< 1 2 3 4 > 
3 of 4
Da Mac duže izgleda kao nov - Saveti za čšćenje
Posted: 30 March 2010 12:47 PM   [ # 31 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  421
Joined  2008-05-26

Imam crnog mekbuka,i ekran mi je veoma prljav…a i ostatak kompa usput…
Jednom sam kupio pogresnu krpu ,neka viledina al nije bila magicna krpa,vec neka talasasta (meni je sve to isto,cim je 400 dinara,bojle bi joj bilo da je magicna);pa sam je bacio na kraju…
Pa da pitam jel ovo ta krpa (http://international.vileda.com/com/products/show/1666/19) ili neka druga ?
Koju da uzimam…

Takodje,ipod touch imam,i izgleda ko da sam ga bacao sa zgrade (mnogo ogrebotina na zadnjem delu,appleov logo se polako gubi pored ogrebotina,a i polomljen mi je ekran,al sam se sa tim pozdravio);pa da pitam ima li nesto cime bih mogao da uklonim te ogrebotine,a da moze da se kupi u maksiju,i nije preterano skupo,a ne da narucujem kojekakve gluposti sa interneta…

hvala

Profile

Posted: 02 April 2010 06:15 PM   [ # 32 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  492
Joined  2009-10-13

Novace, imas Viledinu mikrofibersku krpu kod nas u Lilly-ju u kraju, kosta 280 dinara, ali je sjajna 😊

Signature 

&#63743;iPhone 6s Plus 64GB Space Gray
&#63743;iMac early 2009 20 inch
&#63743;iPad Mini
&#63743;MacBook Air 13" Early 2015
&#63743;Certified Mac Technician

Profile

Posted: 02 April 2010 07:13 PM   [ # 33 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  962
Joined  2007-12-10

@Nowak: imas PM

Profile

Posted: 02 April 2010 10:30 PM   [ # 34 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  421
Joined  2008-05-26

Jova96 wrote:

Novace, imas Viledinu mikrofibersku krpu kod nas u Lilly-ju u kraju, kosta 280 dinara, ali je sjajna 😊

Pogledacu,ali mislim da ima 30 razlicitih tipova microfiber krpa

Na kraju sam uzeo krpu,i ocistio ga,a plasticni deo rakijom :laugh:
Cist je ko suza sad…

Samo jel ima neke sanse da se uklone ogrebotine sa ipoda ?

Post edited by: nowak, at: 2010/04/05 13:02

Profile

Posted: 05 April 2010 11:07 PM   [ # 35 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  663
Joined  2008-12-09

ovde sve sto je napisano vazi za spolja, kako da se ocisti iznutra, konkretno ventilator?

Signature 

Apple 4 life

Profile

Posted: 07 May 2010 04:24 PM   [ # 36 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  291
Joined  2008-07-21

Ako nekog zanima ovaj Cyber Clean ( http://www.cyberclean.tv ); - moze da se kupi u merkuru 😊

[img size=300]http://img697.imageshack.us/img697/1812/image006tl.jpg[/img]

Post edited by: vladans, at: 2010/05/07 16:25

Profile

Posted: 31 August 2010 09:08 PM   [ # 37 ]
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  33
Joined  2010-08-07

Mislim da je ya čšćenje Macova najbolji iKlear. Nisam ga koristio ali po stranim sajtovim ga hvale do neba. Koda nas nisam video da ga ima, ali braća Hrvati tvrde da ga ima kod njih u Istyle i da je prilično skup. Koda nas na netu ne vidim (doduše ni kod njih se ne vidi na istyle.hr) tako da ćemo pozvati koliko sutra. A ovo da iDrops skida ogrepotine… nemam reč..mislim, stvarno..how yes no

Profile

Posted: 14 February 2011 03:33 PM   [ # 38 ]
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  35
Joined  2011-02-10

MER za stakla i magicna krpa. Svaku noc pred spavanje i nema greske 😉

Profile

Posted: 21 September 2011 09:28 AM   [ # 39 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

Nisam ni znao da Apple ima ovakvu stranu na delu sajta namenjenom za podršku:

http://support.apple.com/kb/ht3226

Inače, ja u Apple Storeu u Parizu kupih ovo za čšćenje:

http://store.apple.com/uk/product/TX154ZM/A?fnode=MTY1NDA2OA&mco=MTY3Njk4MzI

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 24 December 2011 01:26 AM   [ # 40 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  535
Joined  2010-06-20

Provalili smo u radnji da je za ciscenje celokupnih racunara, strasno efikasan PRONTO ANTISTATIC sprej. Malo naprskas na krpu, i razmazes 😛 ko novo… A prasinu odbija bukvalno.

Profile

Posted: 29 January 2012 03:09 PM   [ # 41 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  535
Joined  2010-06-20

kupio sam sinoc Tucano Cleaning Kit kod sebe u radnji.

http://www.yuepicentar.rs/Macola/Macola____Prodaja_Apple_Uredjaja____Dodaci.html

EDIT: e ejbiga, nema ga na toj stranici 😛

nego, da, kupih cleaning kit, nekako me podsetio na iklear, fino je zapravo. dobijete jako finu ciglu od pene, i mikrofiber kojima je oblacite, tkao imate stalno cistu i zategnutu krpu, koja ne razmazuje pracinu, nego upija :D

Odlicno je, nije na nivou ikleara cini mi se, ali jako fino radi.

Profile

Posted: 21 December 2013 03:57 PM   [ # 42 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Evo da dodam i neke ‘preventivne mere’ da se Macovi što manje prljaju…

Proglasite sobu u kojoj je Mac nepušačkom zonom ukoliko ste u mogućnosti da to uradite… ja sam pikslu izneo iz sobe otkako sam kupio novi MBP Retina i kada mi dođe da zapalim, izađem u predsoblje ili odem u drugu sobu. Jeste da su ovi noviji Macovi dosta lakši za čšćenje od onih starijih koji su imali kućište od polikarbonata i nisu imali stakleni ekran (staklo i aluminijum su lakši za održavanje); ali smatram da je bolje da ne budu blizu dima… možda vam u početku bude nezgodno dok se naviknete da izlazite iz sobe kad vam dođe da zapalite cigaretu, ali mislim da nije teško navići se na to.

Preko tastature bi najbolje bilo da imate neku zaštitnu presvlaku… razumem da je nekom lepše kako tastatura izgleda bez presvlake, ali daleko je lakše skinuti presvlaku i oprati je kada se zaprlja, nego čstiti tastaturu štapićima za uši… bolje i presvlaka preko tastature, nego prljava tastatura… ja sam već bio kupio jednu presvlaku za Apple Wireless tastaturu i dosta mi pomaže da tastatura uvek bude čsta (već nekoliko meseci koristim tu tastaturu i nema nikakvih znakova korišćenja na tasterima kad sklonim presvlaku… tasteri bukvalno izgledaju isto kao da je tastatura sada izvađena iz kutije); ali je sad koristim za tastaturu na MBP, a Apple Wireless tastaturu sam privremeno zapakovao u kesu za zamrzivač dok ne ne nađem da kupim još jednu presvlaku (kesu ne morate da sečete… samo zamotajte višak ispod tastature i zalepite lepo selotejpom, da kesa bude lepo zategnuta, da se ne bi ‘šetala’ dok kucate).

Što se laptopova tiče, takođe bih preporučo i da izbegavate da često naslanjate ruke na laptop, pogotovo kada je toplije vreme… to savetujem za svaki slučaj, da vremenom aluminijum ne bi počeo da korodira ako je često u dodiru sa znojem (da vam nasloni za ruke ne postanu nešto tamniji od ostatka kućišta).

Ako koristite neki MacBook, preporučljivo bi bilo i da stoji na postolju, uzdignut od stola… to bi prvenstveno trebalo da pomogne oko hlađenja, ali ako je postolje dovoljno visoko, onda bi se i praktično eliminisala mogućnost da tečnost dospe u laptop ako slučajno prolijete kafu po stolu, a verovatno bi i laptop manje usisavao prašinu kada bi bio uzdignut od površine stola (jer se na površini stola skuplja prašina)... takođe bi trebalo i da se dosta smanji mogućnost da slučajno spustite laptop na ključeve, mobilni telefon, olovku ili nešto drugo što bi moglo da se nađe na stolu ako laptop ima svoje postolje.

Ne koristim zaštitne folije za trackpad jer smatram da nisu potrebne za stakleni trackpad… staklo se lako čsti ako se zaprlja, tako da mislim da je dovoljno samo da se pazi da se nečm staklo ne izgrebe… mada nije ni staklo nešto mnogo osetljivo na grebanje… samo držite nakit, ključeve i ostale metalne predmete dalje od trackpada… plastični trackpadovi su drugo (matirana površina na plastičnim trackpadovima vremenom obično dobije kao ‘masnu fleku’ na sredini, to jest na sredini postane nekako kao ‘glossy’ u odnosu na ostatak trackpada… to je zato što se plastika tu ‘izliže’ od korišćenja… ali staklo je znatno tvrđi materijal od plastike i to sa staklenim trackpadom ne bi trebalo da se desi).

Post edited by: indijanac, at: 2013/12/21 16:12

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 21 June 2014 11:21 PM   [ # 43 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2014-06-22

Ja od relativno skoro imam macbook pro retina, i bas odavno razmisljam da nabavim taj keyboard protektor (konkretno bih uzeo moshi clearguard jer je najtanji).

E sad, da li neko zna gde ima da se kupi uz sto manje cimanja? Mislim bez paypala mozda?
I drugo, da li je ovo ok resenje jer sam par puta citao da macbook izbacuje topao vazduh kroz tastaturu, pa ako je ovo tacno, onda ovaj protector i nije najbolje resenje?

Post edited by: nikola987, at: 2014/06/21 23:23

Profile

Posted: 22 June 2014 01:15 PM   [ # 44 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Clearguard može da se kupi kod nas, možeš ga potražiti u ovlašćenim radnjama, tako da ti ne treba nikakva vratolomija tipa paypal i čekanje da ti stigne. Što se tiče ove druge priče, ovo je delimično tačno, ali mislim da ne važi za retine. Kod običnih macbook pro i macbook računara, svež vazduh je dolazio kroz tastaturu uglavnom i izbacivao se ispod monitora. Kod retine je malo drugačja situacija, i koliko je meni poznato, svež vazduh dolazi sa strane (prorezi) i opet izlazi ispod monitora. Tako da clearguard tu ne može da škodi nikako, samo da koristi.

Ako ima nekog iskusnijeg, slobodno neka me ispravi 😊

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 25 June 2014 08:02 PM   [ # 45 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  249
Joined  2006-10-13

indijanac wrote:

Evo da dodam i neke ‘preventivne mere’ da se Macovi što manje prljaju…

Proglasite sobu u kojoj je Mac nepušačkom zonom ukoliko ste u mogućnosti da to uradite… ja sam pikslu izneo iz sobe otkako sam kupio novi MBP Retina i kada mi dođe da zapalim, izađem u predsoblje ili odem u drugu sobu. Jeste da su ovi noviji Macovi dosta lakši za čšćenje od onih starijih koji su imali kućište od polikarbonata i nisu imali stakleni ekran (staklo i aluminijum su lakši za održavanje); ali smatram da je bolje da ne budu blizu dima… možda vam u početku bude nezgodno dok se naviknete da izlazite iz sobe kad vam dođe da zapalite cigaretu, ali mislim da nije teško navići se na to.

Preko tastature bi najbolje bilo da imate neku zaštitnu presvlaku… razumem da je nekom lepše kako tastatura izgleda bez presvlake, ali daleko je lakše skinuti presvlaku i oprati je kada se zaprlja, nego čstiti tastaturu štapićima za uši… bolje i presvlaka preko tastature, nego prljava tastatura… ja sam već bio kupio jednu presvlaku za Apple Wireless tastaturu i dosta mi pomaže da tastatura uvek bude čsta (već nekoliko meseci koristim tu tastaturu i nema nikakvih znakova korišćenja na tasterima kad sklonim presvlaku… tasteri bukvalno izgledaju isto kao da je tastatura sada izvađena iz kutije); ali je sad koristim za tastaturu na MBP, a Apple Wireless tastaturu sam privremeno zapakovao u kesu za zamrzivač dok ne ne nađem da kupim još jednu presvlaku (kesu ne morate da sečete… samo zamotajte višak ispod tastature i zalepite lepo selotejpom, da kesa bude lepo zategnuta, da se ne bi ‘šetala’ dok kucate).

Što se laptopova tiče, takođe bih preporučo i da izbegavate da često naslanjate ruke na laptop, pogotovo kada je toplije vreme… to savetujem za svaki slučaj, da vremenom aluminijum ne bi počeo da korodira ako je često u dodiru sa znojem (da vam nasloni za ruke ne postanu nešto tamniji od ostatka kućišta).

Ako koristite neki MacBook, preporučljivo bi bilo i da stoji na postolju, uzdignut od stola… to bi prvenstveno trebalo da pomogne oko hlađenja, ali ako je postolje dovoljno visoko, onda bi se i praktično eliminisala mogućnost da tečnost dospe u laptop ako slučajno prolijete kafu po stolu, a verovatno bi i laptop manje usisavao prašinu kada bi bio uzdignut od površine stola (jer se na površini stola skuplja prašina)... takođe bi trebalo i da se dosta smanji mogućnost da slučajno spustite laptop na ključeve, mobilni telefon, olovku ili nešto drugo što bi moglo da se nađe na stolu ako laptop ima svoje postolje.

Ne koristim zaštitne folije za trackpad jer smatram da nisu potrebne za stakleni trackpad… staklo se lako čsti ako se zaprlja, tako da mislim da je dovoljno samo da se pazi da se nečm staklo ne izgrebe… mada nije ni staklo nešto mnogo osetljivo na grebanje… samo držite nakit, ključeve i ostale metalne predmete dalje od trackpada… plastični trackpadovi su drugo (matirana površina na plastičnim trackpadovima vremenom obično dobije kao ‘masnu fleku’ na sredini, to jest na sredini postane nekako kao ‘glossy’ u odnosu na ostatak trackpada… to je zato što se plastika tu ‘izliže’ od korišćenja… ali staklo je znatno tvrđi materijal od plastike i to sa staklenim trackpadom ne bi trebalo da se desi).<br><br>Post edited by: indijanac, at: 2013/12/21 16:12[/quote

Ovo
Je
Vise
Nego smesno. Cak bizarno. Ako sam vec kupio mac i puko pare hocu da ga koristim opusteno i slobodno a ne da ga drzim unkesi a da disem na crevo od usisivaca. On sluzi meni a ne ja njemu. Ovako bre ni decu ne pazim a ne komp koji je, koliko ja znam, ipak zamenjiva stvar ccccc

Signature 

&#63743;iMac9.1
&#63743;MacBookAir mid 2010
&#63743;iPodTouch 3rd gen.
&#63743;iPhone 3GS 32 GB
&#63743;iPhone 4s 16GB White
&#63743;iPad 3 32GB WiFi +4G

Profile

< 1 2 3 4 > 
3 of 4