtu slike nekih prljavih MacBookova, pa sam rešio da otvorim temu o savetima za čšćenje Macova ovde, ako neko ne zna kako da čsti neki Mac da ima gde da se informiše 😊

Ovde pišite šta preporučujete za ćišćenje ekrana, šta preporučujete za čšćenje kućišta nekog Maca, šta preporučujete za čšćenje tastature…

Za čšćenje ekrana preporučujem Vileda Microfiber krpe.

Ima ih po supermarketima, nisu mnogo skupe, a prilično su dobre za brisanje i ne grebu ekran.

Za čšćenje ekrana ništa drugo ne koristim.

Samo huknem u ekran, prebrišem krpom i ekran je odlično obrisan.

Ekran MacBooka mi izgleda ko da je glanc nov 😊

Za čšćenje glossy dela kućišta MacBooka preporučujem isto Vileda Microfiber krpe.

Takođe su dobre i za brisanje kućišta.

Na poklopcu MacBooka (gde je Apple logo) nemam ni najmanju ogrebotinu (izgleda kao da je MacBook glanc nov).

One sitne ogrebotine (kao kad se CD briše običnom krpom) imam samo ispod MacBooka (gde je baterija); al’ to nije od krpe, nego od pantalona 😊

Matirani deo kućišta MacBooka (nasloni za ruke i tastatura) brišem alkoholom (onim iz apoteke).

Površinu između dugmića tastature brišem onim štapićima za uši koje namočm u alkohol, a naslone za ruke nekom krpicom namočenom u alkohol.

Rešenje za takozvani ‘discoloration’ naslona za ruke na belom MacBooku:

Nemojte ništa da brinete ako vam se na naslonu za ruke na belom MacBooku pojave one sivkaste fleke kao na ovoj slici: http://www.flickr.com/photos/xnine/449863939/

Te fleke mogu da se obrišu onom gumicom koju imaju oni markeri za pisanje po CD-ovima.

Na ove markere mislim:

Tačan naziv tog markera je ‘Faber-Castell Multimark 1523 permanent’ i ima da se nađe po prodavnicama kancelarijske opreme.

EDIT by madamov: link za sliku popravljen
Post edited by: indijanac, at: 2008/08/08 02:51

Post edited by: madamov, at: 2008/11/07 15:04

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 08 August 2008 04:27 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

karma od mene 😊

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 09 August 2008 07:28 AM   [ # 2 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  73
Joined  2008-08-05

Thx za konkretne i ‘lokalne’ savete 😊 po netu vidjah preporuke za stuff koji ce na nase trziste doci tek s Wallmartom izgleda..

U medjuvremenu, bitte schon preporuku/ideje od vlasnika crnih MB-ova ciji je mat finish isharan pritiscima prstiju.

Signature 

Sitting on my hotel room bed with a Mac on one knee and a PC on the other. Like having a threesome with a supermodel and a troll.

Profile

Posted: 07 November 2008 05:15 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Mislim da bi ova tema trebala da se stavi da bude sticky i da se ovde skupljaju saveti za čšćenje raznih Macova.

Da svi saveti za čšćenje budu na jednom mestu i da ljudi koji su skoro prešli na Mac mogu lako da nađu to, da se ne bi otvarale posebne teme za čćenje kućišta, posebne teme za čšćenje tastature, posebne za čšćenje miša, posebne za čšćenje ekrana…

Post edited by: indijanac, at: 2008/11/07 05:24

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 07 November 2008 12:39 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Slazem se da ova tema bude sticky i da dodam na sve ovo ciscenje All Mighty Mouse-a 😊

Kada se zaprlja scroll kuglica pocne da ne prima informacije o okretanju u neki smer i onda treba staviti obican A4 papir na sto i kuglicu jako trljati po njemu (znaci mis treba da stoji upSideDown) neku vreme dok se sva masnoca sa kuglice na sakupi na papiru. Slobodno jace pritegnite da se sva prljavstina iznutra sakupi na kuglici kako bi je ocistio papir.

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 07 November 2008 01:01 PM   [ # 5 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  56
Joined  2008-11-03

Moram ovde da dodam i jednu moju seljačku metodu za pranje kompjutera:

Vrlo blag rastvor deterdženta za sudove u jedva vlažnoj krpi za pranje sudova čni čuda protiv masnoće s prstiju i ostalih štroka na računaru, a budući da je deterdžent malte ne jestiv, potpuno je bezopasan i za plastiku i za “aluminijum“ i za “titanijum“ i za lcd ekran i za bilo šta drugo…

Ako preterate s vlažnošću krpe pustite kompjuter da se lagano sam dobro osuši pre nego što ga upalite. Moj PowerBook posle 4 godine izgleda kao nov, a pran je tako 2 puta mesečno. Krpa mora uvek da bude nova, sa stare otpadaju froncle… I, naravno, burek nemojte nikad jesti u istoj prostoriji u kojoj je kompjuter…

Post edited by: dvanaestica, at: 2008/11/07 13:06

Profile

Posted: 07 November 2008 03:09 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

LaMar wrote:

Slazem se da ova tema bude sticky i da dodam na sve ovo ciscenje All Mighty Mouse-a 😊

Kada se zaprlja scroll kuglica pocne da ne prima informacije o okretanju u neki smer i onda treba staviti obican A4 papir na sto i kuglicu jako trljati po njemu (znaci mis treba da stoji upSideDown) neku vreme dok se sva masnoca sa kuglice na sakupi na papiru. Slobodno jace pritegnite da se sva prljavstina iznutra sakupi na kuglici kako bi je ocistio papir.

Stickovana tema, a ja imam blagu modifikaciju ovo tvog saveta za čšćenje MM-a poznatu iz neke druge teme. Kada ni posle ovakve torture koju si naveo Mighty neće da pomera kuglicu, uzeti štapić za uši, apotekarski alkohol (meni to žena donosi iz bolnice, valjda je 100% alkohol) i beli papir. Umočte štapić u alkohol, i trljajte kuglice sve dok ima alkohola i onda okrenite miša naopako i pritisnite kuglicu na papir pomreajući miša u krst. Ponoviti nekoliko puta, sačekati malo da se unutrašnjost osuši pa probati ponovo. Ovako uspešno čstim Mighty-ja već preko godinu dana, period između dva detaljna čćenja varira, ali recimo da nije manjid od dva meseca.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 27 June 2009 04:35 PM   [ # 7 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  6
Joined  2009-06-27

pozdrav za sve ,ima li ko kakav savjet za čšćenje tastature (aluminijska) za imac-a?

Profile

Posted: 27 June 2009 07:26 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

alanford wrote:

pozdrav za sve ,ima li ko kakav savjet za čšćenje tastature (aluminijska) za imac-a?

Pozdrav i dobro dosao,

cini mi se je neko cistio alkoholom pa da mu par dana nisu radila neka slova al da je kasnije bilo sve kul. U sustini krpa + alkohol i biti pazljiv ili sa vlaznom krpom al opet biti pazljiv.
I naravno imas onu varijantu da skidas tastere pa da ih cistis mada to je hc, cini mi se da je DarkoWolf pisao kako se skidaju tasteri.

Potrazi po foumu, nacices.

Signature 

Profile

Posted: 27 June 2009 07:33 PM   [ # 9 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-06-27

hvala za odgovor .posle svih foruma sam se odlučo da mi nema druge nego
štapiće za čščenje ušiju i blago sredstvo za čščenje monitora i stakla i polako na posao
trebalo mi je 15etak minuta i evo je kao nova.
B)

a da pošto sam ovde novi zanima me može li se ovde naštimati srpski jezik mislim na ovom mac forumu tj cijelom ‘serbian macintosh user group’

Profile

Posted: 27 June 2009 09:01 PM   [ # 10 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Samo da dodam oko ciscenja tastature i ostalih ‘nonstatklenih’ delova lap-a da koristim klasicnu ‘magicnu krpu’  i neko sredstvo koje je prijatelj nabavio nemam pojma odakle al znam da se zove UVEX. Obeli mi ceo lap kao da je iz radnje, i takav je vec pune 2 godine, a ne gasi se, tj moje ruke ne silaze sa njega po ceo dan (nekad i noc) 😊

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 27 June 2009 09:41 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

alanford wrote:

a da pošto sam ovde novi zanima me može li se ovde naštimati srpski jezik mislim na ovom mac forumu tj cijelom ‘serbian macintosh user group’

Ne, engine je preveden,  Mambo ne.

Signature 

Profile

Posted: 27 June 2009 10:22 PM   [ # 12 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-06-27

pa šta se čeka?:laugh: :laugh: :laugh:

Profile

Posted: 27 June 2009 10:27 PM   [ # 13 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=508&catid=2&limit=20&limitstart=20

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 24 February 2010 08:37 PM   [ # 14 ]
Newbie
Rank
Joined  2010-02-24

Za ciscenje alu tastature samo blago vlazna magicna krpa, ne trebaju nikakva sredstva samo voda je dovoljna. Svaki put posle ciscenja je ko nova! A mightyjevu kuglicu cistim na isti nacin. Malo pokvasim magicnu krpu i iscedim pa onda drndam kuglicu nemilosrdno, posle toga radi ko iz fabrike.

Profile

Posted: 24 February 2010 09:44 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  291
Joined  2008-07-21

Top-shop ‘Magicni plastelin’ (bar meni lici na to)

Cyber Clean1
Cyber Clean2

:laugh: :laugh:

Profile

1 2 3 >  Last ›
1 of 4