Предлажем, ради прегледности и сигурности, да када се постави оглас буде ПРЕПОРУЧЉИВО да се линкује и на друге огласе окачене на пример на Купујем-Продајем и слично.
Ових дана пратим огласе и тешко је ући у траг ко шта продаје и о ком кориснику се тачно ради, да не помињем да се дешава да се продаје нешто што физички није код продавца.
Pojasni kakva bi bila direktna korist od linkovanja ka drugim sajtovima?
Рецимо, тражи ми неко да му нађем такву и такву машину и ја пречешљам огласе и испостави се да три машине са три сајта су уствари једна те иста машина само продавац има различита корисничка имена 😊
Ja sam u poslednjih 6 meseci nahvatao 2 korisnika sa duplim nalozima ovde koji su kod prodaje koristili ‘alter ego’ za efikasniju prodaju.
Nemam dokaze, ali sam više nego ubeđen da znam o čemu pričam.
Kontaktirao sam ih, samo su me iskulirali.
Sa ovakvim engine-om je jako teško iskontrolisati iole situaciju na forumu, sa linkovima bi po meni samo zakomplikovali situaciju, pošto tek na KP ima ‘šizofrenih’ likova sa po 5-6 naloga.
Za korisnike sa visestrukim nalozima, sankcija je ban oba naloga ako se dobro secam prakse do sad.
Za ‘virtuelne’ prodavce a takvih je dosta, nema leka kao sto i 90% ljudi na KP prodaje stvari koje nema pa ih nabavlja.
Problem je kad neko prodaje, ‘nov’ proizvod, a taj termin je postao izgleda u Srbiji sire tumacen i rastegljiv od nekih politickih termina.
Novo - znaci novo neotpakovano, ne znaci, ja sam ga malo koristio , mozda 2 godine ali samo u kuci u kojoj se nije pusilo, pa mi izgleda kao novo
Polovno - sve sto nije novo i nije fabricki zapakovano, neaktivirano, netaknuto
Uz novo dodajte brate prideve i opise koje hocete, skinut celofan, otpakovano korisceno 7-16-xy dana , ali to i napisite.
Onda dobijete cenu 999 za novo, 800 novo kod Janka, 700 novo kod Marka, pa se unosi zabuna i dovode cenjeni clanovi foruma u zabludu.
Na nekim forumima je lepo reseno, napise se koliko ko cega ima, ali neka i dokumentuje da to ima, pa nema zabune. Malo veci posao za admine , koji ovo rade dobrovoljno, ali tako se to resava. Naucite ljude na oglasima neka ostave feedback, kazu misljenje o prodavcu ako zele pa ce biti malo i feedback-a, kad vec to nije implementirano u forum.
Cao svima, ja sam Ivan, bavim se dizajnom i imam malu agenciju koja se bori na trzistu web-a. Predstavio sam se ukratko da me ne biste pogresno shvatili. Imam potrebu da skrenem paznju na neke stvari, jer mislim da idete u bas pogresnom smeru.
Mislim da niste svesni koliko je tesko naci nacina da podignes realnu posecenost svog sajta. U najmanju ruku secete granu na kojoj sedite, predlogom da na bilo koji nacin umanjite ili ogranicite Oglase. Mislim da bi bilo daleko bolje da nadjete nacin kako od toga da profitirate i time mozda obezbedite brzi i mocniji server ili sta vam vec bude bila volja da radite s tim novcem.
Moja topla preporuka bi vam bila da kao Administratori na prvom mestu poradite na modernizaciji sistema pre svega.
Posecenost ostalih delova foruma ne mozete na silu forsirati. Mozda Moderatori mogu malo vise da porade na tome a mozda im novi i bolji sistem olaksa posao.
Kako god Apple je pre svega prepoznatljiv po svojoj inventivnosti pa vam savetujem da resenje potrazite u tom pravcu. Po meni, svaki vid ogranicavanja nece voditi boljitku ove zajednice.
Postovanje svima vama koji ste stvorili ovaj forum, ali bolje se sastanite i popricajte medjusobno o tome. Ovako vazne stvari zahtevaju Live razmenu misljenja.
Sve su to Ivane već dobro poznate stare boljke, za koje je bilo i volje i novca, ali ne i vremena za implementaciju.
Problem sa posećenošću sajta, u ovom kontekstu, gde 99% poseta otpada samo na sekciju oglasa, nije nešto čemu smo ikada težili. Ljudi su ranije dolazili po preporuci i sadržaj se organski stvarao. Sada dolaze preko Googlea i nema sadržaja, jer se dolazi samo zbog oglasa. Mnogi stari članovi su otišli, jer je forum postao cirkus od oglasa. Zajednica je faktički prestala sa radom, a živi samo podforum oglasa. Ako je to jedina grana, koja živi, onda je treba preseći, pa možda neke druge ponovo olistaju 😊
Dosta sam dugo na ovom forumu pa hajde da i ja kazem koju rec 😊
Forum nije previse aktivan van zone oglasa jer ocigledno da ljudi nemaju previse iskustva ili u kroiscenju ove forme komunikacije ili odgvovore na svoja pitanja traze negde drugde.
Ipak i pored toga ja sam licno dobio nekoliko kvalitetnih odgovora na neka moja pitanja. Pokusao dam svojim iskustvom savetujem druge korisnike i tako dalje. Dakle rekao bih da nije zajednica bash skroz mrtva.
A sto se tice oglasa koliko vidim iBerza u desktop sekciji jedva da ima polovnih Mac-ova. Ne znam zasto je to tako ali sticem utisak da se korisnici bash i ne ‘loze’ na taj sajt. I ja sam licno prestao da ga pratim… dok ovaj forum pratim putem RSS-a svakodnevno.
Istina je da ima svakojakih oglasa… ali zasto ne pustiti da korisnici sude ko je tu prevarant a ko nije. Ipak je ovo forum… ne mozemo ocekivati da ce svaki korisnik postovati 100% sva pravila. Cesto ne zato sto je bezobrazan i bezobziran vec iz razloga sto se danas sve radi na brzinu.
Sa druge strane ovaj forum doprinosi tome da Apple proizvodi budu pristupacniji ljudima. Ja sve drugare pre svega upucujem na ovaj forum kada traze nove uredjaje… kupujemiprodajem, limundo i slicne i ne pominjem jer naprosto vise verujem ljudima koji se oglasavaju ovde. Drugari me pitaju a od koga da kupim? Pa otkud da znam od koga… kupi od nekoga ko ima vise od 2 posta, procesljaj malo forum, vidi, pozovi, raspitaj se. Danas nije covek siguran ni kada udje u banku da napravi posao i da nece biti preveren a kamoli na forumima 😊
Moj predlog administratorima je sledeci:
- korisnika koji krsi pravila postavljanja oglasa neka upozore i daju mu 24h da ispravi sta treba… ako ne ispravi BAN pa neka korisnik pravi novi nalog 😊
- korisnika koji krsi ostala pravila foruma takodje 😊
Licno ne bih voleo da ugasite sekciju oglasavanja… ona zaista ima puno smisla i donosi vise koristi nego stete. Cak predlazem da se rasclane podkategorije za mobilne uredjanje posebno na iPhone i na iPad / iPod ili na tri za svaku vrstu posebno.
Treca opcija koja bi mozda bila i najkomplikovanija za izvesti je da se uvede poseban sistem za oglase i da se onda na forumu ugase oglasi. Ako ste zainteresovani ja mogu na Joomla platformi da sklopim nesto slicno, free of charge naravno, pa da to bude mozda i buduci neki izvor za finansiranje ovog portala… 😊
Nerviraju me preprodavci koji se ne predstave ili se predstave drugim imenom. Prodavao sam Mac mini i periferije. Periferije je kupio Vlada Stošić i dečko se lepo predstavio, prodaja uspešno završena, rekao mi je da šta god treba da se javim itd. Problem se javlja kod drugog člana ‘Bergkamp’. Radi se o tome da je Mac mini prodaja uspešno prošla, s jedne strane čovek je isplatio kako smo se dogovorili, sa druge - do sada se nije žalio na mini a prošlo je par meseci ali se član nije predstavio kao Bergkamp sa foruma već je prećutao kao da kupuje neko ko nema veze sa forumom. Za nedelju dana isti taj mini je osvanuo kod člana Bergkamp i isti taj mini je osvanuo na KP kod člana Sloba (isti preprodavac).
Ringe ga je kontaktirao, Bergkamp odmah obrisao deo oglasa vezan za mini, kako na ovom forumu tako i na KP.
Ne shvatam šta je problem da se neko predstavi? Kupio je po jednoj ceni, možda je hteo samo da zaradi postavljanjem oglasa po većoj ceni, možda je video da mu ne treba pa dao u oglase i slično, totalno nebitno, ali mi je glupo da se ne predstavi neko ko važi za jednog od malog broja onih prodavaca koji prodaju novo i neotpakovano i koji ulazi u krug onih kod kojih bi kupovao neku Mac mašinu (naravno ima još prodavaca ali da ih ne navodim sve).
Čekam Mac mini 4K na 60Hz ali vidim da ne izbacuju, čekao sam i iMac Retina 21.5’ ali ovo što su izbacili sa standardnim hard diskom (umesto Fusion drive-a ili SSD-a malog kapaciteta) u jednoj jedinoj verziji je uvreda za kupca. Kad bude BTO imaće cenu kao kao 27’ tako da bolje da nisu ni predstavljali. Ostajem da čekam mini, možda izbace početkom sledeće godine, nigde ne žurim.
Da se ne bi digla nepotrebna hajka oko ovoga…
Možemo ovo nazvati kulturom, kolegijalnošću i sl, ali samo time. Niko nema obavezu da se legitimiše ni kupcima, ni prodavcima 😊 Sloba do očgledno nije uradio jer je planirao da preproda isti uređaj, ali to nije greh. Čovek se time bavi. I nije jedini, samo to drugi rade sa malo više stila. Verovatno je očekivao da se neće primetiti, pa je prećutao taj detalj, što nije kršenje forumskih pravila, ali jeste pokazatelj kuda forum ide i šta se dešava sa zajednicom.
Mislim da nema smisla da svi korisnici sad ostaju bez opcije da edituju svoje poruke jer neki pojedinci otvore novi oglas, pa nešto kasnije obrišu ceo tekst…
Neko može da ima i validan razlog da edituje poruku.
Dešava se verovatno svakom od nas s vremena na vreme da napravimo neku grešku pri kucanju, pa nekoliko minuta kasnije da primetimo grešku i da editujemo.
Ili nekad da ne bismo pisali novu poruku ako smo taj dan već pisali nešto na istoj temi i na istoj temi nema novih poruka od drugih korisnika, da onda samo editujemo poruku, napišemo ‘Dopuna…’ ili tako nešto i dopunimo je… Ne znam da l’ drugi rade tako, al’ ja s vremena na vreme tako dopunim neku poruku jer smo na jednom računarskom forumu gde sam bio Administrator Assistant tako radili. Imali smo pravilo za to da bismo sprečli da neko bumpuje svoju temu svaki čas.
Ja bih taj problem što neki otvore novi oglas, pa nešto kasnije obrišu ceo tekst rešio tako što bih istakao upozorenje da to nije dozvoljeno i da pravila foruma zahevaju da bar neki osnovni detalji o tome ko je šta prodavao i po kojoj ceni moraju da ostanu, a ako se desi da neko obriše tekst jer nije pročtao pravila pre otvaranja teme, da ima rok od nedelju dana da se priseti i ponovo napiše šta je sve prodavao na toj temi i po kojoj ceni… i da se napiše da je predviđena, na primer, neka zabrana postavljanja novog oglasa u sledeća tri meseca (i da ako pokuša da postavi novi dok traje ta zabrana, da će biti banovan dok ta zabrana ne istekne) za one koji nakon brisanja poruke to ne urade u predviđenom roku.
To mislim da ne bi bilo previše strogo pravilo jer bi korisnici koji su slučajno obrisali poruku ili oni koji nisu bili upoznati sa pravilima imali razuman rok da napišu šta su prodavali i da sve bude OK… a ako neko na forum samo dolazi da prodaje nešto i ni tad ne poštuje pravila, nek ima zabranu otvaranja oglasa, a ako ni to ne poštuje onda mislim da zaslužuje ban dok mu ta zabrana ne istekne.
Meni je dosadilo to sa razumnim rokovima za ovo ili ono.
Činjenica da neko nije upoznat sa pravilima nije olakšavajuća okolnost. Treba ga banovati na mesec dana (a privremen ban nije izvodiv); a posle i trajno.